Πέμπτη, Ιανουαρίου 29, 2009

Η τρίτη λύση για τον Βοτανικό

Λύσεις ανάπλασης Περαστικός!
.
Διαβάζω για τη διαφωνία που έχει ξεσπάσει για την ανάπλαση του Βοτανικού, σε σχέση με την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού και εμπορικού κέντρου (π.χ., εδώ). Νομίζω ότι η όλη συζήτηση εσφαλμένα επικεντρώνεται σε δύο μόνο ενδεχόμενα, α) κατασκευή εμπορικού κέντρου, γηπέδου και ανάπλαση ή β) μόνο κατασκευή γηπέδου και ανάπλαση. Αγνοείται προκλητικά μια τρίτη λύση, που είναι προτιμητέα. Αν υποθέσουμε ότι κάτι πρέπει να κατασκευαστεί εκεί για να γίνει ανάπλαση του χώρου, προτιμώ να κατασκευαστεί μόνο το εμπορικό κέντρο, που θα εξασφαλίσει σίγουρα και άφθονους πόρους για την ανάπλαση και τη συντήρηση του χώρου. Αν ήμουν κάτοικος της περιοχής, θα το προτιμούσα αυτό παρά να συρρέουν κάθε τρεις και πέντε οι στρατοί των χουλιγκάνων στην περιοχή μου. Ένα εμπορικό κέντρο είναι και χρήσιμο. Δεν θέλω να παρεξηγηθώ, δεν έχω τίποτε εναντίον της συγκεκριμένης ομάδας, έχω πολλά εναντίον όλων των ποδοσφαιρικών ομάδων και του ποδοσφαίρου, όχι ως αθλήματος που παίζεται με δύο ομάδες των ένδεκα παικτών και μια μπάλα, αλλά ως συγκεκριμένου κοινωνικού, πολιτικού και επιχειρηματικού φαινομένου. Αν ήταν στο χέρι μου, θα κατεδαφίζονταν όλα τα ποδοσφαιρικά γήπεδα, όλοι οι ναοί της αποβλάκωσης και του χουλιγκανισμού και θα αντικαθιστούνταν από χώρους άθλησης για τον κόσμο και πρασίνου.
.
Ευτυχώς, ως ιστολόγος, δεν χρειάζεται να ανησυχώ για τα ποσοστά μου στις δημοσκοπήσεις. Πάντως, θα έδινα ολόψυχα την ψήφο μου στο κόμμα που θα είχε την τόλμη να υιοθετήσει απροκάλυπτα παρόμοιες θέσεις.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

επετρεψε μου να διαφωνησω.
Γηπεδο βεβαιως και θα εκτιζα και μαλιστα με προδιαγραφες σωστες και επιπλεον χωρους αθλησης για τους κατοικους.
Στον κ. Βωβο θα εδινα μια αποζημιωση βασει αντικειμενικων αξιων και θα τον πεταγα εξω απο τη συμφωνια, ετσι ωστε να μη τιθεται θεμα γηπεδου ΚΑΙ εμπορικου. Το κεντρο δε σηκωνει αλλο εμπορικο.

Nikos Lioliopoulos είπε...

Μήπως θα έπρεπε να ανυσηχείτε για τα ποσοστά επισκεψιμότητας του blog σας;
:-)

Ανώνυμος είπε...

Περαστικε, ωρες ωρες αναρωτιεμαι αν ζεις στην Ελλαδα η αν ερχεσαι απο τον Σειριο ;-)

Δεν το ξερεις οτι ολοι αυτοι οι καλοι κυριοι αγοραζουν ομαδες για να προωθησουν τα εμπορικα τους συμφεροντα;

Η ιδιοκτησια μιας ομαδας σημαινει εκατονταδες χιλιαδες οπαδους που σε θεωρουν "θεο" τους και σου ζητανε να αγορασεις κι αλλες.

Ολοι αυτοι οι οπαδοι σημαινουν μια τεραστια ομαδα *πολιτικης* πιεσης, με την οποια μπορεις να πετυχεις χατιρικες ρυθμισεις για τις υπολοιπες εταιρειες σου, απαλλαγες φορων, προνομια κλπ. κλπ.

Αφηνω τις τεραστιες δυνατοτητες για το ξεπλυμα μαυρου χρηματος (τις οποιες μπορει και να μην χρησιμοποιησεις, αν τυγχανεις τιμιος εκατομμυριουχος).

Οτιδηποτε και να ζητησεις απο το κοινωνικο συνολο, εκατονταδες χιλιαδες αφιονισμενων οπαδων θα υποστηριξουν οτι ο "θεος" εχει δικιο. Και θα απαιτησουν απο το κρατος να στο δωσει.

Γιατι νομιζεις οτι σκιζονται ποιος θα πρωτοαγορασει ομαδες; Γιατι νομιζεις οτι ο χουλιγκανισμος τους συμφερει ολους (και γι' αυτο τον υποθαλπουν);

οσο για τον Βοτανικο: ας εξασφαλιστει πρωτα ενα μινιμουμ πρασινης εκτασης. Ας εξασφαλιστει οτι οτιδηποτε λειτουργησει εκει περα θα παρεχει υποδομες (επαρκεις χωρους παρκιγκ π.χ. ).
Ας εξασφαλιστει τελος οτι οποιος κανει οτιδηποτε θα το κανει αποκλειστικα με δικα του λεφτα και οχι με λεφτα φορολογουμενων.
Και μετα ας γινει οτι θελει.

Ανώνυμος είπε...

Εγω παλι αγαπητε περαστικε πιστευω πως πρεπει να φτιαχτουν και αλλα γηπεδα.... που θα εκτονωνεται ο καθε καφρος?μπαινει θηριο κατεβαζει τα μπινελικια του και γυριζει κυριος στο σπιτι...

Ανώνυμος είπε...

Mια τεταρτη λυση;
Αυτος ο πακτωλος εκκατομυριων που δαπανειται για το επαγγελματικο ποδοσφαιρο να μοιραζοτανε στο ερασιτεχνικο. Προπονω μια παιδικη ομαδα ποδοσφαιρου και για να καταφερουμε να εξασφαλισουμε τα εξοδα μετακινησεων μας, τα Χριστουγεννα ειπαμε τα ...καλαντα!!!

Περαστικός είπε...

Exofthalmi, στο επιτρέπω :) Πάντως, το κέντρο μάλλον δεν σηκώνει άλλο τσιμέντο γενικώς.

Νίκο, γιατί; Δεν εισπράττω εισιτήριο :-P

Yetanother_s, σωστά αυτά που λες, για αυτό προτιμώ να κάνω τον εξωγήινο. Δυστυχώς, ο φορολογούμενος δεν τη γλιτώνει. Η κρατική τηλεόραση πάλι έσπευσε και αγόρασε τα δικαιώματα των αγώνων από τις ΠΑΕ με λεφτά όλων ημών, των ηλιθίων. Μετά, αν τους ξαναγίνει καμία κατάληψη του ενός λεπτού, θα βγαίνει ο πρόεδρός της και θα λέει μ.... ότι του ξεπαρθενέψανε την ΝΕΤ.

iwakeim, είναι και αυτό, ίσως να πρέπει να ρίχνουμε ηρεμιστικά στο νερό :D

ασημωνης, μακάρι να δίνανε κανένα ευρώ για αθλητικές υποδομές για όλο τον κόσμο και για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, αντί να χρηματοδοτούν από τις τσέπες μας τις ΠΑΕ. Με άγγιξε αυτό που έγραψες για την ομάδα σου.

aKanonisti είπε...

Απορώ πως σε άγγιξε.. το σχόλιο του Ασημώνη..μια και εσύ σύμφωνα με το ποστ σου πιστεύεις μόνο στο κέρδος...
Και όμως... υπάρχουν εναλλακτικές...
Απλά ορισμένοι δνε θέλουν να τις δούνε... γιατί εκμηδενίζουνε... προσπάθειες σαν του Ασημώνη....

Θα ήθελα να γράψω πως θα χάσετε... αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο...
Γράφω μόνο πως θα σας πολεμήσουμε...
με κάθε μέσο...

Υ.Γ. Ωραία η πρώτη επίσκεψη... στο μπλόγκ... ευχαριστώ..φονταν δεν θα πάρω...

Ανώνυμος είπε...

aKanonisti, αδικεις σφοδρα τον Περαστικο.
Μονο στο κερδος δεν πιστευει ο ανθρωπος. Και με την αξιεπαινη προσπαθεια του Ασημωνη συμφωνησε ηδη.
Ο ιδιος ειναι ερασιτεχνης αθλητης και ξερει για τι πραγμα μιλαει.

Πριν αρχισεις να μας πολεμας (αληθεια, ποιους εννοεις με το "εμας" και το "εσας" στο σχολιο σου; ) ξαναδιαβασε τουλαχιστον τι εχει γραψει.

Και αν επιμενεις να πολεμησεις, εχω να σου δειξω χιλιαδες αθλιους που το αξιζουν το λυντσαρισμα. Αλλα ο Περαστικος σιγουρα δεν ειναι αναμεσα τους.

Περαστικός είπε...

aKanonisti, με ξεσκεπάσατε!

Yetanother_s, ευχαριστώ για την υπεράσπιση, αλλά μη χαλάς τον πόλεμο της aKanonistis :)

presuntos είπε...

Ισχύει ότι ο αθλητισμός είναι πλέον ένα εμπόρευμα και τίποτα παραπέρα. Μ'αρέσει το ποδόσφαιρο, μπορώ να παίζω όλη μέρα, όμως από τα 11 μου δεν έχω καμμία όρεξη να ασχοληθώ με οποιαδήποτε ομάδα. Ποιό το νόημα?
Ο μόνος του ρόλος πια είναι ψυχαγωγικός, από τη στιγμή που ακόμα και το να υποστηρίξεις μια ομάδα δεν έχει καμμία σχέση με τις πεποιθήσεις σου, τον τόπο καταγωγής σου, δε θα δεις έναν παίχτη που παίζατε μαζί μπάλα στην αλάνα μικροί..Θα δεις ένα σόου και τίποτα παραπάνω, υπερεκτιμημένο σε κάθε περίπτωση και απαράδεκτο στα ελληνικά δεδομένα συγκεκριμένα.

Περαστικός είπε...

Presuntos, έτσι και χειρότερα.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Περαστικέ,
εγώ θα έλεγα ούτε εμπορικό κέντρο, ούτε γήπεδο, αλλά πάρκο.
Όχι γήπεδο, για τους λόγους που λες κι εσύ αλλά και οι άλλοι σχολιαστές.
Όχι εμπορικό γιατί δεν χωράει άλλα τσιμέντο η Αθήνα. Επίσης, το εμπορικό κέντρο καθαυτό δεν παράγει κανέναν πλούτο. Απλώς θα μαζέψει τους αγοραστές απο άλλα μαγαζιά. Αλλάζει δηλ η κατανομή του πλούτου, όχι η ποσότητά του. Και η κατανομή καλό είναι να μην πηγαίνει στους όλο και πιο μεγάλους.
ΘΑ έχει μια συζήτηση περί φιλελευθερισμού στο Dasein την ερχόμενη Τετάρτη. Αν έχεις χρόνο θα ήταν ωραία να ερχόσουνα...

Περαστικός είπε...

Φίλε, NP, μακάρι να το κάνανε όλο πάρκο, αλλά δεν το βλέπω, αν δεν «φάνε» μερικοί κάποιο κομμάτι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Επισημαίνω ότι η Αθήνα έχει τη μικρότερη αναλογία πρασίνου προς τους κατοίκους της από τις ευρωπαϊκές πόλεις και σε ορισμένες περιοχές, όπως η Κυψέλη, αυτή μειώνεται στο ένα δέκατο περίπου αυτού που θεωρείται αποδεκτό για μια ανθρώπινη πόλη(!) Το κείμενο, είχε προφανώς και ειρωνικό/σαρκαστικό ύφος, αν και πραγματικά, δεν θα ήθελα να μένω κοντά σε γήπεδο. Για το αν χρειάζεται ή όχι το εμπορικό κέντρο, το σκεφτόμουν εχθές που περπατούσα στην ακόμη ρημαγμένη Στουρνάρη που θυμίζει σκηνικό από μελλοντολογική ταινία καταστροφής τύπου Μαντ Μαξ. Τα «τραύματα» στις βιτρίνες των καταστημάτων που εμφανίζονται διαρκώς από τους λογής λογής επαναστατημένους, οι συχνές ταραχές και διαδηλώσεις, η ανασφάλεια, φοβάμαι ότι μοιραία οδηγούν από μια ανοικτή πόλη σε μια πόλη όπου οι δραστηριότητές της θα περιέχονται σε οριοθετημένους και προστατευμένους ή κλειστούς χώρους. Δεν ξέρω αν κάποιες από τις μεγαλύτερες ή μικρότερες επιχειρήσεις που καταστράφηκαν (όπως το μεγάλο ΠΛΑΙΣΙΟ στη Στουρνάρη) θα ξανανοίξουν τα καταστήματά τους στην ίδια θέση... μήπως αύριο τα δούμε κάπου αλλού ή σε ένα mall; Δεν θέλω να ανοίξω άλλη μια μεγάλη συζήτηση για τα αίτια και το ποιος είναι ο υπεύθυνος, αλλά το κέντρο της Αθήνας πεθαίνει και το βλέπω καθημερινά στις βόλτες μου, είναι μια πόλη που έχει γίνει πιο αφιλόξενη και για τις επιχειρήσεις και για τους πελάτες τους και γενικά για την αστική ζωή. Ωφελείται από αυτό κάποιος υψηλός κοινωνικός σκοπός ή τα διάφορα mall και οι μεγάλοι; Η πόλη έχει γίνει ακόμη πιο γκρίζα.

Θα προσπαθήσω για την Τετάρτη, εξαρτάται αποκλειστικά από τη δουλειά.

αθεόφοβος είπε...

Και έλεγα ότι μονο εγώ έχω τόσο φιλικά αισθήματα για όλο αυτό το ποδοσφαιρικό καρακατσουλιό !

Περαστικός είπε...

Αθεόφοβος, όχι, δεν είσαι ο μόνος :)

Left Liberal Synthesis είπε...

Αν και δεν εχει πλέον νοημα,εχω διατυπώσε σε ανυποπτο χρόνο την ίδια Ακριβως απόψη με ένα ελαφρωσ διαφορετικό σκεπτικό
εδω
http://leftliberalsynthesis.blogspot.com/2009/01/blog-post_16.html

Περαστικός είπε...

Πολύ ενδιαφέρον το κείμενό σου, Left Liberal Synthesis.