Παρασκευή, Ιανουαρίου 02, 2009

Η καλύβα του μπάρμπα Θωμά στη σύγχρονη Ελλάδα


- Ο εργολάβος καθαρισμού είμαι, έφερα το συνεργείο που ζητήσατε.

Τι άλλο να σκεφθείς όταν μαθαίνεις ότι μετανάστρια συνδικαλίστρια - από τις ελάχιστες μάλλον περιπτώσεις που ο όρος «συνδικαλιστής» δεν δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς* - και μητέρα ενός παιδιού, που αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των καθαριστριών στη χώρα μας, αλλοδαπών και μη, δέχθηκε επίθεση με ισχυρό οξύ έξω από το σπίτι της, με αποτέλεσμα να έχει χάσει τη όραση από το ένα της μάτι και να έχει υποστεί άλλες σοβαρές βλάβες; (Εδώ.) Τι άλλο να σκεφθείς όταν μαθαίνεις, με αφορμή αυτό το γεγονός, για γυναίκες που απασχολούνται από εταιρείες - εργολάβους καθαριότητας, ακόμη και κρατικών οργανισμών, που κατακρατούν μέρος της αμοιβής τους και που υποχρεώνουν τις υπαλλήλους τους να υπογράφουν ότι λαμβάνουν μεγαλύτερες αποδοχές από ό,τι στην πραγματικότητα, που δηλώνουν ψευδώς λιγότερες ώρες απασχόλησης για να μη θεμελιώνονται εργασιακά δικαιώματα, που δεν παρέχουν καμία ασφάλιση, που καταπατούν τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα που ορίζει ο νόμος, που τρομοκρατούν και εκβιάζουν όποιον τολμάει να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται; Τι άλλο να σκεφθείς όταν το θέμα σχεδόν περνάει στα ψιλά και αν δεν ήταν τα εναλλακτικά μέσα, και τα ιστολόγια, στο Διαδίκτυο (που τόσο κάνουν τους «σοβαρούς» δημοσιογράφους να στραβομουτσουνιάζουν) οι περισσότεροι δεν θα το παίρναμε είδηση; Τι άλλο να σκεφθείς όταν το κράτος, το αρμόδιο υπουργείο, δεν αισθάνεται την ανάγκη να προβεί σε κάποια τυπική έστω δήλωση, όχι σχετικά με την επίθεση, αλλά τα όσα έχουν καταγγελθεί για το χώρο και από την ίδια τη συνδικαλίστρια; Τι άλλο να σκεφθείς όταν οι μηχανισμοί δίωξης κινητοποιούνται τόσο αργά και σχεδόν με το ζόρι;

Άκουσα σήμερα το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ, από τις φωτεινές εξαιρέσεις που προέβαλαν το θέμα, ότι μόνο μετά από πολλές ημέρες ασχολήθηκαν και καταδέχτηκαν να πάνε οι αστυνομικές αρχές να πάρουν τα ενδύματα της γυναίκας για να τα εξετάσουν ώστε να διαπιστώσουν την ουσία που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση (μετά, πώς μπορούμε να μιλάμε για αστυνομικούς και όχι για απλούς μπάτσους/γενιτσάρους; Πώς μπορούμε να σεβόμαστε αυτή την αστυνομία και αυτή τη δικαιοσύνη;). Αξιοσημείωτο είναι ότι στην ίδια εκπομπή άκουσα ότι η γυναίκα πιθανόν να εξαναγκάσθηκε να καταπιεί και οξύ - μεγάλη βλάβη έχουν πάθει και οι φωνητικές χορδές της. Η συνδικαλίστρια είχε δεχθεί και απειλές και εξώδικα και φαίνεται ότι κάποιοι βρήκαν τον τρόπο να την κάνουν να σωπάσει. Θεωρώ στοιχειώδες να καταστήσουμε σαφές ότι σύγχρονες μορφές δουλείας και εκμετάλλευσης δεν γίνονται ανεκτές και ότι μέθοδοι μαφίας για την τρομοκράτηση μιας μερίδας εργαζομένων προκαλούν στους δράστες τους μεγαλύτερη ζημία παρά όφελος.

Ζούμε σε ένα ψευδοκράτος, σε ένα κράτος νονών της νύκτας, με μια ανίκανη και διεφθαρμένη αστυνομία, μια ανίκανη και διεφθαρμένη δικαιοσύνη, σε ένα πελατειακό κράτος που ευνοεί και καλύπτει τους πελάτες του. Αυτό, δεν είναι δημοκρατία!

Επισημαίνεται ότι έχει ανοιχθεί τραπεζικός λογαριασμός για την οικονομική στήριξη της γυναίκας, για όσους επιθυμούν να συνδράμουν, πληροφορίες, εδώ.

* Αλήθεια, ποιες είναι οι αντιδράσεις των εργατοπατέρων που «εργάζονται» στις ίδιες υπηρεσίες με αυτές τις καθαρίστριες; Αλλά, βέβαια, αυτές δεν είναι του «συναφιού», τα νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους που καταπατώνται δεν είναι κεκτημένα, αυτά δεν είναι θέματα ενδιαφέροντος, δεν αφορούν τους λίγους προνομιούχους, τους αριστεροτραμπούκους και τους Παμετραμπούκους που δρουν σαν στρατός κατοχής σε αυτή τη χώρα ή, ενδεχομένως, οι γυναίκες αυτές απλώς χρησιμεύουν σαν διαπραγματευτικό χαρτί που θυσιάζεται πολύ εύκολα.

Σχετικές συνδέσεις:

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=51535692
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=59417804

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=970755&lngDtrID=251
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=971043

http://www.skai.gr/master_story.php?id=105223
http://www.skai.gr/master_story.php?id=105602

7 σχόλια:

ΓΑΪΔΑΡΑ είπε...

Κι εγώ στο διαδίκτυο το πληροφορήθηκα. Πέρασε απαρατήρητο απ'τις στολισμένες με χριστουγεννιάτικα μπιχλιμπίδια οθόνες των μεγάλων καναλιών και απ' τα γεμάτα με αστραφτερά λαμπάκια μυαλά πολλών συμπολιτών μας που το μόνο τους ζόρι ήταν ΚΑΙ ΠΑΛΙ φέτος να μπουν στο πνεύμα των ημερών!
Δεν έχει παρηγοριά σου λέω...

ps. Θα αναδημοσιεύσω αυτό σου το κείμενο (με το λινκ σου) μιας και το θεωρώ αρτιότατο και επί της ουσίας. Αν έχεις αντίρρηση πες μου να το αφαιρέσω. :)

Περαστικός είπε...

Γαϊδάρα, καμία αντίρηση, ναι, το παν είναι τα μπιχλιμπίδια. Μετά, θα απορούν πάλι γιατί κάποιοι επαναστατούν, με το σωστό ή με το λάθος τρόπο. Σκατά στα μούτρα τους!

Greek Rider είπε...

Ασφαλώς είμαστε ένα κράτος νονών της νύχτας, το θέτεις άριστα το θέμα.

Σε ότι αφορά τους μεγαλοσυνδικαλιστές μας μόνο αηδία θα έπρεπε να μας προκαλούν. Παράλληλα φάνηκε ότι υπάρχουν και πραγματικοί ήρωες του συνδικαλισμού στην αφάνεια όπως η Κούνεβα.

Άκουσα και εγώ την ίδια εκπομπή που λες στο ραδιόφωνο του σκάι.

Φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο κύκλωμα εργολάβων - κυβέρνησης στον τομέα αυτό καθώς και οι γνωστές "αργοπορίες" της αστυνομίας...

Κατά τα άλλα ας ευχηθούμε το 2009 να είναι λίγο καλύτερο από το 08 γιατί περισσότερο από λίγο καλύτερο δε νομίζω ότι μπορεί να είναι με αυτά που βλέπουμε.

Περαστικός είπε...

Greek Rider, ή ας ελπίσουμε να μην είναι πολύ χειρότερο...

athinovio είπε...

το αναδημοσίευσα, if you don't mmind

busy bee είπε...

"Ζούμε σε ένα ψευδοκράτος, σε ένα κράτος νονών της νύκτας, με μια ανίκανη και διεφθαρμένη αστυνομία, μια ανίκανη και διεφθαρμένη δικαιοσύνη, σε ένα πελατειακό κράτος που ευνοεί και καλύπτει τους πελάτες του. Αυτό, δεν είναι δημοκρατία!"
Μπορώ να προσθέσω κάτι άλλο???
Δεν νομίζω!
Καλή χρονιά....όσο μπορεί να γίνει!

Περαστικός είπε...

Athinovio, ελεύθερα.

Καλή χρονιά, Busy Bee!