Τρίτη, Δεκεμβρίου 16, 2008

Περίπου έξι χιλιάδες ευρώ...

...είναι η βαρύτερη ποινή για τον ξυλοδαρμό του Κύπριου σπουδαστή στην υπόθεση «ζαρντινιέρα» (39 μήνες εξαγοράσιμοι προς 5 ευρώ την ημέρα) και βεβαίως οι εφέσεις έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα. Τόσο κόστισε η απερίγραπτη βαρβαρότητα που είδαμε όλοι. Η είδηση, εδώ. Πώς να μη μιλήσεις για ατιμωρησία; Πώς να μιλήσεις για δικαιοσύνη και κράτος δικαίου; Τι να αντιτάξεις σε όποιον αύριο θα αποφασίσει σε μια παρόμοια περίπτωση να πάρει το νόμο στα χέρια του;

Δεν είναι μόνο ότι αντί για αστυνομία έχουμε αληταράδες γενίτσαρους, αλλά και αντί για δικαστές έχουμε τσιράκια της εξουσίας, ανθρωπάκια, διεφθαρμένους και ιεροεξεταστές για κάθε αδύναμο. Για να μην είμαι ισοπεδωτικός, δέχομαι ότι υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις.

Αυτό, δεν είναι δημοκρατία.

Κάποιοι απορούν με τη στάση μου, χτυπάς πότε εδώ, πότε εκεί, μου λένε. Εγώ όμως ξέρω πολύ καλά με ποιον είμαι. Είμαι με την αλήθεια μου, είμαι με τη δημοκρατία, είμαι με όσους επιθυμούν ένα κράτος δικαίου, ένα κράτος όπου τα υποτιθέμενα όργανα της τάξης δεν είναι σκέτα όργανα, ένστολα αλητάκια και σωματέμποροι και ένα κράτος όπου δεν απαιτείται για κάθε αλλαγή ή απόφαση η έγκριση κουκουλοφόρων, αριστεριστών και συνδικαλιστών μπέηδων που δεν επιτρέπουν σε κανένα άλλο να έχει λόγο για την παιδεία και την οικονομία. Πιστεύω σε ανοικτά πανεπιστήμια όπου μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα ο φοιτητής, ο καθηγητής, χωρίς να υπόκεινται σε καθεστώς τρομοκρατίας, ακόμη και από κοινούς εγκληματίες, λόγω του πανεπιστημιακού ασύλου. Είναι ή δεν είναι αυτό παραλογισμός; Κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου τώρα και αστυνόμευση των χώρων από δυνάμεις που θα λογοδοτούν στη διοίκηση του πανεπιστημίου. Η μεγαλύτερη αντιστασιακή πράξη είναι να είσαι ο εαυτός σου και να επιμένεις στην αλήθεια σου. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω πολλές ελπίδες για αυτό τον τόπο ή μάλλον εκτιμώ ότι για να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο θα πρέπει πρώτα να δούμε και χειρότερα, οπότε δεν ανυπομονώ. «Νούμερο» της ημέρας ο πρωθυπουργός να προσπαθεί να μας πείσει ότι, για άλλη μια φορά, δεν κατάλαβε, δεν ήξερε, δεν υποψιάστηκε, εδώ.
.
Όχι ΝΔ, όχι ΠΑΣΟΚ, όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές.

- Κύριε πρόεδρε, μου παίρνετε όλα τα ψιλά, αλλά χαλάλι, το φχαριστήθηκα που το σάπισα το κωλόπαιδο!

13 σχόλια:

Dormammu είπε...

Περαστικέ, η ποινή φυλακίσεως μετατρέπεται πλέον προς 10€ ημερησίως.

Περαστικός είπε...

Dormammu, δεν το λες αυτό στα καλόπαιδα του in.gr και του ΣΚΑΪ (http://www.skai.gr/master_story.php?id=104218) πριν να το διορθώσω εγώ; Σε κάθε περίπτωση, είμαι σίγουρος ότι η συναδελφική αλληλεγγύη ή η αλληλεγύη και άλλων συμπαθούντων θα φροντίσει αν το πρόβλημα είναι έξι ή δώδεκα χιλιάδες ευρώ. Μήπως κατά τη "μεταλλική δραχμή" υπάρχει και "μεταλλικό ευρώ";

Ναυτίλος είπε...

Εν γένει: Το πρόβλημα είναι πως όταν κάνω εγώ παρόμοιο έγκλημα, και μάλιστα αν το κάνω προς αστυνομικό όργανο, η ποινή, συνήθως, είναι πολύ πιο μεγάλη. Σε περίπτώση όμως που ο θύτης είναι αστυνομικό όργανο, πρόκειται περί υπερβάλλον ζήλου και η ποινή είναι ελαστικότατη... Σε μία δημοκρατία όμως, υπάρχει ΙΣΟΝΟΜΙΑ. Συνεπώς: ή έχουμε ισονομία και δημοκρατία, ή δεν έχουμε ισονομία, και συνεπώς, δεν έχουμε δημοκρατία... Ανισονομία και Δημοκρατία, δεν γίνεται!

cyrus είπε...

Τι πάει να πει "χτυπάς πότε εδώ, πότε εκεί"; Πρέπει να καταλάβουμε ότι και η ίδια η αστυνομία είναι διχασμένη. Θυμάσαι το βίντεο με τους δυο ματατζήδες που είχαν πιάσει μια κοπέλα και ο ένας την κλότσαγε ενώ ο άλλος προσπαθούσε να την προστατέψει από τον πρώτο;

Φυσικά, η πλάστιγγα γέρνει κάπως μονόπαντα, όπως φάνηκε και χθες στην εκπομπή του (κατά τα άλλα μάλλον κακόγουστου) Λαζόπουλου (ναι, άνοιξα τηλεόραση χθες...), όπου μια κοπέλα είπε ότι ένας ματατζής κορόιδευε τα παιδιά σε μια διαμαρτυρία με τα λόγια "πού είναι ο Αλέξης, οέο;"

Όπως ήταν φυσικό, ακολούθησε από τη μια πλευρά βρίσιμο και από την άλλη κλοτσιές...

Περαστικός είπε...

Ναυτίλε, εγώ δέχομαι ότι ο αστυνομικός κάποιες φορές είναι αναγκασμένος να ασκήσει βία. Αυτή όμως πρέπει να είναι η ελάχιστη αναγκαία και να περιορίζεται από κανόνες εμπλοκής και συμπεριφοράς. Δυστυχώς, ο κανόνας σήμερα είναι ο αστυνομικός που ασκεί βία τυχαία/εκδικητικά/καταχρηστικά/πέραν κάθε μέτρου.

Cyrus, περιστατικά όπως αυτά που αναφέρεις είναι τα πιο ανώδυνα, δες και εδώ: http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7782907.stm την «αμυνόμενη αστυνομία», που αμύνεται στην πλατεία Συντάγματος και εκτονώνεται στις σκοτεινές γωνίες σε όποιον λάχει να πέσει στα χέρια της.

resident είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
resident είπε...

Περαστικέ η καλώς η κακώς αυτές είναι οι ποινές για ξυλοδαρμό και αυτό είναι το ποσό που πληρώνεις την ημέρα.Δεν πάει κάποιος εύκολα μέσα γι ξυλοδαρμό μόνο αν υπάρχει μόνιμη και σοβαρή βλάβη.

Άσχετο, Χθες συγγενής μου που πήγε σαν ένορκος σε δίκη και άκουσε με τα ίδια της τα αυτιά την πρόεδρο να ρωτάει τον κατηγορούμενο αν είναι χριστιανός ορθόδοξος!!
Ζω σε κλειστή κοινωνία και ο καθένας ξέρει για τον άλλο.Το να δηλώνει εδώ κάποιος άθεος είναι ηρωισμός από τι φαίνεται.Φαντάζεσαι να πέσεις στα χέρια της και να γνωρίζει τις θρησκευτικές σου απόψεις.Δεν πάμε καλά.

Περαστικός είπε...

Resident, αν δεν κάνω λάθος, θα μπορούσαν οι ποινές να είναι βαρύτερες. Όσο για το δικαστή που αναφέρεις, πρόκειται για άλλη μια επιβεβαίωση της άποψης που έχω για την Ελληνική Δικαιοσύνη. Να μην ξεχνάμε και τη δικαστικό στην υπόθεση Βατοπαιδίου που δεν εξέδωσε απόφαση εναντίον της μονής και εκ ων υστέρων δικαιολογήθηκε με το επιχείρημα ότι δεν της πέρασε από το μυαλό ότι ένα μοναστήρι θα μπορούσε να έχει άδικο. Αυτοί είναι οι δικαστές μας και αυτό υποτίθεται ότι είναι κράτος δικαίου.

Dormammu είπε...

@Περαστικέ, μην πιστεύεις όσα διαβάζεις στα "έγκριτα" sites....:)

@resident: Η ερώτηση περί θρησκεύματος είναι υποχρεωτική, καθόσον με την απάντηση ο δικαστής θα κρίνει τι είδους όρκο θα δώσει ο μάρτυρας (θρησκευτικό, θα ορκιστεί στο Κοράνι ή στο ευαγγέλιο, πολιτικό, θα ορκιστεί στην τιμή του). Σε διαβεβαιώνω ότι ουδόλως απασχολεί τον δικαστή άν ο μάρτυρας είναι χριστιανός ή οπαδός του ζωροαστρισμού.

Dormammu είπε...

Τέλος, οι ποινές δύσκολα θα μπορούσαν να είναι βαρύτερες για τις πράξεις που κατηγορούνται οι αστυνομικοί και πολύ πιο δύσκολα θα πήγαιναν "στο φρέσκο".

Η απόφαση του ποινικού δικαστηρίου όμως, είναι πολύ σημαντική για την περίπτωση που ο φοιτητής έχει στραφεί και αστικά εις βάρος των αστυνομικών ή του κράτους, οπότε μπορεί να περιμένει, κατά την εκδίκαση της σχετικής αγωγής του, να του επιδικασθεί μια ξεγυρισμένη χρηματική αποζημίωση για την βλάβη που υπέστη απο τις πράξεις των κυρίων αυτών.

Περαστικός είπε...

Dormammu, δεν έχεις άδικο για τα έγκριτα site, τα πράγματα δεν αλλάζουν σημαντικά ακόμη και αν είναι έτσι, χρήσιμη πάντως η επισήμανσή σου. Τώρα, για τις ποινές, μήπως έγινε κάποια αλλαγή του κατηγορητηρίου; Ελπίζω πάντως ο φοιτητής να ζητήσει αποζημίωση στα αστικά δικαστήρια και ελπίζω οι άνθρωποι αυτοί να έχουν αποταχθεί.

resident είπε...

@Dormammu,Δεν το ήξερα.Ευτυχώς που είναι έτσι.

Dormammu είπε...

Περαστικέ, ειλικρινά δεν γνωρίζω πως ασκήθηκε αρχικά η δίωξη απο τον εισαγγελέα και για ποιές πράξεις τελικά δικάστηκαν οι αστυνομικοί. Το δικαστικό ρεπορτάζ των καναλιών είναι μονίμως για γέλια καθόσον οι φερόμενοι ως δικαστικοί ρεπόρτερ αγνοούν ακόμα και τα στοιχειώδη. Είναι δύσκολο στο δικανικό μας σύστημα να φυλακισθεί κάποιος για σωματικές βλάβες. Συνήθως τέτοιου είδους ποινές μετατρέπονται και η έφεση έχει αναστέλλουσα δύναμη. Το γεγονός όμως ότι όλοι αυτοί οι κατηγορούμενοι έχουν πλέον μια ποινή με οριστική απόφαση δικαστηρίου εις βάρος τους, επάγεται κυρώσεις και απο την υπηρεσία τους με βάση το πειθαρχικό δίκαιο και ενδεχομένως και απόταξη, άν η ποινή παραμείνει ως έχει και η απόφαση γίνει αμετάκλητη.