Πέμπτη, Δεκεμβρίου 11, 2008

Μια κοινωνία που δεν τα έχει καλά με τον εαυτό της

- Όχι ρε! Όχι το πληκτρ
..
Ευτυχώς είχα και άλλο πληκτρολόγιο. Στην Αγγλία είχα ακούσει μια έκφραση, "A society at ease with itself" (Μια κοινωνία που τα έχει καλά με τον εαυτό της). Αυτό ακριβώς δεν είμαστε. Είμαστε μια κοινωνία που κοιτά τον εαυτό της στον καθρέπτη και τον σιχαίνεται. Οι κακοήθειές της είναι πολυάριθμες και τις έχω και εγώ και άλλοι επαναλάβει τόσες φορές που δεν έχει νόημα να σας κουράσω ξανά. Το θέμα είναι ότι αυτά που κάποιοι θεωρούν αποδεκτές ιδιαιτερότητες της κοινωνίας μας, αποδεικνύονται, όπως πολλοί από εμάς υποστηρίζουν εδώ και πολλά χρόνια, ότι έχουν κόστος και μάλιστα πολύ υψηλό. Αυτή η "επιχείρηση σοκ και δέος" της νεολαίας (που καθόλου δεν εξιδανικεύω και δεν ωραιοποιώ) είναι νομίζω ίσως η τελευταία μας ευκαιρία για να αντιληφθούμε ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά ότι στραβά αρμενίζουμε.

Υπενθυμίζω ότι οι δημοκρατίες δεν συντρίβονται μόνο από τα τανκ, αλλά σαπίζουν επίσης από τη διαφθορά, που πολλές φορές ανοίγει το δρόμο για τα πρώτα. Πραγματικά, πιστεύω ότι δεν έχουμε αληθινή δημοκρατία αυτή τη στιγμή. Έλλειψη δημοκρατίας δεν σημαίνει αναγκαία να υπάρχει μια απροκάλυπτη δικτατορία ή πολιτικοί κρατούμενοι. Αν αρκούσε αυτό, όλα θα ήταν πολύ εύκολα. Η δημοκρατία έχει πολλές προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων μπορεί να μην είναι η απόλυτη έλλειψη διαφθοράς, αλλά σίγουρα είναι οι αδιάβλητοι θεσμοί και, κυρίως, η εμπιστοσύνη του λαού σε αυτούς και στην κυβέρνησή του (όπως σωστά επισημάνθηκε και στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, εχθές). Αν, όπως αντιλαμβάνομαι να επιχειρείται, η κυβέρνηση και κάποια ΜΜΕ τα αποδώσουν όλα στην "κακιά την ώρα" και σε μερικούς "επαγγελματίες κουκουλοφόρους και πλιατσικολόγους" (ότι υπάρχουν αυτά και χειρότερα φαινόμενα δεν το αμφισβητώ) ή στα παιδιά indigo του Χαρδαβέλα ή σε όποια θεωρία συνομωσίας, το παιχνίδι θα έχει χαθεί και φοβάμαι ότι αργότερα θα αντιμετωπίσουμε και χειρότερα.

Είπα ότι δεν ωραιοποιώ τίποτα. Η κοινωνία μας είναι μια ολότητα. Το αν ένα παιδάκι θεωρεί ότι μπορεί να σηκώσει μια πέτρα και να τη ρίξει στο κατάστημα ενός ανθρώπου και να περιμένει να του πούνε και μπράβο, οφείλεται στο ότι με αυτό τον τρόπο μεγάλωσε. Η ελληνική οικογένεια δεν διδάσκει τι σημαίνει ευθύνη, δεν διδάσκει ότι κάθε πράξη έχει συνέπειες τις οποίες πρέπει να μάθουμε να αποδεχόμαστε, ως απαραίτητο στοιχείο της ωρίμανσης. Αλλά είπαμε, όλα είναι ένας φαύλος κύκλος, τι ευθύνη και συνέπεια να μάθει το παιδί στη χώρα του παραιτούμαι/ξεπαραιτούμαι; Θυμάμαι το βράδυ που καιγόταν η βιβλιοθήκη της νομικής τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών συγκινημένο, με στόμφο πολύ και ύφος ηθικής ανωτερότητας, ένα πράμα, να ανακοινώνει ότι κάποιος πρέπει να παραιτηθεί και ότι αφού κανένας πολιτικός δεν το κάνει, θα το πράξει ο ίδιος. Πόσο συγκινητικόν, πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, γαργάρα η παραίτηση (σωστά, εμείς θα γίνουμε οι μαλ*** της υπόθεσης;). Η είδηση, εδώ. Εύγε, εξαιρετικό μάθημα δασκάλου προς τους μαθητές του. Παραιτήσεις της τηλεόρασης... Τα πιτσιρίκια θα κατηγορήσεις μετά; Κάποιος να πέθαινε από αηδία...

Δεν μπορώ να μην προσθέσω ότι οι αλόγιστες καταστροφές με εξοργίζουν (μια και είναι και της μόδας η οργή). Κάτι άλλο που στερείται η νεολαία μας, λόγω της εξαιρετικής παιδείας που λαμβάνει, είναι ο στοιχειώδης κανόνας της λογικής ότι δύο λάθη (ιδίως όταν αυτά δεν συνδέονται με κανένα τρόπο μεταξύ τους) δεν κάνουν ένα σωστό. Αλλά από πού να διδαχθούν και αυτοσυγκράτηση στη χώρα του "ξέρεις ρε ποιος είμαι εγώ;" Βγήκα σήμερα έξω, πήγα στο κέντρο, έβλεπα σκατουλάκια, δεν ξέρω αν ήταν 11 ή 12 χρονών, να περπατάνε με ύφος αγέλης αληταράδων που πάνε να γαμ**ουν στο μπουρδέλο και να μιλούν αναλόγως, με το αίσθημα της ατιμωρησίας που προσφέρει η αγέλη. Σίγουρα νομίζουν ότι είναι οι ήρωες κάποιου βιντεοπαιχνιδιού. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, ευτυχώς, δεν έχω κατάστημα ή βιτρίνα, αν όμως κάποιος οι κάποιοι άνω των τριών ετών επιχειρούσε να καταστρέψει τα μέσα βιοπορισμού ή την περιουσία μου, θα του έριχνα ευχαρίστως ένα μπερτάκι ξύλο* και μετά θα περίμενα να "περιποιηθώ" και τους γονείς που θα ερχόντουσαν να μου ζητήσουν το λόγο και ας καιγόταν μετά το σύμπαν. Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει. Ποιος να τη σταματήσει όμως θα μου πείτε; Οι σάπιοι και ανίσχυροι πολιτικοί μας των δημοσκοπήσεων που είναι και οι υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης; Μπορούμε πάντα να ελπίζουμε στον καιρό. Ο στρατηγός χειμώνας...

Κόπρος στα πρόσωπα των σαδιστών και ανίκανων αστυνομικών! Ούτε ένα αρχιφύλακας δεν παραιτήθηκε από ευθιξία μετά από όλα αυτά. Ως ελάχιστο μέτρο κατευνασμού, αλλά και ανάληψης ευθυνών, σε επίπεδο ηγεσίας. Θα έπρεπε να είχε αποκεφαλιστεί όλη η διοίκηση του σώματος, μαζί φυσικά με την πραγματική παραίτηση των υπουργών, ανακοινώνοντας παράλληλα την αλλαγή της εκπαίδευσης και της νοοτροπίας του σώματος.
..
* Αν δεν με έπαιρνε εκείνη τη στιγμή, θα τους ακολουθούσα σε κανένα στενό με ένα λοστάρι, καθώς είμαι άνθρωπος εκδικητικός και κακό σπυρί, ίδιος ο Μπενβενούτο Τσελίνι, μόνο το ταλέντο του δεν έχω.
.

10 σχόλια:

resident είπε...

Κατά την γνώμη μου όλες οι καταστροφές προήλθαν από ένα όχλο ηλίθιων παιδιών που κοιτάν μόνο τον εαυτό τους.Μόλις τους διορίσεις στο δημόσιο θα ηρεμίσουν προς το παρόν.
Μετά θα ζητάνε βέβαια αυξήσεις και λούφα και παραλλαγή.Δεν θα προσφέρουν τίποτα και ποτέ.Ούτε δέντρο δεν θα φύτευαν.Μόνο δικαιούνται και υποχρέωση καμία.

SUN W KNIGHT είπε...

Περαστικέ, με δυσκολία κρατιέμαι γιά να μην γράψω κάτι γιά τα κωλόπαιδα και τους ανίκανους... και την δική μου άποψη περί αυτοάμυνας...
Προέχει η προστασία της αισθητικής μου...

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω με τον οχλο των ηλιθιων παιδιών αλλα εχουμε και εναν όχλο ηλιθιων, ανικανων και με πολυ περισσοτερες ευθυνες πολιτικών που υποτιθεται ειναι και ωριμοι.
Πολυ σωστα λες Περαστικέ ότι 'Η ελληνική οικογένεια (και κοινωνια, προσθετω εγω) δεν διδάσκει τι σημαίνει ευθύνη, δεν διδάσκει ότι κάθε πράξη έχει συνέπειες τις οποίες πρέπει να μάθουμε να αποδεχόμαστε, ως απαραίτητο στοιχείο της ωρίμανσης'. Και αυτο που λες resident θα το κανουν γιατι αυτο μαθαινουν απο την οικογενεια, το σχολειο και την κοινωνια. Μακάρι να μην το κανουν και να δειξουν οτι ειναι καλυτεροι απο τις προηγουμενες γενιες. Οσο για το να δειξουμε και να ριξουμε τις ευθυνες στα κωλοπαιδα είναι το μονο εύκολο.

Ανώνυμος είπε...

Η Ελλαδα θα σωθει μονο αν και τα 11 εκατομμυρια των κατοικων της διοριστουν στο δημοσιο. Με επιδομα βαρεων και ανθυγιεινων.

Κανεις τοτε δεν θα σπαει τιποτα (γιατι θα βαριεται). Αλλα δεν θα υπαρχει και τιποτα για σπασιμο.

Elementary, my dear Perastikos

Υ.Γ. τουλαχιστον να πεθαινε καποιος απο αηδια. Διαβαζεις πολυ Καρυωτακη, να το προσεξεις αυτο ;-)

resident είπε...

Οι διαδηλώσεις και οι καταστροφές διογκώθηκαν όχι από μόνο αγανακτισμένους και αυθόρμητα σκεπτόμενους ανθρώπους.Υπήρχε πιστεύω τεράστια παρακίνηση από κόμματα(ζω σε μικρή κοινωνία και είδα και ξέρω ποιοι ήταν αυτοί που διαδήλωσαν κατά των αστυνομικών εδώ)που ήθελαν να καπηλευτούν το νεκρό παιδί,αλλά κυρίως από την τηλεόραση,που πρόσθεσαν στο θλιβερό και απαράδεκτο χαμό του παιδιού και ανεξακρίβωτα γεγονότα.Εβγαλαν προς τα έξω μαρτυρίες ανθρώπων και παιδιών που κατά την γνώμη μου άνηκαν στο περιβάλλον των Εξαρχείων και μιλούσαν για εν ψυχρώ δολοφονία,ότι δηλαδή δεν προηγήθηκε περιστατικό και ότι ο αστυνομικός έριξε κατευθείαν στο ψαχνό κλπ.Ο αστυνομικός λοιπόν φορτώθηκε όχι μόνο αυτό που είχε κάνει αλλά αφαιρέθηκαν και προστέθηκαν από το περιστατικό ότι συνέφερε να τα κανάλια.Κανένας μάρτυρας(μόνο έναν ταξιτζή που πέρναγε και σταμάτησε και είδε όλο το περιστατικό,άκουσα να λέει κάτι διαφορετικό)δεν θα τολμούσε στο κλίμα αυτών των ημερών να πει κάτι διαφορετικό από αυτό που είπαν οι άλλοι.Σκεφτείτε τι θα πάθαινε και τι διασυρμό θα είχε και τι θα τον περίμενε μια νύχτα κάπου κάποτε.Ο αστυνομικός ότι και αν έκανε ότι και αν έγινε θα φορτωθεί τις ζαρτηνιερες,την αποτυχία της κυβέρνησης κι αν αξίζει να καταδικαστεί 1 φορά -λέμε- ισόβια η 20 χρόνια θα «φάει» το 10πλασιο.Δηλαδή πιστεύω ότι θα γίνει το αντίθετο αποτι γινόταν μέχρι τώρα με την ατιμωρησία των αστυνομικών.Το περί δικαιοσύνης αίσθημα μου αυτό λέει.

Περαστικός είπε...

Όλες οι απόψεις σας είναι σεβαστές και ενδιαφέρουσες. Ένα ζήτημα σαν αυτό είναι εξαιρετικά πολυσύνθετο και έχει διαφορετικές πλευρές. Μου θυμίζει το ποιηματάκι του Σουίφτ με τους τυφλούς σοφούς και τον ελέφαντα, που προσπαθούσαν να καταλάβουν τι ζώο είναι ψηλαφίζοντας ο καθένας ένα κομμάτι του. Άλλος έπιανε την ουρά, άλλος το σώμα, άλλος το πόδι, άλλος το αυτί. Καταλαβαίνετε τι έγινε στο τέλος, όταν προσπάθησαν να συμφωνήσουν από κοινού για το τι είναι ο ελέφαντας. Σκοτωνόντουσαν μεταξύ τους. ενώ όλοι είχαν δίκιο και όλοι άδικο. Καλύτερα να βάζουμε όλοι λίγο νερό στις βεβαιότητές μας. Είμαι γεμάτος με αντικρουόμενα συναισθήματα και απόψεις και δεν με ενδιαφέρει καν να τα συμφιλιώσω. Υποψιάζομαι ότι υπάρχει παντού ένα ψήγμα αλήθειας. Μου είναι πάντως αδύνατον να ανεχθώ να βλέπω όλους αυτούς που μας λεηλατούν νομίμως, είναι βουτηγμένοι στη διαφθορά και στην αναξιοκρατία ή εκμαυλίζουν την κοινωνία από τα βρωμοκάναλά τους να απαιτούν από άλλους να καταδικάσουν τους κουκουλοφόρους και όσους κάνουν πλιάτσικο. Τις επιχειρήσεις τις "'έσπασαν" και τις λεηλάτησαν πρώτοι οι κουκουλοφόροι Αλογοκάτι και Καραμαλά και όσοι προηγήθηκαν αυτών.

Η κοινωνία μας θερίζει τις κακοήθειες που καλλιέργησε και φαίνεται ότι, τώρα, μέσα στην κρίση που έρχεται, έχουν κακοφορμίσει. Ας μην ξεχνάμε το πολύ άσχημο που λέγεται. Ότι για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες της ιστορίες μας η νέα γενιά αντιμετωπίζει την προοπτική να ζήσει χειρότερα από τη γενιά των γονιών της. Με άλλα λόγια, είμαστε η γενιά της κορυφής μιας ανοδικής πορείας υλικής ευμάρειας, ακολουθεί η κατηφόρα. Κατά κάποιο τρόπο, τα φάγαμε από τους πατεράδες μας και αφήνουμε τα αποφάγια και τα αποκαΐδια (και σε υλικό και σε πνευματικό επίπεδο) στα παιδιά (συλλογικά μιλώ). Πώς θέλετε να μας αγαπούν; Από τη μια θέλω να τα σπάσω στο ξύλο, από την άλλη τα λυπάμαι. Ένα άλλο που με τρώει είναι μήπως τελικά όλος αυτός ο δυναμισμός, μήπως το δωδεκάχρονο που στέκεται απέναντι στα πάνοπλα ΜΑΤ που φοβάμαι εγώ, υπόσχεται τελικά κάτι καλό σε βάθος χρόνου. Είναι προφανές πια ότι το μότο της γενιάς μας "κάνε το μαλ**α", δηλ. σκύβε το κεφάλι, για να τη βγάλεις καθαρή, δεν περνάει πια και δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο σε αδιέξοδα. Δεν ξέρω, δεν ξέρω, δεν ξέρω. Δεν έχω βεβαιότητες, προσπαθώ να ψηλαφίσω την αλήθεια από όλες τις πλευρές της. Νομίζω ότι ζούμε σε καιρούς ραγδαίων αλλαγών, τα πάντα ρει.

Ανώνυμος είπε...

Εεεεε, αφου δεν απαντησες στο μεγαλειωδες προηγουμενο σχολιο μου, να στο ξαναγραψω.
Με πιο σοβαρο υφος αυτην την φορα.

Διαβασα (μεσα στις 100δες αναλυσεις γυρω απο το θεμα) και μια γνωμη του Ανεμου εδω.
Περα απο προσωπικες συμπαθειες και αντιπαθειες για τον συγκεκριμενο μπλογγερ, ο ανθρωπος λεει κατι που υποστηριζω εδω και πολυ καιρο. Και το υπονοω με το πρωτο μου σημερινο σχολιο.
Οτι δλδ. εδω και 10ετιες η Ελλαδα δεν παραγει τιποτα απολυτως. Αυτο ειναι η αιτια της σημερινης διαλυσης.

Περαστικός είπε...

Yetanother_s, μα το ξέρεις ότι συμφωνώ :D
Πράγματι, δεν παράγουμε τίποτα, δεν δημιουργούμε τίποτα και είναι τραγικό και είναι στην καρδιά του προβλήματος και σκοτώνει τα υγιή όνειρα της νεολαίας μας. Έχουμε ένα πελατειακό κράτος και μια κοινωνία του παρασιτισμού και του βολέματος. Από ό,τι βλέπω πάντως σε διάφορα δημοσιεύματα, μπορεί τώρα να εξαγάγουμε επανάσταση :)
Την "Καρυωτίτιδα" δεν βλέπω να την ξεπερνάω εύκολα.

ΓΑΪΔΑΡΑ είπε...

Τι μένει να πούμε? Τα είπες όλα! :D

ps. Τέλειο το σκίτσο!!! :)

Περαστικός είπε...

Ευχαριστώ, Γαϊδάρα, μάλλον δεν είπα τίποτε :)