Τετάρτη, Δεκεμβρίου 17, 2008

Η χαμένη τιμή της ΕΡΤ

- Με ατίμασααααν!!!

Σε εισαγωγικά, από τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΡΤ (το πλήρες κείμενο εδώ), ο οποίος προφανώς διαθέτει μια εξαιρετικά διεισδυτική ματιά στα πράγματα, ένα ζωντανό λόγο και εναργές πνεύμα που δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει ένας τυπικός καρεκλοκένταυρος του δημοσίου:

«Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήρθαν εδώ οργανωμένα. Δεν ήρθαν δηλαδή ως μια ομάδα με κάποιο κοινωνικό πρόσωπο, με κάποια κοινωνική εκπροσώπηση...Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι δεν ήρθαν οργανωμένοι στην ΕΡΤ και τους καταγγέλλω, ήρθαν σε πολύ μικρές ομάδες... Έγινε μια εισβολή μικροομάδων, ανοργάνωτων, οι οποίοι δεν φέρουν καμία κοινωνική ταυτότητα και είναι για τούτο καταγγελτέοι... Επίσης μου δώσανε ένα κείμενο χωρίς υπογραφή, χωρίς να φέρει ταυτότητα, χωρίς να φέρει τίτλο, ένα άγραφο non paper με το οποίο καταγγέλλουν...»

Από την πρώτη στιγμή που άκουσα αυτή την ανακοίνωση μου έκανε εντύπωση για αυτό τον πανικό που προδίδει απέναντι σε μια ενέργεια από άτομα που δεν προέβαλαν κάποια ταυτότητα. Αν της έβαζα κάποιο τίτλο, αυτός θα ήταν «Ο πανικός του κρατικού αξιωματούχου απέναντι στην απουσία ετικέτας.» Ο πολίτης ή ομάδες πολιτών δεν έχουν δικαίωμα να ομιλούν αν δεν είναι μέσα σε κάποιο μαντρί. Θες να διαμαρτυρηθείς για κάτι; Θες να προβάλεις κάποια αιτήματα; Έλα εδώ με τον τσοπάνο σου, με την ετικέτα σου κρεμασμένη από το λαιμό και θα δούμε τι θα κάνουμε, ως πολίτη είναι αδύνατον να σε αντιμετωπίσουμε, ούτε ως άτομο ή ομάδα πολιτών ή ατόμων. Αυτό θα ήταν, καταλαβαίνεις, πραγματικά επικίνδυνο. Τα πρόβατα δεν πρέπει να έχουν φωνή, τα πρόβατα δεν πρέπει να συνεννοούνται σε ελεύθερη βάση το ένα με το άλλο και να απευθύνονται στο κράτος. Τα πρόβατα πρέπει να ανήκουν στα μαντριά, να έχουν τα τσοπανόσκυλα για περιφρούρηση και τον τσοπάνο να τα κατευθύνει, να έχουν εκπροσώπους. Εμείς, στη ΕΡΤ, αυτό το παιχνίδι παίζουμε. Αν, ως πολίτης, δεν θες να ανήκεις σε κάποιο χώρο, δεν θες να έχεις την ετικέτα σου, δεν μας ενδιαφέρεις, είσαι επικίνδυνος. Είναι αναγκαίο να μπορούμε να σε κατατάξουμε βρε αδελφέ κάπου, πού πας έτσι ξέμπαρκος ρε Καραμήτρο; Τι μου τσαμπουνάς για ελεύθερους πολίτες και τα παρόμοια, εδώ είναι Βαλκάνια, εδώ έχουμε στάνες. Πρωτοβουλίες βάσης; Α, πα, πα, κιχ, κακό!!!

Σε τελευταία ανάλυση, αν δεν θέλετε να έλθετε με την ετικέτα κάποιου κόμματος ή συνδικαλιστικού φορέα, βάλτε μια κουκούλα βρε αδελφέ! Μη μας δείχνετε τα χαμογελαστά νεανικά σας πρόσωπα, μη μας μοστράρετε τη φάτσα σας έτσι φόρα παρτίδα! Μας τρομάζετε, δεν το καταλαβαίνετε; Αν φορούσατε την κουκούλα σας, θα σας κατατάσσαμε κάπου, θα σας αποκαλούσαμε «γνωστούς-αγνώστους/ κουκουλοφόρους», θα αναρωτιόμαστε γιατί δεν κάνει κάτι το κράτος, θα αναρωτιόμαστε για το τι είδους άτομα είστε. Όλα θα ήταν πιο εύκολα. Κοιτάξτε τι πανικό μας δημιουργήσατε τώρα. Γιατί δεν φοβάστε ρε; Γιατί δεν φοράτε κουκούλες ρε; Μου λέτε; Ε; Μιλήστε καθάρματα!

Βλέπω όμως και ένα άλλο σημείο της δήλωσης του προέδρου της ΕΡΤ που αξίζει να προσέξουμε:
.
«Δεν ήρθαν και δεν μπήκαν στην πύλη μέσα, λέγοντας ότι θέλουν να διαμαρτυρηθούν για οτιδήποτε. Ξεκίνησαν να έρχονται στην ΕΡΤ από πολύ νωρίς, απ΄ ό,τι φαίνεται από τις πρώτες έρευνες, σε μικρές ομάδες, δήθεν ως φιλοξενούμενοι, είτε για εκπομπές, είτε στο ραδιόφωνο, είτε στην τηλεόραση, είτε στα Μουσικά Σύνολα...»

Καταλαβαίνετε πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα, οι άνθρωποι αυτοί μετήλθαν μεθόδους των Βιετκόνγκ που με παρόμοιους τρόπους διείσδυαν σε πόλεις του Νοτίου Βιετνάμ. Κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους ίσως να μπήκαν στο μέγαρο παριστάνοντας ακόμη και τις «γλάστρες». Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας σεβασμός στους θεσμούς; Αυτό είναι ασυγχώρητη ζαβολιά!

Σε άλλο σημείο αναφέρεται:

«...πρόκειται για άτομα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι μαθητές, σε καμία περίπτωση δεν είναι άτομα τα οποία εκφράζουν κοινωνική οργή. Είναι σχεδιασμένο από άτομα που είναι 25άρηδες, από άτομα που ξέρουν τι κάνανε, από άτομα που θέλουν να διασαλεύσουν την ειρήνη στην ΕΡΤ.»

Εμείς, ως ΕΡΤ, μόνο σε μαθητές αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της διαμαρτυρίας και της οργής. Είναι και του χεριού μας εξάλλου, μοιάζουν τόσο χαζούληδες και ασυνάρτητοι όταν τους ρωτάς (το σχολείο κάνει καλή δουλειά). Εμείς θα σας πούμε αν εκφράζετε οργή, δεν θα μας πείτε εσείς! Αν είστε 25άρηδες, δεν έχετε καμιά δουλειά να διαμαρτύρεστε και σίγουρα δεν έχετε το δικαίωμα να οργίζεστε. Το λέω εγώ, ο δημόσιος λειτουργός! Θα εισηγηθώ νομοσχέδιο που θα θέτει ηλικιακά όρια στη διαμαρτυρία και στην οργή, αλλά και στο κατά πόσο επιτρέπεται σε κάποιον να ξέρει τι κάνει! Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μας διασαλεύσατε και την ειρήνη, μια χαρά αραχτοί ήμασταν! Άντε τώρα να κάνεις και έρευνες και τα παρόμοια για το πώς μπήκατε και γιατί μπήκατε και πώς τα καταφέρατε. Όχι ότι θα τιμωρηθεί κανένας, αλλά μας τρέχετε, πολύ μας τρέχετε και εμείς δεν γίναμε δημόσιοι υπάλληλοι για να τρέχουμε και να μας διασαλεύουνε την ησυχία μας και τον ύπνο μας! Πώς τολμάτε να ξέρετε τι κάνετε; Βλέπετε κανέναν σε αυτό το κράτος να ξέρει τι κάνει; Μέγα έγκλημα!
.
Το βίντεο της διαμαρτυρίας, εδώ. Υποθέτω ότι το αν εγκρίνει ή όχι κάποιος αυτή την ενέργεια εξαρτάται από τη στάση του απέναντι στον ακτιβισμό. Δεν θα κάνω εδώ αυτή τη μεγάλη συζήτηση, αυτό που με προβλημάτισε ιδιαίτερα ήταν ο ανούσιος, ξύλινος λόγος του δημόσιου λειτουργού και το πραγματικά περίεργο σκεπτικό του. Αυτή η ανακοίνωση θα μπορούσε να αποτελέσει μνημείο βλακείας και να προστεθεί ως παράρτημα σε σχετικό δοκίμιο. Αποκάλυψε βέβαια άθελά του ο άνθρωπος και την αχίλλειο πτέρνα του κράτους. Θέλετε να φανείτε πραγματικά επικίνδυνοι και απειλητικοί; Κάντε αυτό που δεν προβλέπεται, αυτό που δεν μπορούν να ταξινομήσουν στα συρταράκια του μυαλού τους, αυτό στο οποίο δεν μπορούν να κολλήσουν μια από τις εύκολες ετικέτες τους που αναμασούν στα δελτία ειδήσεών τους με το λεξιλόγιο των εκατό λέξεων, γίνετε απρόβλεπτοι. Τις μολότοφ, τις πέτρες, τις ξέρουν, τις κατανοούν, δεν τους τρομάζουν, τίποτα δεν τρομάζει ένα δημόσιο υπάλληλο και το κράτος όσο το πρωτότυπο.

8 σχόλια:

Greek Rider είπε...

Νομίζω ότι ο άνθρωπος τα έχασε και γελοιοποιήθηκε με αυτά που είπε περισσότερο από όσο γελοιοποιήθηκε με την μίνι ειρηνική κατάληψη.

Ο τρόπος που μίλησε δείχνει έναν άνθρωπο που νομίζει ότι μπορεί να τα ελέγχει όλα και αν χρειαστεί να τους κοροϊδεύει και όλους.

Δεν είχα δει τι βλακείες είπε και πραγματικά μου έκαναν μεγάλη εντύπωση τώρα που τα διάβασα.

Περαστικός είπε...

Θα μπορούσε να είχε γράψει κάποιες λίγες, συγκροτημένες θέσεις εναντίον αυτής της ενέργειας, σε μία παράγραφο. Προσπάθησε να πει πολλά ίσως και στομφώδη, για να δείξει τι καλός υπηρέτης της κυβέρνησης είναι, και κάπου του ξέφυγε. Αυτός ο βερμπαλισμός της πολιτικής και των στελεχών του δημοσίου είναι απερίγραπτος. Μαθαίνω ότι υπέβαλε και μήνυση κατ' αγνώστων.

doctor είπε...

Στην ΕΡΤ είναι ικανοί να μπούνε αγρότες με τα τρακτέρ στο στούντιο και να μην καταλάβουν τίποτα...

Καλησπέρα!

doc

Περαστικός είπε...

Doctor, κάπως έτσι :) Καλησπέρα.

Mikrouli είπε...

Εξαιρετικό το κείμενο / παρουσίαση / σχολιασμός του επεισοδίου. Εύγε! Μετά καρδιάς... και χωρίς ετικέτες.

Περαστικός είπε...

Ευχαριστώ, Mikrouli!

Ανώνυμος είπε...

Τουα κατηγορησε για την ηλικια τους.Τους κατηγορησε που μπηκαν ανοργανωτοι, αλλα και γιατι ταυτοχρονα το σχεδιο τους ήταν οργανωμενο. Τους κατηγορησε γιατι δεν ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΑΝ οτι θελουν να μπουν στην ΕΡΤ και να διαμαρτυρηθουν, λεει οτι κατι ειχε ακουσει (και ειχε προσλαβει και σεκιουριταδες) αλλα δεν ηθελε να το πιστεψει οτι υπαρχουν ανθρωποι που θα διασαλευσουν τν ειρηνη στην ΕΡΤ.
Του κατηγορησε οτι καταχραστηκαν τον χρονο ενημερωσης των πολιτων (ουτε ενα λεπτο δεν εμειναν στον αερα) αλλα ο ιδιος σπαταλησε 7 με 8 λεπτα για να τους "μαλώσει";
Μ'αλλον ηθελε να απολογηθει στους ανωτερους του.

Την απαντηση την εδωσες: Η πρωτοτυπια αποδιοργανωνει το συστημα.

Περαστικός είπε...

Νομίζω ότι η ουσία είναι αυτό που λες, ότι ήθελε να δικαιολογηθεί στους από πάνω. Σε κάθε τέτοιο συμβάν υπάρχει ο φόβος ο καρεκλοκένταυρος να κατηγορηθεί ότι ανέχθηκε ή, ακόμη χειρότερα, ότι άφησε να γίνει κάτι τέτοιο παίζοντας κάποιο "παιχνίδι". Ο πανικός είναι μεγάλος και οδηγεί στο να λέγονται τέτοιες ασυναρτησίες.