Τρίτη, Δεκεμβρίου 09, 2008

Ο πρωθυπουργός της πυρκαγιάς


Το μόνο που έλλειπε ήταν να ξαναδούμε τον Πρωθυπουργό με μπουφάν πιλότου να «συντονίζει». Τελικά, είδαμε εκείνη την ανεκδιήγητη εικόνα του υπουργού εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου, να μας διαβεβαιώνει ότι όλα γίνονται καλά, ότι τα ΜΜΕ δραματοποιούν την κατάσταση (!!!) και να προτρέπει να αναζητήσουμε «αυτούς που έχουν συμφέρον» και βρίσκονται πίσω από αυτά*! Πόσες Ελλάδες, πόσες Αθήνες πρέπει να καούν για να βγει από έναν πολιτικό σε αυτή τη χώρα μια αληθινή, ειλικρινής κουβέντα; Κάποιος να πέθαινε από αηδία...

Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε απολογισμό και για να πούμε ότι έχουμε δει το τέλος. Αδιάκριτες καταστροφές από ανεγκέφαλους, ξέσπασμα οργής από μια καταπιεσμένη, ταϊσμένη με τον οχετό των ΜΜΕ, αδικημένη - κανονικά και με το νόμο - γενιά, πλιατσικολόγοι μετανάστες, ανίκανη και ΥΠΟΠΤΗ αστυνομία, ανεπαρκείς πολιτικοί που μοιάζουν να έχουν χάσει κάθε επαφή με την κοινωνία που ζητά, που έχει ανάγκη πια, ριζοσπαστικές αλλαγές. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι σίγουρο, οι δύο θητείες του Κώστα Καραμανλή θα μείνουν σημαδεμένες από τη φωτιά, από τις πυρκαγιές που έκαψαν τη μισή Ελλάδα το καλοκαίρι του 2007 και το κάψιμο της Αθήνας από τα χθεσινά επεισόδια. Νομίζω ότι η εικόνα του λαμπαδιασμένου χριστουγεννιάτικου δέντρου του Δήμου Αθηναίων στο Σύνταγμα θα μείνει για καιρό χαραγμένη στη μνήμη σαν ένα σύμβολο εποχής.

Ας ελπίσουμε μόνο το χειρότερο να έχει περάσει. Μακάρι αυτοί που κυβερνούν και ασκούν εξουσία, αλλά και όλοι μας, όπου και αν δραστηριοποιούμαστε και αφήνουμε το στίγμα μας (και εσύ, ο φακελάκιας γιατρός, και εσύ, ο εφοριακός/δημόσιος υπάλληλος που τα πιάνει, και εσύ, ο παπάς που εμπορεύεσαι τη γέννηση και το θάνατο και δεν πληρώνει φόρους) να αντιληφθούμε την ανάγκη για αλλαγές σε θεμελιώδεις αντιλήψεις μας και συμπεριφορές. Σε θεσμικό επίπεδο, υπάρχουν εποχές όπου η συντήρηση και η παράδοση είναι καλές, υπάρχουν όμως και εποχές που απαιτούν ριζοσπαστικές αλλαγές, καθώς στη χύτρα της κοινωνίας μαγειρεύονται μεταβολές που αν δεν αναγνωριστούν και αν δεν τους δοθεί διέξοδος προκαλούν ανεξέλεγκτες εκρήξεις. Δυστυχώς, φοβάμαι πώς αυτό είναι ένα δύσκολο έργο και οι πολιτικοί μας των πολιτικών τζακιών πολύ λίγοι για να ανταποκριθούν σε αυτό.

Υ.Γ. Ως ελεύθερος άνθρωπος, επιφυλάσσομαι του δικαιώματος να υπερασπίζομαι τη φυσική μου ακεραιότητα και αξιοπρέπεια έναντι οποιουδήποτε, ακόμη και αν αυτός φορά στολή, με μέσο ανάλογο της απειλής. Ορίστε ένα δείγμα νοοτροπίας αστυνομικού, που φοβάμαι ότι κάθε άλλο παρά σπανίζει, στο ιστολόγιο του Ναυτίλου του Διαδικτύου, εδώ.
.
* Καλύτερα για τον κ. Παυλόπουλο να μην αναζητήσουμε ποιος έχει συμφέρον και να μη στραφούμε στη συνομωσιολογία, αν κρίνουμε με βάση την εκλογική νίκη του κυβερνώντος κόμματος μετά από τις πυρκαγιές του 2007! Βατοπαίδι; Ψιτ, Ψιτ! Βατοπαίδι; Πού είναι το Βατοπαίδι σήμερα; Στα ψιλά! Τα προβατάκια πρέπει να φοβούνται για να μένουν στο μαντρί. Αυτό είναι το παιχνίδι του νταβατζή και του νονού της νύχτας, τη μια σε καίει - ή σε αφήνει να καείς - και την άλλη σου πουλά προστασία!

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καιρός για ΣΥΜΦΙΛΙΩΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ (των 3 πρώτων ελληνικών Συνταγμάτων, της Ελβετίας και πλήθους συλλόγων)
και κυβερνήσεις αλληλεγγύης, χωρίς λαμόγια, μίζες και διχόνοια!
Μπορεί να αρχίσει πριν νομοθετηθεί, από πρωτοβουλίες ανά δήμο, βάζοντας ανεπίσημη κάλπη πριν τις εκλογές για να ψηφίζουν όσοι θέλουν, όσους από τους υποψήφιους θέλουν να αποτελούν το ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ, ώσπου να καταλάβουν όλοι πόσο καλύτερα είναι!
Το εφάρμοσαν στη Μελίβοια Αγιάς το 2000:
μαζεύτηκαν και έβαλαν σε ένα ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ τα ονόματα όσων ήθελαν να γίνουν δημοτικοί σύμβουλοι. Ύστερα ψήφισε ο καθένας όσους είχε δικαίωμα, σύμφωνα με τους κανόνες των επίσημων εκλογών.
Και όσους βγήκαν πρώτοι σε ψήφους, ανεξάρτητα από ένταξη σε κόμμα ή όχι, τους έβαλαν στο μοναδικό ψηφοδέλτιο των επίσημων εκλογών, και αποτέλεσαν το δημοτικό συμβούλιο που ήθελε το χωριό και όχι οι γραφειοκράτες!

Ανώνυμος είπε...

Έλληνες που μαίνεται στο κέντρο της Αθηνάς πάρτε τα δίκαννα ότι όπλο βρείτε και ελατέ να φυλάξουμε τα σπίτια και τα μαγαζιά μας από τους άλυτες….

Dormammu είπε...

Κ. Ανώνυμε της 5:41 μμ, αν είστε όντως Έλλην, σας συνιστώ πριν πάρετε τα όπλα και τα κουμπούρια, να μάθετε πρώτα να γράφετε ελληνικά.

cyrus είπε...

Κάτσε να δεις, ο Νέρων βγάζει διάγγελμα σε λίγο...

Dormammu είπε...

Περαστικέ, εξαιρετικό σκίτσο, στο ίδιο θέμα που είχες ζωγραφίσει και παλαιότερα. Σε λίγο ο Καραμανλέρων θα φωνάξει τον Τιγελίνο να καταστείλει την εξέγερση.

cyrus είπε...

Πάλι κατάφερε το ακατόρθωτο ο Αυτοκράτωρ και ξεπέρασε τον εαυτό του: παλιότερα έλεγε πολλά και δεν έκανε τίποτα -- τώρα ούτε έκανε τίποτα ούτε είπε τίποτα...

Περαστικός είπε...

Ο Ανώνυμος των 5:41 δικαιολογείται α) αν είναι ξένος ή β) πληκτρολογούσε υπό εχθρικό πυρ. Μάλλον κάνει πλάκα με αυτή την ορθογραφία.

Cyrus, είπε πάλι 3-4 φράσεις (τις αμολάει κατά ριπάς) χωρίς κανένα περιεχόμενο. Πάλι στον κόσμο του ο άνθρωπος, πλήρως αποκομμένος από όλα.

Dormammu, ευχαριστώ. Ο ΚαραμαΝέρων ελπίζω να μην έχει πολύ μέλλον ακόμη ως πρωθυπουργός.

Περαστικός είπε...

Cyrus, γράφαμε μαζί, ακριβώς!

Ανώνυμος είπε...

φωτιά στα μπατζάκια του...

Locus Publicus είπε...

Εγινε λέει έκτακτη συγκέντρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Με ποιούς φίλοι μου να συναντηθεί ο Νέρων; (μου άρεσε αυτό). Με τον Παυλόπουλο που παραιτείται; Τον Ρουσόπουλο που έφυγε; Τον Κεφαλογιάννη που σε λίγο θα πάει φυλακή; Μετά το ξανασκέφτηκα. Ποιός άλλος ξέρει απο κόλπα Δημόσιας Τάξης; Ο Βουλγαράκης! Αυτοί είναι οι σύμβουλοι του Καταλληλότερου σε θέματα εθνικών κρίσεων.

Περαστικός είπε...

Lydia, και στα δικά μας, δυστυχώς. Τα φοβόμουν τα χειρότερα όταν επανεκλέχθηκε μετά τις φωτιές και λόγω της ανικανότητας που επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός τότε.

Locus Publicus, η ΝΔ δίνει πλέον την εικόνα "πλιατσικολόγων" με γραβάτες ή γραφικών.

Σημειώνω, επίσης, για να το έχουμε υπόψη μας, ότι επρόκειτο εχθές να ανακοινωθεί η απόφαση για την υπόθεση "ζαρντινιέρα". Οι κατηγορούμενοι θα είχαν μείωση ποινών και θα "έπεφταν στα μαλακά". Βεβαίως, δεν τόλμησαν να την ανακοινώσουν και την ανέβαλαν για την επόμενη Τρίτη. Αυτό είναι ενδεικτικό της ατιμωρησίας των "γενιτσάρων", μια ατιμωρησία που μας επιβάλλεται εκβιαστικά, "ή κάνουμε ό,τι θέλουμε και είμαστε εξουσία άνευ ορίων ή σας αφήνουμε απροστάτευτους". Αν συνεχιστεί αυτό, θα έχουμε τα χειρότερα. Δεν θέλω επίσης να σκέφτομαι ότι όταν ανακοινωθεί αυτή η απόφαση, ενδεχομένως να έχουμε πάλι "αντιδράσεις". http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8333&pubid=1988834

melen είπε...

Mια μικρή αλλά σημαντική, κατά τη γνώμη μου αντίρρηση, σε σχέση με τους "πλιατσικολόγους μετανάστες" που αναφέρεις..
τα μμε, προσπαθούν να περάσουν την εικόνα πως το πλιάτσικο γίνεται κυρίως από μετανάστες. Η εφημερίδα του δρόμου όμως δίνει μια άλλη εικόνα,
υπάρχουν μαρτυρίες για μεσήλικες κυρίες, γραβατωμένους κυρίους κλπ.
Σίγουρα υπάρχουν και μετανάστες ανάμεσα στους πλιατσικολόγους, όμως το ότι έχουν συλληφθεί κατά πλειοψηφία μετανάστες δεν αποδεικνύει τίποτα πέρα από το ότι δόθηκε για άλλη μια φορά η ευκαιρία να φορτωθούν ευθύνες στους αλλοδαπούς.

Καλημέρα

Περαστικός είπε...

Melen, αναφέρω το γεγονός για να δείξω ότι σε αυτές τις ανεξέλεγκτες εκρήξεις επικρατεί το χάος, δεν θέλω να εξωραΐσω και να εξιδανικεύσω καμία ομάδα ανθρώπων ούτε να τους δείξω χειρότερους από ό,τι είναι. Γεγονός είναι ότι στο κέντρο της ΑΘήνας υπάρχει ένα λούμπεν προλεταριάτο, πολλές φορές παράνομων ή μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας μεταναστών που ήταν αναμενόμενο να δράσει έτσι, οδηγημένο και από τη φτώχεια. Οι άρρωστοι με τις γραβάτες υπάρχουν επίσης, αλλά μάλλον σε μικρότερα νούμερα (κάποιοι άλλοι μας ληστεύουν με το νόμο). Όπως και να έχει, δεν πιστεύω στην ανεξέλεγκτη μετανάστευση και είναι γεγονός ότι είναι ένα φαινόμενο που προκαλεί τεράστια κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στην έκταση που έχει πάρει.

Κάτι ενδιαφέρον, αστυνομία και κουκουλοφόροι μαζί: http://www.tvxs.gr/v1331
http://www.tvxs.gr/v1301

Φλύαρος είπε...

Δυστυχώς αυτά που ζούμε μου θυμίζουν άλλες πολύ μαύρες εποχές. Αντί άλλου σχολίου: http://flyaros.blogspot.com/2008/12/18-1973.html

Περαστικός είπε...

Φλύαρος, ελπίζω ότι η κοινωνία μας είναι σήμερα κάπως πιο εξελιγμένη από τότε. Σωστό είναι βέβαια να ανησυχούμε σε κάθε περίοδο ανακατατάξεων και αναταραχής όπου κάποιοι μπορεί να σκεφθούν ότι αυτή είναι η ευκαιρία τους.

Dormammu είπε...

Οι περισσότεροι των συλληφθέντων στα επεισόδια είναι αλλοδαποί.
Οι 5 εξ αυτών, για τους οποίους ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη και απολογούνται αύριο στον ανακριτή, είναι 3 αλλοδαποί και 2 Έλληνες.

Όσον αφορά το θέμα αστυνομία και κουκουλοφόροι μαζί, θέλω να υπενθυμίσω ότι με παρόμοιο τρόπο έλυσε το ζήτημα ο Σαρκοζί στην Γαλλία. Αντί για την αστυνομία, προτίμησε να αφήσει τους "αγανακτισμένους" παρακρατικούς να να λύσουν τις διαφορές τους με τους εξεγερμένους.

Ζούμε τις τελευταίες ημέρες της συβαριτικής εποχής μας. Ετοιμαστείτε.

Περαστικός είπε...

Dormammu, πέρα από τους εξεγερμένους υπάρχει πλέον μια δύσπιστη, πολυδιασπασμένη, χωρίς προσανατολισμό, εχθρική προς το κράτος και τους θεσμούς κοινωνία. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Κάποιοι προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι έχουμε μια συντηρητική, πιστή στις παραδόσεις νεολαία. Αναρωτιέμαι τι έχουν να πουν τώρα. Ξεχνούν ότι ο έφηβος που ψάχνει απεγνωσμένα ταυτότητα, με την ίδια ευκολία που σήμερα είναι ακροδεξιός, αύριο είναι ακροαριστερός, σήμερα φιλά το χέρι του παπά, αύριο πάει και τον κρεμά. Πέρα από τα παρατράγουδα και τις όποιες προσπάθειες προπαγάνδας, αυτή ήταν μια πανελλαδική εξέγερση των παιδιών και των νέων. Ίσως να ήταν τα παιδιά "indigo" κατά Χαρδαβέλα :P Αν επιλέξουμε να κάνουμε πως δεν καταλάβαμε, το παιχνίδι θα χαθεί οριστικά.

panagiota είπε...

Περαστικέ, τι Ρώμη τι Ελλάδα?
Ενα Λάτιο υπό αυτοκρατορικό Γκούτσι-σάνδαλο γίναμε κι εμείς πια.
Για πολιτικά το έχω τάμα να μην μιλάω. Αλλωστε τι θα μπορούσα να πω εγώ που δεν βλέπω Τ.Β.εδώ και αρκετά χρόνια και ρίχνω χαμένη ψήφο στις εκλογές.
Για το σκίτσο όμως θα πω πως με συνεπήρε!!!!
Φοβερό....

Περαστικός είπε...

Panagiota, η Ρώμη ήταν αυτοκρατορία, η Ελλάδα να μην πω τι είναι :D

panagiota είπε...

E, θα το πω εγώ και μετά συγχωρήσεως.

Μπουρδέλο στα Ελληνικά, Bordello στα Ρωμαικά.
Ενα και το αυτό....

Περαστικός είπε...

Συγχωρεμένη :)