Παρασκευή, Αυγούστου 29, 2008

Η μεγάλη ληστεία

Ήταν πριν από πολύ καιρό, κάποια χρόνια, όταν μου άρπαξαν ένα μικρό φάκελο που περιείχε κάποια χρήματα. Η οργή που αισθάνθηκα ήταν μεγάλη. Ο δράστης επέβαινε σε μοτοσικλέτα, αλλά τον καταδίωξα τρέχοντας για αρκετά τετράγωνα με το μυαλό μου εντελώς άδειο από κάθε σκέψη, κάθε φόβο, κάθε συναίσθημα, εκτός από μία επιδίωξη: καταστροφή του στόχου. Ήταν η αίσθηση της αδικίας, ήταν η απέχθειά μου στη σκέψη ότι είχα γίνει θύμα, ήταν το γεγονός ότι είχα υποστεί βία. Κάπως έτσι, ίσως χειρότερα, αισθάνθηκα για την πολύ μεγαλύτερης έκτασης ληστεία που αντιλήφθηκα ότι βρισκόταν και βρίσκεται σε εξέλιξη σε βάρος μου όταν πληροφορήθηκα τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.

Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, δηλαδή, κάποιος που εκτός από τη ληστεία που υφίσταται, δέχεται και τις προσβολές των ληστών, κατηγορούμενος ο ίδιος ως κλέφτης/φοροφυγάς. Δεν έχω φοροδιαφύγει ποτέ ούτε ένα ευρώ. Και να ήθελα, δεν θα μπορούσα. Είμαι μεταφραστής, συνεργάζομαι με μερικές μεταφραστικές εταιρείες που ζητούν και χρειάζονται την έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών, δηλώνω στην εφορία κάθε λεπτό που βγάζω ενώ δεν δηλώνω και πολλά από τα έξοδα που θα είχα το δικαίωμα να δηλώνω, για να αποφύγω τυχόν αμφισβητήσεις και ενδεχόμενα προβλήματα. Σε αντίθεση με την εντύπωση που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση, δεν είναι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες μεγαλοδικηγόροι, μεγαλογιατροί, μεγαλοκάτι ή έστω μαγαζάτορες και υδραυλικοί που αποφεύγουν την έκδοση αποδείξεων. Υπάρχουν ακόμη και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν μόνο κατ' όνομα αυτή την ιδιότητα καθώς ουσιαστικά έχουν μια εξαρτημένη σχέση απασχόλησης και ο εργοδότης τους απλώς αποφεύγει να αναλάβει τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που θα είχε αν τους προσλάμβανε κανονικά. Πολλοί άλλοι επαγγελματίες βγάζουν ίσα - ίσα τα έξοδά τους και μένουν στο επάγγελμα απλώς για να διατηρούν την έρμη την ασφάλισή τους και να μην μείνουν εντελώς άνεργοι.

Θέτω το ερώτημα, πώς πρέπει να αισθάνεται ένας επαγγελματίας που δεν φοροδιαφεύγει μετά από τη λήψη αυτών των μέτρων; Ποια πρέπει να είναι η στάση του, τα συναισθήματά του απέναντι σε αυτό το κράτος της διαφθοράς, σε αυτή την κυβέρνηση, σε αυτό τον υπουργό; Πώς πρέπει να αισθάνεται απέναντι στον «τίμιο» δημόσιο υπάλληλο, στον «τίμιο» μεγαλοσυνταξιούχο τραπεζικό, που απολαμβάνει μεγαλύτερη φοροαπαλλαγή έχοντας ίσως μεγαλύτερο εισόδημα, αυτός ο «άτιμος», ο «κλέφτης», ο ελεύθερος επαγγελματίας; Ποια είναι η ηθική θέση αυτού του κράτους, αυτής της κυβέρνησης, αυτού του υπουργού απέναντί του; Καταπολεμάται η φοροδιαφυγή με αυτό τον τρόπο ή αποστέλλεται σε κάθε επαγγελματία το μήνυμα ότι «εμείς σε θεωρούμε φοροφυγά, σε φορολογούμε ως φοροφυγά, για εισοδήματα που πιθανώς δεν έχεις, εσύ κάνε ό,τι καταλαβαίνεις»; Κάποιος επαγγελματίας οποίος μέχρι τώρα ήταν μη-φοροφυγάς δεν εξαναγκάζεται να γίνει φοροφυγάς, αν έχει αυτή τη δυνατότητα, αφού διαφορετικά θα φορολογηθεί για εισοδήματα που δεν έχει και θα υποστεί μια μείωση του ετήσιου εισοδήματός του που μπορεί να υπερβαίνει τα χίλια ευρώ, ενώ ταυτόχρονα οι μεγαλοεισοδηματίες μένουν ανέγγιχτοι; Αν πράγματι υπάρχει αδιέξοδο στα κρατικά έσοδα (δεν το αμφισβητώ), γιατί δεν επιβάλλεται ένας έκτακτος, εφάπαξ φόρος στα μεγάλα εισοδήματα;

Ρωτώ επίσης, ένας υπουργός που τα έχει κάνει τόσο θάλασσα στην κατάρτιση του προϋπολογισμού είναι ο ίδιος που πρέπει να λαμβάνει τα όποια μέτρα; Δεν πρέπει να προηγείται η παραίτησή του; Εντάξει, δεν ήταν ευνοϊκές φέτος οι συνθήκες, αλλά δεν έπεσαν έξω όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, δεν έκαναν όλοι τέτοιες εξωφρενικά αισιόδοξες παραδοχές όταν ετοίμαζαν τους προϋπολογισμούς τους (π.χ. πρόβλεψη ετήσιας αύξησης των κρατικών εσόδων άνω του 12%, άνω του 13% για τον ΦΠΑ, χαμηλές τιμές πετρελαίου). Επίσης, με τι πρόσωπο μια κυβέρνηση που βαρύνεται με τόσα σκάνδαλα επιβάλλει ένα τέτοιο υποβιβασμό στο εισόδημα των πολιτών της "υπέρ πίστεως και πατρίδος" ενώ το φαγοπότι συνεχίζεται, ενώ τα σκάνδαλα θάβονται το ένα μετά το άλλο; (Δείτε και άλλο ένα ενδιαφέρον άρθρο του Ρο στο ιστολόγιο Ροΐδη εμμονές, σχετικό και με το προηγούμενο θέμα.)

Δύο διαπιστώσεις έχω να κάνω. Πρώτον. Αυτή η κυβέρνηση, που ψήφισα και εγώ το 2004, αλλά όχι το 2007, είναι η χειρότερη της μεταπολίτευσης. Δεν πίστευα ότι θα το έλεγα αυτό μετά από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον, νομίζω ότι αυτό που ζούμε τώρα, με τις κρίσεις στα ταμεία, στα έσοδα του κράτους, παντού, είναι ίσως η αρχή του τελικού ξεχαρβαλώματος η κατάρρευση του μεταπολιτευτικού, κρατικίστικου οικονομικού μοντέλου, αυτής της ελληνικής ιδιαιτερότητας, αφού εγκαταλείφτηκε από όλους τους άλλους κάπου στα τέλη του 70 και στις αρχές του 80.

Υπουργέ, στη συνείδησή μου, δεν διαφέρεις από έναν άρπαγα, ένα κλεφτρόνι που βάζει το χέρι του στην τσέπη μου και μου βουτάει το πορτοφόλι. Δεν έχεις καμία ηθική νομιμοποίηση. Σου προσάπτω επίσης το χαρακτηρισμό του ψεύτη, αφού ρητώς είχες υποσχεθεί ότι η διαδικασία του περιοδικού κλεισίματος των βιβλίων με περαίωση, αυτός ο εκβιασμός από το κράτος απέναντι στον ανίσχυρο πολίτη (πέσε τόσα αλλιώς θα σου κάνω τη ζωή κόλαση), είχε τελειώσει ανεπιστρεπτί.

Ηθικά, κηρύσσω αυτό το κράτος, αυτή την κυβέρνηση, έκπτωτους. Σε ό,τι αφορά εμένα, είναι ένας στρατός κατοχής, εκβιαστές και εγκληματικά στοιχεία, τύραννοι, επιδρομείς, των εχθρών τα φουσάτα.

Ψηφοφόρε, ενθυμού εις τας εκλογάς, μαύρισε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

27 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΣ ΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ! ΕΤΣΙ ΝΙΩΘΩ ΚΙ ΕΓΩ ΓΙΑ ΤΗΝ Κ***ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

cyrus είπε...

Δίκιο.

Το ψάρι βρομάει απ' το κεφάλι: για τη φοροδιαφυγή ευθύνεται αποκλειστικά το κράτος, που αφενός δεν κυνηγάει τους μεγαλοφοροδιαφεύγοντες (γιατί είναι εξαρτημένο απ' αυτούς) και αφετέρου αναγκάζει τους μεσαιο- και μικροεισοδηματίες να φοροδιαφύγουν στην πρώτη ευκαιρία, μπας και γλιτώσουν κανένα ευρώ. Είναι αυτό ακριβώς που λες -- αφού, ρε μπάσταρδοι, με κλέβετε, θα σας κλέψω κι εγώ.

Μια μικρούλα διαφωνία έχω: Στην Ελλάδα, εδώ και χρόνια, δεν υπάρχει πλέον κρατικίστικο μοντέλο. Είναι ένα περίεργο υβρίδιο, ούτε φιλελεύθερο ούτε κρατικίστικο, το οποίο έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να εξυπηρετεί συγκεκριμένους ανθρώπους και τους κολλητούς τους. Αυτό το μοντέλο δεν αλλάζει, διότι η διατήρησή του είναι αυτό που κρατάει στην εξουσία ετούτα τα διεφθαρμένα υποκείμενα, τα οποία, άλλωστε, την εξουσία έχουν σαν στόχο, και όχι την υπηρεσία του δημόσιου συμφέροντος.

Οι μισοί, εννοώ -- οι άλλοι μισοί είναι, απλώς ανίκανοι...

nikos10 είπε...

Κι αυτή η περίφημη κατάργηση του αφορολόγητου υποτίθεται ότι θα χτυπήσει τη φοροδιαφυγή; Είναι δυνατόν να το πιστέψει αυτό κανείς;

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας (φτου, φτου, εξ' από 'δω...) δηλώνει 4.000€ εισόδημα, ενώ το πραγματικό είναι 30.000€. Υπάρχει περίπτωση, μετά την κατάργηση του αφορολόγητου να δηλώσει τις 30.000; Όχι δα. Θα κοιτάξει να δηλώσει ακόμη λιγότερα και από τις 4.000.

Άρα; Πρόκειται για μέτρο καθαρά φοροεισπρακτικό, που στρέφεται εναντίον των νέων επαγγελματιών και των ειλικρινών φορολογουμένων, αφού μόνον αυτοί θα ζημιωθούν στην πραγματικότητα.

Εκείνη η ρημάδα η φορολογική ισότητα (ο πολίτης φορολογείται αναλόγως της οικονομικής του κατάστασης) τι νά 'γινε άραγε;

Υ.Γ.: Εξαιρετικό το blog σου, Περαστικέ.

Nikos Lioliopoulos είπε...

Εξαιρετικό πράγματι το κείμενο. Τα γθεσηνα μέτρα είναι ο απόλυτος ξεπεσμός μιας ανόητης κυβέρνησης.
Με την τελευταία πρόταση σου διαφωνώ , άλλα δεν έχω καμία διάθεση για αντιπαράθεση. Έχουμε αρκετό χειμώνα να τα λέμε αυτά!

Περαστικός είπε...

Καλησπέρα, Sousou!

Cyrus, κρατικίστικο, με την έννοια ότι έχουμε ένα πολύ μεγάλο κράτος που παρέχει χαμηλές υπηρεσίες σε υψηλές τιμές, στο οποίο πρέπει να προσθέσουμε κάτι ψευτοϊδιωτικοποιήσεις και μια τάξη καρατικοδίαιτων, διαπλεκόμενων επιχειρηματιών κάθε κόμματος. Παλιοϋβρίδιο, παλιοκατάσταση.

Nikos10, ακριβώς έτσι. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Nikos.lioliopoulos, αν ελπίζεις ακόμη σε κάποιον από τους δύο είσαι πολύ αισιόδοξος. Το παιχνίδι είναι γνωστό. Έρχεται ο ένας, μας ρίχνει την καρπαζιά και ο άλλος υπόσχεται ότι θα μας σώσει, βγαίνει ο άλλος, τα ίδια και πάει λέγοντας. Μας παίζουν μπαλάκι. Εν τω μεταξύ, μας αρμέγουν και οι δύο και μας μεταχειρίζονται σαν το εμπόρευμά τους. Η αντιπαράθεση μεταξύ τους είναι πάντα στο ποιος είναι ο χειρότερος, αλλά το πράγμα πάει από το κακό στο χειρότερο και πιστεύω ειλικρινά ότι η διαιώνιση της κατάστασης είναι πλέον πιο επικίνδυνη από την όποια αστάθεια, σε λίγο θα χτυπήσουμε τοίχο. Αδιέξοδα δεν υπάρχουν, στη χειρότερη, ας κυβερνήσουν μαζί, αφού κόπτονται για το καλό του τόπου. Ίσως αυτό να τους ταρακουνήσει λίγο. Καλό μας χειμώνα.

Ανώνυμος είπε...

Περαστικέ συμφωνώ μαζί σου. Πώς να υπάρξει καινοτομία στην οικονομία όταν οι μικροί αναγκάζονται να κλείσουν.

Βέβαια αν επιβαλλόταν ένας φόρος στα μεγάλα εισοδήματα τότε θα υπήρχαν συνέπειες. Θυμίζω την διακήρυξη των εισηγμένων μεγάλων εταιρειών στον FTSE20 (τον Μάιο φέτος) να μην αυξήσει η εκεί κυβέρνηση την φορολογία γιατί θα φύγουν.

Υπάρχουν και χειρότερα, ο Ρήγκαν αν χρωστούσες φόρο σου αφαιρούσε τα χρήματα του λογαριασμού σου χωρίς να ερωτηθείς. Δεν ξέρω όμως αν ακόμη και αυτό ήταν χειρότερο αφού εδώ ο Αλογοσκούφης αφαιρεί χρήματα χωρίς να τα χρωστάς...GR

Περαστικός είπε...

Γεια σου GR, όπως αναφέρεις με το παράδειγμα του Ρήγκαν, και στις πιο καπιταλιστικές χώρες η φοροδιαφυγή είναι αδιανόητη, όπως και η ληστρική συμπεριφορά του κράτους που βλέπουμε στη χώρα μας, όπως και η ατιμωρησία για σκάνδαλα όπως αυτά που μας κατακλύζουν, όπως και οι ατελείωτες πράξεις διαφθοράς και απαξίωσης του πολίτη στην καθημερινότητά μας. Δεν αισθάνομαι ότι αυτό το κράτος είναι δικό μου, είναι ένας ληστρικός, νταβατζίδικος μηχανισμός, ένα συνδικάτο του εγκλήματος που μοναδική του νομιμοποίηση είναι η δυνατότητα άσκησης βίας. Για το θέμα που θίγεις με την ενδεχόμενη φυγή των κεφαλαίων, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα της παγκοσμιοποίησης, την οποία θεωρώ φυσική εξέλιξη της επέκτασης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων πέραν των ορίων άλλων εποχών. Η συζήτηση για το πως μπορούν να αντιμετωπιστούν τέτοια θέματα είναι μεγάλη. Όπως και να έχει, δεν ξέρω γιατί ένας ελεύθερος επαγγελματίας με ένα πενιχρό εισόδημα να θεωρείται ότι δεν δικαιούται να γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο θα φορολογείται σε ένα βάθος χρόνου και κάποιας σταθερότητας και ασφάλειας, όπως μια μεγάλη επιχείρηση. Όταν προγραμματίζω τα του οίκου μου, προβλέπω περιθώρια ασφαλείας και για το ενδεχόμενο περιπτώσεων ανάγκης. Αυτό το θέαμα μιας κυβέρνησης, ενός υπουργού, που τρέχει πέρα δώθε σαν αποκεφαλισμένο κοτόπουλο την τελευταία στιγμή για να δει από πού θα τα αρπάξει για να κλείσει τρύπες δεν μου μοιάζει για σωστός τρόπος διακυβέρνησης. Παρεμπιπτώντως, δες πόσα χαρίσανε/φάγανε με την υπόθεση μονής Βατοπεδίου, ακούω ένα μεγάλο μέρος από αυτά που έχουν ανάγκη τώρα να μαζέψουν.

x-ray είπε...

Περαστικέ, έχεις δει τη ταινία wanted; Καμιά φορά έτσι αισθάνομαι, θέλω να γίνω δολοφόνος.
:≀

Ανώνυμος είπε...

Περαστικέ συμφωνώ, μόνο που στην έκκληση για καταψήφιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πρέπει να προσθέσεις και το ΛΑΟΣ.
Κώστας

Περαστικός είπε...

X-ray, δεν την είδα την ταινία, αλλά καταλαβαίνω τι εννοείς.

Κώστα, αναφέρομαι στον δικομματισμό και στα κόμματα εξουσίας, μια τέτοια έκκληση δεν θα είχε νόημα στο συγκεκριμένο κείμενο (εκτός του ότι οι ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ μάλλον έχουν αποχωρήσει μετά από τα προηγούμενα κείμενα υπέρ του διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους).

ΓΑΪΔΑΡΑ είπε...

Μέτρα που έχουν σαν στόχο την είσπραξη και όχι την πρόοδο δεν μπορεί παρά να είναι άδικα και χυδαία.

Τα είπες άριστα δεν νομίζω να μπορούσε να σε αντικρούσει σε ένα ντιμπέητ ο "κύριος" αυτός.

Περαστικός είπε...

Γαϊδάρα, βάσει μίας αρχής λειτουργούν, να αρπάξουν όσα μπορούν, από όσους μπορούν, όσο τους παίρνει. Λες να πρέπει να προπονούμαι για ντιμπέιτ; :-D

ΓΑΪΔΑΡΑ είπε...

Δεν χρειάζεσαι καν προπόνηση... κατευθείαν στο ψητό :D

Περαστικός είπε...

Καλά, θα σε διορίσω αντιπροεδρίνα :)

cyrus είπε...

Μόλις άκουσα ότι όλοι εμείς που κάναμε περαίωση κάθε χρόνο, τώρα πρέπει να ξανακάνουμε.

Δεν ήθελα να γίνω κακός πάλι, αλλά θα το πω:

Όποιος ψηφίσει ΝουΔου στις επόμενες εκλογές, χωρίς να έχει συγκεκριμένο προσωπικό συμφέρον να το κάνει, θα είναι μεγάλος μαλάκας...

Περαστικός είπε...

Cyrus, είσαι βέβαιος; Στο in.gr http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=932847 διαβάζω ότι ισχύει για όσους δεν κάνουν αυτοπεραίωση. Αν ισχύει και για όσους κάνουν αυτοπεραίωση, μιλάμε για χοντρή απάτη. Ειλικρινά, προτιμώ να τα σκάσω για να αγοράσω κανένα καλάσνικοφ από Αλβανό, παρά να τα δώσω στην εφορία. Μετά, ας κοπιάσουν να με ληστέψουν. Είναι μ... ωρός όποιος ξαναψηφίσει ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ. Το παιχνίδι του πινγκ πονγκ το έχουμε μάθει. Καμένη γη ο ένας, καμένη γη ο άλλος και ο ένας το άλλοθι του άλλου για να μας γ... δύνουν κανονικά.

ellinida είπε...

Ο Ελληνας είναι πάντα ο εξυπνάκιας που θα κοιτάξει να επωφεληθεί και να φοροδιαφύγει, ωστόσο αν δεν είχαμε ένα κράτος άρπαγα, δίχως παροχές και επί της ουσίας κοινωνική πολιτική, ίσως να ήταν διαφορετικά τα πράγματα.
Ξέχασες ν'αναφέρεις την μεγάλη ληστεία του αιώνα που είναι το Κτηματολόγιο. Είναι τόσο παράλογο όλο αυτό που γίνεται, έξω φρενών είμαι. Μαύρο στους Μαυρογυαλούρους!

Lion είπε...

Καλημερα,
αντε παλι οι κακοι αμερικανοι που τα κανουν χειροτερα - αρα εμεις ειμαστε δικαιολογημενοι κι απο πανω. Ποτε θα το θεραπευσουμε αυτο το κομπλεξ της ψωροκωσταινας;

Εχομεν και λεγομεν και καλους λογαριασμους καμνομεν: οι αμερικανοι μπορουν να σου παρουν τα λεφτα απο τον λογαριασμο σου, ακριβως οπως και οι ελληνες, ακριβως οπως και οποιοδηποτε αλλο κρατος. Οταν αποδειχτει περαν πασης αμφιβολιας οτι χρωστας στο κρατος, οταν δεν τα δωσεις οικιοθελως, θα στα παρουν με το ζορι.
Η διαφορα δεν ειναι οτι οι αμερικανοι στα παιρνουν ενω οι ελληνες οχι (ετσι νομιζεις). Η διαφορα ειναι οτι το αμερικανικο και τα υπολοιπα δυτικα κρατη στα παιρνουν με βαση καποιες ΠΟΛΥ ουσιαστικες διαφορες απο το ελληνικο.

Στα υπολοιπα κρατη σου εξηγουν απο πριν γιατι πρεπει να στα παρουν, σου εξηγουν που πηγαινουν οι φοροι σου, και ΚΥΡΙΩΣ φροντιζουν να υπαρχει φορολογικα δικαιη μεταχειρηση προς ολους τους πολιτες. Και τα δικαστηρια βγαζουν ΣΥΧΝΑ αποφασεις υπερ των πολιτων και εναντιον του κρατους (και μεσα σε 2-3 μηνες, οχι σε 10ετιες).
Στην Ελλαδα το κρατος σε εξαπατα, σε βριζει και σε κλεβει Και δεν εχεις καμμια ελπιδα να δικαιωθεις στα δικαστηρια.

Παλια εμπειρια: φιλος με παρομοιο επαγγελμα οπως ο Περαστικος πηρε ενα "προστιμο" απο την εφορια για ενα πολυ μεγαλο ποσον (5000 ευρω αν θυμαμαι καλα). Το προστιμο το δικαιολογουσαν με την λογικη "3 το λαδι - 3 το ξυδι". Ελεγαν οτι ολοι οι εκπροσωποι του επαγγελματος ειναι φοροφυγαδες, θεωρουσαν οτι ειχαν αποκρυψει ενα συγκεκριμενο ποσον (ιδιο για ολους), εβαζαν και κατι αναδρομικα και ετσι εβγαινε το "προστιμο" που ζητουσαν.

Η συνομοσπονδια του επαγγελματος τοτε εκανε γενικη συνελευση στην οποια αποφασισαν σχεδον ομοφωνα (ο παλιος μου φιλος διαφωνουσε) να πληρωσουν αδιαμαρτυρητα το ποσον των 5000 - γιατι ετσι τους συνεφερε. Που σημαινει οτι ΟΛΟΙ - πλην των τιμιων κοροιδων - ειχαν κλεψει πολυ περισσοτερα απο 5 χιλιαρικα σε φορους.

Και αυτη ειναι η μεγαλη διαφορα με τους ξενους. Εξω δεν υπαρχουν καταφερτζηδες και τιμια κοροιδα. Ολοι ειναι ισοι ενωπιον του - φορολογικου - νομου. Αν γινοταν κατι παρομοιο εξω, την αλλη μερα θα ειχε απολυθει ολη η Εφορια και θα ειχε παραιτηθει ο υπουργος των οικονομικων.

Υ.Γ. Ποιους συμφερει πραγματικα να μην υπαρχει ανεξαρτητη και αποτελεσματικη δικαιοσυνη;

Φλύαρος είπε...

Πριν μερικά χρόνια είχα κάνει κι εγώ το ίδιο: συνεργαζόμουν με εταιρίες ως εξωτερικός συνεργάτης με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Για προσωπικούς λόγους σταμάτησα αυτήν την συνεργασία και έκλεισα τα βιβλία μου. Όμως λίγο περάσει η πενταετία, που ήταν και το όριο για τον έλεγχο από την εφορία, μου έστειλαν ένα φερμάνι να πληρώσω 500 € για κάθε χρόνο που δούλεψα δηλαδή 2000 € συνολικά. Τόσα θεώρησε ο Πασάς ότι τον είχα κλέψει για τα 4 χρόνια που δούλεψα ως ελεύθερος πολιορκημένος (λάθος, επαγγελματίας). Αφού δεν κατάφερα να κλέψω 2000 σε 4 χρόνια καλά να πάθω και αναγκάστηκα να πληρώσω τον κεφαλικό φόρο.

Υπογραφή:
Ένας ακόμα ραγιάς.

cyrus είπε...

Το άκουσα στο ραδιόφωνο. Τώρα, ανοησίες έλεγαν; Εγώ δεν κατάλαβα; Ελπίζω αυτό να συμβαίνει.

Το συμπέρασμα δεν αλλάζει, πάντως. Και τα αισθήματά μου και για τα δυο κόμματα τα ξέρεις...

Περαστικός είπε...

Ελληνίδα, ολόκληρη ανταπόκριση είχα για το κτηματολόγιο http://perastikos.blogspot.com/2008/08/blog-post_04.html
Πού να χωρέσουν σε ένα ποστ όλα όσα τραβάμε.

Dralion, σωστά, δεν ζούμε σε κράτος δικαίου. Και μόνο οι εξωφρενικοί χρόνοι που απαιτούνται για την εκδίκαση των υποθέσεων, χωρίς να υπολογίζουμε άλλα κακώς κείμενα, διαφθορά, παρεμβάσεις κ.λπ. κ.λπ., συνιστούν αρνησιδικία.

Φλύαρος, ακριβώς έτσι. Υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες που ενδεχομένως να μην τους συμφέρει καν να εργάζονται με τα νέα μέτρα και αντί ενός πενιχρού εισοδήματος να εξωθηθούν στην ανεργία.

Cyrus, ελπίζω να μην τα είπαν καλά στο ραδιόφωνο, αλλιώς ήλθε η ώρα του ξεσηκωμού :-Ρ

Lion είπε...

Αγαπητε Περαστικε, συμφωνουμε στα συμπτωματα, διαφωνουμε (ισως) στην θεραπεια. Κλεινεις το ποστ σου με την προτροπη να μαυρισουμε τα μεγαλα κομματα. Δεν διαφωνω - αξιζουν να τα μαυρισουμε για 1000δες λογους.

Αλλα πιστευεις οτι πραγματι θα αλλαξει οτιδηποτε, αν αυριο σχηματισουν αυτοδυναμη κυβερνηση οι Οικολογοι - Πρασινοι ειτε οι Φιλελευθεροι (λεμε τωρα);

Το παραδειγμα που εδωσα με τον παλιο μου φιλο δειχνει ακριβως αυτο. Οτι ασχετα απο το κρατος ΟΛΟΙ κλεβουν. Εκτος απο τα κοροιδα εννοειται - και κανενας ελληνας δεν θελει να ειναι κοροιδο. Αν το κρατος σε θεωρησει a priori απατεωνα και σου βαλει ενα αυθαιρετο προστιμο, θα εισαι ευχαριστημενος κι απο πανω.
Μονο οι τιμιοι εχουν συναισθηση για την εξωφρενικη αδικια που γινεται. Το 99.99% των ελληνων θεωρει το προστιμο απο την Εφορια σαν ευλογια.

Δεν θελω να υπερασπισω το κρατος, ουτε κανενα κομμα. Αλλα το κρατος χρειαζεται εξ ορισμου λεφτα. Οταν ολοι το κλεβουν, καπου θα πρεπει να βρει τους αδυνατους για να τα παρει. Απο το 1821 οι ελληνες παιζουν κλεφτοπολεμο με το ιδιο τους το κρατος - το οποιο ουδεποτε εμπιστευτηκαν.
Και οι ξενοι εχουν (μεγαλους) απατεωνες, οι οποιοι ομως ειναι καταδικασμενοι και κολασιμοι στα ματια της κοινωνιας. Στην Ελλαδα οποιος κλεβει το κοινωνικο συνολο θεωρειται εξυπνος, καπατσος και προτυπο.

Αυτο το χαρακτηριστικο δεν προκειται να αλλαξει αν μαυριστουν τα μεγαλα κομματα (που μακαρι να το παθουν τετοια που ειναι).

Υ.Γ. Λυπαμαι αν σε απογοητευω λιγακι.

Περαστικός είπε...

Dralion, δεν με απογοητεύεις, τα ξέρω, αλλά κάπως πρέπει να δείξουμε ότι ένα μέρος της κοινωνίας έχει αρχίσει και "κλωτσάει". Το πράγμα πάει από το κακό στο χειρότερο, εν μέρει, μόνο εν μέρει, δεν παραβλέπω τα γενικά χάλια που αναφέρεις, διότι έχουν παγιωθεί οι πελατειακές σχέσεις των δύο κομμάτων εξουσίας και η αδιαφορεία τους, καθώς θεωρούν την εναλλαγή στην εξουσία δεδομένη. Είμαι από τα κορόιδα, αλλά αδυνατώ πλέον κα κακίσω και αυτούς που φοροδιαφεύγουν, αφού το κράτος τους φορολογεί ήδη προεξοφλώντας τη φοροδιαφυγή. Αυτοί που στριμώχνονται από το σύστημα είναι επαγγελματίες όπως εγώ που είτε λόγω συνθηκών είτε λόγω επιλογής, δεν φοροδιαφεύγουν. Θα μπορούσαμε να κυκλοφορούμε με μια μεγάλη ταμπέλα που θα γράφει "ΜΑ***ΑΣ", αφού ένας "τίμιος" μισθωτός δημόσιος υπάλληλος με μεγαλύτερες αποδοχές και ισόβια εργασιακή ασφάλεια έχει μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές από εμένα τον άθλιο επαγγελματία που φορολογούμαι διπλά και τρίδιπλα ώστε αυτός να παίρνει το μισθό του προσφέροντάς μου άθλιες υπηρεσίες.

Lion είπε...

Περαστικε εχουμε τους ισδιους προβληματισμους. Συμφωνουμε λοιπον οτι πρεπει να μαυρισουμε τα μεγαλα κομματα για να τους δειξουμε οτι "κατι κλωτσαει" εκει κατω.

Αλλα γιατι πρεπει να περιμενουμε τις εκλογες; Στο κατω κατω αυτες αργουν και μεχρι τοτε τα πραγματα θα εχουν γινει 3(τρισ)χειροτερα. Ασε που υπαρχει ολοκληρη παραφιλολογια για το πως ερμηνευονται τα αποτελεσματα των εκλογων. Πως θα ξερουμε οτι το φουμο που θα τους δωσουμε θα εκληφθει σαν προειδοποιηση; Εδω τους εχουμε δει να πατωνουν σε εκλογες και να φωναζουν την επομενη "νενικηκαμεν".

Αναρωτιεμαι (ευτυχως ειμαι εξω απο τον χορο, οποτε εξ ορισμου ξερω πολλα τραγουδια) μηπως υπαρχουν αλλοι τροποι, πιο αμεσοι και πιο δραστικοι απο τις εκλογες για να τους δειξουμε τι ακριβως θελουμε.

Περαστικός είπε...

Dralion, ξέρεις σε τι κοινωνία ζούμε εδώ, πόσο μη συνειδητοποιημένοι είναι οι πολίτες και πόσο μισάνθρωπος είμαι εγώ... παρόλα αυτά πολλές φορές μπαίνω στον πειρασμό να ανεβάσω τη σημαία της πολιτικής απείθειας στο ιστολόγιό μου ή προσπαθώ να σκεφτώ πιθανές δράσεις. Από τους επαγγελματικούς/συνδικαλιστικούς φορείς δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτε, είναι δέσμιοι των δικών τους μικορεπιδιώξεων και σκπιμοτήτων. Αν κατεβάσω κάποια καλή ιδέα για μια κίνηση βάσης (grass root) και βρω το κουράγιο, θα την ανακοινώσω. Προς το παρόν, χρησιμοποιώ αυτό το βήμα πληκτρολογώντας εν τη ερήμω :-)

pikos apikos είπε...

Χωρίς να θέλω να κάνω διαφήμιση, έλα μια βόλτα από έμενα. Το τραγουδάκι του ποστ, είναι το σχόλιο μου για το δικό σου ποστ.

Περαστικός είπε...

Χο χο, πλάκα το τραγουδάκι, ιδίως η εκτέλεση.