Τετάρτη, Αυγούστου 13, 2008

Γατοκοινωνικό μήνυμα



Η περιπέτεια με τα γατάκια με έφερε σε οδυνηρή επαφή με το πρόβλημα της μη στείρωσης των οικόσιτων ζώων από ορισμένους ασυνείδητους και των αδέσποτων που οφείλονται σε αυτή τη αντίληψη. Ασυνείδητους που ενδεχομένως αν τους μιλήσεις για στείρωση θα σου κάνουν κήρυγμα για τα δικαιώματα στο σεξ των ζώων τους και τον ανδρισμό του σκύλου ή του γάτους τους (που, βεβαίως - βεβαίως, αποτελεί προέκταση του δικού τους ανδρισμού), αλλά παράλληλα, προφανώς, δεν αναγνωρίζουν κανένα δικαίωμα στη μητρική φροντίδα ή σε μια ζωή χωρίς υπερβολικό πόνο και χωρίς ένα σύντομο και επώδυνο τέλος για τα μικρά που θα γεννηθούν από αυτό το σεξ.

Η υποκρισία αλλά και η ασυναρτησία ορισμένων ανθρώπων είναι ανυπέρβλητη (θυμηθείτε όσα έχουμε πει περί βλακείας κατά το παρελθόν) και μου είναι αδύνατον να φανταστώ πώς είναι δυνατόν κάποιος να θεωρεί εαυτόν «φιλόζωο», να χαϊδεύει τη γάτα ή τον σκύλο του και μετά να παίρνει τα γατάκια ή τα σκυλάκια και να τα πετάει στο δρόμο, όπου, στη συντριπτική πλειονότητά τους, θα βρουν ένα επώδυνο τέλος ή θα ζήσουν μια άθλια και σύντομη ζωή, ή να τα εγκαταλείπει κρυφά σαν κλέφτης στην πόρτα ή στην αυλή κάποιου ανύποπτου, πού στο κάτω - κάτω της γραφής έχει κάθε δικαίωμα να μην επιθυμεί να ασχοληθεί με την ανατροφή κάποιου ζώου και να υποστεί, αν είναι φιλόζωος, αυτό τον ηθικό εκβιασμό.

Την ημέρα που ασχολήθηκα με τα γατάκια άκουσα φοβερές ιστορίες από γείτονες. Μου είπαν, για παράδειγμα, ότι καθώς ο δρόμος μας είναι πεζόδρομος, πολύ συχνά εγκαταλείπονται σε αυτόν ζώα ενώ ο δυστυχής που συμβαίνει να μένει στη μονοκατοικία, δίπλα, βρίσκει αυτή την περίοδο όχι λίγα γατάκια που κάποιοι «φιλόζωοι» (φιλόζωους αυτού του τύπου τους θεωρώ μάστιγα για τα ζώα) συνηθίζουν να εγκαταλείπουν στην αυλή του. Δεν ξέρω τι τα κάνει, δεν τόλμησα να ρωτήσω.

Σε κάθε περίπτωση, η στείρωση είναι ένα αναγκαίο μέτρο για τα ζώα, τα οικόσιτα και τα αδέσποτα που ζουν σε ένα αστικό περιβάλλον όπως αυτό της Αθήνας, ευχής έργο θα ήταν να πάψουν κάποια στιγμή να υπάρχουν αδέσποτα που σέρνονται στα τσιμέντα και στην άσφαλτο, μέχρι να τα πατήσει κάποιο αυτοκίνητο ή να υποκύψουν στις κακουχίες ή σε κάποια ασθένεια. Δεν ξέρω ποιος μπορεί να αντέξει στο θέαμα ενός νεογέννητου γατακίου που σέρνεται ανήμπορο ανάμεσα στα σκουπίδια της τσιμεντοκόλασης. Μια αδέσποτη γάτα δυσκολεύεται έτσι και αλλιώς στο περιβάλλον της πόλης, οι απανωτές γέννες της εξαντλούν και συντομεύουν δραματικά την έτσι και αλλιώς σύντομη ζωή της. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Οι Δήμοι, είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να μεριμνούν για τη στείρωση και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων, αλλά αν και κάποιοι από αυτούς ανταποκρίνονται ικανοποιητικά σε ό,τι αφορά τους αδέσποτους σκύλους, δυστυχώς, οι γάτες, επειδή ίσως έχουν πιο διακριτική παρουσία και δεν θεωρούνται απειλή, παραμελούνται εντελώς.

Διαπίστωσα ότι το Stray.gr, ένα φιλοζωικό σωματείο που θεωρώ αξιόπιστο, έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για τη στείρωση των γατιών (αλλά και για την υιοθεσία για όσους ενδιαφέρονται) αναπληρώνοντας αυτό το κενό. Προτρέπει όσους επιθυμούν να φροντίζουν οι ίδιοι για τη στείρωση των γατιών στη γειτονιά τους ή να ενισχύσουν το σωματείο οικονομικά για αυτό το σκοπό. Όποιος ενδιαφέρεται, ας επιλέξει το σύνδεσμο στην αρχή ή στο τέλος για να βρει όλες τις πληροφορίες. Προτείνω μάλιστα σε όποιον φίλο ιστολόγο θέλει να μεταβιβάσει και να προβάλει την πρωτοβουλία στο δικό του/της ιστολόγιο.
.
.

27 σχόλια:

Greek Rider είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Σοφοκλής στον Οιδίποδα επι Κολωνώ:
"Το πολύ πιό καλύτερο απ' όλα θε νάτανε να μην είχε κανείς γεννηθή.." (Τρίτο Στάσιμο, Χορός).

Αν αυτό ισχύει για τους ανθρώπους πόσο μάλλον για κάποια αδέσποτα που ζουν δυστυχισμένα.

GR

Lion είπε...

Συνηθισμενες δικαιολογιες κατα της στειρωσης:
α) ειναι φυσικο να κανουν τα ζωα σεξ και να γεννανε.

β) την ρωτησες την γατα πριν αν θελει να την στειρωσεις;

Απαντησεις.
Στο (α): ειναι φυσικο να ζουν στα σκουπιδια και στο τσιμεντο; Ειναι φυσικο να ελισσονται - ανεπιτυχως - μεσα απο ροδες αυτοκινητων;

Στο (β): την ρωτησες την γατα πριν την βαλεις στην τσιμεντουπολη; Πριν της "χαρισεις" μια τετοια ζωη;

Συμπερασματα:
- Μονο η στειρωση μπορει να μειωσει το προβλημα των αδεσποτων.

- Ειμαστε υπευθυνοι γι' αυτα τα ζωα, μιας και εμεις τα φεραμε στις πολεις μας.

Ανώνυμος είπε...

μάλιστα. με την αυτή λογική γιατί να μην στειρώσουμε και όλα τα υπόλοιπα ζωντανά του πλανήτη ; μας τρώνε χώρο, χρόνο και φαγητό που τα'χουμε ανάγκη. ασε που θα ποθάνουν σουνερ ορ λεητερ (έτσι όπως πάει το πράμα..) και λίγο πιο τραβηγμένα, αφού και η πλειοψηφία (του χομο σαπιους*) του πλανήτη, πεινά και δεν έχει στον ήλιο μοίρα, γιατί να μην αρχίσουμε και'κει στείρωση ; πχ. τα παιδάκια στην αφρική, μεσ'την μπίχλα, μεσ'τις αρρώστιες, θα μεγάλωσουν σκλαβάκια κοκ.. - γιατί να μη στειρώσουμε και αρκετές αφρικάνες ; για τους υπόλοιπους θα'ναι μια χαρά ! και θα λύσουμε ίσως και το πρόβλημα του υπερπλυθησμού !


πς. και μια ερώτηση (με σκέλη) που δε θέλω να δώ την απάντηση σου φίλτατε περαστικέ - μόνο σκεψου το, αν θες

ΑΝ μπορούσε να σου μιλήσει το γατί - τι νομίζεις οτι θα'σου λεγε για την στείρωση που θες να του κάνεις ; θα του άρεσε ; εσένα θα σου άρεσε να σου κόψουν τα απαυτά σου (ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΠΑΝΤΑ!!) - αν άνηκες σε κατώτερο είδος απ'το κυρίαρχο, ενός πλανήτη ;

μόλις είδα και το ποστ του ντραλιον (σορυ για το -ντόνι:-))

ανταπαντηση :

οχι δεν είναι φυσικό να ζούν στο τσιμέντο. τα ζωντάνα το επέλεξαν ή το έφτιαξαν ; οχι ΕΣΥ κ ΕΓΩ. και όπως τόσο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ αναγκάζεις τα υπόλοιπα ζώα να ζούνε μαζί σου στο -ρδέλο! έτσι εξίσου ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ αποφάσισες =αφου δε μπορείς να λάξεις το ρδέλο που ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ/ΜΟΥ εφτιαξές/α= να μην τα αφήσεις να κάνουν απογόνους. σορυ ρε μάγκες, δε μου κάνει αυτή η λογική. ΠΙΟ ΛΟΓΙΚΟ θα μου φαινότανε να φτιάξω το ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ δλδ το ρδέλο παρά να ελαχιστοποιήσω τα σαηντ εφεκτς.

*χομο σαπιους: μπαη ομαντεον

Περαστικός είπε...

GR και ο Όμηρος νομίζω είχε γράψει ότι η καλύτερη τύχη για τους θνητούς είναι να μην γεννιούνται. Αναγκαστικά, από τη στιγμή που προσγειωνόμαστε σε αυτή την πέτρα, το παλεύουμε μέχρι να τελειώσει ο χρόνος της ποινής μας.

Γεια σου, Dralion. Κοίτα από κάτω σου :-)

Ομαντεόν (αυτό είναι κάποιο ψευδώνυμο;):

α) Όποιος είναι εναντίον των στειρώσεων των οικόσιτων ζώων θα πρέπει να έχει παράλληλα μια έτοιμη απάντηση για το τι θα πρέπει να γίνεται με τα ζώα που θα γεννιούνται. Από αυτό το ερώτημα δεν μπορείς να ξεφύγεις ούτε να το θάψεις κάπου.

β) Ο αριθμός των ζώων που ζουν στην άγρια φύση ελέγχεται από τους φυσικούς μηχανισμούς, που πάει να πει είτε από τα αρπακτικά είτε, αν μιλάμε για ζώα ψηλά στην τροφική αλυσίδα, από την ποσότητα των διαθέσιμων θηραμάτων, δηλαδή, από τον λιμό, από τον θάνατο από την πείνα και την αρρώστια! Τα άγρια ζώα δεν τυγχάνουν καμίας περίθαλψης ή φροντίδας, εν αντιθέσει με τα οικόσιτα ζώα. Ένα σπασμένο δόντι μπορεί να σημαίνει θάνατο. Τα οικόσιτα ζώα που έχουν σωστή φροντίδα έχουν προσδόκιμο ζωής που είναι πολλαπλάσιο από αυτό των ζώων του ίδιου είδους που ζουν ως αδέσποτα και πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής. Ναι, ο πολιτισμός έχει πάντα το τίμημά του και τις ανταμοιβές του.

γ) Δεν ξέρω αν έχεις φροντίσει κάποιο ζώο ποτέ, υποθέτω πως όχι από αυτά που γράφεις. Ένα ζώο σε οίστρο δεν είναι απλώς ασυγκράτητο, κυριολεκτικά υποφέρει. Στο πατρικό μου είχαμε και έχουμε ένα γάτο (είναι σχεδόν μαθουσάλας με τα μέτρα των γατών), δεν τον πήραμε από πετ σοπ, και αυτός ήταν «δώρο της μοίρας», είχε πεθάνει η μητέρα του και τον μαζέψαμε γατάκι. Λίγο πριν να τον στειρώσουμε είχε σχεδόν καταληφθεί από αμόκ και επιχειρούσε να «κάνει έρωτα» με ο,τιδήποτε υπήρχε, ζωντανό ή άψυχο (παπούτσια, παντόφλες, πετσέτες, ό,τι θες) παρά το γεγονός ότι δεν ήταν καν ακόμη σε πλήρη ωρίμανση. Ενδιάμεση λύση δεν υπάρχει, ή το ζώο κάνει σεξ κάθε φορά αν του εξασφαλίσεις ταίρι (και αποδέκτες για τα γατάκια) ή πάει στο δρόμο και σπέρνει αδέσποτα κινδυνεύοντας και το ίδιο από ατυχήματα ή ασθένειες ή υποφέρει κλειδωμένο κάπου χωρίς να μπορώ να φανταστώ τις συνέπειες για την υγεία του, ψυχική και σωματική, πραγματικά αδιανόητες.

δ) Για να διαλύσω και ένα μύθο, αν η στείρωση γίνει τη σωστή στιγμή το ζώο δεν χάνει ούτε το χαρακτήρα του, ούτε μαλθακό γίνεται ούτε... δεν ξέρω τι μπορεί να φαντάζεται κάποιος άσχετος. Ο γάτος μας είναι ενεργητικότατος, σε άριστη φυσική κατάσταση (καθόλου παχύσαρκος), φλερτάρει σαν κύριος με τις θηλυκές, κυνηγάει άλλες γάτες που δεν συμπαθεί όταν μπαίνουν στα χωράφια του, κάποιες φορές έχει καυγαδίσει στην εξοχή και, από όσο μπορώ να κρίνω, έζησε και ζει μια ευτυχισμένη και πλούσια ζωή, εισπράττοντας και δίνοντας πολλά, φτάνοντας σε μια ηλικία που καμία γάτα του δρόμου δεν είναι πιθανό να φτάσει και απολαμβάνοντας πολύ περισσότερα.

ε) Δεν θα ασχοληθώ με κάποια ακραία επιχειρήματά σου που από τη μία παίζουν με τον ανθρωποκεντρισμό από την άλλη παραγνωρίζουν ότι και ο άνθρωπος πληρώνει βαρύ τίμημα για να υπάρχει σε αυτό το προστατευμένο περιβάλλον που λέγεται κοινωνία/πολιτισμός, όσο καλό και ιδανικό και αν το κατασκευάζαμε αυτό. Ως άνθρωποι, μάθαμε να καταπιέζουμε τις ορμές μας και τα ένστικτά μας για να ζήσουμε οργανωμένα και με σχετική ασφάλεια. Ένα ζώο που θα ζήσει σε αυτό το πλαίσιο, έχει, και το ίδιο, να καταβάλει παρόμοιο τίμημα. Δεν θα διαφωνήσεις φαντάζομαι ότι και εσύ ο ίδιος δεν δίνεις ελεύθερα διέξοδο στις γενετήσιες ορμές σου... μπορεί να μην σου έβαλαν νυστέρι, αλλά, για να το τραβήξω λίγο, όλοι είμαστε εν μέρει «ευνουχισμένοι» νοητικά, μέχρις ενός βαθμού, ενδεχομένως όπως δεν ήταν - ή πάντως περισσότερο από ότι ήταν - κάποιος μακρινός πρόγονός μας.

στ) Για το θέμα του ανθρώπινου πληθυσμού που θίγεις, αυτό είναι ένα άλλο και μεγάλο θέμα. Για να λύσω όμως την απορία σου, η άποψή μου, γνωστή στους τακτικούς επισκέπτες, είναι ότι σαφώς και πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός μας αν δεν θέλουμε να διαλύσουμε το πλανητικό οικοσύστημα σαν καλπάζων καρκίνος. Πραγματικά, με την έκταση του πληθυσμού και των δραστηριοτήτων μας εκτοπίζουμε τα άλλα είδη αφανίζοντάς τα μέχρι να είναι αδύνατη και η δική μας ύπαρξη, τουλάχιστον σε συνθήκες που δεν θα ισοδυναμούν με αυτές μιας επίγειας κόλασης, που φαίνεται ότι οικοδομούμε.

Lion είπε...

Καλησπερα,
ο ορος "χομο σαπιος" εμφανιστηκε απ' οσο ξερω για πρωτη φορα στο δικο μου μπλογκ τον Μαρτη του 2006. Τον ανεφερε πρωτος ο alombar42 - ας ειναι καλα ο ανθρωπος. Αν ο συνμπλογγερ Ομαδεων τον ειχε αναφερει αλλου, ακομα πιο πριν δεν γνωριζω. Απο οσο γνωριζω τον Ομαδεων, δεν εχει σχεση με τον ανωνυμο σχολιαστη.

Ανωνυμε, το διλημμα ειναι πολυ απλο. Υποστηριζεις οτι ειναι πιο λογικο να φτιαξουμε το μπουρδελο (εγω δεν φοβαμαι τις λεξεις) που εμεις κατασκευασαμε παρα να ασχοληθουμε με τα side effects οπως π.χ. τα αδεσποτα.

Ποσα χρονια πιστευεις οτι θα χρειαστουμε - αν υποθεσουμε οτι ξεκιναμε ολοι μαζι συντονισμενα αυτην την στιγμη - μεχρι να φτιαξουμε το μπουρδελο; Το ξερεις οτι ΚΑΘΕ γατα αποκταει 200 απογονους μεσα σε 2 χρονια; Το ξερεις οτι ΚΑΘΕ γατα αποκταει 80 εκατομμυρια !! απογονους μεσα σε δεκα χρονια; Το ξερεις οτι εχουμε 20.000 αδεσποτες γατες στην Αθηνα και μονο; Το ξερεις οτι ο μοναδικος λογος που δεν εχουμε πνιγει στις γατες ειναι οτι το 98% αυτων των ζωων πεθαινει λιγο μετα την γεννηση του κατω απο φριχτες συνθηκες;

Το επιχειρημα σου φανταζει για πολυ λογικο. Αν καταφερεις να φτιαξεις αυτο το μπουρδελο μεσα σε 1 μηνα, τοτε θα παραδεχτω οτι εισαι σωστος. Οποιαδηποτε αλλη χρονικη διαρκεια σημαινει τον φριχτο θανατο χιλιαδων ζωων.

Υ.Γ. Ξερεις τι με ενοχλει περισσοτερο στο επιχειρημα σου; Οτι ειναι βολικο . Ουσιαστικα ειναι ενα λογικοφανες (οχι λογικο) επιχειρημα για να δικαιολογησεις την αδρανεια.

Υ.Υ.Γ. Μπορεις να κανεις οτι θελεις - ακομα και να αδιαφορησεις για τα παντα. Αλλα οχι και να μας παρουσιαζεις την αδιαφορια σου σαν λογικη.

SUN W KNIGHT είπε...

Επειδή εγώ δεν είμαι φίλος των οικόσιτων ζώων... θα πρότεινα το κοινωνικό μήνυμα της στείρωσης να συμπεριλάβει τους ηλίθιους, οι οποίοι αποτελούν άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου πληθυσμού...

Περαστικός είπε...

Ωπ, για να προλάβω τυχόν παρεξηγήσεις, ο Sun W Knight, που συμβαίνει να είναι φίλος μου (παρά το ελάττωμά του, ότι δεν είναι φιλόζωος) δεν αναφέρεται στους φιλόζωους, αλλά γενικά στους ηλίθιους και μάλλον σε αυτό συμφωνούμε :-)

Περαστικός είπε...

Επισημαίνω, επίσης, ότι ένα από τα πρώτα θύματα της ανθρώπινης ηλιθιότητας και κακότητας είναι τα ζώα.

panagiota είπε...

Βιαστικά πέρασα Περαστικέ από το κονάκι σου "λόγω διακοπών κι εγώ" κι έπεσα σε φλέγον θέμα.
Πολλά θα ήθελα να γράψω αλλά το μόνο που θα πω στους "δήθεν φιλόζωους" είναι.Αν θέλουν να ζευγαρώνουν τα ζώα τους να εξασφαλίζουν εκ των προτέρων θετούς γονείς ή να επωμίζονται τις ευθύνες των απογόνων και όχι να τα πετάνε στα σκουπίδια και να τα πνίγουν στην θάλασσα.Τα ζώα έρχονται σε οίστρο για την διαιώνιση του είδους και όχι για να κάνουν τρελλό σεξ με νεγκλιζέ και ερωτικά αξεσουαρ(αυτή είναι η φύση τους)Και ευτυχία γι αυτά είναι να θηλάσουν και να προσέξουν τα παιδιά τους(που πολλοί άνθρωποι ξέχασαν πως γίνεται)
Ναι!είμαστε υπεύθυνοι για όλα τα ζώα που ζούνε στους δρόμους και τις αυλές ή τα διαμερίσματα μας.
Η στείρωση πιά επιβάλλεται,ειδικά στην Ελλάδα που η μέριμνα για τα αδέσποτα είναι ανεπαρκής και...απανθρωπη.

Μια καληνύχτα θα πω στα γρήγορα γιατί αλλιώς θα γράφω μέχρι το πρωί γι αυτό το θέμα που με πονάει πάρα μα πάρα πολλά χρόνια...

Περαστικός είπε...

Καλημέρα, Panagiota, περιγράφεις πολύ σωστά τη σύγχυση που δημιουργείται σε μερικούς ανθρώπους που θεωρούν ότι το σεξ έχει στη ζωή των ζώων τη θέση που έχει στην ανθρώπινη ζωή. Είναι αυτό στο οποίο αναφερόμουν μιλώντας για ανθρωποκεντρική αντίληψη. Το σεξ στα ζώα δεν είναι "διασκέδαση", δεν είναι επιλογή για το "τι θα κάνουμε το βράδυ", είναι μια επιτακτική ανάγκη της φύσης η οποία μάλιστα προκύπτει συνήθως σε καθορισμένες περιόδους του έτους, συχνά διάρκειας ημερών ή εβδομάδων.

doctor είπε...

Επί του θέματος δεν μπορώ να εκφέρω καμία γνώμη ως μη ειδικός και ως παντελώς άσχετος.

Απλώς ανακοινώνω ότι η περιστέρα που έκανε δύο αυγά στην ζαρντινιέρα του μπαλκονιού μας, χθες έφερε στη ζωή δύο πανέμορφα περιστεράκια.
Περιττό να σας πω ότι η κόρη μου μόνο που δεν κοιμάται εκεί!!!

Και το άλλο; Σε μια άλλη γλάστρα γέννησε επίσης δύο αυγά άλλη μια περιστέρα!

Θάνατος στους απολίτιστους που βάζουν cd στα μπαλκόνια τους!!!

doctor

Περαστικός είπε...

Doctor, φιλόξενο το μπαλκόνι σου και φαίνεται ότι έχει μαθευτεί στην «πιάτσα», τα συγχαρητήριά μου για τα γεννητούρια! (Ελπίζω να μη βρεθεί κάποιος και αρχίσει να συγκρίνει ανόμοια πράγματα, αδέσποτα πουλιά δεν υπάρχουν, γνώμονας για τις απόψεις μου είναι το συμφέρον του κάθε ζώου). Θάνατος στους σιντάκηδες!

doctor είπε...

Ωχ, ελπίζω να μην εκληφθεί από κανέναν το σχόλιό μου ως μπηχτή για τους οπαδούς της στείρωσης των κατοικιδίων.
Καμία σχέση το ένα με το άλλο.

doc

Ανώνυμος είπε...

καλημέρα.

*χομο σαπιο(υ)ς τον είδα απ'τον ομαντέον, δε γνώριζα ποιός το πρωτοείπε/δεν έχει να κάνει, είναι πετυχημένο νοματεργουατ! και δεν έχω καμία σχέση με τον συγκεκριμένο μπλόγκερ (πέρα απο οτι τον διαβάζω, όπως και τους 2 σας)

περαστικέ,

α) δεν έχω απάντηση για τα οικόσιτα. απλά δε δέχομαι να τα ξεκοιλιάζεις! ΑΠΛΑ ! μια πρώτη χαζή σκέψη (ως βλαξ που είμαι) είναι να κάνεις το σπίτι σου πραγματικό φρούριο για να μην υπάρχει περίπτωση να βγεί ποτέ το γατί έξω (γίνεται;..) βασικά αντιτίθεμαι στα οικόσιτα και ειδικά όταν είναι φυλακισμένα σε 4 τοίχους ! αν δεν έχεις τουλάχιστον κήπο, αστο !

β) "τα οικόσιτα ζώα που έχουν σωστή φροντίδα" SAYS WHO ??? ποιός ορίζει το σωστό κ' πιο ζώντανο ΗΡΘΕ ποτέ απο ΜΟΝΟ του να σου ζητήσει φροντίδα ; ασε τη μαμά γαία, ξέρει καλύτερα.. το αυξημένο προσδόκιμο ζωής είναι κάτι το ιδανικό ; έλα ξαναπεστο μου αν (μακάρι) φτάσεις τα 90/100 κλπ.. πάλι την ποιότητα ζωής που λες, σύμφωνα με τα δικά σου ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ πρότυπα ! τι ωραίο που'ναι να'χεις εναν μλκ να σε χα'ι'δεύει απ'το πρωί μέχρι το βράδυ. ο ίδιος αυτός μλκς σ'έχει ευνουχίσει για να μην τον σκοτίζεις και έτσι καταντάς ένα παχύσαρκο κακομαθημένο (για τα γατιά πάει αυτό/ έχω ιδία πείρα απο καστράτο που φιλοξενούσα στο παρελθόν..)

γ) φροντίζω καθημερινά ή πιο σωστά απλά βάζω τροφή και νερό σε αρκετά γατιά της γειτονιάς μου κ το κάνω χρόνια τώρα. κάποτε είχα και σκλι, αλλά όταν μας άφησε, έπαθα σοκ !

για τα υπόλοιπα, νο κομεν'τ.


ντράλιον,

δε ξερω πόσα χρόνια θα χρειαστούμε , αλλά για μένα αξίζει να το κάνω ! βάζοντας στη ζυγαριά στείρωση ζώων (ρατσιστική παρέμβαση χ.σαπιους) / βελτίωση του ρδέλου, σαφέστατα γέρνει προς το δεύτερο.

υ.γ. δεν καταλαβαίνω πως συμπέρανες απτο προηγουμενό μου οτι αδιαφορώ ή αδρανώ. το ίδιο πάει και στον περαστικό - πώς βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα για κάποιον που δεν ξέρεις ; τεσπα. γουατεβερ

χαιρετω σας.

Ανώνυμος είπε...

Καλύτερο από όλα είναι να μη γεννηθείς,αν γεννηθείς καλό είναι να είσαι ευνούχος για να μη γεννοβολάς και να μην ταλαιπωρείσαι με τον ερωτά, αν δεν είσαι ευνούχος καλό είναι να είσαι πλούσιος, όμορφος και βλάκας για να περνάς καλά και να μην νιώθεις τον ασύλληπτο πόνο γύρω σου, αν δεν είσαι ούτε αυτά η αυτοκτονία είναι η καλύτερη λύση αλλά όχι να πας να κρεμαστείς μόνος σου και έρημος σαν το βλάκα αλλά να ζωστείς με βόμβες και να πέσεις μέσα σε κοπάδι κυνηγών η άλλων που βασανίζουν ζώα και να φύγεις και από τον μάταιο τούτο κόσμο κάνοντας ένα καλό.

Περαστικός είπε...

Doctor, μην ανησυχείς, δεν παρεξηγείσαι, το ανέφερα για να μην αρπαχτούν από αυτό άλλοι.

Ανώνυμε, παραβλέπεις πολλά από αυτά που σου ανέφερα και χρησιμοποιείς επίτηδες κάποιες δραματικές λέξεις όπως «ξεκοίλιασμα» για να επανέλθεις στα ίδια. Οι γάτες ζουν μια χαρά στους τοίχους ενός διαμερίσματος, αρκεί να έχουν παρέα, αλλά αφού είσαι γενικά εναντίον των οικόσιτων, υποθέτω ότι κανονικά θα έπρεπε να είχαμε παρατήσει τον γάτο μας όταν τον βρήκαμε γατάκι και τα τρία γατάκια που αναφέρω για να κάνει η φύση της δουλειά της (δηλαδή, να τα σκοτώσει από την πείνα και την αρρώστια).

«SAYS WHO???» Από αυτή τη στάση και τις απορίες σου του τύπου «πού ξέρεις ότι το ζώο περνάει καλά» ή «πού ξέρεις τι θέλει το ζώο» συμπέρανα ότι δεν είχες ασχοληθεί με ζώα, διότι όποιος έχει ζήσει με ζώο επικοινωνεί με αυτό με πολλούς τρόπους και αντιλαμβάνεται πολύ καλά αν το ζώο περνάει καλά, είναι ευχαριστημένο ή έχει προβλήματα. Αλλά ΟΚ, μπορεί να έχεις δίκιο, νομίζω μάλιστα ότι τα επιχειρήματά σου μπορούν να επεκταθούν και στους ανθρώπους. Και εμείς ζώα είμαστε. Κακώς ζούμε στους τέσσερις τοίχους και ανεχόμαστε την καταπίεση του πολιτισμού για μερικές δεκαετίες ζωής παραπάνω και κάποιες ασήμαντες ευκολίες. Πρέπει να ξαναγίνουμε ελεύθεροι. Ας επιστρέψουμε στις σπηλιές επιβιώνοντας κυνηγώντας με τα χέρια μας, κάνοντας σεξ κατά βούληση (αμφιβάλλω αν θα υπάρχει συχνά βούληση για αυτό καθώς θα είμαστε μέσα στη βρώμα) λύνοντας τις διαφορές μας με το ξύλο και πεθαίνοντας γύρω στα 25, αφού τεκνοποιήσουμε, αν είμαστε τυχεροί.

Σε αστικά περιβάλλοντα, ιδίως όπως αυτό της Αθήνας, ένα ζώο δεν έχει δυνατότητες να ζήσει καν όπως θα ζούσε στη φύση, ασκώντας τις φυσικές του ικανότητες, ενώ είναι εκτεθειμένο σε πολλούς επιπλέον κινδύνους και δυσκολίες. Είναι καταδικασμένο, αν δεν έχει κάποιον να το φροντίζει, σε μια σκληρή και σύντομη ζωή, αν προλάβει και κάνει μικρά, αυτά τα περιμένει ακόμη πιο σκληρή μοίρα, ιδίως αν χάσουν την μητέρα τους.

Τέλος πάντων, συγκρατώ αυτό που λες ότι βάζεις λίγο νερό και τροφή στις γάτες της γειτονιάς σου. Αυτό σε τιμά και καλά κάνεις.

Καλή τύχη με την αποστολή αυτοκτονίας, αν το αποφασίσεις.

panagiota είπε...

Περαστικε με την άδεια σου θα τα χώσω τώρα...
Αμαν βρε Ανώνυμε θα με κάνεις θα αισθάνομαι τύψεις που 50 χρόνια ασχολούμαι με το να μαζεύω από τους δρόμους αδέσποτα και να τα φυλακίζω σε 4 τοίχους με ανθρώπους που τα αγαπούν και τα προσέχουν.'Θα με κάνεις να κλάψω που "ξεκοίλιασα" κάποιους αριθμούς αρσενικών γάτων της φίλης μου της Αναστασίας (που έχει 36 στην αυλή της αυτή την στιγμή)για να μήν φεύγουν στον καιρό του οίστρου και τους βρίσκει μετά τέζα από τις φόλες και τα αυτοκίνητα.
Να βάλω και πλερέζα για το πένθος που δεν άφησα την μάνα-γαία να θεραπεύσει αυτόν που κοιμάται απέναντι μου τώρα και του έκοψα το πόδι?Για να μην σου πω πως του "τα έκοψα" κιόλας όταν έσερνε τις σάρκες του στο μπαλκόνι νιαουρίζοντας για ...γάτα.
Ξέρεις κανέναν άνθρωπο να θέλει σεξ με το πόδι σμπαράλια?Εγώ όχι...
Εκείνος ήθελε,γιατί αυτή είναι η φύση του.
Κι όσο για τα πιατάκια με το φαγητό και το νερό μπράβο σου!Είναι κι αυτό ένα δείγμα ευσπλαχνίας!
Αλλά τα ζώα θέλουν και περίθαλψη,θέλουν και εμβόλια,και προπάντων στείρωση για να ζήσουν στον δρόμο λίγα χρόνια και καλά.Οι γάτες που ταΐζουμε στις πρασιές
ζουνε το πολύ 3-5 χρόνια άσχετα που τρεχουμε σαν τις τρελλές να προλάβουμε την πανλευκοπενία.
Οι γάτες που περιμάζωξα ζήσαν και 15 σε πλήρη ευτυχία.
Οπότε αυτά που γράφεις εγώ τ'ακούω βερεσέ...
Νάχαμε να λέγαμε...
Ελα να εμβολιάζεις 20 γάτες και σκυλιά σε μια μέρα.Να τα κυνηγάς να σε γρατζουνάνε να σε δαγκάνουν και μετά σφύρα μου κλέφτικα...και βάζε τροφή και νερό στον δρόμο κι αν δεν δεις τον ίδιο αριθμό ζώων να τρώνε να μην κοιμάσαι το βράδυ και να αναρωτιέσαι τι έκανες λάθος και πέθαναν...

Περαστικός είπε...

Panagiota, άνθρωποι σαν και εσένα που έχουν δει και κάνει τόσα έχουν τον τελικό λόγο και σε ευχαριστώ για την άποψή σου.

«SAYS WHO???» ανώνυμε ότι ένα ζώο προτιμάει να είναι υγιές, ταϊσμένο, να αισθάνεται ασφάλεια και να το αγαπούν (έχεις δει ζώο που να μη θέλει το χάδι κάποια στιγμή; - Άλλος ένας λόγος για τον οποίο υπέθεσα ότι δεν είχες επαφή με ζώα) αντί για άρρωστο, πεινασμένο και κυνηγημένο; Θα ριψοκινδυνεύσω να πω ότι η απολυτότητά σου σε κάποια πράγματα μαρτυρά το νεαρό της ηλικίας σου, διαφορετικά, απλώς επιπολαιότητα. Ο κόσμος δεν είναι ασπρόμαυρος και δεν είναι κοστούμι ραμμένο σε αυτό που θα θέλαμε να είναι, και για εμάς και για πράγματα που επηρεάζουν άλλους, σοφία σημαίνει να κάνεις τις λιγότερο λάθος επιλογές και πάλι να κρατάς τις αβεβαιότητές σου.

resident είπε...

Ο άνθρωπος που δεν έχει ασχοληθεί η αγαπήσει τα ζώα ,αποστρέφεται την στείρωση. Νομίζει πως είναι μόδα η ότι δεν το θέλει ο θεός του η ότι είναι κόντρα στην φύση των ζωών κλπ
Απλά δεν καταλαβαίνει όλα όσα γράφτηκαν εδώ.

Ανώνυμος είπε...

όταν μια γάτα γουργουρίζει και τρίβεται πάνω σου τότε είναι ευτυχισμένη μόνο με τα δικά σου ανθρώπινα πρότυπα

όταν μια γάτα ουρλιάζει σακατεμένη απο τον πόνο τότε πονάει μόνο με τα δικά σου ανθρώπινα πρότυπα

ο μόνος τρόπος για να κρίνεις την ποιότητα ζωής ενός ζώου είναι να το ρωτήσεις και να σου απαντήσει ότι περνάει καλά, τα υπόλοιπα είναι εικασίες

τα παραπάνω χαρακτηρίζονται ΛΟΓΙΚΑ επιχειρήματα και με την επίκληση αυτού του είδους λογικής βγαίνει το συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να στειρώνονται τα οικόσιτα ζώα

λογικό είναι..

Περαστικός είπε...

"και για εμάς και για πράγματα που επηρεάζουν άλλους" εννοούσα "Είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε επιλογές και για εμάς και για πράγματα που επηρεάζουν άλλους", ανθρώπους ή ζώα.

Καλημέρα, Resident. Ίσως να είναι καλοπροαίρετοι κάποιοι, αλλά να έχουν παρεξηγήσει κάποια θέματα και να παρασύρονται από δικές τους εμμονές.

Poplar, έτσι είναι.

Lion είπε...

Καλημερα,
με εκνευριζουν λιγακι αυτα τα επιχειρηματα γθαρω απο το "αν θελει η γατα" ειτε γυρω απο το "αν περναει καλα και με βαση ποια κριτηρια".

Το ερωτημα δεν ειναι αν περναει καλα η γατα (ανεξαρτητως κριτηριων). Το ερωτημα ειναι ποιος ειναι υπευθυνος για την γατα . Η απαντηση ειναι προφανης. Εμεις ειμαστε υπευθυνοι, γιατι εμεις βαλαμε την γατα στις πολεις μας. Εμεις φτιαξαμε τις πολεις ετσι οπως ειναι.

Απλο παραδειγμα: οσοι εχουν κορες, γιατι δεν τις αφηνουν να πηδηχτουν και να γκαστρωθουν απο τα 11 τους; Αν ρωτησετε τις κορες σας, θα σας απαντησουν 1000% οτι ειναι πιο ευτυχισμενες με το να πηδιωνται. Μη μου πειτε οτι δεν σας ενδιαφερει η ευτυχια του παιδιου σας.

Δεν υπαρχει λοιπον θεμα ευτυχιας αλλα θεμα ευθυνης. Δεν αφηνουμε ενα 11χρονο κοριτσακι να πηδηχτει, γιατι σαν υπευθυνοι γονεις ξερουμε οτι αυτο θα ηταν εις βαρος του. Και οχι, σε καμμια περιπτωση δεν ρωταμε το κοριτσακι αν ειναι ευτυχισμενο η συμφωνο με την επιλογη μας.

Το ιδιο ακριβως συμβαινει με τα αδεσποτα ζωα. Ειμαστε υπευθυνοι. Οσοι φερνουν δικαιολογιες κατα της στειρωσης θελουν να αποτιναξουν αυτην την ευθυνη. Σαν υπευθυνοι ξερουμε οτι η στειρωση ειναι το καλυτερο για το ζωο. Και ΔΕΝ ρωταμε αν το ζωο ειναι "ευτυχισμενο" - μια πολυ σχετικη εννοια ετσι κι αλλιως. Εδω δεν ξερουμε εμεις οι ιδιοι αν ειμαστε ευτυχισμενοι, το ζωο θα καταλαβουμε;

Οσο για το επιχειρημα του να φτιαξουμε πρωτα τις συνθηκες ωστε να παψουν τα αδεσποτα να αποτελουν side effect, εχω να προτεινω το εξης:
την επομενη φορα που θα δειτε ενα παιδακι να πεθαινει απο πεινα, να του πειτε οτι στην ουσια αποτελει side effect της ανικανης αμερικανικης πολιτικης. Θα πειτε στο παιδακι να περιμενει πεινασμενο, μεχρι εσεις να προσπαθησετε να βαλετε μυαλο στον Γιωργη W Θαμνο. Οταν το καταφερετε, το παιδακι θα παψει να πειναει.

Ατρανταχτο επιχειρημα. Ειμαι σιγουρος οτι ολα τα πεινασμενα παιδια αυτου του κοσμου θα σας στησουν αγαλμα απο την ευγνωμοσυνη.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα, μπορώ να χρησιμοποιήσω στο Pets.gr το άρθρο για τις γάτες? Ίσως και τις γατούλες με τα πανώ?

Φιλικά
Μαρίνα

Περαστικός είπε...

Βεβαίως και μπορείς, Μαρίνα, και το άρθρο και τις γατούλες.

Ανώνυμος είπε...

Αχ τέλεια σε ευχαριστώ!!! Έχω πάθει πλάκα με τις γάτες αυτές... θέλω να τις κάνω μπλουζάκια για το stray, πόστερ και άλλα, όμως για την ώρα θα περιοριστώ στο internet. :)

Μαρίνα

Περαστικός είπε...

Χαίρομαι αν βοηθήσουν. Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε όπως νομίζετε. Νομίζω ότι η άσπρη είναι πιο επιτυχημένη, την έκανα μετά από την άλλη :-)