Πέμπτη, Αυγούστου 28, 2008

Το κατάλοιπο της τουρκοκρατίας

- Δεν είσαι υπάκουο τελευταία, και να θυμάσαι, σε αυτή τη χώρα ψηφίζουν και τα πρόβατα!

Άκουγα εχθές έναν πανεπιστημιακό, θεολόγο, να μιλά σχετικά με το θέμα της εξαίρεσης των παιδιών από το μάθημα (κατήχηση) των θρησκευτικών χωρίς την υποχρέωση του κηδεμόνα να αναφέρει την αιτιολογία. Χρησιμοποίησε τη φράση «Ολοκληρώνει η κυβέρνηση το έργο των Οθωμανών» ή σχεδόν αυτήν. Απόρησα, αν υπάρχει κάποιο ζωντανό κατάλοιπο της τουρκοκρατίας, αυτό είναι η προνομιακή μεταχείριση της ελληνορθόδοξης εκκλησίας από το ελληνικό κράτος και οι κοσμικές εξουσίες που αυτή διατηρεί. Αν υπάρχει κάποια διαφορά, αυτή είναι ότι τότε οι επικεφαλείς της εκκλησίας ήταν υπόλογοι απέναντι στον σουλτάνο, ενώ σήμερα αυτοί που μας κυβερνούν θεωρούν ότι είναι υπόλογοι απέναντι στο ιερατείο, από το οποίο ζητούν συμβουλές και έγκριση για τις αποφάσεις τους, ενώ όχι λίγες φορές ανακαλούν και αποφάσεις που δεν είναι αρεστές στους μαυροφορεμένους (όπως π.χ. συνέβη με το σύμφωνο συμβίωσης το οποίο αρχικά λεγόταν ότι θα περιελάμβανε και άτομα του ιδίου φύλλου, όπως πάει να συμβεί και με αυτή την απόφαση για το μάθημα των θρησκευτικών, με τις διάφορες διευκρινήσεις).

Για να χρησιμοποιήσω και εγώ φορτισμένες συναισθηματικά εκφράσεις, όπως συνηθίζουν οι υπερασπιστές της θεοκρατίας, θα πω ότι έως ότου γίνει ο χωρισμός του κράτους από την εκκλησία, έως ότου οι ανώτεροι κληρικοί να πάψουν να φορούν το αυτοκρατορικό στέμμα (τη μίτρα) που πήραν από τα αιματοβαμμένα χέρια του σουλτάνου, ο ζυγός της δουλείας του έθνους δεν θα έχει αποτιναχθεί εντελώς. Η φράση είναι συμβολική, δεν με ενδιαφέρει και αν φορούν στο κεφάλι δέκα πολυελαίους.

Νέα Δημοκρατία, το κόμμα της κληρικοκρατίας.
(Δεν είναι πολύ καλύτερο το ΠΑΣΟΚ , αλλά του αναγνωρίζω το σημαντικό μέτρο της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, έστω και αν έπαιξαν ρόλο και άλλες πιέσεις, έστω και αν είναι πολύ περισσότερα αυτά που πρέπει να γίνουν, έστω και αν, κατά την προσφιλή τακτική του, αποφεύγει να λαμβάνει σαφείς θέσεις και το παίζει σε όλα τα ταμπλό. Μαυρίστε τους και τους δύο.)

7 σχόλια:

zizugataki είπε...

Αγαπητέ Περαστικέ,

αυτοί για μερικά ψηφουλάκια θα πουλούσαν και τη μαμά τους στο διάβολο, όχι τώρα που το παίζουν ΚΑΙ ευσεβείς.

'Αντε και καλή μας νύχτα!! Ο Μεσαίωνας καλά κρατεί.

Ανώνυμος είπε...

Θεωρώ όντως ότι το 2000 που βγήκαν στο δρόμο 300,000+ φανατικών χριστιανών και ο Χριστ. προέτρεπε σε πόλεμο ενάντια στα δικαιώματα των λίγων κρίθηκε μια συμβολική μεγάλη μάχη. Εκεί έπαιξε κάποιο ρόλο ο Σημίτης παρόλο που το κόμμα του (και ο ίδιος) αποδείχτηκε περίτρανα ότι ήταν διεφθαρμένοι, αλλά αυτό είναι άσχετο. Μπορεί να διαφωνώ σε όλα μαζί τους αλλά σε αυτό τον παραδέχτηκα. Μακάρι όλοι να είχαν τη δική του συμπεριφορά απέναντι στην εκκλησία, παρόλο που οι "σύντροφοί" του ελάχιστα τον υποστήριξαν...

Μακάρι να συνεχιστούν οι πιέσεις από παντού και τα επόμενα 20 χρόνια να ξεμαγαρίσουμε από τους μουλάδες.

Αν είχαμε ένα στοιχειώδες Ευρωπαϊκό κράτος κανείς από αυτούς τους φανατικούς δεν θα τολμούσε να μιλήσει έχοντας μεσαιωνικές διεκδικήσεις. Πολύ κράτησε η σιωπή μας και αρκετά πίσω μας κράτησαν τόσους αιώνες. GR

athinovio είπε...

δε νομίζω ότι οι κοσμικές εξουσίες της εκκλησίας είναι όπως παλιά.κάποτε οι κυβερνήσεις είχαν ανάγκη ηθικο-κοινωνικο-πολιτικά ορθές δικαιολογίες τώρα όμως προκύπτουν τόσα σκάνδαλα και δεν κουνιέται φρύδι.
σα να μην έγιναν.

οι ευλογίες της εκκλησίας δεν είναι τόσο χρειαζούμενες όσο παλιά.
ακόμα και οι πιστοί στο ποίμνιο είναι απογοητευμένοι τώρα.

ή μήπως εχω λάθος εντύπωση?

Περαστικός είπε...

Καλημέρα, Zizugataki. Μου έρχεται στο νου αυτή η εικόνα των πολιτικών πριν από εκλογές, που πηγαίνουν τις Κυριακές από εκκλησία σε εκκλησία συνοδεία καμερών και σταυροκοπιούνται.

GR, ποιος να το φανταζόταν ότι θα θυμόμαστε τον Σημίτη σήμερα ως τον τελευταίο πρωθυπουργό ή ηγέτη του ΠΑΣΟΚ με κάποιο πολιτικό στίγμα. Θυμίζω πάντως ότι επί ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε η υπόθεση του χαρίσματος των φόρων στην εκκλησία.

Athinovio, η εκκλησία απαλλάχθηκε από τους φόρους πολύ πρόσφατα, πριν, τουλάχιστον υποτίθεται ότι είχε κάποιες φορολογικές υποχρεώσεις. Βλέπω επίσης μια όλο και αυξανόμενη παρέμβασή της στην πολιτική ζωή που ξεκίνησε από τον Χριστόδουλο ενώ η παρούσα κυβέρνηση σίγουρα είναι δεκτική σε αυτές τις παρεμβάσεις ακόμη και στο νομοθετικό της έργο. Δεν ξέρω πόσο χρειαζούμενες είναι οι ευλογίες της εκκλησίας, αλλά σε αυτές βασίστηκε αρκετά η ΝΔ το 2004, προσπαθώντας να παίξει το χαρτί της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, ασχέτως του αν έκανε πίσω μετά, με αντιστάθμισμα για την υπαναχώρηση το χάρισμα των φόρων και άλλες παραχωρήσεις. Σαφώς με τις παρεμβάσεις της εκκλησίας που βλέπω στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης και με άλλες πιέσεις που ασκεί διαπιστώνω εκ του αποτελέσματος ότι ασκεί σημαντική επιρροή, κρυφά και φανερά. Θυμίζω επίσης διάφορες πρόσφατες δικαστικές υποθέσεις και εμπλοκές σε διάφορα υπόγεια κυκλώματα διαπλοκής και με τη δικαιοσύνη. Νομίζω ότι η παρούσα κυβέρνηση έφερε ένα σημαντικό πισογύρισμα τουλάχιστον στον τομέα των σχέσεων κράτους και εκκλησίας.

panagiota είπε...

Αγαπητέ περαστικέ και συνμπλοκίτες ας μην μπερδεύουμε την βούρτσα με την...β--ουτσα.Η εκκλησία λειτουργούσε πάντα κράτος εν κράτει.Ποτέ δεν πλήρωνε φόρους και πάντα ήταν συμπαραγωγός και προαγωγός με την εκάστοτε κυβέρνηση.Οι δήθεν φόροι απαλλάσσονταν από το χτίσιμο των ναών και τα γεύματα για τους πεινώντες και διψώντες.
Γνωρίζω (τουλάχιστον)για την πόλη όπου ζω πως το μεγαλύτερο κομάτι της λεωφόρου Νίκης ανήκει στην εκκλησία.(με τρελλά ενοίκια καταστημάτων και σπιτιών)
Το μεντιτεράνιαν Κόσμος είναι επίσης περιουσία της εκκλησίας.
Χτίσανε και ναό μέσα στο εμπορικό κέντρο για να τ'αρπάζουνε από παντού οι κάφροι.Αλλά σ'αυτους που λιμοκτονούν μόνο ευχές δίνουν.Τα ευρώπουλα τα ξοδεύουν για τις"νύφες του Χριστού" και τα αγοράκια που για ένα κομμάτι ψωμί ασελγούν επάνω τους με "εν Χριστώ αγάπη"
Τι να πώ πρώτα και τι να αποσώσω μ'αυτήν την αισχύνη που επικρατει!πάντα αυτός ήταν ο ρόλος της εκκλησίας.Ανέβαζε και κατέβαζε αυτοκράτορες και πολιτικούς από τα βυζαντινά χρόνια για τα δικά της οφέλη.Και οι πολιτικοί μας πάντα θα παίζουν το παιγνίδι τους,διότι το χρήμα ουδείς εμίσησε...

Αντε να σας καληνυχτίσω γιατί πάλι τα πήρα στο κρανίο με τους τραγόπαπες και τους πολιτικούς και μου φαίνεται πως θα καταλήξω να λέω στο τέλος Ινς Αλλάχ.Γιατί έτυχε να γνωρίσω -μέσα από τις θρησκευτικές αναζητήσεις μου- κάποιους αλλόθρησκους λειτουργούς που ήταν πάμφτωχοι,κουρελήδες,κάτισχνοι και χωρίς κοιλάρες και χρυσοποίκιλτα φορέματα...

Ζητώ συγγνώμη για την πολυλογία μου και σας στέλνω μια ανθρώπινη ζεστή καληνύχτα

Ανώνυμος είπε...

Θυμίζω πως ο Παπαθεμελής ήταν υπουργός του ΠΑΣΟΚ. O Σημίτης, ο Ανδρέας και το ΠΑΣΟΚ ακούγεται περίεργο αλλά ήταν οι μεγάλοι ευεργέτες της Εκκλησίας. Επί Σημίτη καταργήθηκε ο φόρος 35% των ναών. Επί Ανδρέα καθιερώθηκε η τελετή υποδοχής και περιφοράς του Αγίου Φωτός. Μαύρο σε ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και ΝΔ. Η Ελλάδα να μην γίνει ΙΡΑΝ.

Περαστικός είπε...

Panagiota, Ανώνυμε, σωστά αυτά. Την καλημέρα μου. Ας τους δείξουμε ότι τουλάχιστον ένα μέρος της κοινωνίας έχει αλλάξει και δεν τα δέχεται αυτά πλέον.