Πέμπτη, Ιουλίου 31, 2008

Οι σιντάκηδες

Αφορμή για αυτή την ανάρτηση ήταν το σχόλιο του καλού μας Doctor, στην προηγούμενη ανάρτηση, για τα γεννητούρια που περιμένει στο μπαλκόνι του καθώς εκεί επέλεξε να κάνει τα αβγά της μια δεκαοχτούρα. Κοιτάζω έξω από το παράθυρο, στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας, και όλα τα μπαλκόνια είναι γεμάτα με σιντί που αιωρούνται, δημιουργώντας ένα κακόγουστο και ενοχλητικό θέαμα, για να φοβούνται τα περιστέρια και να μη μαγαρίσουν το βρωμισμένο τσιμέντο. Τον τελευταίο καιρό έχουν πολλαπλασιαστεί τα κρεμασμένα σιντί, σε τέτοιο βαθμό, ώστε κάποιες ώρες οι αντανακλάσεις τους να εισχωρούν και στο δωμάτιο όπου εργάζομαι, ενοχλώντας με, για να μην αναφέρω και τον ήχο από τα CD των από πάνω όταν κτυπούν στα κάγκελα από τον άερα. Είναι τόσο γελοίο και κακόγουστο το θέαμα και προδίδει αδιάψευστα τη μικροψυχία και ευτέλεια αυτών των ανθρώπων.

Από την περιπέτεια με τα γατάκια που περιέγραψα στις δύο προηγούμενες αναρτήσεις, θυμάμαι τη στάση και τις φράσεις κάποιων ανθρώπων. Καθώς γυρνούσα από το κουτί με τα γατάκια, θυμάμαι μια γριά του ισογείου, που συνήθως βάζει την τηλεόραση στη διαπασών, να μου απευθύνεται σαν να άφησα εγώ τα γατάκια στο δρόμο και να μου παραπονιέται ότι την ενοχλούν τα νιαουρίσματα. Κλασική αντίδραση, κανένας από αυτούς τους υποτιθέμενους απογόνους του Σωκράτη δεν παραπονιέται για ένα αδέσποτο και δεν κάνει κάτι για αυτό μέχρι να δει κάποιον να ασχολείται μαζί του, οπότε θεωρεί ότι αυτός πλέον είναι ο υπεύθυνος και έχει το δικαίωμα να εκτονώσει πάνω του τη δυσαρέσκεια και τα κόμπλεξ του. Την κοίταξα άγρια και της είπα αυστηρά ότι όσο είναι δικά της είναι και δικά μου, εγώ απλώς κάνω κάτι για αυτά. Θυμάμαι «φιλόζωους», πρώην ιδιοκτήτες ζώων ράτσας, να παραπονιούνται για εκείνους που ταΐζουν τα ζώα στο δρόμο και πετάνε ψωμιά και λερώνουν χωρίς να «αναλαμβάνουν τις ευθύνες». Μιλάμε για τον ίδιο αυτό πεζόδρομο που έχουν διαλύσει και καταβρομίσει παρκάροντας παράνομα τα «αμάξια» τους.

Οι άνθρωποι αυτοί θα έλεγες ότι δεν ανέχονται καμία παρουσία της φύσης στο περιβάλλον τους, ενώ θεωρούν φυσική, αποδεκτή και δικαιολογημένη κάθε ανθρωπογενή ασχήμια, ενδεχομένως στο πνεύμα κάποιας συνενοχής. Απορώ πώς δεν παραπονιούνται για τον ακατάπαυστο θόρυβο των τζιτζικιών και δεν ζητούν ψεκασμούς για την εξόντωσή τους, για τα φύλλα των δέντρων, που λερώνουν το δρόμο το φθινόπωρο, για το ενοχλητικό φύσημα του αέρα. Ό,τι δεν είναι τσιμέντο, άσφαλτος, τενεκές ή πλαστικό, ό,τι έχει ζωή, είναι απεχθές και ανεπιθύμητο στην πόλη-φυλακή. Τη φύση, οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι είναι πρόθυμοι, αφού την εξορίσουν όσο πιο μακριά τους γίνεται, να την ακριβοπληρώσουν για τη μία ή δύο εβδομάδες των καλοκαιρινών διακοπών τους, αυτής της ανθρώπινης διαστροφής. Τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου, δεν τους ενοχλούν οι ανθρωποφωλιές-οικονομικές συσκευασίες εργατικού δυναμικού στις οποίες κατοικούν και τρελαίνονται, δεν τους ενοχλεί ο βρώμικος αέρας που αναπνέουν, δεν τους ενοχλεί η έλλειψη αισθητικής, η αγένεια, ο θόρυβος που δημιουργούν οι ίδιοι, ο συνωστισμός που τρελαίνει, η έλλειψη πρασίνου, η σκληρότητα και η συγκαλυμμένη - ή μη - βία παντού, τους ενοχλεί το πουλί που θα καθίσει λίγο στο μπαλκόνι τους και θα αφήσει μια μικρή κουτσουλιά. Δεν θα αναφέρω καν τι γίνεται αν φανεί κοντά τους κανένα δύστυχο αδέσποτο, η ύπαρξη του οποίου οφείλεται πάλι σε ανθρώπους μικρόνοες και εγωιστές, ομοίους τους.

Πριν από καιρό πέρασα ένα απόγευμα από τη Φωκίωνος Νέγρη, από ένα συγκεκριμένο σημείο. Κάποια στιγμή κοντοστάθηκα εκστασιασμένος. Από όλα τα δέντρα μια τεράστια χορωδία, αποτελούμενη από ένα αμέτρητο πλήθος πουλάκια, ποιος ξέρει πόσα από αυτά σε κάθε κλαδί, έδινε τα ρέστα της επισκιάζοντας την κακοφωνία από τα «μαγαζά», με ένα ήχο βάλσαμο για την ψυχή, ένα ήχο γλυκό και πηχτό σαν μέλι, τόσο γήινο όσο και ουράνιο. Ο μόνος ανθρωπογενής ήχος που θα μπορούσε να πλησιάσει θα ήταν κάποιο κονσέρτο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Με πληροφόρησε εχθές μια καλή μου φίλη ότι εκεί περίπου κάποιος αρρωστημένος έριξε κάποιο ισχυρό χημικό το οποίο παραλύει το νευρικό σύστημα με την εισπνοή, πιθανός στόχος, τα αδέσποτα ή μη σκυλιά. Η είδηση εδώ. Γέμισε το χορτάρι και το πλακόστρωτο από πτώματα ζώων και πουλιών. Συνεργεία του δήμου ψέκαζαν επανειλημμένα μην τυχόν και εισπνεύσει το δηλητήριο και κανένα παιδί ή και ενήλικος. Σκέπτομαι ότι μερικές φορές οι δηλητηριαστές επικαλούνται τη δημόσια υγεία που υποτίθεται ότι απειλείται από τα αδέσποτα. Σκέφτομαι το ενδεχόμενο να έπεφτε θύμα του δηλητηρίου το παιδί ή το εγγόνι ή το ανίψι του δηλητηριαστή, Θεία Δίκη.

Σπουδαία φυλή οι σιντάκηδες. Πιστεύω ότι ο καθένας σε αυτό τον κόσμο επιλέγει τι είναι αυτό το οποίο θα τον ενοχλεί και τι είναι αυτό που θα καλοδέχεται ή θα ανέχεται, αναλόγως με την αισθητική του, δηλαδή, αναλόγως με την ποιότητά του. Ξεχνούν οι ανόητοι ότι είναι και οι ίδιοι κομμάτι αυτής της φύσης που απεχθάνονται, ίσως ένα από τα πιο ρυπαρά και ελεεινά πλάσματά της. Την ύβρη ακολουθεί πάντα η κάθαρση.

Ένας τρόφιμος των φυλακών Αθηνών, στα πρόθυρα(;) της παράνοιας.

Άλλη σχετική ανάρτηση, εδώ.

16 σχόλια:

cyrus είπε...

"Και να χαμηλώσεις τα τζιτζίκια!"

Δεν κατάλαβα πότε, ακριβώς, έφταιξαν τα ζώα για τη βρομιά που επικρατεί στην Αθήνα. Τι ενοχλεί περισσότερο -- οι κουτσουλιές των περιστεριών ή οι ξέχειλοι από το μεσημέρι κάδοι των σκουπιδιών που αποσυντίθενται μέσα στον καύσωνα; Τα σκατά των σκυλιών στα πάρκα (για τα οποία ευθύνονται οι ιδιοκτήτες τους), ή τα απορρίμματα που πετούν οι άνθρωποι στο δρόμο γιατί βαριούνται να τα κρατήσουν μερικά μέτρα μέχρι να βρουν καλάθι;

Και περισσότερο με ενοχλούν οι υστερικές κυράτσες που ωρύονται μόλις δουν σκυλί σε παραλία. Άντε να τους εξηγήσεις ότι τα σκυλιά τουλάχιστον δεν κατουράνε μέσα στη θάλασσα...

Lion είπε...

Επιτρέψτε μου ολίγη κοινωνιολογία εκ του προχειρου. ;-) Το ξέρω ότι αυτά που έζησα εγώ ίσως δεν είναι αντιπροσωπευτικά, αλλα...

Σαν skipper (εδώ και κάτι 10ετίες) δεν έχεις μονο την ευχάριστη υποχρέωση να κουμαντάρεις το πλοίο, αλλα και την δυσάρεστη να το καθαρίζεις (στα νησιά δεν βρίσκεις καθαρίστρια).
Καθαρίζοντας και βλέποντας aπo κοντά τις βρωμιές του κάθε λαου, κανεις μερικές στατιστικές.

Σύμφωνα με τις δικες μου στατιστικές οι έλληνες είναι οι πιο βρωμιάρηδες άνθρωποι, ακολουθούμενοι στενά από τους γάλλους. Οι πιο καθαροί είναι οι σουηδοί και οι ελβετοί. Αυτοί οι 2 λαοί αφήνουν το πλοίο καθαρότερο από ότι το πήραν.

Το χαρακτηριστικό όμως δεν είναι αυτό. Το να μην είσαι τόσο καθαρός όσο ένας ελβετός είναι OK για μένα.
Το χαρακτηριστικό είναι ότι οι έλληνες είναι εκείνοι που κόπτονται περισσότερο από όλους τους άλλους για την καθαριότητα.

Σύνδρομο κατωτερότητας; Πλέγματα ενοχης; Προσπάθεια συγκάλυψης της ανικανότητας; Δεν μπορώ να το εξηγήσω.

Y.G. Ίσως η συναδέλφισσα Ου Ming ενδιαφερθεί να επαληθεύσει αυτά που γράφω ;-)

athinovio είπε...

καλησπέρα περαστικέ

δε νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας στην Αθήνα που να μην τον ενοχλούν όλα αυτά τα άσχημα πράγματα.

με εξαίρεση τους ευκατάστατους που διαβιούν πολυτελώς, όλοι καταριούνται την φασαρία και το γκρίζο και τη βρώμα των πάντων.

αυτό που δεν ξέρω είναι γιατί μένετε ακόμα εκεί, συμβάλοντας στη διόγκωση των προβλημάτων.

από τη δική μου εμπειρία είναι πολύ πιο εύκολο να ζεις με ένα μισθό στην επαρχία παρά στην μεγαλούπολη.

και δε φαρμακώνουν τα πουλάκια......

doctor είπε...

Δεν υπάρχει ανθρωπιά και ευαισθησία.
Και όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά σου την λένε κιόλας ή απορούν αν κάνεις κάτι το ανθρώπινο.
Πόσες φορές δεν με κοιτάνε με ανοιχτό το στόμα επειδή συμμετέχω εθελοντικά στην προστασία του άλσους του Γαλατσίου:
http://galatsi.blogspot.com

Είναι τρελοί αυτοί οι Αθηναίοι....

Περαστικός είπε...

Cyrusgeo, τα ζώα είναι ο εύκολος στόχος για να βγάζει τα απωθημένα του ο κάθε κομπλεξικός.

Dralion, σου το επιβεβαιώνω και εγώ. Ο άνθρωπος που διαμαρτύρεται για τη "βρομιά των ζώων" θα πετάξει κάτω το σκουπίδι του χωρίς δεύτερη σκέψη. Ξέρω τι σου λέω.

Athinovio, ενοχλούνται και καταριούνται, αλλά δεν καταριούνται τους εαυτούς τους που αγοράζουν μεγαλύτερο αυτοκίνητο το οποίο παρκάρουν στο πεζοδρόμιο ή στη ράμπα των αναπήρων, δεν καταριούνται τους εαυτούς τους που ανοίγουν το κλιματιστικό όλη τη μέρα σε υψηλά επίπεδα, δεν καταριούνται τους εαυτούς τους όταν ρυπαίνουν οι ίδιοι κ.λπ. κ.λπ., καταριούνται όμως το πουλάκι που θα κουτσουλίσει στο μπαλκόνι τους και θα βγάλουν όλα τα απωθημένα τους για την απάνθρωπη πόλη, όπου έχουν βάλει και αυτοί το λιθαράκι τους για να γίνει όπως έχει γίνει, στο κάθε αδέσποτο που θα βρεθεί στο δρόμο τους. Μια μάζα κομπλεξικών που περιμένουν να εκτονωθούν για τη μίζερη ζωή τους σε όποιον είναι πιο αδύναμος και προσφέρεται για θυματοποίηση. Το σκέφτομαι για την επαρχία, αλλά νομίζω ότι ούτε εκεί θα γλιτώσω από κάποια πράγματα, σκέφτομαι και το εξωτερικό :-)

Doctor, ανθρωπιά; Ευαισθησία; Άρα εύκολος στόχος για τους συμπλεγματικούς ηλιθίους. Είμαι βέβαιος ότι μπορεί και να μπλέξεις κιόλας.

ou ming είπε...

Dralion, συνάδελφε, δυστυχώς οι Έλληνες δεν έχουμε μάθει κάποια πράγματα. Μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου όταν πρωτοπήγα ένα 6μηνο με το πανεπιστήμιο στη Γερμανία, πόσο πελαγωμένη ήμουν στην αρχή με την ανακύκλωση, ας πούμε. Δεν το είχα μάθει. Πόσο παράξενο μου φάνηκε στο τέλος ότι ποτέ μα ποτέ δεν πήρα σακούλα από το σούπερ μάρκετ εκεί, ότι πάντα φρόντιζα να παίρνω μαζί μου μία από το σπίτι. Ούτε αυτό το είχα μάθει. Όλοι οι Έλληνες φοιτητές σύντομα προσαρμοστήκαμε, γιατί απλώς έτσι λειτουργούσαν εκεί τα πράγματα. Θέλω να πω, κάποιος πρέπει να σου διδάξει ότι καθαριότητα δεν είναι να εξοντώσεις το σύμπαν με τόνους χλωρίνης λες και έχει πέσει επιδημία πανούκλας. Ότι οι άλλες μορφές ζωής δεν είναι αρρώστεια, αλλά πλάσματα και οργανισμοί με τα οποία πρέπει να συμβιώσουμε γιατί είμαστε όλοι αλληλένδετοι. Όσο για τα σκάφη, έχω καθαρίσει μερικά, αλλά δεν έχω βγάλει γενικά συμπεράσματα. Αυτό που σκέφτομαι αυτές τις μέρες όμως σχετικά με τα σκάφη είναι η πολύ έξυπνη οικονομία στο χώρο. Δεν υπάρχει γωνίτσα που να σπαταλιέται κι όταν το δεις αυτό, μπορεί να σε βοηθήσει από το να φτιάξεις το σπίτι σου καλύτερα μέχρι να γράφεις καλύτερα. Παράξενο που μιλάω για οικονομία με μια τέτοια σεντονάρα βέβαια, αλλά δεν φταίω εγώ, Περαστικέ, ο dralion με φώναξε :P

Περαστικός είπε...

Παρακαλώ, Ou Ming, εδώ μέσα και οι δυο είστε ευπρόσδεκτοι με όσα "σεντόνια" θέλετε (τα δικά μου σεντόνια νομίζω είναι τα χειρότερα) :-)

Ναυτίλος είπε...

«Οι άνθρωποι αυτοί θα έλεγες ότι δεν ανέχονται καμία παρουσία της φύσης στο περιβάλλον τους, ενώ θεωρούν φυσική και αποδεκτή και δικαιολογημένη κάθε ανθρωπογενή ασχήμια»,

Να κάτι που πίστευα κι είχα καταλάβει από παιδί. Συνταυτιζόμαστε εκατό τοις εκατό. Οι άνθρωποι τη σήμερον ημέρα, απλούστατα, σιχαίνονται την φύση· είτε είναι ένα γατάκι, είτε είναι ένα δεντράκι. Όχι άλλοι πράσινο! Μόνο μπετό!

«[...] για τα φύλλα των δέντρων, που λερώνουν το δρόμο το φθινόπωρο, για το ενοχλητικό φύσημα του αέρα.»

Βασικά, εδώ στην Ξάνθη, πριν χρόνια έκοψαν 200μ. από αιωνόβια πλατάνια ύψους 15-20 μέτρων, αμφότερα του δρόμου, γιατί λέει, τα φύλλα τους χάλαγαν την πιάτσα τον χειμώνα. Επενέβησαν κάποιοι οικολόγοι και έσωσαν τα άλλα μισά. Τώρα πάλι άρχισαν να παραπονιούνται, πως τα δέντρα τους κρύβουν τα μαγαζιά... Said something?

«Ό,τι δεν είναι τσιμέντο, άσφαλτος, τενεκές ή πλαστικό, ό,τι έχει ζωή, είναι απεχθές και ανεπιθύμητο στην πόλη-φυλακή».

Μιά σκέψη. Μήπως την μισούν γιατί ξέρουν πως δεν μπορούν να την έχουν; Δεν είμαι ο χερ. Φρόϋντ, αλλά είπα μήπως...

:-/

Περαστικός είπε...

Ναυτίλε, όταν έγραφα τη φράση για τα φύλλα νόμιζα ότι χρησιμοποιούσα απλώς μια υπερβολή. Απίστευτο!

Η δική μου ερμηνεία είναι ότι οι άνθρωποι έχουν ένα εντελώς διεστραμμένο σύστημα αξιών για το οποίο ευθύνονται πέραν της γενικής ιστορικής μας πορείας και οι θρησκείες και αναφέρομαι κυρίως στις μονοθεϊστικές. Είναι αναγκαίο να αλλάξουμε ριζικά αντιλήψεις. Το οικοδόμημα που έχει κτιστεί είναι ένα οικοδόμημα πόνου και δυστυχίας και όπου νά 'ναι θα μας πλακώσει. Μόνη ελπίδα η βούληση για ένα διαφορετικό αύριο. Ο άνθρωπος δήμιος και εξολοθρευτής πρέπει να γίνει ο άνθρωπος κηπουρός και υπηρέτης του κόσμου.

doctor είπε...

Ναυτίλε ας μην ξεχνάμε τα αιωνόβια δάση που ξηλώθηκαν την δεκαετία του 50 νομίζω στην Ξάνθη, με ειδικά μηχανήματα που ήρθαν από τις ΗΠΑ.

Όσο για την παραξενιά που σε κοιτάνε οι "νορμάλ" τι να πρωτοπείς.
Από τους "δρόμους" του Νίκου Δήμου:

»ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ άνθρωποι που γνώρισα στη Γερμανία ήταν θερμοί, αυθόρμητοι και φιλικοί. Αν τους έλειπε κάτι, ήταν ο επιπόλαιος ενθουσιασμός του Ελληνα, που γρήγορα γίνεται φίλος και εξίσου γρήγορα σε ξεχνάει.

»ΣΙΓΟΥΡΑ ήταν καλλιτέχνες και όχι μικροαστοί. Ομως και οι μικροαστοί και οι μεγαλοαστοί δεν ήταν άφιλοι. Απλώς κρατούσαν μια κάποια αρχική απόσταση. Ισως γιατί έδιναν περισσότερη σημασία στη φιλία. Ενα από τα πρώτα πράγματα που μου παρατήρησαν στη Γερμανία ήταν πως (όπως όλοι οι Ελληνες) ονόμαζα φίλους όλους τους γνωστούς μου. "Μα, πόσους φίλους έχεις;" με ρώτησαν. "Ου, πάνω από εκατό", απάντησα. "Θα είσαι τυχερός αν σε όλη σου τη ζωή αποκτήσεις πέντε".

»ΟΣΟ για την αρχική απόσταση, αυτή τη βρήκα ευεργετική. Με ενοχλεί αφάνταστα όταν άγνωστοι άνθρωποι σου επιβάλλουν την υπερβολική τους οικειότητα. Το νιώθω ως βιασμό του ατομικού μου χώρου. Ακόμη και ο πληθυντικός είναι χρήσιμος σαν μέτρο προστασίας...

»ΓΕΝΙΚΑ συνήθισα αυτό το πλέγμα ευγένειας και απόστασης. Οταν γύρισα στην Ελλάδα, πήγαινα στο περίπτερο για τσιγάρα (τότε κάπνιζα) και έλεγα "Καλημέρα σας. Θα είχατε, παρακαλώ, την καλοσύνη να μου δώσετε έναν Ασσο φίλτρο;". Ο περιπτεράς μια μέρα ρώτησε έναν κοινό γνωστό: "Πούστης είναι ο Δήμου;" οπότε και εγώ άλλαξα. "Δώσε έναν Ασσο". Αντρίκεια πράγματα»...

Lion είπε...

doctor, είναι αμέτρητες οι φορες που με έχουν πει πούστη, κάθε φορα που με βλέπουν με ένα αδέσποτο στα χερια. Όπως και όλες τις γυναίκες που ασχολούνται με αδέσποτα, τις λένε αγαμητες (αν ήξεραν... ).

Αλλα και το να πετάς το σκουπίδι σου στον δρόμο είναι βασικά αντρίκεια συμπεριφορά. Προφανώς ο έλληνας έχει συνηθίσει να του μαζεύει τις βρωμιές η σκλάβα του (μάνα στην αρχή, γυναικα αργότερα).
Το να κλείνεις τον άλλο στο φανάρι και να παρκάρεις πάνω στα πεζοδρόμια, κι αυτό αντριλίκι θεωρείται - άσχετα αν το έχουν αντιγράψει πολλές γυναίκες.

Δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε περιβαλλοντική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Ούτε κάποια ιδιαίτερη κουλτούρα ούτε Παιδεία (οι ευρωπαίοι δεν έχουν μεγαλύτερη κουλτούρα από μας).
Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι ένα βασικό ξεκαθάρισμα πάνω στην έννοια του ανδρισμού. Και την τιμωρία του ευνουχισμού για τους παραβάτες των νομων.

doctor είπε...

Περαστικέ, σε συνέχεια των υπέροχων θεμάτων που ανοίγεις, εμπνεύστηκα κι εγώ: http://dimitrisdoctor2.blogspot.com/2008/08/blog-post.html

doctor

doctor είπε...

dralion, δυστυχώς για εμάς, οι Ευρωπαίοι και καλύτερη κουλτούρα και ασύγκριτα καλύτερη παιδεία έχουν από εμάς...

doc

Περαστικός είπε...

Αξίζει να επισκεφθείτε το ποστ του Doctor. Οι φωτογραφίες μοιάζουν εξωπραγματικές για εμάς που ζούμε στην Ελλάδα.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Ένας γείτονας μας έχει βάλει σιντί σε ένα δέντρο. Έχει χαβαλέ σαν θέαμα :)

Περαστικός είπε...

Μάλιστα, ενδεχομένως διότι παρκάρει το αυτοκίνητό του από κάτω και δεν θέλει να του το λερώνουν; Διώξτε τα πουλιά και από τα δέντρα! Ελλάς το μεγαλείο σου!