Πέμπτη, Μαΐου 08, 2008

Το σκουλήκι

Βλέποντας το σκουλήκι να αργοπεθαίνει αβοήθητο πάνω στη σκληρή άσφαλτο, που δεν μπορούσε να τρυπήσει για να βρεθεί ξανά στη φιλόξενη αγκαλιά της Γης, στο φυσικό του περιβάλλον, έσκυψε, το σήκωσε και το απίθωσε λίγο πιο πέρα, στο μαλακό χώμα. Στη συνέχεια, σκέφτηκε ότι αν το σκουλήκι σκεφτόταν όπως οι άνθρωποι, μη μπορώντας να ερμηνεύσει την απρόσμενη σωτηρία του, μπορεί να την απέδιδε σε θεϊκή παρέμβαση, μπορεί να θεωρούσε τον εαυτό του εκλεκτό του Θεού, προφήτη, και να γινόταν θρησκευτικός αρχηγός στα άλλα σκουλήκια. Σκέφτηκε λίγο με κάποια ειρωνική διάθεση το σκουλήκι να θεωρεί ότι το έσωσε το χέρι του Θεού, δηλαδή το δικό του χέρι, και, ακόμη πιο μετά, σκέφτηκε ότι μπορεί η ειρωνεία να άξιζε στον ίδιο, ότι το σκουλήκι μπορεί να είχε δίκιο στη δική του θεώρηση και ότι μπορεί όντως το χέρι του να κατευθυνόταν από το χέρι του Θεού και ότι, τελικά, ο λόγος για τον οποίο γεννήθηκε και έζησε όλα αυτά τα χρόνια, ο προορισμός και το πεπρωμένο σε αυτή τη Γη, να ήταν αυτή η στιγμή, η σωτηρία αυτού του μικρού σκουληκιού, όπως άλλων ο προορισμός και ο σκοπός της ύπαρξης είναι να κάνουν πολέμους, κατακτήσεις, μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις, να δημιουργούν μεγάλα λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά έργα. Ένοιωσε μια κάποια απογοήτευση, αλλά μετά αναρωτήθηκε αν είναι όντως ευκαταφρόνητο να σώσεις τη ζωή ενός σκουληκιού, επιτρέποντάς του να ζήσει ακόμη για, ποιος ξέρει πόσο. Μέρες; Εβδομάδες; Εν συνεχεία, σκέφτηκε ότι όλα αυτά τα περί σκοπού, πεπρωμένου, προορισμού είναι ανοησίες που πιπιλάνε στο μυαλό τους οι άνθρωποι για να νοιώσουν κάπως καλύτεροι κουβαλώντας τον σταυρό τους στον Γολγοθά της ύπαρξής τους, πάνω σε ένα κόκκο άμμου που ταξιδεύει στο άπειρο. Αναρωτήθηκε πώς μπορούσε να ξεφύγει από όλα αυτά, να τραβήξει τα πέπλα, να απελευθερωθεί από αυτά τα ενδύματα της σκέψης που ξαφνικά ένοιωσε ότι τον έπνιγαν και να αντικρίσει την πραγματικότητα χωρίς ερμηνεία, να τη δει γυμνή, να ενθουσιαστεί όπως τότε που ήταν παιδί και αντίκριζε για πρώτη φορά ένα παιχνίδι που μόλις του είχαν κάνει δώρο, να ορμήσει πάνω της με σηκωμένο το φαλλό του και να συνουσιαστεί μαζί της, να οργάσει και, τέλος, να αφήσει μέσα της την τελευταία του πνοή με ένα αναστεναγμό ηδονής.

Άσχετο ή ίσως όχι. Ακούω για αυτή την ψηφοφορία που γίνεται για την ανάδειξη λέει του σημαντικότερου Έλληνα όλων των εποχών, μα, νομίζω ότι η απάντηση είναι προφανής, ο σημαντικότερος Έλληνα όλων των εποχών είναι ΕΓΩ. Για εμένα έζησε ο Όμηρος, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, για εμένα πήγε στη Βακτριανή ο Μέγας Αλέξανδρος, για εμένα υπήρξε το χιλιετές Βυζάντιο (αλήθεια, πόσοι από τους αυτοκράτορες ή τις προσωπικότητες του Βυζαντίου μπορούν να χαρακτηριστούν «Έλληνες», με ποια έννοια; Θα δέχονταν οι ίδιοι αυτή την ταυτότητα;), για εμένα σουβλίστηκε ο Αθανάσιος Διάκος, για εμένα το έπος του '40, για εμένα όλες οι σφαγές και οι γιορτές. Αλλά και ο σημαντικότερος άνθρωπος όλου του κόσμου, το σημαντικότερο πλάσμα του σύμπαντος, πάλι εγώ! Σε εμένα κατέληξε το νήμα του χρόνου, για εμένα η μεγάλη αρχέγονη έκρηξη, για εμένα έλαμψαν τα άστρα! Εγώ, εγώ που έγραψα αυτό το κείμενο, εγώ που το διαβάζω, εγώ που έκανα κλικ σε κάποια σύνδεση και μπήκα για να διαβάσω αυτό το κείμενο που έγραψε κάποιος άλλος, εγώ που σκέφτηκα ότι αυτός που έγραψε αυτό κείμενο είναι ανόητος και υπερφίαλος, επειδή θεωρεί τον εαυτό του κέντρο του σύμπαντος, εγώ που δεν θα διαβάσω ποτέ αυτό το κείμενο, εγώ, πάντα εγώ. Πάντα εγώ είμαι ο πιο σημαντικός, ακόμη και όταν σεμνά παραδέχομαι την ασημαντότητά μου. Τι ανόητοι που είναι οι άνθρωποι και ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τον κόσμο, άκου ο πιο σημαντικός Έλληνας/Γάλλος/Άγγλος όλων των εποχών, τι ανοησίες. Νομίζω ότι ακούω ένα κοσμικό γέλιο να δονεί το σύμπαν.
.
Υ.Γ. Αν υποτασσόμουν στη λογική της ψηφοφορίας αυτής, πάλι η επιλογή θα ήταν προφανής, χωρίς τον Όμηρο η Ελλάδα δεν θα ήταν Ελλάδα, όπως και να τη νοεί κάποιος.

15 σχόλια:

gaidara είπε...

Τέλειο!

Επίσης αποδίδεις άριστα την μη αναγκαιότητα και την γελοιότητα ενός τέτοιου διαγωνισμού... που αναρωτιέμαι για ποιο λόγο την σκαρφίστηκαν τώρα? Δεν μπορεί κάποια σκοπιμότητα υπάρχει πίσω... εδώ ο κόσμος χάνεται και μεις θα νιώσουμε ανάταση αναφέροντας μεγάλους Έλληνες που δεν θα ήθελαν ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ να έχουν να κάνουν με μας!

Να 'σαι καλά να μας γράφεις τέτοια κείμενα... έτσι για να επαναπροσδιορίζουμε την κατάντια μας, γιατί πως να το κάνουμε, η πραγματικότητα είναι οδυνηρή και μας χρειάζεται ένα ναρκωτικό για να ξεφεύγουμε που και που... κι αυτό είναι η έπαρση που πηγάζει απ' την ημιμάθεια της ενδόξου ιστορίας μας.

Lion είπε...

Ολα σου τα κειμενα ειναι αξιολογα, αλλα ετουτο εδω μου αρεσει ιδιαιτερα γιατι συνδυαζει φιλοσοφικες ανησυχιες, πρακτικες εφαρμογες στην καθημερινη ζωη και προσωπικα βιωματα.

Δεν λεω οτι συμφωνω μαζι σου, θα ηταν κοινοτοπο. Αξιζεις ομως το μπραβο!

Καλησπερα απο την ηλιολουστη και ζεστη Γερμανια (29 β. σημερα, σας σκισαμε ;-) ).

Περαστικός είπε...

Καλησπέρα, Γαϊδάρα, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Το θέμα του "σημαντικότερου Έλληνα" είναι ότι αυτός ο τίτλος μου μοιάζει εξαιρετικά ανόητος. Σε ένα ειδικό τομέα, υπάρχει κάποιο νόημα στο να πεις ότι ο τάδε π.χ. είναι ο σημαντικότερος ρομαντικός ζωγράφος ή ο δείνα είναι ο σημαντικότερος γενετιστής στον τάδε τομέα ή ο σημαντικότερος Έλληνας πρωθυπουργός του αιώνα, αλλά αυτό το "ο σημαντικότερος Έλληνας" δεν μπορώ να το αντιληφθώ. Δεν υπάρχει καμία λογική κλίμακα τοποθέτησης αυτής της έννοιας, είναι ένα μιντιακό πυροτέχνημα, μια μπαλαφάρα ενός μέσου για να δημιουργήσει θόρυβο, και αυτό αν και αξιολογώ τον ΣΚΑΙ περισσότερο από τα άλλα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ.

Dralion, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, εδώ το πρωί άναβε καλοριφέρ στην πολυκατοικία :)

s_k είπε...

κοινο παρανομαστη εχουμε σημερα.

Περαστικός είπε...

Πράγματι :)

hnioxos είπε...

Ο διαγωνισμός αυτός, όπως πολύ σωστά αναφέρεις περαστικέ είναι ένα από τα πιο ανόητα εφευρήματα των ΜΜΕ τον τελευταίο καιρό για να δημιουργήσουν θόρυβο. Και όσον αφορά τον ΣΚΑΙ μάλλον έχει μπει, ή προσπαθεί να μπει για τα καλά στο κυνήγι της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής πίτας. Και το χειρότερο είναι ότι μας έπρηξε συνέχεια από τις συχνότητές του για το συγκεκριμένο διαγωνισμό. Δηλαδή να βάλω 8 στο Βενιζέλο, 9 στον Αριστοτέλη, 7 στον Παπανικολάου, καλό είναι τόσο, να τ' αφήσω; Έφτασεεεεεε :Ρ

Περαστικός είπε...

Hnioxos, έτσι ακριβώς είναι.

cynical είπε...

@περαστικέ πολύ ωραίο κείμενο όντως. Ένα προορισμό που θα εβλεπα σ' αυτή τη ζωή θα ηταν η προσπάθεια διατήρησης τόσο της δικής μας όσο και όλων των άλλων που χαρακτηρίζονται ως εμβια.

Περαστικός είπε...

Καλησπέρα, Cynical. Η διατήρηση της δικής μας ζωής είναι κάτι που επιβάλλεται από τα ένστικτά μας, ο σεβασμός της ζωής των άλλων παλσμάτων σίγουρα είναι ένας καλός τρόπος για να ζεις.

doctor είπε...

Η ιστορία με το σκουλήκι μου θύμισε το "Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι", Του Μπέρτλολτ Μπρεχτ:
http://dimitrisdoctor.blogspot.com/2007/07/blog-post.html

Όσο για τον διαγωνισμό του Σκάϊ, είναι τόσο γελοίος όσο και η Λιακοπουλίστικη διαφήμιση του Κάκτου ότι η παγκοσμιοποίηση και η Νέα Τάξη πραγμάτων έχουν έναν μόνον εχθρό: τους αρχαίους έλληνες συγγραφείς.

Έλεος πια, με αυτόν τον κρυφοεθνικισμό, τουλάχιστον ο Άδωνις τα λέει και τα πιστεύει ο άμοιρος...

doc

Περαστικός είπε...

Γεια σου Doctor, πολύ πετυχημένη η ιστορία για τους καρχαρίες. Ξέρω για ποια διαφήμιση λες, μου φαίνεται πάντα τόσο ανόητη. Αδικεί την εκδοτική προσπάθεια (αν και εδώ που τα λέμε πολλά από αυτά τα κείμενα θα ήθελαν καλύτερη μετάφραση).

doctor είπε...

Από τα Επίκαιρα του Νίκου Δήμου:

Οι Εκατό Πρώτοι

Κυριακή 11 Μαΐου 2008

Βγήκαν λοιπόν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του «Σκάι» και BBC – οι Εκατό Πρώτοι Έλληνες όλων των εποχών κατεγράφησαν. Την συνέχεια και ενότητα του γένους αποδεικνύει η συνύπαρξη του Όμηρου, του Βασιλείου Βουλγαροκτόνου και του Χαρίλαου Φλωράκη.

Αν μπορούσαν να συναντηθούν κάπου ζωντανοί και πεθαμένοι, ίσως ο Αριστοτέλης και ο Πλάτων να απορούσαν για την παρουσία της Αλίκης Βουγιουκλάκη, του Λάκη Λαζόπουλου, του Θανάση Βέγγου, του Στέλιου Καζαντζίδη και του Θοδωρή Ζαγοράκη. Δεν θα μπορούσα να αιτιολογήσω την παρουσία του κ. Νικόλαου Μαργιωρή γιατί μου είναι παντελώς άγνωστος – όπως άλλωστε και η κυρία Έλενα Μουζάλα.

Κάτι μου λέει επίσης πως ο Μέγας Κωνσταντίνος δεν έχει θέση στον κατάλογο. Όχι διότι έσφαξε όλη του την οικογένεια – αλλά διότι ήταν καθαρόαιμος Ρωμαίος και ανήκει στην λίστα των Ιταλών (αν αυτοί επεκτείνουν την ιστορία τους τόσο πίσω…).

Μπορεί όμως να κάνω και λάθος. 38.472 ψηφοφόροι είναι αυτοί. Έβαλαν στους 100 τον μακαριστό Χριστόδουλο αλλά όχι τον Μακάριο…

http://www.ndimou.gr/newsarticle_gr.asp?news_id=270

Περαστικός είπε...

Καλημέρα Doctor, πολύ εύστοχο σχόλιο. Μια ιδέα που είχα ήταν να προτρέψω από το ιστολόγιο να ψηφιστεί κάποια αοιδός του συρμού, για να καταδειχθεί η ανοησία του πράγματος.

Ανώνυμος είπε...

Έλα Αλέκο…

Τι εθνικότητας ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος?

ΤΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ???

http://www.youtube.com/watch?v=ykwmS0ZUqq4

Λυπάμαι πολύ!

ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ...

Περαστικός είπε...

Ανώνυμε, πριν να διατυπώνεις άποψη για ένα κείμενο, μάθε να το διαβάζεις πρώτα. Η ερώτηση περί ελληνικότητας είναι χωριστή και αφορά σαφώς στους αυτοκράτορες και προσωπικότητες του Βυζαντίου, όπως π.χ. ο Ιουστινιανός που άκουσα ότι προτάθηκε μεταξύ των μεγάλων Ελλήνων (Ιλλυριός - Θράκας με τα λατινικά ως μητρική γλώσσα). Ελπίζω να μη βρεθεί κάποιος να πει ότι ο Θεοδόσιος ήταν και αυτός Έλληνας (Ισπανός). Ακόμη και αν αυτή οι άνθρωποι συνέβαλαν στη σημερινή μας ταυτότητα, είναι ένα ζητούμενο το αν αυτή η ταυτότητα μπορεί να προβάλλεται προς τα πίσω στο χρόνο και να έχει αναδρομική ισχύ. Αν αποκαλούσες Έλληνα αυτοκράτορα της πρώτης περιόδου του Βυζαντίου μάλλον θα σου έκανε δυσάρεστα πράγματα, καθώς αυτή η λέξη ήταν συνώνυμη του ειδωλολάτρη/εθνικού/απίστου ενώ οι ίδιοι θεωρούσαν εαυτούς Ρωμαίους.

Τα περαστικά πάνε σε εσένα.

Πρέπει να βάλω προειδοποίηση στο ιστολόγιο, όπως οι Πυθαγόριοι στη σχολή τους, για την είσοδο μόνο ατόμων με επαρκείς ικανότητες ανάγνωσης και λογικής σκέψης.