Τρίτη, Μαΐου 13, 2008

Επίκαιρες σκέψεις

- Να απαγορευθεί ο απεργοσπαστικός μηχανισμός των ποδηλάτων!!!

Αυτό το οποίο συμβαίνει με την απεργία των βυτιοφορέων (τι λέξη και αυτή) είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού που χαρακτηρίζω ως άνευ όρων παράδοση της χώρας στους συνδικαλοστρατούς κατοχής. Η συντεχνία αυτών των επαγγελματιών αποτελεί ένα προστατευμένο μονοπώλιο, αφού απαγορεύεται στις εταιρείες καυσίμων ή και σε άλλες επιχειρήσεις να διαθέτουν δικό τους στόλο βυτιοφόρων. Έτσι, μια συντεχνία εκβιάζει με ένα δυσανάλογα μεγάλο κοινωνικό κόστος για τα κακώς ή και καλώς νοούμενα συμφέροντά της. Αποστολή του κράτους, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής, είναι να προστατεύει κοινωνικά αγαθά και τις αναγκαίες παροχές που πρέπει να έχουν οι οικονομικά ασθενέστεροι, αυτό είναι το λεγόμενο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας, όχι να προστατεύει με απαγορεύσεις και περιορισμούς της ελευθερίας* τα κάθε λογής μικρο-/μεγαλοσυμφέροντα με το πρόσχημα ότι έτσι ασκεί κοινωνική πολιτική, δημιουργώντας παράλληλα στρεβλώσεις, αγκυλώσεις, κατάφορες αδικίες εναντίον ομάδων που δεν έχουν τέτοιους θεσμοθετημένους μοχλούς πίεσης και εμποδίζοντας την εξέλιξη των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Θα φέρω ένα παράδειγμα σχέσης εταιρειών με επαγγελματίες από άλλο χώρο. Είμαι μεταφραστής με κύριο αντικείμενο τις τεχνικές μεταφράσεις. Στον δικό μας χώρο υπάρχουν μεταφραστικές εταιρείες οι οποίες έχουν το ελεύθερο να απασχολούν μεταφραστές είτε ως εσωτερικούς υπαλλήλους είτε να συνεργάζονται με εξωτερικούς μεταφραστές, ελεύθερους επαγγελματίες, όπως εγώ, με ελεύθερη διαπραγμάτευση της τιμής. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί θα πρέπει αύριο να βγει ένας νόμος ο οποίο θα απαγορεύει σε μια μεταφραστική εταιρεία να έχει τους δικούς της υπαλλήλους μεταφραστές και θα επιβάλει μια ενιαία τιμή για τους επαγγελματίες μεταφραστές. Σήμερα, οι περισσότερες μεταφραστικές εταιρείες απασχολούν σε κάποια αναλογία και εσωτερικούς και εξωτερικούς μεταφραστές, ενώ δεν λείπουν και οι εταιρείες που βρίσκονται σε κάποιο από τα δύο άκρα. Κάθε εταιρεία αποφασίζει για το ποια πολιτική θα ακολουθήσει με κριτήρια αποδοτικότητας και κάθε μεταφραστής αναζητά το είδος της απασχόλησης που προτιμά. Δεν θεωρώ επίσης ότι η επαγγελματική μου ιδιότητα είναι κάτι που καθορίζεται από το DNA μου ή βασικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης υπόστασής μου. Εάν αύριο η μεταφραστική αγορά δεν με ικανοποιεί, θα αναζητήσω απασχόληση σε άλλο τομέα. Περιφρονώ το να αυτοπροσδιορίζεται ένας άνθρωπος με την επαγγελματική του ιδιότητα. Αυτή είναι νοσηρή συμπεριφορά δούλων και όχι ελεύθερων ανθρώπων. Το να με κλείσει κάποιος σε ένα επαγγελματικό μαντρί, με φράχτες από νόμους, μονοπώλια και μονιμότητες και να με παχαίνει με αντάλλαγμα την ελευθερία μου είναι κάτι που θα με έκανε να ασφυκτιώ, όχι γιατί με ενδιαφέρει το κέρδος, αλλά διότι επιθυμώ την ελευθερία.

Είμαι υπέρ της απελευθέρωσης όσο το δυνατόν περισσότερων επαγγελμάτων.

Είμαι επίσης υπέρ του να ασκεί το κράτος κοινωνική πολιτική, είναι ένας από τους βασικούς ρόλους του, αυτό όμως πρέπει να γίνεται μέσω της φορολογίας και της αναδιανομής με ίδιους όρους για όλους! Δίκαιη συνεισφορά στον κοινό κορβανά του κράτους για όλους, μέσω της φορολογίας, και δίκαιη αναδιανομή, με τους ίδιους όρους για όλους. Το κράτος πρέπει να διασφαλίζει αγαθά όπως η υγεία και η μόρφωση - χωρίς να τα μονοπωλεί. Δεν θέλω το κράτος να προστατεύει θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις, θέλω να εξασφαλίζει ότι όταν ένας πολίτης μείνει άνεργος αυτό δεν θα έχει επίπτωση στην υγεία του και στις δυνατότητες του παιδιού του να αποκτήσει παιδεία. Συνήθως, όταν το κράτος θέτει ως στόχο το να προστατεύει επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας (τραμπούκους συνδικαλιστές και σαπιοκοιλιάδες διευθυντάδες), αποτυγχάνει στην ουσιαστική διασφάλιση των κοινωνικών αγαθών και δημιουργεί παρασιτικά καρκινώματα.

Η ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένων ομάδων σε βάρος της οικονομίας συνολικά (δηλαδή του κοινωνικού συνόλου) είναι ουσιωδώς ανήθικη με κάθε δυνατή έννοια της λέξης, αποτελεί κακή παιδεία για την κοινωνία και δημιουργεί στρατιές ροπαλοφόρων δούλων.

Πέραν αυτών, δεν στενοχωριέμαι ιδιαίτερα για το ότι οι ΙΧήδες δεν μπορούν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους. Φαντασιώνομαι μία ή δύο ημέρες όπου τα ΙΧ θα ακινητοποιούνταν στην Αθήνα και όλοι θα κυκλοφορούσα με τα 2x2 (πεζοί) ή με τα ποδήλατά τους... Μπορείτε να βρείτε και φθηνά ποδήλατα και αν δοκιμάσετε να κινηθείτε με αυτό τον τρόπο, μπορεί και να σας αρέσει. Ίσως μια τέτοια εμπειρία κάτι να άφηνε πίσω της, δεν συμφωνείτε τουλάχιστον σε αυτό;

Υ.Γ. Για να έχεις όσο πιο πολύ ελευθερία μπορείς σε αυτή τη ζωή και για να είσαι περισσότερο ενάρετος, είναι σημαντικό να είσαι πάντα ικανός να σκεφθείς ότι όταν δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το αυτοκίνητό σου, μπορείς πάντα να χρησιμοποιήσεις το ποδήλατο ή να περπατήσεις. Μακριά από εξαρτήσεις και αυτοεγκλωβισμούς.
..
*Χωρίς οικονομική ελευθερία, δεν ξέρω πόσο από το ουσιαστικό περιεχόμενου του όρου ελευθερία απομένει.

5 σχόλια:

Φλύαρος είπε...

Μια ποδηλατοπορεία θα μας σώσει! Ή ακόμα καλύτερα ένα σκιτσάκι με τις παιχνιδιάρες τουρίστριες και τα κοντά φουστάκια τους να κάνουν ποδήλατο. Να αφήσουν όμως οι συμπολίτες μας την "κούρσα" τους για να καβαλήσουν ποδήλατο δεν το βλέπω. Άλλωστε πάει το πούρο Cohiba με το πεντάλι; Χωρίς να κάθεσαι μποτιλιαρισμένος στο δερμάτινο σαλόνι της limo γίνεται;

Ανώνυμος είπε...

εγώ δεν οδήγησα ποτέ μου...
άρα ποιό το πράβλημα;
όσο για τις συντεχνίες και τους συνδικαλιστές μην τα μπερδεύουμε..γιατί ακόμα και οι βιομήχανοι έχουν συνδικάτο ή τα σούπερ μαρκετ σύνδεσμο!
ε η ΓΣΕΕ δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Περαστικός είπε...

Καλημέρα φλύαρος, να δω κοστουμαρισμένο στέλεχος να πηγαίνει στο γραφείο με ποδήλατο... είναι βλέπεις και η σοβαροφάνεια που μας δέρνει στην Ελλάδα, τα χρειαζόμαστε τα στάτους σίμπολ, όχι σαν κάτι βασιλείς και πρωθυπουργούς άλλων χωρών που πάνε στο γραφείο με το ποδήλατο "σαν πιτσιρίκια".

Sotiris.Koukios, αν έχεις διαβάσει κάποιες παλαιότερες αναρτήσεις μου, θα ξέρεις ότι δεν βλέπω με καλό μάτι το συνδικαλισμό, ιδίως ως έχει στη χώρα μας, σαφώς και θεωρώ τη ΓΣΕΕ κάτι χειρότερο από τους οργανισμούς που αναφέρεις, α) που εκπροσωπούν όντως αυτούς που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν και β) γνωρίζουμε ποιοι είναι οι σκοποί τους και η αποστολή τους και δεν προωθούν κομματικές ατζέντες ούτε τα στελέχη τους προαλείφονται για βουλευτικές έδρες στις πλάτες αυτών που εκπροσωπούν και της κοινωνίας, ούτε διεκδικούν αργομισθίες.

Ναυτίλος είπε...

«[...] Έτσι, μια συντεχνία εκβιάζει με ένα δυσανάλογα μεγάλο κοινωνικό κόστος για τα κακώς ή και καλώς νοούμενα συμφέροντά της [...]»

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Κι αυτό που μου τι σπάει είναι πως αυτό συμβαίνει σε υπερβολικά πολλά επαγγέλματα στην Ελλάδα! (Άσε που γελάω γιατί πριν από καιρό με τους Βενζινάδες ν’ απεργούν οι επαγγελματίες οδηγοί ωρύονταν για το πώς είναι θύματα και χάνονται δουλειές... Έχει ο καιρός γυρίσματα!)

:-/

Περαστικός είπε...

Μα ναι, είναι γελοίο.