Παρασκευή, Φεβρουαρίου 20, 2009

Σύντομο περιπατητικό

- Φίλε, θες μαύρο;
.
Βγήκα την Τετάρτη το βράδυ μια βόλτα. Ακολούθησα κάπως διαφορετικές διαδρομές από ό,τι συνήθως. Στο κέντρο της πόλης, στις οκτώ περίπου, περνώ από τη μίζερη οδό Σ (δεν την αναφέρω διότι δεν θέλω να διευκολύνω κάποιους). Σχεδόν σε κάθε γωνία υπήρχαν άνθρωποι που κοιτούσαν με μάτια που μετρούσαν και ζύγιζαν. Τουλάχιστον τρεις φορές με πλησίασαν για να με ρωτήσουν αν θέλω «μαύρο» και αυτό ενώ περπατούσα με γρήγορο βήμα και χωρίς να δείχνω ενδιαφέρον. Υποθέτω ότι δεν εννοούσαν τσάι και ότι δεν ήταν χρωματοπώλες. Λίγα μέτρα πιο πέρα, ένα τετρακίνητο της αστυνομίας. Κάπου αλλού ξεφορτώνουν σφαγμένα ζώα, η μυρωδιά του κρέατος και του αίματος και από πάνω γιγαντοοθόνες πλάσματος, εκσυγχρονισμός. Παίρνω την ανηφόρα για πιο «καλά» μέρη της πόλης. Σε κεντρικό δρόμο, ένα ζευγάρι ετοιμάζει το διπλό του κρεβάτι πάνω στο πεζοδρόμιο, σε μια εσοχή. Περνώ από περιοχές παράνομων μικροπωλητών σε περιοχές επαιτών, σε περιοχές πρεζονιών, σε περιοχές βαπορακίων, σε περιοχές αστέγων, σε περιοχές ανάμεικτες. Όλα παράνομα και όλα ανεκτά, σαν την παράνομη στάθμευση. Δεν έλειπε από πουθενά εχθές η αστυνομία, παντού απούσα δια της παρουσίας της. Μαθαίνω ότι ήδη κάποιοι απειλούν όταν έχουν διαφορές με κάποιους ότι θα καλέσουν τους αναρχικούς, η αστυνομία δεν έρχεται ποτέ, η αστυνομία δεν ασχολείται. Η χώρα της ανοχής και της βίας, η χώρα οίκος ανοχής, η χώρα του μαύρου και της μαυρίλας.

7 σχόλια:

Greek Rider είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Greek Rider είπε...

Μερικές φορές τα βρώμικα σοκάκια των πόλεων είναι σαν το πιο σκοτεινό μας υποσυνείδητo.

Ό,τι είναι μέσα μας είναι και γύρω μας.

Ανώνυμος είπε...

Σώπα βρε αδερφέ! 4 φορές σε ένα δρόμο, ε; Πόσο μακρύς είναι αυτός ο δρόμος; Μήπως είναι 300χλμ; Μήπως είναι η Route66;

Και εμείς προσπαθούμε να ξεθάψουμε παλιές άκρες για να μας κόψουν κανένα "ταληράκι" να γίνουμε κάθε πάσχα και χριστούγεννα...

Κρίμα που δεν μας διευκολύνεις...

Περαστικός είπε...

Κάπως έτσι είναι, Greek Rider. Ελπίζω πάντως να μην είμαι τόσο μαύρος μέσα μου, πάντως, η κοινωνία μας είναι μαύρη.

Ανώνυμε, 3 φορές σίγουρα, σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων. Έχεις περπατήσει ποτέ βράδυ στην περιοχή κάτω από την Ομόνοια;

Ανώνυμος είπε...

η ανοχη μας ειναι η εξουσια τους...

librarian είπε...

Κυκλοφορώ συχνά σε διάφορες περιοχές της πόλης. Δεν έχει τύχει ποτέ να με ρωτήσουν για μαύρο.
Οι άστεγοι είναι ένα θέμα για το οποίο κανείς δεν κάνει τίποτα σε πολλές χώρες.
Η αστυνομία...
δε θέλω ούτε να το σχολιάσω. Να κάθεσαι σε ένα παγκάκι κοντά στο Σύνταγμα και να σου κάνει εξακρίβωση στοιχείων. Εγώ το κακοποιό στοιχείο.

Περαστικός είπε...

Exofthalmi, δεν είναι μόνο η ανοχή είναι και η συνενοχή.

Librarian, φαίνεται λοιπόν ότι μου έτυχε το λαχείο, δεν το νομίζω, ήταν εμφανώς πιάτσα και η αστυνομία ήταν εκεί, παραδίπλα. Φυσικά δεν περιμένω να ενεργεί η αστυνομία εναντίον των αστέγων, αλλά ίσως να συνεργάζεται με αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες. Βεβαίως όμως απαιτώ να ενεργεί εναντίον της μικρο/μεγαλοεγκληματικότητας και της προκλητικής κατάληψης δημόσιων χώρων. Δεν μπορώ να βλέπω στην Πανεπιστημίου τα προπύλαια, τη βιτρίνα της πόλης και της χώρας, να έχουν μεταβληθεί σε παζάρι. Αυτή είναι μια εικόνα που δεν ανέχομαι και δεν μας διαφημίζει.