Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 12, 2008

Η απειλή του κτήνους

Ακούω και διαβάζω συνεχώς για φόνους των ελάχιστων αρκούδων που καταφέρνουν να επιβιώσουν στην Ελλάδα. Η δικαιολογία είναι ότι προκαλούν κάποιες φθορές σε καλλιέργειες και μελίσσια ενώ ακόμη τις θεωρούν απειλή όταν πλησιάζουν σε οικισμούς. Απορίας άξιο όμως είναι το πώς οι άνθρωποι που φοβούνται τις αρκούδες και τις καταδιώκουν δεν κυνηγούν ένα απείρως πιο απειλητικό και καταστροφικό πλάσμα που ευθύνεται κάθε χρόνο για εκατοντάδες θανάτους ανθρώπων. Είμαστε απρόθυμοι να μάθουμε να συμβιώνουμε με την αρκούδα και το λύκο, τρέμουμε στη σκέψη ότι μπορεί να έλθουμε αντιμέτωποι με ένα τέτοιο πλάσμα, ενώ παράλληλα αναλαμβάνουμε τεράστιο κόστος και μαθαίνουμε σύνθετους κανόνες για να συμβιώνουμε με αυτή τη νέμεση στην οποία αναφέρομαι, με αυτό το ανθρωποφάγο κτήνος που κυκλοφορεί ανενόχλητο δίπλα μας σε τεράστιους αριθμούς, που κατασπαράσσει ενηλίκους και παιδιά, χωρίς κανένας να βγαίνει έξω με το δίκαννο για να το γεμίσει με σκάγια. Μάλιστα, όχι μόνο δεν το κυνηγούμε, αλλά πολλοί το υπηρετούν κιόλας. Γυαλίζουν το μεταλλικό δέρμα του, το ποτίζουν και το αφήνουν να καταστρέφει το περιβάλλον μας και, κυρίως, να μαγαρίζει τον αέρα που αναπνέουμε, ενώ θεωρούν αποδεκτό τα παιδιά τους να διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να φαγωθούν από ένα από αυτά τα πλάσματα, έναντι του πρακτικά ανύπαρκτου κινδύνου να δεχθούν επίθεση από κάποιο αγρίμι. Δείτε εδώ για το πως το αιμοβόρο αυτό πλάσμα επιτίθεται ακόμη και σε αρκούδες.



Είμαστε περίεργα πλάσματα οι άνθρωποι.

Δεν μας ενοχλούν τα δεινά που επισωρεύουμε από απληστία στους εαυτούς μας, δεν μας ενοχλεί ο ελεεινός τρόπος ζωής μας, η στρεβλή μας αντίληψη για τον κόσμο και τη θέση μας σε αυτόν, δεν μας ενοχλεί που εξαφανίζουμε μαζικά είδη από τον πλανήτη (ενώ ό,τι αγρίμι καταφέρνει να επιβιώσει τρέχει πανικόβλητο να βρει μια σπιθαμής γη για να αποθέσει την ύπαρξή του ή αναγκαστικά έρχεται σε σύγκρουση με τη διαρκώς επεκτεινόμενη παρουσία μας και με τον καοήθη όγκο του υποπολιτισμού και του υπερπληθυσμού μας), δεν μας ενοχλούν τα εργατικά ατυχήματα, δεν μας ενοχλούν οι παράπλευρες απώλειες από τους υπερήφανους στρατούς των κυνηγών, μας ενοχλεί όμως βέβαια αφάνταστα ότι σε αυτό τον ξερότοπο που καταντήσαμε να είναι η Ελλάδα, ανάμεσα στους οδικούς μας άξονες και στις Εγνατίες και στα έργα πνοής και στα αυθαίρετα και στα λυόμενα και στα εργοστάσια και στα χωράφια και στις ξενοδοχειακές μονάδες και στη ξεφτιλισμένη τη γκλαμουριά μας και το κιτς μας μπορεί ακόμη να ανασαίνει μια αρκούδα με το μικρό της ή ένας λύκος (αν δεν έχουν πέσει θύματα τροχαίου/πυροβοληθεί/δηλητηριαστεί). Πώς να ανεχθούμε αυτή την απειλή; Σκοτώστε τα όλα! Λύκοι και αρκούδες; Μόνο στα παραμύθια και στα ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ, εκεί είναι η θέση τους.

Ο σύγχρονος Έλληνας είναι διατεθειμένος να ψάχνει δύο ώρες στο κέντρο της Αθήνας για να παρκάρει και να ξοδεύει μεγάλα ποσά για να κινεί το ΙΧ του αντί να χρησιμοποιεί τα πόδια του ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά δεν είναι διατεθειμένος να κουνήσει ούτε το δαχτυλάκι του (εκτός αν είναι για να πατήσει τη σκανδάλη) ή να ξοδέψει ένα ευρώ (εκτός αν είναι για φυσίγγια) προκειμένου να συμβιώνει αρμονικά με τα ζώα.

Δώστε χώρο στα πλάσματα της φύσης, δώστε χώρο στους ανθρώπους.

Σημείωση: Το καλύτερο μέσο προστασίας περιουσιών και ανθρώπων από αρκούδες και άλλα αγρίμια στις αγροτικές περιοχές είναι γνωστό από τα πανάρχαια χρόνια και είναι, φυσικά, ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, ιδίως ο παραδοσιακός, ελληνικός ποιμενικός σκύλος που και αυτός πλέον σπανίζει. Πρέπει να μάθουμε ξανά να ζούμε με τα ζώα, όχι εναντίον των ζώων - αυτή τη φορά με περισσότερο σεβασμό προς αυτά. Για τον εκδρομέα, το καλύτερο μέσο προστασίας είναι η γνώση και η πληροφόρηση σχετικά με τη σωστή συμπεριφορά στη φύση και για τους κινδύνους που ενδέχεται να συναντήσει σε κάθε περιοχή. Παράλληλα, η τεχνολογία μας παρέχει και μη θανάσιμα μέσα προστασίας, όπως ειδικά σπρέι (αν ποτέ φτάσουμε στο σημείο η ελληνική φύση να αποκτήσει πάλι πληθυσμούς από λύκους και αρκούδες, όπως κάποτε - σαρκαστικό).

Σχετικοί σύνδεσμοι:
Δύο σχετικές ειδήσεις, εδώ και εδώ.
Περιβαλλοντική οργάνωση Αρκτούρος
Περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ.
WWF

9 σχόλια:

Lion είπε...

Καλησπερα,

οι δηθεν "καταστροφες" που προκαλουν τα αγρια ζωα παραφουσκωνονται επιτηδες, προκειμενου να βρουν επιχειρηματα μερικοι για να κυνηγησουν.
Οι καταστροφες ειναι στην πραγματικοτητα ελαχιστες και τις περισσοτερες φορες μπορουν να καλυφθουν με απλες αποζημιωσεις.

Περαστικός είπε...

Καλησπέρα, Dralion, έτσι είναι.

habilis είπε...

!!! Αχ και να ηταν μόνο ο αρκούδος που προσπαθεί να επιβιόσει σε ένα γούπατο που οι καου μπόηδες βασιλεύουν...

Περαστικός είπε...

Habilis, τώρα που το λες, μερικές φορές νοιώθω λίγο σαν απειλούμενο είδος...

Ανώνυμος είπε...

Αναδασωτική-αντιδιαβρωτική σπορά με σβόλους στην Κερατέα 4-5 Οκτωβρίου
Η προγραμματισμένη από τον περασμένο χειμώνα εθελοντική μαζική
σπορά στο καμένο Πάνιο όρος της περιοχής του Δήμου Κερατέας θα πραγματοποιηθεί στις 4-5 Οκτωβρίου σε έκταση 5000 στρεμμάτων .

Ήδη στην Έδεσσα στο Κέντρο Φυσικής καλλιέργειας έγινε παρασκευή σβόλων με σπόρους από εθελοντές που αφιέρωσαν μέρες από την άδεια για το σκοπό αυτό.

Οι σβόλοι μεταφέρονται με φορτηγό στον τόπο διασποράς τους στο Δήμο Κερατέας.

Τις παρακάτω ημερομηνίες θα γίνουν οι εξής δραστηριότητες:

Προετοιμασία περισσότερων σβόλων από 20/9 μέχρι 30/9-2008, από εθελοντές.
Η δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί στους χώρους κατασκηνώσεων Πρόνοιας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής στα όρια του Δήμου Κερατέας.

Όπου και θα μπορέσουν να μείνουν και όσοι θα μπορούν να διαθέσουν
περισσότερες ημέρες για το σκοπό αυτό. Διαμονή σε σκηνές τής κατασκήνωσης, υπάρχουν κρεβάτια, στρώματα και κουβέρτες. Φαγητό ομαδικό, θα φροντίσει να μας έχει μάγειρα ο Δήμαρχος Κερατέας, ίσως χρειαστεί ρεφενέ για την προμήθεια των τροφίμων.


Η διασπορά των σβόλων θα γίνει στις 4 & 5 Οκτωβρίου 2008:

συνάντηση στο Δημοτικό πάρκινκ του Δήμου Κερατέας από 8.30 πμ. (είναι στη δεύτερη είσοδο Κερατέας επί της Λεωφόρου Λαυρίου στρίβουμε δεξιά).

Φοράμε ρούχα πρόχειρα που μπορεί να λερωθούν και γερά παπούτσια, έχουμε νερό, κάτι για πρόγευμα. Και όρεξη για περπάτημα στο βουνό Πάνειο.

Στη δραστηριότητα αυτή χρειαζόμαστε πολλά εθελοντικά χέρια, αντρικά, γυναικεία, παιδικά όλοι είναι χρήσιμοι για τη διασπορά του όγκου των σβόλων που έχουν θα έχουν προετοιμαστεί από εθελοντές στην Έδεσσα και στην Κερατέα.

Κινητοποιήστε φίλους κλπ. για την επιτυχία της προσπάθειας μας. Στείλτε το μήνυμα σε φίλους και γνωστούς αλλά και με μήνυμα από το κινητό.

Η κατασκήνωση είναι η 7η Κατασκήνωση Πρόνοιας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής. Μετάβαση γίνεται μέσα από τη Λεωφόρο Λαυρίου. Στη δεύτερη από βόρεια είσοδο της Κερατέας στρίβουμε αριστερά (ανατολικά) προς Κακή Θάλασσα –Δασκαλιό, μετά από 3 χιλιόμετρα υπάρχει πινακίδα για τις κατασκηνώσεις και στρίβουμε δεξιά (προς νότο) ο δρόμος μας βγάζει ακριβώς στην πύλη της κατασκήνωσης.

Παράκληση κινητοποιήστε όλους τους φίλους, γνωστούς και αγνώστους, που ενδιαφέρονται για την αναβλάστηση της γης με την εφαρμογή της μεθόδου φυσικής καλλιέργειας «σπόροι σε σβώλους».

Όσοι μάζεψαν σπόρους και θέλουν να χρησιμοποιηθούν σ' αυτή τη μεγάλη
μας εθελοντική προσφορά να συνεννοηθούν με τον Παναγιώτη Μανίκη:

Τηλεφ. 23810 27312 ή με την Ελένη Πάσσα στο κινητό: 697 497 0086

Όσοι θέλουν μπορούν να συνεννοηθούν στα παραπάνω τηλέφωνα.

Για ό,τι νεώτερο θα σας στείλουμε μήνυμα.

Για ταχυδρομική επικοινωνία και τηλεφωνική μέχρι την 15/9-2008:
Παναγιώτη Μανίκη
Κέντρο φυσικής καλλιέργειας
Τ.Θ 139 Τ.Κ.58200
Κλησοχώρι ΕΔΕΣΣΑ
Τηλ. 23810-27312 τις ώρες 18.00 – 21.00

Και με την Ελένη Πάσσα στο κινητό: 697 497 0086 όλες τις ημέρες

E-mail: sporoi_se_svolous@yahoo.com

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Σπόροι υπάρχουν στη φύση ακόμη πολλοί, μαζέψτε όσους γίνεται περισσότερους,
παράλληλα με τα κουκούτσια από τα φρούτα που καταναλώνουμε κάθε μέρα.
http://aftarkia.wordpress.com

ellinida είπε...

Δράση καλέ μου Περαστικέ. Κάποιος πρέπει να αφοπλίσει αυτούς τους ψυχανώμαλους.
Αντ' αυτού όμως μετά την εξαιρετική πρόταση KILLτίδη θα τους πληρώνουμε κι' από πάνω.
Πόσο την σιχαίνομαι αυτή την χώρα ώρες ώρες!
Και είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι. Εμείς συντηρούμε τα καθίκια που μας εμπαίζουν.
Την άλλη φορά που θα δούμε κανένα κρεμασμένο σκύλο ή καμμιά πυροβολημένη αρκούδα να θυμόμαστε ότι ΔΕΝ ΚΑΝΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙ'ΑΥΤΟ.
Ωραίο το ποστ, αλλά δεν φτάνει. Οσα ποστ και ν'ανεβάσουμε δίχως δράση δεν θα γίνει τίποτα.
Συγνώμη γιά το ύφος αλλά το έχω πάρει άγρια στο κρανίο πιά με την αρρώστεια τους.
Καλό Σαββατοκύριακο.

Περαστικός είπε...

Ενδιαφέρουσα αυτή η πρωτοβουλία. Η αυτάρκεια είναι θέμα που με ενδιαφέρει.

Ellinida, πες μου όταν οριστικοποιήσετε ημερομηνία για τη συγκέντρωση εναντίον του κυνηγιού τον Οκτώβριο. Ας αντιληφθούν ότι δεν ψηφίζουν μόνο οι κυνηγοί. Όπως και να έχει, θεωρώ ότι ουσιαστικά θα μπορούσε να βοηθήσει η είσοδος των οικολόγων στη βουλή στις επόμενες εκλογές. Αν μάλιστα παράσχουν στήριξη σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, θα μπορούσαν να επιβάλουν πολλά αιτήματα ως όρο για αυτή τη συμμετοχή.

panagiota είπε...

Καλησπέρα Περαστικέ.
Ενδιαφέρον και αυτό το πόστ σου.
Συμφωνώ όμως με την Ελληνίδα γιατί τα παίρνω κι εγώ στο κρανίο με αυτές τις μ.....ες που λένε για τα αρκούδες και τα άλλα άγρια ζωα που τα αφανίζουν αλύπητα.
Δράση χρειάζεται και όχι μόνο λόγια από εμάς.
Παρεμπιπτόντως ο αρκτουρος συχνά ζητάει εθελοντές εθελοντές!
Δεν θα έπρεπε να κάνουμε κάτι???

Περαστικός είπε...

Καλησπέρα, Παναγιώτα, κατά καιρούς ενισχύω διάφορα σωματεία οικονομικά, όποιος μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω, ας το κάνει. Γίνονται προσπάθειες για να αλλάξουν ορισμένες αντιλήψεις. Πιστεύω ότι η είσοδος ενός οικολογικού κόμματος στη βουλή θα είναι καθοριστική σε αυτή την προσπάθεια.