Τρίτη, Ιανουαρίου 29, 2008

Address to the nation

Κάποτε, έγραφα περισσότερο για πολιτικά θέματα, για τη διαφθορά, για την ανελευθερία, για την αυθαιρεσία και τα άλλα δεινά που μας κατατρύχουν. Τώρα, τα πράγματα έχουν ξεφύγει σε τέτοιο βαθμό, ώστε πλέον η ενασχόληση με αυτά τα θέματα να μου δημιουργεί μια αίσθηση ματαιότητας και υπερκορεσμού. Αισθάνομαι πλέον ότι το να ασχολείσαι με οποιοδήποτε άλλο θέμα από τα διάφορα σκάνδαλα και την κατάντια του δημόσιου βίου και της κοινωνίας γενικότερα είναι περισσότερο πολιτική πράξη παρά το να γράφεις κατεβατά επαναλαμβάνοντας λίγο ή πολύ τις κοινοτοπίες που αναμασούν τα ΜΜΕ και τα εναλλακτικά μέσα. «Σε τι κόσμο θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας;» «Πού πάμε;» «Πώς καταντήσαμε;» Από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις, ποιο θέμα να πιάσεις πρώτο και ποιο δεύτερο. Έπειτα, σε ποιον να απευθυνθείς πλέον; Αν κάποιος δεν αντιλαμβάνεται πλέον την κατάσταση, την εξάντληση των δυνατοτήτων και τη χρεοκοπία του δικομματικού/πελατειακού πολιτικού συστήματος, αλλά και γενικότερα τη χρεοκοπία των αρχών και των θεμελιωδών παραδειγμάτων (paradigm) με τα οποία λειτουργεί αυτή η κοινωνία, είναι μάλλον «πέραν επισκευής».

Την κατάσταση, όπως διαμορφωνόταν, και το τελειωτικό ξεχείλωμά της, την είχαμε υποπτευθεί πολλοί που διατηρούμε ιστολόγια πριν από τις τελευταίες εκλογές και είχαμε προσπαθήσει ο καθένας με τον τρόπο του να προτρέψουμε τους ψηφοφόρους σε εναλλακτικές επιλογές, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, είτε προς τα δεξιά (αλλά φιλελεύθερα), είτε προς τα αριστερά, είτε προς το πράσινο. Ήταν και είναι τώρα ακόμη περισσότερο προφανές ότι και οι τέσσερις εξουσίες είναι διεφθαρμένες και ότι όταν δεν είναι διεφθαρμένες είναι ανίκανες, συνηθέστερα δε, είναι και από τα δύο. Ένας σημαντικός αριθμός ατόμων, παρά το γεγονός ότι αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, (υπάρχει κάτι που να μην είναι;) επέλεξαν να ψηφίσουν κάποιο από τα δύο κόμματα παρακινούμενοι όχι από πίστη σε αυτά, αλλά από φόβο. Το φόβο του τι θα μπορούσε να φέρει η πολιτική αστάθεια, η ακυβερνησία, οι νέες ζυμώσεις, οι αλλαγές, οι ανακατατάξεις, η «στροφή προς τα άκρα».

Είναι κάπως ειρωνικό ότι έχουμε φτάσει στο σημείο τα δύο μεγάλα κόμματα του κατεστημένου να υπολογίζουν - χωρίς να το ομολογούν - και αυτά στην «αρνητική ψήφο», σε αυτούς που τα ψηφίζουν από φόβο, επειδή αισθάνονται ότι δεν έχουν εναλλακτικές επιλογές, επειδή φοβούνται τα μικρά κόμματα και τις αλλαγές και ανακατατάξεις. Πέραν της γενικής αρχής ότι ο φόβος είναι κακός σύμβουλος και ότι τα πρόβατα που μένουν στο μαντρί μπορεί να μην τα τρώει ο λύκος, αλλά τα τρώει ο τσοπάνος, θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν, αν αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη, ότι η καμπύλη «κίνδυνος από τη διατήρηση του status quo» έχει πλέον περάσει από το σημείο τομής με την καμπύλη «κίνδυνος από την αναδιάρθρωση των πολιτικών δυνάμεων», υπερβαίνοντάς την και ότι η συνέχιση αυτής της πορείας θα καθίσταται εφεξής όλο και πιο επικίνδυνη. Πυρκαγιές, κλείσιμο υπόθεσης υποκλοπών, σκάνδαλα, η σοβαρότατη υπόθεση με τη Siemens τώρα, αρνησιδικία τελμάτωση και αδυναμία πραγματοποίησης των σημαντικών αλλαγών που απαιτούνται, κυριαρχία του κενού περιεχομένου λόγου, εστίαση στο φαίνεσθαι, απαξίωση και ευτελισμός των πάντων δεν προμηνύουν τίποτε καλό.

Κατ΄ εμένα, κάθε αλλαγή, κάθε ζύμωση, κάθε τι που θα ωθήσει τα πράγματα σε κάποια εξέλιξη, σε κάποια ελπίδα εξόδου από αυτό το τέλμα θα είναι καλοδεχούμενη. Ελπίζω να διασπαστεί το ΠΑΣΟΚ, αυτή θα είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη ΝΔ, ένα ΠΑΣΟΚ όπως είναι τώρα (ενωμένο - δυνατό) δεν πείθει κανέναν. Ελπίζω οι οικολόγοι να αυξήσουν τη δύναμή τους, ένα οικολογικό κόμμα μπορεί να συνεργαστεί με όλους επιβάλλοντας κάποιες αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών θεμάτων που δεινοπαθούν σήμερα. Ελπίζω να βρεθεί και προς τα «δεξιά» μια καλύτερη, εναλλακτική επιλογή για όσους είναι φιλελεύθερων (και οικονομικών) αντιλήψεων. Τι ανόητη και κούφια πλέον αυτή η διαίρεση σε αριστερά-δεξιά, ιδίως σε μια χώρα όπου αριστεροδέξια η κυρίαρχη ιδεολογία είναι ο κρατισμός και οι πελατειακές σχέσεις. Ωστόσο, πάνω από όλα τα άλλα, για να είναι δυνατή η έναρξη της διαδικασίας ίασης των βαθιών πληγών αυτής της κοινωνίας, χρειάζεται να αποκατασταθεί κάποια αίσθηση ότι ζούμε σε κράτος δικαίου, ότι γίνεται κάποια προσπάθεια για αποκατάσταση της ισονομίας, για αντιμετώπιση των αυθαιρεσιών, για λογοδοσία, για εξορθολογισμό του κράτους. Οι αλλαγές στην κοινωνία και στις θεμελιώδεις αντιλήψεις της θα είναι ακόμη πιο επώδυνες και δύσκολες, αλλά εξίσου αναγκαίες.

Για να γίνει από κάπου ένα ξεκίνημα, μια αρχή, είναι αναγκαίο οι κατεστημένες δυνάμεις, τα κόμματα εξουσίας και οι πάτρονές τους να αισθανθούν ότι πλέον η βάση εξουσίας τους απειλείται σοβαρά, διαφορετικά δεν πρόκειται να αλλάξει απολύτως τίποτε. Άνθρωποι, οργανισμοί και κοινωνίες αλλάζουν συμπεριφορά όχι επειδή έτσι είναι σωστό και καλύτερο ή υπαγορεύει η λογική, αλλά μόνο όταν αισθάνονται ότι απειλούνται, ότι πλέον οι προηγούμενες συμπεριφορές επιβίωσής τους δεν ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες.

Ανατρέχω σε παλαιότερες αναρτήσεις μου και βλέπω ότι έγραφα στις 19 Αυγούστου: «Κανένας ο οποίος θα ψηφίσει ξανά Νέα Δημοκρατία ή ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει το δικαίωμα να κλαίγεται ή να διαμαρτύρεται πάλι σαν μωρά παρθένος για την κατάντια του κράτους, για τις περιβαλλοντικές καταστροφές, για την αυθαιρεσία της εξουσίας, για την έλλειψη προστασίας, για τη διαπλοκή, για την αναξιοκρατία, για τη διαφθορά.»

Ενδεχομένως να υπάρξει συνέχεια.

Υ.Γ. Γιατί τα έγραψα αυτά τώρα; Ίσως να σκέφτομαι ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουμε εκλογές νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Υ.Γ.2. Άκουσα πολλές φορές τις τελευταίες ώρες τη φράση «Όλη η Ελλάδα πενθεί». Να διευκρινίσω ότι εγώ, πολίτης αυτής της χώρας, δεν πενθώ. Από κάποια γενετική ανωμαλία ίσως, δεν είμαι ικανός να μετέχω σε δημόσια πένθη και πάντα πίστευα ότι το πένθος δεν έχει τίποτα το δημόσιο. Για δημόσια πρόσωπα που πεθαίνουν ίσως να αισθάνομαι κάποια λύπη, συνήθως όμως αν έχει προηγηθεί κάποια εκτίμηση. Άνθρωποι γεννιούνται και άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα, η χαρά ή η λύπη, μια συναισθηματική αντίδραση, μπορεί να με αγγίξει μόνο αν έχω κάποια συναισθηματική εμπλοκή ο ίδιος, αν έλεγα κάτι άλλο θα ήμουν υποκριτής.

8 σχόλια:

Χασάπης Πέτρος είπε...

Φίλε μου είσαι εκπληκτικός. Με εκφράζεις απόλυτα. Συνέχισε να γράφεις. Το διαδίκτυο είναι το μόνο μέσο επικοινωνίας ελεύθερων φωνών, μακρυά από τους μεσάζοντες της πληροφόρησης των ΜΜΕ. Μπορεί να μην υπάρχουν άμεσα ορατά αποτελέσματα αλλά οι ζυμώσεις γίνονται και όταν κάποια στιγμή βρεθεί η κοινή συνισταμένη πολλών απόψεων τα πάντα θα καταρρεύσουν με πάταγο.

Lion είπε...

Για αλλη μια φορα μπραβο Περαστικε. Πολυ δυνατο και σωστο κειμενο. Ολη την ωρα θελω να γραψω σχολια σε διαφορα μπλογκς, που λενε "ναι ηταν χουντικος, υποστηριζε ναρκεμπορους κλπ. κλπ. αλλα ηταν ενας ανθρωπος και ειχε την ανθρωπινη τραγωδια του". Συγκρατιεμαι, γιατι δεν θελω να συμμετεχω σε μια συζητηση γυρω απο ενα μη-θεμα.
Λες και δεν συμβαινουν 500 ανθρωπινες τραγωδιες διπλα μας καθε δευτερολεπτο.

Ο Νικος Δημου ειχε γραψει πολυ παλια (τον προτιμω σαν συγγραφεα βιβλιων παρα σαν μπλογγερ, αλλα αυτο ειναι προσωπικο γουστο), οτι οι ελληνες θελουν την πραγματικοτητα 2 νουμερα πιο ξεχειλωμενη για την καταλαβουν. Αμα δεν το δειξει η τηλεοραση, αμα δεν γινει μπαλαφαρα, υπερθεαμα, υπερπαραγωγη με λιμουζινες, χρυσοκεντητα ρουχα και επισημους, δεν "ξερουμε" οτι υπαρχει ανθρωπινος πονος διπλα μας. Τον καταλαβαμε μολις τωρα που τον εδειξε η ΤιΒι.

Τα λες πολυ σωστα και στα υπολοιπα περι εκλογων, κομματων και δημοσιου βιου. Εχω μονο μια παρατηρησουλα: τιποτε απο ολα αυτα δεν ειναι καινουργιο. Απο την εφηβεια μου (δεκαετια του 70) εχω και προσωπικες εμπειριες αλλα και μαρτυριες πιο ηλικιωμενων, οτι ετσι ηταν ακριβως. Τα ιδια κομματα, η ιδια νοοτροπια, η ιδια αδιαφορια των πολλων.

Διαβαζω τα - σωστοτατα - λογια σου που γραφονται για την Ελλαδα του 2008 και ειναι σαν να ακουω τον πατερα μου να μιλαει για την Ελλαδα του 1960. Και ξερεις τι ειναι το πιο τραγικο; Οτι οι ανθρωποι αυτοι ηξεραν απο τοτε τις λυσεις - μισον αιωνα πριν. Ηταν τοτε οι ιδιες λυσεις που δινεις κι εσυ σημερα.

Δυομισυ γενιες ελληνων απο τοτε εχουν γεννηθει, ανδρωθει, κοντευουν να πεθανουν, και εμεις ακομα κολυμπαμε στα #@$#@!@ και επαναλαμβανουμε τα ιδια πραγματα με τους πατεραδες μας.

Υ.Γ. και μετα με ρωτας, γιατι ειμαι απαισιοδοξος :-(

Unknown είπε...

ρε συ περαστικε κριμα!κ γω νομιζα οτι θα εγραφες για τον χριστοδουλο κ μπηκα να βρισω!κριμα κριμα...

aerostatik είπε...

το σκίτσο δαγκώνει !
@ stilvi κάνε αυτό που ξέρεις καλλίτερα, βρίσε εμένα...

Περαστικός είπε...

Καλησπέρα σε όλους, ευχαριστώ για τα καλά λόγια.

Πέτρο, ελπίζω να έχεις δίκιο στα περί ζυμώσεων, αλλά φοβάμαι ότι η περισσότερο απαισιόδοξη οπτική του Dralion είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, τουλάχιστον με βάση την πείρα μας.

Dralion, πράγματι, καθώς έγραφα είχα μια αίσθηση ματαιότητας που επιβεβαιώνεις και εσύ. Είσαι τυχερός εσύ που έφυγες, εδώ είναι σαν να ζεις μέσα σε ένα σουρεαλιστικό έργο ζωγραφικής, με την κακή έννοια. Οι τρελοί κατέλαβαν το άσυλο!

Stilvi, λυπάμαι αν σε απογοήτευσα :)

Aerostatik, πράγματι, είναι από τα επικίνδυνα σκίτσα, το φέραμε ναρκωμένο στο ιστολόγιο, απομακρυνθήκαμε, και περιμέναμε να ξυπνήσει.

Ανώνυμος είπε...

Η παντοφλιτσα στο σκιτσο εχει συμβολικο χαρακτηρα ή προκειται απλως περι νατουραλιστικης αποδοσης?

SUN W KNIGHT είπε...

Περαστικέ μάταια είναι όλα όσα προτείνεις. Το σύστημα στηρίζεται στην πλειοψηφία των άχρηστων, των ανίκανων, των ανάξιων, των αφελών. Το πολίτευμα, η κοινωνία, η θρησκεία στηρίζονται σε αυτή την πλειοψηφία. Η Δημοκρατία λειτουργεί ομαλά όταν αφορά λίγους Πολίτες Υψηλού Επιπέδου. Όσο διευρύνεται τόσο μετατρέπεται σε οχλοκρατία και φαυλοκρατία, δηλ στην υπάρχουσα κατάσταση. Δεν καταλαβαίνω γιατί απορείς και σε τι προσβλέπεις.Βέβαια δεν καταλαβαίνω επίσης γιατί γράφω κι εγώ αυτές τις γραμμές...

Περαστικός είπε...

Nelly, πάντα τα σκίτσα μου έχουν πολλά επίπεδα ανάγνωσης :P

SWK, προσβλέπω στο να πείσω και άλλους για τις απόψεις μου και να συμβάλλω έστω απειροελάχιστα στο να αλλάξει κάτι προς την κατεύθυνση που επιθυμώ. Δημοκρατία για λίγους; Αυτό λέγεται ολιγαρχία. Αυτό που βελτιώνει τη Δημοκρατία είναι η παιδεία, κάτι που μας λείπει και τυπικά με βάση τις πρόσφατες στατιστικές, τις ουρές των προσκυνητών σε λογής - λογής σκηνώματα και τις βλακείες που μας βομβαρδίζουν από τα ΜΜΕ.