Τρίτη, Οκτωβρίου 07, 2008

Ο εξολοθρευτής των ειδών

- Σόρι ρε, αλλά ο πλανήτης δεν μας χωράει όλους. Άντε γεια.
.
Για τους δεινοσαύρους, λένε ότι το τέλος ήταν ένας μετεωρίτης ή άλλη μεγάλη φυσική καταστροφή, για τα θηλαστικά, σήμερα, είναι ο άνθρωπος. Το ένα τέταρτο των θηλαστικών θεωρούνται απειλούμενα εξαιτίας του ανθρώπου. Η είδηση, εδώ. ίσως να καταφέρουμε να επιβιώσουμε με την τεχνολογία μας και τα μεταλλαγμένα μας και διατηρώντας και καταδικάζοντας σε μια άθλια ύπαρξη μόνο τα ζώα και τα φυτά που μας είναι χρήσιμα/φαγώσιμα. Ίσως να επιβιώσουμε σε ένα φτωχό και μουντό πλανήτη όπου δεν θα υπάρχει καμία σπιθαμή άγριας φύσης, όπου θα υπάρχουν μόνο πόλεις, βιομηχανικά κέντρα και τεράστιες αγροτικές/κτηνοτροφικές μονάδες, θα είναι όμως αυτή μια ζωή που θα θέλουμε; Είναι αυτό ένα αποδεκτό ή υποφερτό όραμα για το μέλλον του πλανήτη;

.
Έχω ξαναγράψει ότι είναι αναγκαίο να δούμε το θέμα του ανθρώπινου πληθυσμού, αλλά και γενικότερα του πώς αντιλαμβανόμαστε τη θέση μας σε αυτό τον πλανήτη. Το ζήτημα δεν είναι μόνο αν θα επιβιώσουμε και πώς, αλλά και σε τι πλανήτη θα ζήσουμε. Πολλές φορές σκέφτομαι ότι το περιβάλλον δεν είναι απλώς θέμα διαχείρισης και αντικατάστασης της μίας λάμπας με την άλλη, δεν είναι καν θέμα καθαρών πηγών ενέργειας ή ανακυκλώσιμων υλικών, είναι κάτι πολύ περισσότερο, είναι θέμα αξιών, είναι ηθικό θέμα, είναι πνευματικό θέμα, είναι ίσως ακόμη και θρησκευτικό θέμα. Αν το θέμα περιβάλλον μας οδηγήσει τελικά σε μια συνολική θεώρηση του πώς πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας, τον κόσμο και τη θέση μας σε αυτόν, θα πρόκειται για ένα ορόσημο της ιστορίας μας, ίσως τόσο σημαντικό, όσο και ένα νέο εξελικτικό στάδιο.

19 σχόλια:

Greek Rider είπε...

Ας μου επιτραπεί να πω ότι το μόνο ζώο που μπορεί να εξολοθρεύσει το ανθρώπινο μικρόβιο είναι η...Αρκούδα.

Ανώνυμος είπε...

NP:

Αγαπητέ κ. Περαστικέ συμφωνώ απόλυτα.
Το θέμα του περιβάλλοντος δεν είναι ένα διαχειριστικό θέμα, όπως θέλει να μας πείσει το κυρίαρχο σύστημα ώστε να συνεχίσει την καταστροφή ανενόχλητο.
Απαιτεί αναθεώριση αξιών και τρόπου ζωής.

ΥΓ: :μου άρεσε πολύ το πρόσφατο "Παραγγελιά"

Ανώνυμος είπε...

περαστική και γω (ναι!!! επισης είδα φως και μπήκα)
μια χαρά τα λέτε ... θα σας ξανάρθω

Ανώνυμος είπε...

περαστική και γω (ναι!!! επισης είδα φως και μπήκα)
μια χαρά τα λέτε ... θα σας ξανάρθω

Περαστικός είπε...

Καλημέρa σας!

Greek Rider, είδα την ανάρτησή σου :), όμως, οι άνθρωποι έχουν όπλα και η αρκούδα, τουλάχιστον κάποια είδη της, είναι και αυτή απειλούμενο είδος. Πολλές μάλιστα στην Ελλάδα τελευταία είναι και θύματα τροχαίων. Είναι φιλήσυχα ζώα και το μόνο που θέλουν συνήθως είναι να μην ενοχλούνται.

NP, χαίρομαι που σου άρεσε.

Κασταλία, μπορείς να περνάς όποτε θέλεις.

doctor είπε...

Την λύση θα την δώσει η φύση και η αειφορία.
Θα μας αποβάλει ως καρκίνωμα και έτσι θα σωθεί ο κόσμος και θα φυτρώσουν όμορφα λουλούδια στα Καγιέν των ηλιθίων...

Καλημέρα

Ανώνυμος είπε...

Πριν ο (θρυλουμενος) μετεωριτης καταστρεψει τους δεινοσαυρους, ειχαν κυριαρχησει και κατακυριευσει την Γη για 170 εκατομμυρια χρονια. Ο ανθρωπος (αν πιασουμε απο τον τελευταιο πιθηκο και μετα) υπαρχει μολις 0.8 εκατομμυρια χρονια.

Σε μεγαλες χρονικες κλιμακες, ο ανθρωπος δεν μπορει να καταστρεψει την Γη. Οτιδηποτε και να κανει, σε 2-4 εκατομμυρια χρονια τοσο το ανθρωπινο ειδος οσο και ολα του τα δημιουργηματα θα εχουν εξαφανιστει - και καινουργια ειδη θα εχουν "αναλαβει" τον πλανητη.

Το προβλημα δεν ειναι γενικα "η Φυση". Η Φυση τα ακταφερνει μια χαρα και χωρις εμας. Το προβλημα ειναι η δικη μας ποιοτητα ζωης. Το σκιτσο του Περαστικου λεει περισσοτερα απο τα λογια στο κειμενο. Διωχνοντας τα αλλα ειδη, πριονιζουμε το κλαδι πανω στο οποιο καθομαστε. Αν συνεχισουμε ετσι, πολυ συντομα θα μεινουμε σε εναν μη βιωσιμο σκουπιδοτοπο, χωρις τροφη.

Περαστικός είπε...

Doctor, λουλούδια να φυτρώνουν στα Καγιέν, εξαιρετική εικόνα :)

Φίλε Yetanother_S, δε διαφωνώ στο ότι ο πλανήτης και η φύση θα συνεχίσουν να υπάρχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μπορεί π.χ. αύριο να κυριαρχήσουν τα έντομα, αλλά και πάλι, δεν δέχομαι ότι ως άνθρωποι έχουμε το δικαίωμα να εξαφανίσουμε έστω και ένα ζωικό είδος. Είπαμε, δεν σκέφτομαι μόνο ωφελιμιστικά. Κάθε ζωή και κάθε πλάσμα χρήζουν σεβασμού. Αύριο ένας αστεροειδής μπορεί να μας εξαφανίσει όλους, αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς έχουμε το δικαίωμα να προκαλούμε καταστροφές. Για αυτό μίλησα και για ηθικό ζήτημα.

Δείτε αυτά τα βιντεάκια, θα γελάσετε και είναι και διδακτικά:
http://www.animalssavetheplanet.com/media/swf/design_video.swf?vidNumber=1

Ptboul είπε...

Αααα, εξαιρετική καταχώρηση με ταύτιση ιδεών.

Πραγματικά δε βρίσκω απάντηση στο ανθρώπινο μυαλό για τις ενέργειές του και καμιά φορά αναρωτιέμαι: μήπως ο Λιακό έχει τελικά δίκιο? Ζουν ανάμεσά μας? ;-)

Ανώνυμος είπε...

Φιλε Περαστικε, απο την στιγμη που αναφερεις και μονο την εκφραση "εχουμε δικαιωμα" μπαινουμε στα χωραφια της Ηθικης.
Και απο Ηθικη το ανθρωπινο ειδος δεν τα παει και πολυ καλα :-(

Σιγουρα δεν εχουμε κανενα δικαιωμα. Αλλα γινεται καθημερινα. Αναλογα με το ποια ιστοσελιδα διαβαζεις καθε μερα εξαφανιζονται 5 - 100 ειδη ζωων (τα περισσοτερα ειναι εντομα). Το 1/4 των θηλαστικων θεωρειται απειλουμενο ειδος, μαζι και η αρκουδα.

Greek Rider είπε...

@Περαστικός παρασύρθηκα και δεν έγινα σαφής. Δεν εννοούσα την πραγματική αρκούδα αλλά την άλλη τη συμβολική των αγορών.

Γι' αυτήν που αναφέρεσαι έχω ιδιαίτερη συμπάθεια.

Περαστικός είπε...

ptboul, ή εμείς ζούμε ανάμεσά τους.

yetanother_s, πράγματι, καθόλου καλά. Αυτό με ενοχλεί αρκετά πάντως, ακούς τις συζητήσεις για το περιβάλλον και κυριαρχεί ο ωφελιμισμός, πώς θα ζούμε εμείς καλύτερα, πώς θα επιβιώσουμε, πώς θα τρώμε, πώς θα πίνουμε. Οι άνθρωποι που επιχειρηματολογούν αποκλειστικά με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά λαμβάνουν ως δεδομένη μια θρησκευτικού τύπου θέση ότι είμαστε ο λόγος για τον οποίο υπάρχει το σύμπαν (ουσιαστικά βέβαια έχουμε ταύτιση με τον ακραίο υλισμό/ωφελιμισμό σε αυτό το συλλογικό επίπεδο). Δεν λέω ότι ο ωφελιμισμός όταν συζητάμε για οποιοδήποτε περιβαλλοντικό θέμα είναι αθέμιτος, αλλά είναι ένα μέρος μόνο του θέματος.

Υπάρχει μια λεπτή ισορροπία, είναι φυσικό κάθε πλάσμα ανάλογα με την εξέλιξή του, να ενδιαφέρεται πρώτα για τους απογόνους του, μετά για το στενό του κύκλο και μετά ίσως για ένα ευρύτερο κύκλο που λέγεται αγέλη ή κοινωνία και ίσως για το είδος του γενικά. Εξίσου όμως σημαντικό για ένα εξελιγμένο (υποτίθεται) ον όπως ο άνθρωπος είναι να διατηρεί μια ευρύτερη, αντικειμενική, ουδέτερη αντίληψη (για να μην αρχίσω τα περί πλανητικής/κοσμικής συνείδησης και με πείτε νιουέιτζερ) που αγκαλιάζει όλα τα πλάσματα. Είναι αναγκαίο και μόνο για την εκπλήρωση του ανώτερου ανθρώπινου στόχου, που είναι λίγη αλήθεια, χωρίς την οποία τουλάχιστον κάποιοι ασφυκτιούν. Δεν είμαστε στομάχια και γεννητικά όργανα με ένα μυαλό που έχει ως αποκλειστικό στόχο να υπηρετεί αυτά τα όργανα. Ακόμη και αν ίσχυε αυτό κάποτε, δεν ισχύει πλέον, δεν είναι αρκετό. Θα έλεγα ότι δεν αρκεί να συμπονάμε μόνο τα ζώα, πρέπει να συμπονάμε και τα φυτά, ακόμη και τα μικρόβια και τα άψυχα και την πέτρα, και το χώμα και τα μικρά και τα μεγάλα και τα άγρια και τα ήμερα, τον κόσμο όλο με τους ήλιους και τους γαλαξίες του.

Μόνο έτσι θα εξελιχθούμε. Από όλα αυτά, τον άνθρωπο δυσκολεύομαι περισσότερο να αγαπήσω... Ο θεός είναι το όλον, ο θεός είναι ο καθένας και το καθετί και αυτή η επίγνωση είναι η μόνη οδός για την ελευθερία. Αυτά δεν τα γράφω βέβαια ειδικά για εσένα yetanother_s που σε γνωρίζω καλά, αλλά πήρα αυτή την αφορμή. Αν ο Ινδιάνος ήταν σε θέση να αντιληφθεί ότι η ανάγκη του να σκοτώσει ένα ζώο δεν καθιστούσε τη ζωή αυτού του ζώου κατώτερη της δικής του και μπορούσε να αντιληφθεί την αξία της αυτοσυγκράτησης στις πράξεις του μέσα στον κόσμο, δεν μπορούμε εμείς οι «πολιτισμένοι» να φτάσουμε σε αυτή την επίγνωση; Οι δυνατότητες του ανθρώπου σήμερα επιβάλλουν ένα νέο πολιτισμό, μια νέα πνευματικότητα, χωρίς δεισιδαιμονίες, με ένα άνθρωπο που πατά γερά στη γη και στο λόγο, αλλά δεν κυλιέται στη λάσπη ούτε σκέφτεται σαν κομπιουτεράκι. Ένα άνθρωπο που μπορεί να σκέφτεται ελεύθερα, να αναζητά την αλήθεια μέσα του και να οραματίζεται, για να ζει σε ισορροπία με τον εξωτερικό κόσμο. Χωρίς αυτή την εξέλιξη, δεν προβλέπω τίποτε καλό.

Greek Rider, έχω σκουριάσει! Χα, χα, πολύ καλό, πράγματι, πολύ bearish τα πράγματα :-D Ελπίζω και εγώ αυτό το σοκ να κάνει τουλάχιστον κάποιους λίγους να αναθεωρήσουν ορισμένα πράγματα.

librarian είπε...

Καλησπέρα περαστικέ. Καιρό έχεις να περάσεις βόλτα από το κέντρο της Αθήνας και μας έλειψες!

Περαστικός είπε...

Καλησπέρα, Librarian, κάνω τη βόλτα μου τουλάχιστον μέρα παρά μέρα. Σκεφτόμουν σήμερα ότι είχα καιρό να γράψω ανταπόκριση :-)

Ανώνυμος είπε...

θυμασαι τη σκηνη στο Matrix που ο Φυλακας ειχε πιασει το Μορφεα? θυμασαι τι του ελεγε? για το ποσο μισουσε το Matrix και τους ανθρωπους? τους ειχε παρομοιασει με ιους.

Περαστικός είπε...

Exofthalmi, δεν είχε και πολύ άδικο.

nikos10 είπε...

22 Απριλίου 2008: «Ποινή αποκλεισμού από το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων για τρεις μήνες επέβαλε στην Ελλάδα η Επιτροπή Συμμόρφωσης της Γραμματείας του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Η Γραμματεία απέρριψε το νέο σύστημα μέτρησης των αερίων του θερμοκηπίου από τη βιομηχανία που παρουσίασε το ΥΠΕΧΩΔΕ στις 14 Απριλίου, σε μια προσπάθεια να καλύψει τα κενά που είχαν επισημανθεί από τον ΟΗΕ από πέρυσι το Δεκέμβριο. Η Ελλάδα παραμένει έτσι η μόνη από τις 141 χώρες του Πρωτοκόλλου που δεν έχει πείσει ότι διαθέτει αξιόπιστο σύστημα μέτρησης των ρύπων από τη βιομηχανία.» (ιν.γρ)

23 Απριλίου 2008: «Η Ελλάδα δεν τέθηκε εκτός του Πρωτοκόλλου του Κιότο, ανακοίνωσε την Τετάρτη το ΥΠΕΧΩΔΕ, κατηγορώντας μάλιστα για λαϊκισμό και παραπληροφόρηση μερίδα του Τύπου και αφήνοντας αιχμές κατά του επιτρόπου Περιβάλλοντος Σταύρου Δήμα.» (ιν.γρ)

9 Οκτωβρίου 2008: «Το Τμήμα Επιβολής της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΟΗΕ για το Πρωτόκολλο του Κιότο αποφάσισε ότι τα έγγραφα που κατέθεσε η ελληνική πλευρά δεν διασφαλίζουν την αξιόπιστη και ασφαλή παρακολούθηση και καταγραφή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μέσω του Εθνικού Συστήματος Καταγραφής, και ζήτησε την αναθεώρηση των σχεδίων αυτών το συντομότερο δυνατό.» (ιν.γρ).

Ο Σουφλιάς, όμως, επιμένει ακόμη και σήμερα να διαψεύδει τα αδιάψευστα...

Χωρίς περαιτέρω σχόλιο από εμένα.

Περαστικός είπε...

Ναι, κάτι άκουσα για τα νέα επιτεύγματα του υπουργείου καταστροφής περιβάλλοντος, αυθαιρεσίας και εργολάβων.

Ανώνυμος είπε...

συμφωνω οτι δεν ειχε αδικο. χεζουμε εκει που τρωμε.