Κυριακή, Ιουλίου 29, 2007

ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ - μέρος β'

Ας απαντήσω λοιπόν ξεκινώντας από μια απλή αρχή της οικονομίας. Όταν είσαι ο πρώτος που δανείζεται για να αποκτήσει ένα αγαθό, έχεις ένα σαφές πλεονέκτημα, αποκτάς πόρους που δεν θα είχες αλλιώς (με αντάλλαγμα βέβαια τα μελλοντικά εισοδήματά σου) και, αντί να αποκτήσεις το μικρό αμαξάκι που αρχικά μπορούσες να αγοράσεις, αποκτάς εκείνο το σπορ θηρίο που σου γυάλισε. Τι γίνεται όμως όταν όλο και περισσότεροι μιμούνται το παράδειγμά σου; Απάντηση: η ζήτηση αυξάνεται, η προσφορά χρήματος αυξάνεται, οι τιμές ανεβαίνουν, πληθωρισμός. Για να το θέσουμε κάπως ακραία, σε μια οικονομία όπου όλοι δανείζονται, καταλήγεις τελικά να δανείζεσαι για να αποκτήσεις, όχι το μεγάλο αμάξι, αλλά το ίδιο μικρό αμαξάκι που πριν θα μπορούσες να αγοράσεις μόνο με τις αποταμιεύσεις σου. Κάτι τέτοιο έχει συμβεί στην αγορά ακινήτων. Θυμάμαι μια εποχή όταν η αγορά ενός σπιτιού ήταν κάτι εφικτό για ένα μισθωτό που έκανε οικονομίες, ακόμη και χωρίς δάνειο! Σήμερα, ακόμη και αν είναι κάποιος υψηλόμισθος, πρέπει να χρεώσει και τα τρισέγγονά του για να πάρει ένα κ@*!%διαμερισματάκι. Δεύτερο σημείο, οι καταθέσεις, γενικά η αποθήκευση πλούτου με οποιαδήποτε επένδυση, δεν είναι ντεμοντέ, όσο και αν μερικοί προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο, είναι παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας και για το νοικοκυριό και για την οικονομία. Οι αποταμιεύσεις συντηρούν την οικονομία στα χαμηλά σημεία του κύκλου της, στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα μέσω του λελογισμένου δανεισμού και, φυσικά, προσφέρουν μεγαλύτερη (οικονομική) ελευθερία και ασφάλεια στον άνθρωπο.

Φέρνω στο νου μου τον γιάπι σε μερικά αμερικανικά έργα. Ζει σε ένα τεράστιο σπίτι με πισίνα, έχει 2 σπορ αμάξια στο γκαράζ, ζει στη χλιδή και την κοσμικότητα και, όταν του ανακοινώνεται ξαφνικά η απόλυσή του, εκεί που σκέπτεσαι, επηρεασμένος ίσως ακόμη από την πιο συντηρητική ελληνική αντίληψη περί αποταμίευσης, «και τι έγινε, σκέψου πόσα θα έχει μαζέψει» βλέπεις ότι αναγκάζεται να πωλήσει τα πάντα και μέσα σε μερικές μέρες ζητιανεύει στο δρόμο. Δεν είχε τίποτα δικό του, δεν αποταμίευε τίποτα, ζούσε πάντα, όχι στο όριο των πόρων του, αλλά πέρα από αυτό, χρωστώντας και εκταμιεύοντας τις μελλοντικές του αποδοχές και ελπίζοντας ίσως στην επόμενη προαγωγή για την εξόφληση του σκάφους. Ένας άνθρωπος δούλος των πραγμάτων και του χρήματος, αφού, πίσω από το υποτιθέμενο κουβαρνταλίκι του, είχε καταδικάσει τον εαυτό του στο να τρέχει συνεχώς πίσω από το χρήμα. Σήμερα, δεν χρειάζονται δουλέμποροι, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να πουλήσουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους στο σκλαβοπάζαρο και τα δεσμά δεν τους τα φοράει μόνο ο εργοδότης, αλλά περισσότερο η τράπεζα και η κάρτα.

Ας έλθουμε όμως και στο επιχείρημα της ανάπτυξης που ενισχύει ο δανεισμός. Όπως σε όλα τα πράγματα, υπάρχει ένα μέτρο. Όπως προείπα, δεν αντιτίθεμαι σε κάθε δανεισμό, αντιτίθεμαι όμως σαφώς στον καταναλωτικό δανεισμό. Στο μοντέλο που θέλει να ζεις πέραν των εισοδημάτων σου, πουλώντας το μέλλον σου. Αντίθετα, πιστεύω στο να ζεις κάτω των ορίων που σου επιτρέπουν τα εισοδήματά σου, αποταμιεύοντας μέρος τους και εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη οικονομική ελευθερία, κάτι που αποτελεί επίσης από μόνο του αγαθό, περισσότερο από ένα καλό αυτοκίνητο. Το να ζεις συνετά βέβαια δεν είναι δύσκολο, εάν, όπως ελπίζω, αναγνώστες, προτιμάτε ένα καλό βιβλίο από το να παρακολουθείτε σκουπίδια σε γιγαντοοθόνες ή να κάνετε φιγούρα με το αμάξι, πηγαίνοντας με τη χαζογκόμενα στο σκυλομάγαζο. Βεβαίως, όλοι συμφωνούν επί της αρχής, και οι τράπεζες, ότι ο δανεισμός όσο μπορεί να δρα ενισχυτικά στην οικονομία, τόσο μπορεί, πέραν ενός ορίου, να την εξουθενώσει και να την οδηγήσει σε παρατεταμένη ύφεση ή να επιτείνει υφέσεις. Κάτι τέτοιο συνέβη για ένα διάστημα στην Αγγλία τη δεκαετία του 90, όταν η δανειακή επέκταση άφησε τα νοικοκυριά εξουθενωμένα και ανίκανα να αντεπεξέλθουν σε μια περίοδο ύφεσης, με αποτέλεσμα δραματική αύξηση των επισφαλών δανείων και των κατασχέσεων που δημιούργησαν κρίση και επέτειναν την ύφεση. Ο υπερβολικός δανεισμός λοιπόν μπορεί να βαθύνει τις υφέσεις και να εξαντλήσει την οικονομία, αφήνοντάς την ανίκανη να ανακάμψει μετά από κρίσεις, όπως, π.χ. μετά από μια μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Τι περιθώρια έχει ένα χρεωμένο νοικοκυριό όταν σε μια ύφεση μειώνονται τα εισοδήματά του; Φυσικά, μόνο ένα μπορεί να κάνει, περικόπτει τις δαπάνες του, δεινοπαθώντας το ίδιο και, σε μακροοικονομικό επίπεδο, συμβάλλοντας στην επιδείνωση και στην επιμήκυνση της περιόδου της ύφεσης.

Ο υπέρμετρος/καταναλωτικός δανεισμός όμως έχει και μια άλλη συνέπεια που εγώ θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική, και από ηθική άποψη. Πρόκειται για την άδικη αναδιανομή πλούτου που συνεπάγεται. Αυτό είναι αποτέλεσμα της απομύζησης κεφαλαίων από τις τράπεζες μέσω των υψηλών επιτοκίων αλλά και του πληθωρισμού που τον συνοδεύει. Η ανάπτυξη που φέρνει είναι ετεροβαρής και ωφελεί πρωτίστως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και σε μικρότερο βαθμό τις επιχειρήσεις, ενώ προκαλεί ζημία σε όσους εξαρτώνται από σταθερά εισοδήματα ή δεν έχουν περιθώρια για αυξήσεις, π.χ. μικρές επιχειρήσεις που δεν ασκούν μονοπωλιακή/ολιγοπωλιακή δύναμη. Καταναλώνεις περισσότερα, δίνοντας στις επιχειρήσεις, αλλά πολύ περισσότερα καλείσαι να πληρώσεις στην τράπεζα και, το σημαντικότερο, υποθηκεύοντας το μέλλον σου! Θέλετε μια ένδειξη για αυτή την αναδιανομή; Ρίξτε μια ματιά στα όλο και αυξανόμενα κέρδη των τραπεζών που έχουν φτάσει πλέον σε δυσθεώρητα ύψη (μια ενδεικτική είδηση, αντιπροσωπευτική των τελευταίων ετών: «...Κατά 33% θα ενισχυθούν κατά μέσο όρο τα καθαρά κέρδη των ελληνικών τραπεζών και το β τρίμηνο του 2007...», «....«οδηγούμενα» από έκτακτα κέρδη αλλά και την ισχυρή επέκταση της τράπεζας στη στεγαστική και λιανική πίστη...»). Πείτε μου, ποιος άλλος κλάδος έχει τέτοια ανάπτυξη; Πείτε μου, πόσων εργαζομένων οι αποδοχές αυξήθηκαν κατά το ένα δέκατο αυτού του ποσοστού; Είναι τόσο τσακάλια τα στελέχη των τραπεζών ώστε να δημιουργούν τόσο πλούτο; Μήπως ο πλούτος αυτός είναι προϊόν αφαίμαξης της υπόλοιπης οικονομίας; Ζούμε σε ένα όλο και ισχυρότερο τραπεζοκεντρικό και τοκογλυφικό σύστημα. Προτιμώ χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης με καλύτερη κατανομή αυτής της ανάπτυξης σε όλη την κοινωνία και την οικονομία. Οι τοκογλύφοι προσφέρουν το μέλι πάνω στο μαχαίρι και περιμένουν τους αφελείς που, αφού γλυκαθούν, θα κόψουν τη γλώσσα τους.

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, πιστεύω ότι όποιος δανείζεται, είτε μέσω της πιστωτικής κάρτας του είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο για να αγοράσει αυτοκίνητο, τηλεόραση, γκατζετάκια, εκείνο το ακριβό σακάκι ή φόρεμα ή το τζιν φίρμας, κάνει κακό, κάνει κακό στον εαυτό του και κάνει κακό και γενικά στην κοινωνία.

Παρά τα όσα έσουρα λοιπόν παραπάνω στις τράπεζες, δεχόμενος για τους σκοπούς του παρόντος κειμένου ότι όλοι οι πολίτες είναι υπεύθυνοι των πράξεών τους και όχι ενεργούμενα, την ευθύνη για τον γιγαντισμό των τοκογλύφων την φέρουν όσοι συμπεριφέρονται με αυτό τον ανεύθυνο τρόπο, ικανοποιώντας τον καταναλωτισμό τους με την πίστωση. Ευθύνη βέβαια φέρουν και όσοι αρμόδιοι φορείς δεν τους ενημερώνουν και τους αφήνουν να υφίστανται αυτή τη συνεχή πλύση εγκεφάλου από τις αναρίθμητες πλέον διαφημίσεις καρτών και τραπεζών, που προβάλλουν ηλίθιους που οργάζουν από χαρά για το δάνειο και το επιτόκιο που τους βαρύνει. Ακόμη και στα ακίνητα, δεν θα έπρεπε να είχαμε οδηγηθεί σε αυτές τις ακραίες τιμές που μετατρέπουν μια από τις βασικότερες ανθρώπινες ανάγκες, τη στέγαση, σε άπιαστο όνειρο. Ακόμη και για την αγορά κατοικίας, δεν πρέπει, ή δεν θα έπρεπε τουλάχιστον, κανένας νέος άνθρωπος να είναι αναγκασμένος να εργάζεται για την τράπεζα για το σύνολο του εργασιακού του βίου και να πληρώνει και από τη σύνταξή του, γινόμενος ισόβιος «υπηρέτης» ενός δανείου για ένα διαμερισματάκι. Πάρε κόσμε δάνεια! Πάρε δάνειο για διακοπές! Πάρε δάνειο για τηλεόραση! Πάρε δάνειο για να σπουδάσεις! Πάρε δάνειο για να παντρευτείς! Πάρε δάνειο για να κάνεις παιδί! Πάρε δάνειο για να εξοφλήσεις τα δάνεια (η νέα μόδα, μεταφορά δανείων, ο δανειολήπτης πινγκ-πονγκ) και πάρε και δάνειο για να σε κηδέψουν!

Θυμήθηκα τώρα αυτή τη διαφήμιση με τη μεταφορά δανείων. Ένας τύπος πάει στην τράπεζα έχοντας μαζέψει το ποσό για να εξοφλήσει την οφειλή του. Όταν πάει να το κάνει αυτό, όλοι τον σταματούν σαν να πρόκειται να κάνει μια μεγάλη βλακεία. «Μα γιατί; Τώρα, μπορείτε να πληρώνετε τη χαμηλότερη δόση με επιτόκιο μόνο .....%!». Περιχαρής λοιπόν ο «έξυπνος» τύπος πληρώνει την ελάχιστη δόση. Σωστά, γιατί να εξοφλήσεις το δάνειό σου και να απαλλαγείς από αυτό, αφού μπορείς να κρατήσεις τα χρήματά σου και να τα τοκίζεις με ένα κλάσμα του επιτοκίου που θα πληρώνεις; Τι ωραία που είναι να χρωστάς και να πληρώνεις τόκους! Λοιπόν, οι ειδικοί του μάρκετινγκ πρέπει να έχουν κατασταλάξει στο ότι το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας αποτελείται από βλάκες και απευθύνονται σε αυτούς, λέτε να έχουν δίκιο;

Αντί επιλόγου
Ελπίζω οι σκουριασμένες οικονομικές μου γνώσεις, λόγω ετεροαπασχόλησης, να μην με οδήγησαν σε σοβαρά λάθη. Γνωρίζω ότι πολλές από τις παραπάνω απόψεις αποτελούν θέμα εκτίμησης και ότι αποτελούν αντικείμενο της οικονομικής έρευνας. Το παραπάνω κείμενο αποσκοπεί στο να παράσχει ένα ερέθισμα για οικονομικά θέματα που απασχολούν όλους και να επισημάνει κάποιες παραμέτρους, όπως τις αντιλαμβάνομαι εγώ.

6 σχόλια:

ellinida είπε...

Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει με τα δάνεια. Θα έπρεπε να απαγορευτεί δια νόμου αυτή η πλύση εγκεφάλου που γίνεται με τις διαφημίσεις δανείων. Το κακό είναι ότι πέρασε πολύ εύκολα στην συνείδηση του έλληνα καταναλωτή σαν φυσικό φαινόμενο πλέον. Αν δεν χρωστάς δεν είσαι ιν στάιλ βρε παιδί μου.
Δεν ξέρω αν ήμουν τυχερή ή άτυχη και σίγουρα την γνώση την πλήρωσα με την απώλεια της πατρικής περιουσίας για να σώσουμε την οικογενειακή μας επιχείρηση.
Δεν μπορείς να φανταστείς την ηδονή που ένοιωσα πριν πολλά πολλά χρόνια που πήρα ψαλίδι και τεμάχισα τις πιστωτικές μου. Δάνειο δεν θα έπαιρνα ξανά ποτέ, καλύτερα να πάω να καθαρίζω παρμπρίζ στα φανάρια (λολλ).
Εζησα το σύστημα, ξέρω πόσο απίστευτα σάπιο είναι και ειλικρινά απορώ με την αφέλεια κάποιων. Τότε αυτά δεν ήταν γνωστά στο ευρύ κοινό, τώρα πλέον είναι, κι'όμως δανείζονται ασύστολα.
Δεν έχω; Δεν ξοδεύω. Τελεία και παύλα.
Ασε δε που μπορείς να ζήσεις ωραιότατα χωρίς όλα αυτά τα άχρηστα που μας πασάρουν.
Nα επαναλάβω ότι μισώ τους τραπεζίτες; Θα έπρεπε να πω και τους μαρκετίστες αλλά αυτό σπούδασα (λολλ):)))

ελληνίς (μου κάνει κόλπα ο μπλόγκερ)

Lion είπε...

Καλημερα, ωραια αναλυση Περαστικε. Διφωνουμε στα συμπερασματα.

Οι τραπεζες παντα ζουσαν απο το να "πουλανε λεφτα". Η εκφραση "πουλαω λεφτα" ειναι κυριολεκτικη, δεν προκειται περι αστειου. Ο τοκος δεν ειναι τιποτε αλλο απο το "αντιτιμο" των χρηματων που σου δινει η τραπεζα σημερα σαν δανειο.

Το ιδιο ισχυει για την καταναλωση. Γραφεις καπου, οτι οι μαρκετιστες αντιμετωπιζουν τον κοσμο σαν μαλακες. Πολυ καλα κανουν κατα την γνωμη μου. Οι μαρκετιστες - και ολες οι εταιρειες - δεν λειτουργουν με ηθικες βασεις. Λειτουργουν με την αρχη, πως να πουλησουν (κερδισουν σωστοτερα) πιο πολυ.
Ειναι εκπληκτικο (και ανατριχιαστικο), το πόσο προβλεψιμη, πόσο ευκολοοδηγητη ειναι η ανθρωπινη μαζα. Οι μαρκετιστες εχουν αυτην την γνωση και τιην χρησιμοποιουν - δεν βλεπω κατι αρνητικο.

Αρνητικο θα ηταν αν υπηρχε καταναγκασμος. Αν δηλ. ημουν υποχρεωμενος να δανειστω προκειμενου να ζησω. Αλλά στην σημερινη Ελλαδα, κανεις δεν με αναγκαζει.

Αναφερεις ενα παραδειγμα με τα ακινητα και συμπεραινεις την αυξηση της τιμης τους απο τον ακρατο δανεισμο. Διαφωνω.
Η αυξηση της τιμης προερχεται απο την γιγαντιαια αστυφιλια. Ειναι λογικο να εκτινασσεται η τιμη του ακινητου στην Αθηνα των 4.5 εκατομμυριων, σαρδελλοποιημενων σε εκταση καταλληλη για 500-600 χιλιαδες νοματαιους. Δεν φταιει ο δανεισμος γι' αυτο.

Επισης το παραδειγμα σου με τον αμερικανο γιαπη ειναι λιγο εξω απο την πραγματικοτητα. Οι αμερικανοι εχουν απλα *τεραστια* διαφορα νοοτροπιας απο τους ελληνες. Οι ελληνες αποβλεπουν να περασουν την ζωη τους σε μια σιγουρη δουλεια (λεγε με δημοσιο υπαλληλο), με δικο τους σπιτακι, χωραφακι. Το πρωτο πραγμα που ενδιαφερει τον ελληνα μολις φτασει τα 18 του χρονια, ειναι το ποσο σιγουρη συνταξη θα εχει.
Οι αμερικανοι δεν νοιαζονται καν να χτισουν σπιτια της προκοπης, γιατι ξερουν οτι θα μετακινουνται συνεχως. Δεν υπαρχει η λεξη "ριζωνω" για εναν αμερικανο. Και δεν υπαρχει η εννοια της μονιμης, σιγουρης σταθερης δουλειας (ούτε της συνταξης).
Ο αμερικανος γιαπης που αγοραζει βιλλα πανω απ' το εισοδημα του, εντασσεται απολυτα στην νοοτροπια της κοινωνιας του.

"Λυσεις" (αν υποθεσουμε οτι υπαρχει προβλημα): σε κοινωνικο / κρατικο επειπεδο υπερ της ελευθερης οικονομιας και της ενημερωσης. Ενημερωμενος καταναλωτης σημαινει συνειδητος καταναλωτης.
Σε προσωπικο επιπεδο: ας μην φερομαστε οπως η μαζα :-)

Υ.Γ. Συγνωμη για το σεντονι, αλλα εσυ αρχισες πρωτος :-)

Περαστικός είπε...

Γεια σου Ελληνίδα, λυπάμαι που υπέφερες εξαιτίας του δανεισμού.

Γεια σου Dralion, 1) σωστά, οι τράπεζες πωλούν χρήμα, το οποίο όμως προμηθεύονται πολύ φθηνά από τους προμηθευτές (καταθέτες) και διαθέτουν πολύ ακριβά στους πελάτες (δανειολήπτες), ιδιαίτερα στην Ελλάδα όπου, όπως αναφέρω, η ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων είναι πολύ μεγάλη. 2) Αναφορικά με τους μαρκετίστες, δεν θα πω ότι δεν κάνουν καλά, η απογοήτευσή μου και εμένα έγκειται στο ότι ζω σε μια κοινωνία που είναι τόσο δεκτική σε τόσο ανόητα μηνύματα, για αυτό και η ερώτηση που βάζω στο τέλος της σχετικής παραγράφου (λέτε να έχουν δίκιο;). 3) Καταναγκασμός δεν υπάρχει, ωστόσο, εξαιτίας του υπερδανεισμού τις συνέπειες τις υφιστάμεθα όλοι, το φαινόμενο έχει μακροοικονομικές συνέπειες και επηρεάζει όλη την οικονομία. 4) Η αστυφιλία δεν εξηγεί από μόνη της την αύξηση των τιμών των ακινήτων, πέρα από το προφανές, ότι η λεγόμενη «φούσκα» των ακινήτων δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο, αυτή δεν εμφανίστηκε κατά την κορύφωση της αστυφιλίας αλλά στις μέρες μας και σίγουρα η αύξηση της προσφοράς χρήματος και μάλιστα στοχευμένα στην αγορά ακινήτων, όπου ο δανεισμός είναι πολύ ασφαλής και γίνεται και με τους καλύτερους όρους (αν δεν μπορείς να πληρώσεις, η τράπεζα μένει με το σπίτι) αυξάνει νομοτελειακά τις τιμές. Μάλιστα, οι «ρωγμές» που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε αυτή τη φούσκα στις ΗΠΑ δημιουργούν ανησυχίες για τη διεθνή οικονομία. 5) Το παράδειγμα με τον αμερικανό γιάπι δεν αναφερόταν στη μη αγορά κατοικίας, αλλά στη μη ύπαρξη αποταμιεύσεων και στον εθισμό σε ένα τρόπο ζωής άκρατου καταναλωτισμού και επιδειξιμανίας που υπαγορεύει να καταναλώνεις ό,τι βγάζεις και ακόμη περισσότερα. 6) Για τη λύση συμφωνούμε, ωστόσο, στην Ελλάδα υπάρχει και θέμα, παλιότερα πιο έντονο, με τους όρους με τους οποίους λειτουργούν οι τράπεζες, ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε καν όριο για τους τόκους υπερημερίας και ένα ποσό που δεν εξοφλούνταν μπορούσε με συνεχείς ανατοκισμούς να πολλαπλασιαστεί τάχιστα, για να μην αναφερθώ και στις ποινές εάν αποφάσιζες να εξοφλήσεις πιο νωρίς το δάνειό σου ή στις χρεώσεις για τις υπηρεσίες που παρέχουν οι τράπεζες.

Τα σεντόνια ευπρόσδεκτά, αλλά σεντόνι έδωκες, σεντόνι θα λάβεις :)

Περαστικός είπε...

Και να διευκρινίσω βέβαια ότι το παράδειγμα με τον γιάπι δεν αναφέρεται σε αληθινή συμπεριφορά και δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά αναφέρεται στο πρότυπο που προβάλλεται σε αρκετές ταινίες του Χόλιγουντ. Επίσης, καλώς ή κακώς, προσωπικά σιχαίνομαι όχι μόνο τις αλλαγές κατοικίας, αλλά ακόμη και τα ολιγοήμερα ταξίδια και θέλω να ριζώσω, αλλά όχι σε μια κ@!*πολυκατοικία, μέσα στην ασχήμια, όπου ζω τώρα, έστω και αν είμαι ιδιοκτήτης. Ίσως στο νου μου να έχω έναν ιδεατό τόπο κατοικίας που δεν θα βρω ποτέ.

Lion είπε...

Καλησπερα,
καταλαβαινω τι λες και τα στοιχεια σου ειναι σωστα.
Δεν συμφωνω με την γνωμη υπερ της κρατικης επεμβασεις (εμαθα να φοβαμαι τις κρατικες επεμβασεις ;-) ).
Πιστευω οτι με την ενημερωση "λυνονται" πολλα στραβα. Οσο τοκογλυφοι και να ειναι οι τραπεζες, αν ο κοσμος δεν δανειζεται, δεν προκειται να βγαλουν μια. Αν ο καταναλωτης μαθει να προσεχει τα "ψιλα γραμματα" καθε συμβολαιου, τοτε θα υπαρξει μεγαλυτερος ανταγωνισμος αναμεσα στις τραπεζες και οι τιμες θα πεσουν.

Προφανως εχω στο μυαλο μου σαν παραδειγμα την Γερμανια. Εδω το τραπεζιτικο συστημα ειναι πολυ πιο ελευθερο, αλλα τα συμβολαια εχουν ορους περισσοτερο υπερ του καταναλωτη (ιδιως στα στεγαστικα δανεια). Αν καποια τραπεζα προσπαθησει να εκμεταλλευτει τον πελατη, ο πελατης θα παει αλλου.

Η αμερικανικη φουσκα των ακινητων δεν συγκρινεται με την ελληνικη (που δεν ειναι καν φουσκα). Στην Ουζα, υπαρχει φουσκα, γιατι πολλοι πουλανε / αγοραζουν με καθαρα τζογαδορικα κριτηρια. Στην Ελλαδα υπαρχει πραγματικη αυξηση τιμων, οχι τζογος (οχι με τα ακινητα τουλαχιστον). Το προβλημα ειναι πιστευω η υπερσυγκεντρωση στην Αθηνα.
Ναι μεν ο πληθυσμος στην Αθηνα αυξανεται με μικροτερους ρυθμους απ' οτι στην δεκαετια του 80. Αλλα για πρωτη φορα δεν υπαρχει αλλη διαθεσιμη γη.

Και κατι ακομα για τις τραπεζες. Αυτο που ξερουν να κανουν ειναι ακριβως να πουλανε λεφτα. Σε καμμια περιπτωση η τραπεζα δεν θελει να γινει μεσιτης ακινητων και μαντρα για (κατασχεμενα) αυτοκινητα. Μεσα σε ορισμενα πλαισια, προτιμουν να χασουν λεφτα παρα να εμπλακουν σε μια διαδικασια κατασχεσης.

Επισης πολλες φορες οι τραπεζες "αγοραζουν" πελατολογιο. Δηλαδη δινουν δανεια αβερτα (ακομα κι αν ο καταναλωτης δεν μπορει να πληρωσει) προκειμενου ν' αυξησουν τον αριθμο των πελατων τους. Τα λεφτα τα βγαζουν απο αλλα προιοντα (π.χ. συνεργαζονται με ασφαλιστικες και παιρνουν προμηθεια για καθε καινουργιο πελατη).

Περαστικός είπε...

Καλημέρα Dralion. Συμφωνώ ότι το καλύτερο είναι η αλλαγή της συμπεριφοράς των κουφιοκεφαλάκηδων. Το κράτος έχει ένα ρόλο στο να εποπτεύει ότι ο ανταγωνισμός δεν αλλοιώνεται με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και αθέμιτες πρακτικές, δυστυχώς, η έλλειψη καταναλωτικής συνείδησης στην Ελλάδα δεν βοηθάει. Επίσης, ορίστε μια φρέσκια είδηση για την πορεία των χρεών των Ελλήνων προς τις τράπεζες: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=821028&lngDtrID=251