Παρασκευή, Αυγούστου 05, 2011

Blogbusters!


Άμα είσαι εξουσία
Τα ‘χεις κάνει σκατά και σου βρίζουνε τα θεία
Who ya gonna call?
Blogbusters!!!

I ain't afraid a no blog…

Άντε πάλι με την ανωνυμία των blog. Η είδηση εδώ και εδώ, ενδεικτικά, αφού έχει βουίξει ο κόσμος. Το προσπάθησαν και οι προηγούμενοι, αλλά δεν το ολοκλήρωσαν. Είχα γράψει και τότε σχετικά, εδώ, εδώ, εδώ.

Τα προσχήματα περί εγκληματικότητας δεν περνάνε, καθώς, όπως αποδεικνύεται καθημερινά, όταν υπάρχει ζήτημα διάπραξης εγκλημάτων ή δημοσίευσης απειλών καθόλου δεν αποτελεί εμπόδιο η ανωνυμία για τον εντοπισμό των «διαχειριστών ιστολογίων» (τι όρος, μου θυμίζει διαχειριστή πολυκατοικίας). Μου αρέσει επίσης η χρήση του όρου «κουκουλοφόροι του διαδικτύου». Μαρτυρά την ποιότητα των επιχειρημάτων και την προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα. Όσο για τα περί συκοφαντίας, στην Ελλάδα έχουμε πήξει στους λεβεντομαλάκες που δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους. Κάποια από αυτά που θεωρούνται συκοφαντία εδώ θα έκαναν κάθε δικαστή πολιτισμένης χώρας να γελάει. Τεκμαίρεται αυτό και από αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων που ανατρέπουν σχετικές αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων. Δεν μπορείς κύριε να είσαι δημόσιο πρόσωπο/οργανισμός/πατριωτικός σύλλογος/μητροπολίτης  και να μηνύεις όποιον σε επικρίνει, κατακρίνει ή σε λέει ανίκανο, χαζό ή ακόμη και μαλάκα σε κάποιο κείμενό του.

Δεν με πείθει επίσης ούτε η όποια αναφορά σε διάκριση μεταξύ «απλών» ιστολογίων και ειδησεογραφικών ιστολογίων που διαχειρίζονται δημοσιογράφοι. Εξ όσων γνωρίζω η ελευθερία του λόγου δεν επιδέχεται διακρίσεις μεταξύ απλών πολιτών και δημοσιογράφων. Και οι δημοσιογράφοι έχουν το δικαίωμα να έχουν ιστολόγια. Ίσως βέβαια να ενοχλούνται οι εργοδότες τους που βλέπουν κάποια κίτρινα ιστολόγια να ανταγωνίζονται τις ακόμη πιο κίτρινες φυλλάδες τους… αλλά ξύδι. Οι εισπράξεις τους δεν αποτελούν λόγο δημόσιου συμφέροντος και περιστολής των ελευθεριών. Όσο για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, διαπρέπουν κάτι αξιόπιστα έντυπα. Τουλάχιστον, όποιος διαβάζει ιστολόγια ξέρει ότι αυτά δεν έχουν κανένα τεκμήριο αξιοπιστίας πέραν του έντιμου πρότερου βίου τους και ότι πρέπει να διασταυρώνει όποια είδηση διαβάζει σε αυτά.

Όσο για την ανωνυμία (ψευδωνυμία ίσως να είναι πιο σωστό για τα μπλογκ και τις περισσότερες περιπτώσεις), γενικά, όχι μόνο δεν θεωρείται κάτι κακό, αλλά αναφέρεται συχνά και ως απαραίτητη δυνατότητα για την ελευθερία του λόγου. Για παράδειγμα, ο ανώνυμος λόγος προστατεύεται με βάση διατάξεις του αμερικανικού συντάγματος. Πολλές ιστορικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό επέλεξαν κατά διαστήματα να αρθρογραφήσουν και γενικά να δημοσιεύσουν κείμενα ανωνύμως/ψευδωνύμως, όχι απαραιτήτως για να αποφύγουν διώξεις. Γιατί να επιλέξει κάποιος να διατηρεί ανωνύμως ένα ιστολόγιο; Το πιο απλό από όλα, για να γράφει πιο ελεύθερα, απαλλαγμένος από την αυτολογοκρισία που προκύπτει από την πιθανότητα να μάθει κάποιος άλλος ορισμένα πράγματα για αυτόν, όπως π.χ. ο εργοδότης του τις πολιτικές του ή άλλες πεποιθήσεις ή για να αποφύγει να πληγώσει κάποια άτομα ή να πληροφορηθεί ο περίγυρός του κάποια πράγματα που τον αφορούν και που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο για τον ίδιο ή άλλους.

Ας αφήσουμε όμως τη θεωρία. Θεωρώ προφανή τα κίνητρα και όλη αυτή την πρεμούρα να καταργηθεί η ανωνυμία των μπλογκ. Το θέμα δεν είναι να εντοπίζονται ευκολότερα οι παρανομούντες, αλλά να φιμώνονται οι δυσαρεστούντες και οι ενοχλούντες, ακόμη και όταν δεν υπάρχει ποινικό θέμα. Κάποιοι έχουν βαθιές τσέπες, δικηγόρους και νομικά τμήματα στη διάθεσή τους και άντε εσύ κακομοίρη να γράφεις ελεύθερα τις απόψεις σου όταν ξέρεις ότι υπάρχει κίνδυνος να σε τραβολογάνε στα δικαστήρια για χρόνια, αλλά και να εξουθενωθείς οικονομικά πριν καν να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Ζούμε στη χώρα όπου οι μηνύσεις πάνε σύννεφο, όπου εταιρείες διανομής ταινιών μηνύουν κριτικούς κινηματογράφου επειδή δεν τους αρέσουν οι κριτικές τους και όπου λογής-λογής πατριωτικά δίκτυα και μητροπολιτάδες έχουν λυμένο το ζωνάρι τους για μηνύσεις (και ας έρχονται μετά τα ευρωπαϊκά δικαστήρια να αποκαθιστούν τις αδικίες και να επιβάλλουν αποζημιώσεις στο ελληνικό δημόσιο). Για τόλμα να πεις χαζό ή ανίκανο τον δείνα ή τον τάδε μεγαλόσχημο.

Δεν ξέρω πώς ελπίζουν να περάσουν τέτοια νομοθετήματα, που από όσο ξέρω δεν ισχύουν σε καμία πολιτισμένη, ελεύθερη και δημοκρατική χώρα, χωρίς να τους πέσει ο φερετζές της δημοκρατικότητας και να προκαλέσουν και τη διεθνή κατακραυγή. Ζήλεψαν φαίνεται το Ιράν και την Κίνα.

Στην πράξη, δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα προχωρήσουν στην εφαρμογή τέτοιων μέτρων. Για ποιους θα ισχύουν οι ρυθμίσεις; Για όσους γράφουν από Ελλάδα; Για όσους γράφουν στα ελληνικά όπου και αν βρίσκονται στον πλανήτη; Τι γίνεται αν κάποιος Έλληνας αρθρογραφεί και τους βρίζει στα Αγγλικά ή αν κάποιος αλλοδαπός φιλέλληνας τους βρίζει στα Ελληνικά από το Λονδίνο; Τι είδους νομοθετικές ρυθμίσεις θα είναι αυτές; Θα ορίζουν γενικά και αόριστα ότι όποιος έχει μπλογκ πρέπει να δηλώσει την ταυτότητά του; Αν δεν το πράξει πώς θα εντοπίζεται και ποιες θα είναι οι κυρώσεις; Θα συνεργαστεί η Google και άλλες διεθνείς υπηρεσίες ιστολογίων σε αυτό; Μήπως πρόκειται να θέσουν κάποιο τεχνολογικό φραγμό πρόσβασης στις πλατφόρμες μπλογκ σε εθνικό επίπεδο και αν θες να έχεις δυνατότητα πρόσβασης θα πρέπει να δηλώνεις τα στοιχεία σου; Εδώ είναι που θα γελάσει κάθε παρδαλό κατσίκι και θα μπούμε στο κλαμπ των χωρών που λογοκρίνουν το Διαδίκτυο.

Επειδή δεν θεωρώ ότι οι ανερμάτιστοι που μας κυβερνούν έχουν τέτοια κότσια ή ότι αντιλαμβάνονται τις πρακτικές δυσκολίες, αποτελώντας απολιθώματα άλλων εποχών, νομίζω ότι τα όσα εξαγγέλλουν οφείλονται περισσότερο στην άγνοιά τους. Μάλλον μπερδεύουν την περίπτωση των μπλογκ με αυτή της ταυτοποίησης των καρτοκινητών τηλεφώνων χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για κάτι ουσιωδώς διαφορετικό. Θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται για κάτι που σκέφτηκε ο κύριος υπουργός μέσα στη ζέστη του Αυγούστου και θα ξεχάσει τον Σεπτέμβριο. Σε διαφορετική περίπτωση, προβλέπονται τραγελαφικές καταστάσεις. Το φιάσκο της καθολικής απαγόρευσης των ηλεκτρονικών παιχνιδιών που μας εξέθεσε ήδη μια φορά διεθνώς δεν θα είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που θα ακολουθήσει. Ίσως ο Γιωργάκης και η νέα γενιά πασόκων που παίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα δάχτυλα να παρέμβουν παρασκηνιακά και να αποσοβήσουν το ρεζιλίκι.

Οι προθέσεις αυτές ανακοινώθηκαν παράλληλα με τα πολύ σωστά μέτρα περί αποποινικοποίησης, σε κάποιο βαθμό, της χρήσης ναρκωτικών, ακόμη και της καλλιέργειας χασίς για προσωπική χρήση. Επιβεβαιώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ασύγκριτο στο να αυτοπυροβολείται σκεπάζοντας ό,τι θετικό κάνει με δύο αρνητικά και κάνοντας δύο βήματα πίσω για κάθε βήμα εμπρός. Πρώτα πεθαίνει ο πασόκος και μετά του βγαίνει του χούι.

Πέρα από όλα αυτά, οι σαρωτικές διεθνείς και οι συνακόλουθες αναμενόμενες εγχώριες εξελίξεις φαίνεται ότι δύσκολα θα αφήσουν σε αυτές τις παλαιολιθικές πασοκικές αντουανέτες τα χρονικά περιθώρια να επιχειρήσουν να υλοποιήσουν τα οράματά τους, που θα μείνουν θλιβερές υποσημειώσεις της ιστορίας.

Με μπλογκ ή χωρίς μπλογκ, δεν προβλέπεται να το γλυτώσουν το βρωμόξυλο, μεταφορικά ή κυριολεκτικά (δεν απειλώ εγώ κανέναν, εκτιμήσεις κάνω, να το ξεκαθαρίσουμε, ε κύριε όργανο;).

Μια τελευταία σχετική είδηση που είδα μετά τη δημοσίευση της παραπάνω ανάρτησης, εδώ. Ελπίζω να καταλάβουν.
.

10 σχόλια:

Rodia είπε...

Εξαιρετικό ποστ Περαστικέ και... περαστικά μας! :)

pølsemannen είπε...

Έξοχος!

Η αλήθεια είναι ότι η μόνη ρεαλιστική προσπάθεια φίμωσης θα ήταν η χρήση φραγής στις πλατφόρμες blogger, wordpress κλπ. για την Ελλάδα.

Τους εκτός Ελλάδας όμως πώς τους πιάνεις;

Στέλνεις εκτελεστές να τους συνετίσουν;

Glavkos είπε...

Όντως εύστοχο ....και περαστικά μας ...

Avonidas είπε...

Περαστικέ, τα μέτρα αστυνόμευσης του ίντερνετ που μελετάνε τώρα νομίζω εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο φακελώματος, παρακολούθησης και καταστολής, το οποίο ξεκινά από τη διάλυση της «πλατείας» (ή μάλλον, ό,τι είχε μείνει) από τον Καμίνη, σε αγαστή συνεργασία με τα ΜΑΤ, το σχέδιο «υποδοχής» των Αγανακτισμένων τον Σεπτέμβριο με «αύρες» (τι αθώα λέξη!), πλαστικές σφαίρες, κάμερες στα περιπολικά (για να εντοπίζουν τους ταραξίες, λέει - έτσι κι αλλιώς ή κουκούλα φοράνε ή κράνος, αλλά νομίζουν ότι απευθύνονται σε ηλίθιους). Και φυσικά, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι τα ΜΜΕ δεν θα χρειαστεί καν να συνετιστούν, σαν έτοιμοι από καιρό σαν θαρραλέοι θα ψάλουν πάλι το τροπάριο της εθνικής αναγκαιότητας και τε ντέουμ και τζουμ ταρατατζούμ.

Ούτε καν τα προσχήματα πια δεν κρατάνε, μόνοι τους έκαναν τη σύνδεση της αστυνόμευσης των μπλογκ με τους αγανακτισμένους, ότι και καλά οργανώνονται πράξεις βίας μέσω του ίντερνετ, λες και δεν μπορούν αυτή την... προγραμματισμένη βία να την προλάβουν και να τη σταματήσουν εκεί έξω. Στο κάτω-κάτω, αν ο blogger Χ γράφει στο ιστολόγιό του να πάμε να ανοίξουμε το κεφάλι του Υ, το blog μπορεί να το διαβάσει κι ο Παπουτσής όπως το διαβάζω κι εγώ. Αστεία πράγματα - θα ήταν, αν δεν ήταν επικίνδυνα...

Όσο για το πώς σκέφτονται να περάσουν τέτοιους νόμους, εγώ αυτή τη φορά είμαι πολύ απαισιόδοξος. Για να περαστεί το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο, έγιναν μύρια στραπάτσα στον κοινοβουλευτισμό και το σύνταγμα, ένα σκάνδαλο που όμως ο κόσμος το δέχτηκε σε μεγάλο βαθμό αδιαμαρτύρητα (μην ξεχνάμε, ακόμα και οι αγανακτισμένοι ξεκίνησαν με 1 χρόνο καθυστέρηση, και μόνο μετά από έξωθεν ώθηση). Σε ποιά αντίδραση μπορούμε να ελπίζουμε για ένα θέμα όπως τα μπλογκ που πολλοί δεν τα γνωρίζουν καν, δεν ασχολούνται, δεν καταλαβαίνουν τη φύση και τη σημασία τους; Και αφήνω στην άκρη το γεγονός ότι σε αυτή τη χώρα, στην πλειοψηφία τους πολιτικοί και δικαστικοί είναι σχεδόν Λουδδίτες στην άγνοιά τους για το διαδίκτυο (εκτός από τον οπενγκόβ ΓΑΠ).

Στην Αμερική, που είναι κάπου μια δεκαετία μπροστά από μας στην αντιμετώπιση θεμάτων σχετικών με το ίντερνετ, η κυβέρνηση ήταν υπέρ της ελευθερίας έκφρασης και κατά της λογοκρισίας των ιστοσελίδων -- μέχρι να τσουγκρίσει με το Wikileaks. Μετά, η επωδός έγινε «πιάστε το κάθαρμα», και οι πολιτικές άρχισαν να μοιάζουν επικίνδυνα με της Κίνας.

Σε μας, που συνδυάζουμε αρμονικά τις απόψεις του Καντάφι περί καταστολής με την αποτελεσματικότητα του Κλουζώ, ωϊμέ, αλί και τρις αλί!

Περαστικός είπε...

Ευχαριστώ, Rodia, περαστικά μας, αλλά δεν το βλέπω.

Polsemannen, πράγματι, αυτό φαντάζομαι και εγώ, ότι σκέφτονται να βάλουν φραγή, αλλά η φραγή θα εμποδίζει υποθέτω και την ανάγνωση… Τα προβλήματα υλοποίησης μιας τέτοιας απόφασης είναι πολλά.

ΓΛΑΥΚΕ, ευχαριστώ.

Avonidas, πράγματι, διαπιστώνω και εγώ ένα κλίμα περιστολής των ελευθεριών και των δικαιωμάτων. Δεν περιμένω ότι ο κόσμος θα αντιδράσει για τα μπλογκ, θα αντιδράσει όμως στην εξαθλίωση που θα γίνεται από απλός φόβος πραγματικότητα για όλο και περισσότερους. Πάντως, επειδή σε καμία από τις θεωρούμενες δημοκρατικές χώρες, παρά τα όποια παρατράγουδα, δεν ισχύει κανενός είδους περιορισμός, ειδικά για τα μπλογκ και γενικά για την πρόσβαση και την παρουσία στο Διαδίκτυο, το βλέπω δύσκολο να περάσει ανώδυνα μια τέτοια απόφαση.

Αυτό που σκέφτονται να κάνουν γίνεται αντιληπτό αν το διατυπώσουμε με τους πιο απλούς όρους: Για να έχεις παρουσία στο διαδίκτυο, θα πρέπει να δηλώνεις και να πιστοποιείς την ταυτότητά σου στις αρχές. Πως ακούγεται αυτό; Τα προσχήματα περί ελευθερίας του λόγου, δημοκρατικότητας κ.λπ. καταρρέουν αμέσως και η Ελλάδα γίνεται μέλος ενός κακόφημου κλαμπ, στο οποίο είχε αποφύγει μέχρι τώρα να ενταχθεί παρά τα προβλήματα δημοκρατικότητας που ήδη υπάρχουν, και στον συγκεκριμένο και σε άλλους τομείς.

Έβλεπα μια αμερικανική αστυνομική σειρά της προάλλες και στη χώρα της 11/9, παρά τα προβλήματα που έχει και την υστερία της, τα καρτοκινητά είναι ακόμη ανώνυμα και η αστυνομία αδυνατούσε να εντοπίσει κάποιον…

Ο Λουδοβίκος ο 16ος διαπίστωσε κάποτε οι αγανακτισμένοι δεν έχουν ανάγκη τα μπλογκ όταν θέλουν να οργανώσουν βίαιες ενέργειες.

ellinida είπε...

Σιγά και φοβηθήκαμε. Ας έρθουν να μας πιάσουνε. Αντε πιά με τους γελοίους, εδώ ο κόσμος πεινάει και τα μνιά χτενίζονται. Βρε ουστ!
Χαίρε Περαστικέ!

Περαστικός είπε...

Χαίρε ellinida, εκεί δίπλα στη θάλασσα που είσαι!

Περαστικός είπε...

Διάβασα σήμερα αυτή την είδηση: http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231123090
Τώρα μιλάνε για "άρση του απορρήτου υπό προϋποθέσεις για όσους παραβιάζουν το νόμο". Σαν να μαζεύεται λίγο το πράγμα. Πριν, στην ανακοίνωση του υπουργείου δικαιοσύνης, εδώ: http://www.ministryofjustice.gr/site/el/%CE%95%CE%9D%CE%97%CE%9C%CE%95%CE%A1%CE%A9%CE%A3%CE%97/%CE%94%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%B1%CE%A4%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85/tabid/141/itemid/1881/amid/532/blogs.aspx
έλεγαν ότι "...η επιτροπή θα ασχοληθεί με την ταυτοποίηση των διαχειριστών blogs". Αναμφίβολα θα προσπαθήσουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν το μέσο, αλλά λίγο προσγειώνονται στην πραγματικότητα.

geokalp είπε...

"Για παράδειγμα, ο ανώνυμος λόγος προστατεύεται με βάση διατάξεις του αμερικανικού συντάγματος"

χαίρομαι που το διαβάζω, εκεί στηριζόμαστε
και βέβαια στους νόμους και τα δικαστήρια στη Καλιφόρνια

τη καλησπέρα μου

Περαστικός είπε...

Καλησπέρα geokalp. Όπου βρίσκουμε στηριζόμαστε, αν και η αυξημένη αναταραχή και στις χώρες της Δύσης οδηγεί κάποιες κυβερνήσεις στην εύκολη λύση του αυταρχισμού και ολοκληρωτισμού, λες και αυτοί οι τρόποι έφεραν ποτέ θετικό αποτέλεσμα. Να δούμε...