Τετάρτη, Απριλίου 29, 2009

Πάλι τα ζώα θα την πληρώσουν

- Τι νόμιζες, ότι θα σου κάνανε κάνα βραστικό; Ρώτα και εμάς που τα έχουμε περάσει.

Άρχισαν λέει σε μερικές χώρες να θανατώνουν τους χοίρους. Θυμάμαι ένα από τα πρώτα μου κείμενα σε αυτό το ιστολόγιο για τη γρίπη των πτηνών. Δεν ξέρω πάλι αν και τι ρόλο έχει διαδραματίσει ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στα ζώα στη γρίπη των χοίρων, αλλά ένα πράγμα ξέρω, η περιγραφή που διαβάζω σε διαφήμιση ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ για τα έντομα, «Δηλητηριώδεις, αρπακτικές, παρασιτικές ορδές που μολύνουν τον πλανήτη.» αρμόζει στον άνθρωπο περισσότερο από ό,τι σε κάθε άλλο πλάσμα. Δεν γνωρίζω κανένα έντομο ή πλάσμα εκτός από τον άνθρωπο που να αξίζει αυτούς τους χαρακτηρισμούς.

Θα είμαστε πάντα ηθικά ανάπηροι και ανολοκλήρωτοι όσο δεν αναγνωρίζουμε τις ηθικές μας υποχρεώσεις απέναντι σε κάθε ζωντανό πλάσμα, όσο θα θεωρούμε τα άλλα πλάσματα απλά μέσα που υπάρχουν για να εξυπηρετούν τους δικούς μας σκοπούς.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έτσι κι αλλιώς για σφάξιμο τους είχανε τους χοίρους. Μια ψυχή που' ναι να βγει...

Περαστικός είπε...

Παίζει ρόλο και ο τρόπος, από την άλλη, φαντάζομαι κάπως αλλιώς τη σχέση μας με τη ζώα και τη συμπεριφορά μας προς αυτά, ακόμη και αν δεν γίνουμε όλοι χορτοφάγοι. Ιδανικές συνθήκες για αυτά, καλή τροφή, ανώδυνη θανάτωση, ένα μέρος τους να ζει έως το φυσικό πέρας της ζωής του. Τους παίρνουμε ήδη πάρα πολλά, τους χρωστάμε πολλά.

Ανώνυμος είπε...

Θυμήθηκα τα κοτόπουλα της ΒΟΚΤΑΣ που τα έθαψαν ζωντανά...

Περαστικός είπε...

Θυμάμαι στη γρίπη των πτηνών και να καίγονται ζωντανά. Όταν τα πλάσματα του κόσμου πέφτουν στα χέρια του ανθρώπου, υπάρχει μόνο το κακό, το χειρότερο και το φρικιαστικό. Αν μπορούσαν να προσεύχονται τα ζώα των κτηνοτροφικών μονάδων, ίσως να εύχονταν να γινόταν το γάλα τους δηλητήριο και η σάρκα τους φόλα στα στόματά μας.

ΓΑΪΔΑΡΑ είπε...

Δεν πιστεύω σε γρίπες...

Περαστικός είπε...

Καλημέρα Γαϊδάρα. Κάποιοι θέλουν να επιβάλλουν κατά καιρούς από τα ΜΜΕ μια ιεράρχηση των κινδύνων στους οποίους είναι εκτεθειμένη η έτσι και αλλιώς εύθραυστη ζωή μας. "Θα σου πούμε εμείς ποιος θα είναι ο τρόμος σου σήμερα".

Jolly Roger είπε...

Απ οσα ξερω μεχρι σημερα, ο ιος ειναι συνδυασμος ανθρωπινων, χοιρινων και αλλων γονιδιων (απο πουλια).

Μηπως θα επρεπε να την πουμε "ανθρωπινη γριππη" και να παρουμε τα ιδια μετρα που παιρνουμε για τα γουρουνια;

Οπως κυνικα λεει ο πρωτος ανωνυμος, ετσι κι αλλιως για σφαξιμο πηγαιναν. Εχω μια θεωρια, λιγακι μεταφυσικη: μηπως ολες αυτες οι αρρωστιες ειναι η μοναδικη μεθοδος αντιδρασης των ζωων απεναντι στην μεταχειριση που τους κανουμε;
Αλλη μεθοδο για να γλυτωσουν δεν εχουν. Τουλαχιστον να αρρωστησουν για να μην εχουν οι ανθρωποι κανενα οφελος απο το μαρτυριο τους.

Περαστικός είπε...

Άκουσα μάλιστα ότι ένας κτηνοτρόφος που έπασχε από τη γρίπη κόλλησε αυτός τους χοίρους του.

Θα ήταν δίκαιο αν αυτά που κάναμε στα ζώα επέστρεφαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πίσω σε εμάς.

Greek Rider είπε...

Σήμερα διάβασα το πιο ταιριαστό σε αυτά που λες: Άνθρωπος μόλυνε χοίρους (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=40629)

Αυτό βγάζει νόημα.

Προσωπικά με αυτή την ιστορία είμαι πολύ απαισιόδοξος.

Περαστικός είπε...

Και εγώ είμαι απαισιόδοξος και όχι τόσο για την παράμετρο της υγείας αλλά για όλη αυτή τη χειραγώγηση που βλέπω να γίνεται, για όσα υπονοούνται περισσότερο από όσα λέγονται. Όπως είπε ένας φίλος μου, ίσως να πρέπει να μιλάμε για μια εξανδραποδισμένη ανθρωπότητα, θα προσέθετα και μόλυνση του πλανήτη.