Δευτέρα, Απριλίου 27, 2009

Η ανακοίνωση

Εμφανίστηκε ξαφνικά σε τροχιά γύρω από τη Γη. Κανένας δεν ήξερε πώς βρέθηκε εκεί και υπήρχαν πολλές ενδείξεις ότι ήταν τεχνικό κατασκεύασμα, κάποιος τύπος σκάφους. Όλα τα κέντρα εξουσίας τέθηκαν σε συναγερμό, ενώ κάποιες αναφορές διέρρευσαν στο ευρύ κοινό, αρχικά μέσω του Διαδικτύου. Οι διαρροές διαψεύδονταν από τα δελτία ειδήσεων και τα άλλα επίσημα κανάλια ενημέρωσης, όταν το πλάσμα ή τα πλάσματα που ήλεγχαν το σκάφος αποφάσισαν να επικοινωνήσουν τα ίδια με το σύνολο των ανθρώπων, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους με τα εξελιγμένα μέσα που διέθεταν κάθε ηλεκτρονικό δίαυλο επικοινωνίας, ουσιαστικά κάθε ηλεκτρονική συσκευή που μπορούσε να αναπαράγει εικόνα ή ήχο. Ένα απόκοσμο πλάσμα εμφανίστηκε σε κάθε οθόνη του πλανήτη, είτε αυτή ήταν τηλεόρασης, ηλεκτρονικού υπολογιστή ή οποιασδήποτε άλλης συσκευής, ανεξαρτήτως της χρήσης της, και η φωνή του ακούστηκε από κάθε ραδιόφωνο, αλλά και κάθε ηχείο. Το μήνυμα μεταδόθηκε σε κάθε περιοχή του πλανήτη στην τοπική γλώσσα, με άψογη προφορά. Περίπου, ήταν το εξής:

.

«Ανθρώπινα πλάσματα του πλανήτη Γη, δεν μας ξέρετε αλλά σας ξέρουμε από το πρώτο βήμα σας στον πλανήτη. Είμαστε οι σπορείς του κόσμου σας, οι γενετιστές μας ήταν οι δημιουργοί σας. Σας παρακολουθούσαμε συνέχεια περιμένοντας την ενηλικίωσή σας, για να σας δεχθούμε στη μεγάλη ομοσπονδία των κηπουρών του σύμπαντος, της κατηγορίας πλασμάτων που αποδείχθηκαν ικανά να φροντίζουν τον πλανήτη τους και συμμετέχουν πλέον στην φροντίδα και στο μπόλιασμα της ζωής σε άλλους πλανήτες. Με λύπη μας, διαπιστώνουμε ότι είστε μια από τις αποτυχίες μας. Αποτύχατε και αποτύχαμε. Καταχραστήκατε τη θέση σας, καταδυναστεύσατε, κατακρεουργήσατε και καταβασανίσατε τα άλλα πλάσματα που έπρεπε να εποπτεύετε και να βοηθάτε με προσοχή και σύνεση, εξαλείψατε μαζικά είδη, μολύνατε σχεδόν ανεπανόρθωτα τον πλανήτη, ενώ δεν χρειάζεται αναφορά και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τους ομοίους σας. Αυτοαποκαλείστε Homo Sapiens, αλλά είστε μόνο Homo Ergaster, άνθρωποι των εργαλείων, χωρίς σοφία, χωρίς καν λογική, χωρίς συμπόνια.

.

Για το συμφέρον όλων των άλλων πλασμάτων του κόσμου σας και για την προστασία άλλων κοντινών σε εσάς κόσμων, λάβαμε την απόφαση του τερματισμού σας. Σε κάθε κύτταρό σας υπάρχει ένας κώδικας αυτοκαταστροφής. Αυτός θα ενεργοποιηθεί με ένα ειδικό σήμα που δεν μπορείτε να ανιχνεύσετε. Το τέλος σας θα είναι σύντομο και ανώδυνο και από τη στιγμή που η διαδικασία θα ξεκινήσει, θα έχει ολοκληρωθεί σε όλο τον πλανήτη εντός τριών έως πέντε λεπτών. Η διαδικασία θα ενεργοποιηθεί σε επτά ημέρες από σήμερα. Σας δίνεται αυτό το διάστημα για περισυλλογή, σαν ένα τελευταίο δώρο στους καλύτερους από εσάς, αν και πολλοί δεν θα το δείτε έτσι, για να αναζητήσετε λίγη ειρήνη μέσα σας. Πάντως, δεν υπάρχει τίποτε που να μπορείτε να κάνετε για να ανατρέψετε την κατάσταση. Όλα γίνονται για την προστασία άλλων πλασμάτων που δεν πρέπει να υφίστανται την παραφροσύνη σας και για να απαλλαγεί ο πλανήτης και το σύμπαν από τη σκληρότητά σας. Σας απευθύνουμε τελευταίο χαιρετισμό, κρίμα που αυτό το μήνυμα δεν είναι ένα καλωσόρισμα στην τάξη των ουρανών, όπως ελπίζαμε κάποτε να είναι.»

.

Αφού ολοκληρώθηκε η μετάδοση του μηνύματος, το σκάφος εξαφανίστηκε τόσο ξαφνικά, όσο είχε κάνει την εμφάνισή του. Μέσα στο σκάφος υπήρχαν δύο μόνο πλάσματα. Λόγω της δυσκολίας προφοράς των ονομάτων τους, ας ονομάσουμε το ένα Χ και το άλλο Ψ:

.

Ψ: Θα παρακολουθήσουμε λοιπόν από εδώ τις εξελίξεις.

Χ: Ναι, θα έχει ενδιαφέρον, δεν νομίζεις;

Ψ: Χ, σε χαιρετώ και με τις τρεις κεραίες μου! Δεν σε λένε τυχαία τον μεγαλύτερο φαρσέρ του διαστήματος!

Χ: ΦΡΝΧ, ΦΡΝΧ, ΦΡΝΧ (παράξενο εξωγήινο γέλιο).

13 σχόλια:

Dormammu είπε...

Ωχ, βλέπω να πέφτει το χρηματιστήριο και οι εξωγήινοι απο το ε του Ηριδανού να αγοράζουν φτηνά....

Jolly Roger είπε...

Arthur C. Clarke, Chldhood's End (ελληνικος τιτλος: Οι Επικυριαρχοι), πρωτη εκδοση 1953.
Ακριβως η ιδια ιστορια. Μηπως εισαι μετενσαρκωση του Κλαρκ; ;-)

Η μονη διαφορα ειναι ο διαλογος του τελους. Στον Κλαρκ το τελος δεν διαρκει 3-5 λεπτα (οι γηινοι θα καταλαβαιναν γρηγορα την απατη και θα γυριζαν στις αγαπημενες τους ασχολιες). Εκει το τελος διαρκει λιγα χρονια. Οσο να γεννηθουν και να φτασουν την ηλικια των 7-10 χρονων τα τελευταια ανθρωπινα παιδια.

Τα οποια αποκτουν τηλεπαθητικες δυναμεις, σκοτωνουν τους γονεις τους και ανατιναζουν ολον τον πλανητη (ο Κλαρκ δεν ειχε περιβαλλοντικες ανησυχιες). Μαζι με τον εαυτο τους, το τελευταιο δειγμα ανθρωπινης ρατσας.

Συγνωμη που θα σου κανω λιγη (ανωδυνη) κριτικη, αλλα το τελος και της μιας και της αλλης ιστοριας ειναι πολυ ιδεαλιστικο για τα (ρεαλιστικα, πεζα) γουστα μου.

Αν εγραφα εγω την ιστορια, θα την τελειωνα ως εξης: οι εξωγηινοι επιλεγουν 1000 ανθρωπους με μυαλο και οι 1000 επιλεγουν αλλο ενα εκατομμυριο. Αυτοι κληρονομουν την Γη.
Οι υπολοιποι θεωρουνται βλαβερα παρασιτα και πεταγονται στο διαστημα - χωρις διαστημικη στολη.

Υ.Γ. Δεν εχω καταληξει ακομα στο νουμερο των οσων μενουν. Ταλαντευομαι αναμεσα σε 10 και σε 10.000.000. Προτασεις δεκτες.

Dormammu είπε...

Βεβαίως ο Clarke είχε βάλει μέσα και λίγο παραψυχολογία, καθόσον οι εξωγήινοι στο βιβλίο έμοιαζαν με τον σατανά. Εκείνη την εποχή (1950- 1960) η τηλεπάθεια θεωρείτο ως μεγάλο μυστήριο και πολύ in θεωρία γενικώς.

Περαστικός είπε...

Dormammu, μπορεί να το κάνανε για να αγοράσουν φτηνά «Εθνική» :D

Jolly Roger, το συγκεκριμένο του Clarke δεν το είχα διαβάσει, πραγματικά. Πάντως, είναι ένα θέμα που έχουμε διαβάσει και δει στον κινηματογράφο σε διάφορες παραλλαγές. Το δικό μου εύρημα στη βασική υπόθεση είναι οι γραμμούλες στο τέλος :) Μου αρέσει πάντως ο τρόπος που σκέπτεσαι! Ο ανθρώπινος πληθυσμός της Γης πρέπει να μειωθεί σε ένα κλάσμα αυτού που είναι τώρα, για να ζουν όλοι οι κάτοικοί της καλύτερα, άνθρωποι και μη.

Η υπόθεση του Chldhood's End, εδώ:
http://en.wikipedia.org/wiki/Childhood's_End

Περαστικός είπε...

Εμ... ελπίζω να μη με έχει προλάβει και κανένας άλλος ως προς το τέλος :D

nelly είπε...

Γιατι τα μεγαλωσες τα γραμματα, Περαστικε?
Τι δηλαδη? Επειδη εσυ γερασες και επαθες πρεσβυωπια πρεπει να στραβωθουμε εμεις?


καλα, καλα, μη θυμωνεις!(Οχι τιποτα αλλο, μη φαω και γω κανα μπουνιδι!)


ΥΓ: η λεξη στην επαληθευση ειναι "rings" !!!

Περαστικός είπε...

Τι θε βρε κουNelly; Τα έκαμα μεγάλα τα γράμματα για να τα διαβάζουν τα μικρά παιδάκια, όπως εσύ :P

glam είπε...

Τώρα το είδα ...άφησα σχόλιο στο προηγούμενο ποστ.

Περαστικός είπε...

Καλημέρα, Glam.

ΓΑΪΔΑΡΑ είπε...

Πολύ καλό!!!... για να 'ναι αληθινό! :)

Περαστικός είπε...

Καλημέρα, Γαϊδάρα :)

Μαύρος Γάτος είπε...

Πάντως εγώ ψάρωσα! Την πάτησα μεγαλοπρεπέστατα. Μέχρι που σκέφτηκα βρε παλιοεξωγήινοι, κατηγορείτε εμάς για ασπλαχνία κι εσείς μας ξεκάνετε μαζικώς κι αδιακρίτως! Έτερον ευφυές εύρημα, οι"καλύτεροι από εσάς" (εμάς): το παραδέχομαι βρε άτιμε περαστικέ, το σήκωσα το δάχτυλο να πω το μάθημα...

Φανταστικό!

Περαστικός είπε...

Ευχαριστώ, Μαύρε Γάτε :)