Δευτέρα, Απριλίου 13, 2009

Δύσκολοι καιροί για καθαρόαιμα

- Μήπως θα μπορούσατε να βοηθήσετε έναν ευπατρίδη;
.
Όλοι έχουν υπόψη τους το στερεότυπο με το μικρό, κακομαθημένο σκυλάκι που κυκλοφορεί μονίμως στην αγκαλιά της κυρίας του και τρώει μόνο φιλετάκι. Πολλοί κάθονται και χαζεύουν τα αξιαγάπητα κουτάβια στις βιτρίνες κάποιων, όχι όλων, των πετ-σοπ. Λίγοι, όμως, γνωρίζουν την άσχημη πραγματικότητα που πολλές φορές κρύβεται πίσω από αυτές τις εικόνες. Λίγοι γνωρίζουν τους όρους puppy-mill και puppy-farm (φάρμα παραγωγής κουταβιών). Πρόκειται για παράνομα εκτροφεία καθαρόαιμων ζώων που προορίζονται κυρίως για πώληση σε πετ-σοπ. Τα ζώα μεγαλώνουν σε άθλιες συνθήκες, με ελάχιστη φροντίδα και φαγητό, χωρίς περίθαλψη, αρρωσταίνοντας, με πολλά να μην επιβιώνουν, ενώ και η τύχη όσων μείνουν απούλητα στη βιτρίνα και αρχίσουν να «μπαγιατεύουν» είναι άγνωστη. Φυσικά, η υγεία τους και ο χαρακτήρας τους επηρεάζονται και εμφανίζουν προβλήματα ακόμη και μετά την αγορά τους από τον ανυποψίαστο αγοραστή. Οι εκτροφείς που τηρούν τη νομοθεσία και φροντίζουν σωστά τα ζώα, δεν τα διαθέτουν μέσω καταστημάτων!

Τέτοιες περιπτώσεις, puppy-mill, μύλων που αλέθονται ζώα, τις ξέραμε από το εξωτερικό, πρόσφατα, όμως, αποκαλύφθηκε και προβλήθηκε μια τέτοια περίπτωση και στην Ελλάδα, με ένα τέτοιο κολαστήριο ζώων ράτσας στα Δερβενοχώρια. Δείτε την είδηση, εδώ. Με τις προσπάθειες εθελοντών φιλοζωικών σωματείων σώθηκαν όχι ένα ούτε δύο ούτε δέκα, αλλά πενήντα τέσσερα (54) τέτοια ζώα. Η περίθαλψη και φροντίδα αυτών των ζώων μέχρι να αποκατασταθεί η υγείας τους και να βρουν οικογένεια έχει ένα δυσβάσταχτο κόστος και, όπως με ενημέρωσαν, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων ή, ακόμη καλύτερα, εύρεσης ανθρώπων που θα υιοθετήσουν κάποια από αυτά τα ζώα. Όσοι θέλετε να βοηθήσετε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες, εδώ.
.
How much is that doggie in the window / The one with the waggley tail... Μην αγοράσεις το χαριτωμένο ζωάκι στη βιτρίνα, σκέψου ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύεις ένα άθλιο εμπόριο και ότι, ακόμη και έχοντας την πρόθεση να βοηθήσεις ένα ζώο τώρα που τα ξέρεις αυτά, καταδικάζεις άλλα σαν αυτό να έχουν την ίδια μοίρα, και σίγουρα δεν μπορείς να αγοράσεις και αυτά που θα πάρουν τη θέση του πίσω από το τζάμι μετά από αυτό. Αν αγαπάς τα ζώα, μάζεψε ένα αδέσποτο από το δρόμο, θα σε ευγνωμονεί. Αν πάλι θες ζώο ράτσας, απευθύνσου σε υπεύθυνους εκτροφείς... ή ιδού μια λαμπρή ευκαιρία να αποκτήσεις ένα από τα διασωθέντα καθαρόαιμα ζώα. Η θέση των ζώων δεν είναι στις βιτρίνες, όπως των εμπορευμάτων.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

σωστός.
Ειναι ηλιθιο να ενθαρρυνουμε ενα τετοιο παζαρι, τη στιγμη που τα αδεσποτα πεθαινουν στους δρομους μας.

aristea είπε...

Πολύ σωστά!
Τα φιλοζωικά σωματεία προτρέπουν stop puppy mills - καμία αγορά απο pet shops που εμπορεύονται ζώα.
Είναι μία έμμεση πίεση για να μετριαστεί κάπως το πρόβλημα.
Καμία νομοθεσία δυστυχώς δεν μπορεί να βοηθήσει τα ζώα αυτά.
Μόνο το δικό μας ενδιαφέρον και η ενημέρωση.

Thanks...:-)

Περαστικός είπε...

Exofthalmi, ακριβώς.

Καλησπέρα, Aristea :)

violet είπε...

Καλημέρα Περαστικέ!

Αν και σκληρο, οπως και η πραγματικοτητα, πολυ όμορφο κειμενο

Καποτε,πολύ παλιά, θαυμαζα τις γατες Περσιας. Τις έβρισκα και τις βρισκω εξαιρετικα εντυπωσιακες. Αλλά ήξερα οτι ποτε δε θα αποκτουσα μια τετοια γατα, οταν τοσες άλλες ειχαν την αναγκη μου στον δρομο. Για ένα καθαροαιμο ολο και θα βρισκοταν καποιος να πληρωσει για την ομορφια του, αλλα και για να ικανοποιησει την έπαρση του....Για τα άλλα όμως;
Δε μετανιωσα ποτε. Οι γατες μου ειχαν τους καλυτερους χαρακτηρες

Καλό Πάσχα!

Περαστικός είπε...

Καλημέρα, Violet!

Μικρός Ινδιάνος είπε...

Πολύ ωραίο άρθρο Περαστικέ!
Κι όμως οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν τα σκυλιά ράτσας για να ικανοποιήσουν την έπαρσή τους (όπως λέει και η violet). Γιατί, όπως θέλουν να έχουν αμάξια μάρκας ακριβά και πολυτελή, ακριβά ρούχα για να τα επιδεικνύουν στους φίλους τους, έτσι θέλουν να συνοδεύονται από ένα ζώο για το οποίο έχουν πληρώσει πολλά. Για να λένε πως το έχουν και πως είναι καθαρόαιμο χωρίς, πολλές φορές, να είναι καν θαυμαστές της ράτσας.
Δεν έχω πρόβλημα με την κατοχή ζώων ράτσας έχω όμως με την επείδειξή τους και με τον ρατσισμό απέναντι στους κοπρίτες τους οποίους κάποιοι έχουν παρατήσει στο δρόμο όταν κατάλαβαν πως δεν είναι Pomeranian πχ (όπως μια παλιά γνωστή) αλλά κοπρίτης όπως είπε. Επίσης, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να αγοράζεις κάτι ζωντανό κάτι που εκτίθεται σε βιτρίνες και σου κόβουν και απόδειξη όταν το παίρνεις (1 τεμάχιο Πιτ Μπουλ 200 euro). Αλλά τέλοσπάντων... Δεν πρέπει να υποστηρίζουμε το εμπόριο κατοικίδιων. Αν αγαπάς τα ζώα θα διαλέξεις αυτό που σου ταιρίαζει ό,τι ράτσα και να είναι. Αν είσαι θαυμαστής μιας ράτσας και αγαπάς φυσικά τα ζώα πάρ'το από κάπου που είσαι σίγουρος πως δεν τα κακομεταχειρίζονται και κράτα το ό,τι κι αν σου βγεί σαν υπεύθυνος άνθρωπος. Αλλιώς πάρε ένα λούτρινο που δεν λερώνει κιόλας και είναι σίγουρα καθαρόαιμο!

Περαστικός είπε...

Μικρός Ινδιάνος, ευχαριστώ. Δεν νομίζω πάντως ότι είναι πολλοί αυτοί που παρατούν σκυλιά στο δρόμο επειδή αρχικά νόμιζαν ότι ήταν ράτσας, αν και θα υπάρχουν και άλλοι όπως η γνωστή σου. Νομίζω ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απλώς επειδή πρόκειται για άτομα που δεν συνειδητοποιούν ότι όταν αποκτάς ένα ζώο αποκτάς άλλο ένα μέλος στην οικογένειά σου, ένα μέλος του οποίου την αποκλειστική ευθύνη φέρεις ο ίδιος. Για αυτό το λόγο θα δούμε ακόμη και καθαρόαιμα εγκαταλελειμμένα. Δεν έχω κάτι εναντίον όσων έχουν ένα ζώο ράτσας, εφόσον αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Από εκεί και πέρα, όσοι θέλουν ένα ζώο που θα τους δώσει και θα του δώσουν αγάπη, ας προτιμήσουν ένα αδέσποτο, που τους χρειάζεται τώρα. Νομίζω, μάλιστα, ότι τα κοπριτάκια είναι και πιο ανθεκτικά στις ασθένειες.

Μικρός Ινδιάνος είπε...

Πράγματι είναι. Τα σκυλιά που δεν είναι ράτσας επίσης έχουν λίγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν από κληρονομικές ασθένειες λόγω των συνεχών διασταυρώσεων αν δεν κάνω λάθος.