Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2009

Περιύβριση αρχής


Υστερία, μόνο έτσι μπορώ να περιγράψω τα νομοθετικά μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός δικαιοσύνης (προσοχή, κίνδυνος περιύβρισης αρχής). Στα περί κουκούλας έχω αναφερθεί και σε παλαιότερη ανάρτηση, εδώ. Δεν μπορώ να καταλάβω με ποιο τρόπο η εφεύρεση μερικών έντονα αμφισβητούμενων αδικημάτων ακόμη, που στην περίπτωση της επαναφοράς της περιύβρισης αρχής μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν και την ελευθερία του λόγου και της άσκησης κριτικής, θα κάνει την ανίκανη αστυνομία (προσοχή, κίνδυνος περιύβρισης αρχής) περισσότερο ικανή. Βέβαια, το συνήθως ανίκανο κράτος μας (προσοχή, κίνδυνος περιύβρισης αρχής) στην εφαρμογή των νόμων έχει μάθει να υπεραναπληρώνει με τον πληθωρισμό των νόμων και με τη λογική του «αν δεν μπορείς να εφαρμόσεις ένα νόμο, μια συγκεκριμένη απαγόρευση, απαγόρευσέ τα όλα» (κατά το «σκοτώστε τους όλους, ο θεός θα ξεχωρίσει τους δικούς του»). Νομίζω ότι όλες αυτές οι νομοθετικές προτάσεις εκτός του ότι είναι περιττές - το ζητούμενο είναι να πιάνεις αυτόν που σπάει τη βιτρίνα, όχι η γκαρτναρόμπα του - αφήνουν πολλά παράθυρα κακόβουλης χρήσης τους. Αναρωτιέμαι, πάντως, αν θα έπρεπε να θεσπιστεί και ένα αδίκημα περιύβρισης πολίτη, καθώς είναι κοινός τόπος το σαβουάρ βιβρ των πραιτοριανών μας και άλλων λειτουργών του δημοσίου απέναντι σε αυτούς που είναι αδύνατοι και αυτούς που είναι στο έλεός τους (αυτό ήταν, σύλληψη και αυτόφωρο).

Η είδηση, εδώ.

Παρεμπιπτόντως, να διευκρινίσω επίσης ότι δεν είμαι αντίθετος στην εφαρμογή μέτρων όπως οι κάμερες σε δημόσιους χώρους και η χρήση του υλικού τους ως αποδεικτικού στοιχείου. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να προστατεύει και τον πολίτη, εφόσον το υλικό τους θα μπορεί να χρησιμοποιείται «αμφίδρομα», δηλαδή, και υπερασπιστικά, αλλά και για να στραφεί ο πολίτης εναντίον των οργάνων της τάξης που κάνουν κατάχρηση εξουσίας. Θα έλεγα μάλιστα ότι θα πρέπει να κατοχυρωθεί το δικαίωμα του πολίτη να βιντεοσκοπεί και να φωτογραφίζει τη δράση των αστυνομικών οργάνων σε δημόσιους χώρους με δικά του μέσα, κάτι το οποίο προς το παρόν τα όργανα δεν δέχονται με ευχαρίστηση.

Υ.Γ. Τι μπορεί να σημαίνει ενδεχομένως για αυτά που γράφουμε στα ιστολόγια αυτή η πρόταση περί περιύβρισης αρχής και δημόσιων λειτουργών;
.
Υ.Γ.2. Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι!

6 σχόλια:

ΓΑΪΔΑΡΑ είπε...

Υστερία δεν θα έλεγα... εγώ θα έλεγα εκμετάλλευση της κατάστασης για να επαναφέρουν άλλες "ελεγκτικές" εποχές στην ψωροκώσταινα... και ας μη γελιόμαστε... και οι καραδοκούντες της αντιπολίτευσης, που μοιραία θα γίνουν κυβέρνηση σε λίγο καιρό (γιατί είμαστε λαός βαθύτατα άρρωστος το πιστεύω.) θα καθίσουν πάνω σε αυτούς τους νόμους και θα τους διατηρήσουν ίσως με κάποιες ελάχιστες πλάνες αλλαγές...
Το κακό βέβαια είναι πως δεν καταλαβαίνουν ότι δεν έχει σημασία πια... πως είτε εμείς είτε αυτοί είμαστε όλοι στον πάτο... ok έχει κι ο πάτος διαβαθμίσεις... μα πάντα θα παραμένει πάτος. βρωμερός. άθλιος. μίζερος.

Jolly Roger είπε...

Γαιδαρα, το οτι ειμαστε στον πατο και το οτι δεν γινεται χειροτερα το εχω διαβασει σε γραφτα του πατερα μου, οταν ηταν νεος. Αυτο εγινε 50+ χρονια πριν.

Πιστευω οτι ο συγκεκριμενος νομος θα υπαρχει μεν αλλα σιγα-σιγα θα παψει να εφαρμοζεται. Οπως τοσοι και τοσοι αλλοι νομοι. Ισως ανασυρεται απο το συρταρι επιλεκτικα. Αν δηλαδη εχουν καποιον ιδιαιτερα στο ματι, θα του φορτωνουν και αυτο το "αδικημα".

Περαστικε, ποιους ανθρωπους χαρακτηριζεις επικινδυνους στο ΥΓ2; Την αστυνομια, την σημερινη κυβερνηση η ολους τους πολιτικους; Η μηπως ολους εμας που τους ανεχομαστε;

ασημωνης είπε...

Σκεψου και το αλλο. Πλεον ο καθε μπατσος θα μπορει ανετα να σε παει αυτοφωρο και συ μετα να προσπαθεις να αποδειξεις οτι δεν τον .....περιυβρισες!!! Ποιανου λογος θα μετρησει;;;
Οπως το πες. Οι ανθρωποι ειναι επικινδυνοι!!!

Περαστικός είπε...

Γαϊδάρα, είναι υστερικοί, όχι για την ασφάλεια των πολιτών βέβαια, αλλά για το φόβο να χάσουν την εξουσία. Αυτό και η προσπάθεια να περιορίσουν τις ελευθερίες μας, όπως σωστά επισημαίνεις, αντί να οικοδομήσουν αποτελεσματική αστυνομία και να θίξουν κακώς κείμενα, όπως το άσυλο, οδηγεί σε τέτοια βλακώδη μέτρα. Φυσικά και οι άλλοι δεν θα είναι καλύτεροι, για αυτό οι επόμενες εκλογές, αλλά και οι ευρωεκλογές όπου θα δώσουμε στίγμα ως ψηφοφόροι, είναι κρίσιμες.

Jolly Roger, πράγματι, αλλά η επιλεκτική εφαρμογή είναι ακόμη χειρότερη, με τόσους ανεφάρμοστους και παράλογους νόμους θα είμαστε όλοι εν δυνάμει παράνομοι, ένοχοι και φοβισμένοι μήπως μας προσέξουν. Σκέφτομαι ότι αν βρεθεί κάποιος σε μια διαδήλωση και του πετάξουν δακρυγόνα και σηκώσει το μαντήλι του ή κάποιο ρούχο για να προστατευθεί, ορίστε, θα τον στέλνουν στη φυλάκα σαν κουκουλοφόρο! Για τη συγκεκριμένη περίπτωση επικίνδυνη είναι η κυβέρνηση που προτείνει τέτοιους νόμους (πότε με τα κινητά, πότε με τις κουκούλες, πότε με τα μπλογκ...), το έχουν σκοπό να μας δέσουν όλους καλά. Δεν έχεις άδικο για αυτά που επισημαίνεις.

Ασημωνης, ακριβώς. Πόσους ανθρώπους δεν τραβολογάνε και σήμερα με κατηγορίες ότι τους έβρισαν ή προέβαλαν αντίσταση και πόσες φορές δεν προβάλλουν τέτοιες ψευδείς κατηγορίες για να απαλλαγούν οι ίδιοι όταν κάποιος τους μηνύει για κατάχρηση εξουσίας. Είναι γνωστό το παιχνίδι, αποσύρετε τη μήνυση γιατί θα σας μηνύσουμε και εμείς επειδή μας βρίσατε.

Ναυτίλος είπε...

Είπες: «[...] Θα έλεγα μάλιστα ότι θα πρέπει να κατοχυρωθεί το δικαίωμα του πολίτη να βιντεοσκοπεί και να φωτογραφίζει τη δράση των αστυνομικών οργάνων σε δημόσιους χώρους με δικά του μέσα, κάτι το οποίο προς το παρόν τα όργανα δεν δέχονται με ευχαρίστηση».

Λέω: ΣΕ ΛΑΤΡΕΥΩ!! Το τσιρίζω εδώ και χρόνια! Ισότητα το κέρατό μου! Αυτό είναι το κλειδί της δημοκρατίας.

Θέλετε ποινικοποίηση της κουκούλας; ΜΕΣΑ! Αλλά θα την βγάλουν και οι ΜΑΤατζίδες! Να βλέπω ποιός με σαπίζει στο ξύλο με το γκλοπ και τα δακρυγόνα.

Θέλετε κατάργηση του ασύλου; ΜΕΣΑ! Αλλά θα καταργηθεί και η βουλευτική και πάση άλλη ασυλία.

Θέλετε κάμερες παντού; ΜΕΣΑ! Αλλά όπως είπες: να τραβάω κι’ εγώ βίντεο· ως πολίτης, να έχω πρόσβαση στα δεδομένα από τις κάμερες ώστε να μπορώ το χρησιμοποιήσω εν ανάγκη κατά των αρχών, όταν αυτές παρεκτρέπονται...

Μισό... Νομίζω πως κάποιος χτυπάει την πόρτα;

...

Όχι!! Αφήστε με! Είμαι αθώος! Άσε με κάτω πολιτσμάνε! ΑΧ! Πόνεσε αυτό!~ Βοήθεια!!!~

Περαστικός είπε...

Ναυτίλε, :)))))