Τετάρτη, Νοεμβρίου 12, 2008

Τοξικά μυαλά

Μαθαίνεις ότι πρέπει να απαρνηθείς τις ευαισθησίες σου για να επιβιώσεις, για να μην είσαι αδύναμος, μετά, γεμίζεις με ενοχές, φόβο, σκληρότητα και υποταγή, για να αρέσεις, για να τα καταφέρεις, για να κατακτήσεις. Μαθαίνεις ότι δύναμη είναι το να κλείνεις τα μάτια, το να οχυρώνεσαι στον εγωισμό, να μην αγαπάς (άντε, εκτός από δύο ή τρία άτομα κοντά σου και αυτά υπό αίρεση), να μη συμπονάς, να μην καταλαβαίνεις, να είσαι σκληρός. Μαθαίνεις να είσαι εχθρός με τον κόσμο. Μαθαίνεις να μην ενδιαφέρεσαι για την αλήθεια, αλλά για τα «σημαντικά». Μαθαίνεις ότι πρέπει να είσαι αρεστός αντί για αληθινός. Ζεις ψεύτικος σε ένα ψεύτικο κόσμο και ίσως κάποια στιγμή, αν έχεις τύχη ή προδιάθεση, πιθανώς με κάποια ασήμαντη αφορμή, να συνειδητοποιήσεις ότι έχεις απαρνηθεί ό,τι είναι πολύτιμο για μια χούφτα στάχτες και αποκαΐδια, ότι αυτό που νόμιζες ότι σε κάνει «μεγάλο και τρανό» σε κάνει ένα θλιβερό ανθρωπάκι.

Συνειδητοποιείς ότι δύναμη δεν είναι να έχεις κλειστά τα μάτια, αλλά να τα έχεις ορθάνοιχτα, να έχεις επίγνωση και ευαισθησία κάθε στιγμή, να συμπονάς. Δύναμη είναι να συμπονάς τα πάντα, ακόμη και το πλάσμα που δεν έχεις επιλογή παρά να σκοτώσεις για να επιβιώσεις, ακόμη και τη σαλάτα σου. Δύναμη είναι να νοιώθεις τα πάντα, να έχεις το θάρρος να αδειάζεις το ποτήρι μέχρι τον πάτο. Συνειδητοποιείς ότι η σκληρότητα σε κάνει ένα σκληρό κέλυφος δίχως ζωή. Συνειδητοποιείς ότι, αν υπάρχει κάτι που έχει αξία σε αυτό τον κόσμο, αυτό είναι η αλήθεια. Συνειδητοποιείς ότι πρέπει να είσαι αληθινός και να μην κρύβεις την αλήθεια σου, διότι, αν φοράς πολύ ώρα τη μάσκα, πας να τη βγάλεις κάποια στιγμή, που θα κρίνεις ότι έφτασε η κατάλληλη ώρα, και αντιλαμβάνεσαι έντρομος ότι έχει γίνει ένα με το πρόσωπό σου. Συνειδητοποιείς ότι πρέπει να δίνεις προτεραιότητα στην αξία και όχι στο χρήμα. Αντιλαμβάνεσαι την ανθρώπινη κοινωνία σαν ένα απέραντο φρενοκομείο, κάνεις φίλους σου τα πουλιά, τα δέντρα, τον ουρανό και το χώμα. Ξυπνάς το πρωί και τρέχεις να καλημερίσεις τον πατέρα σου, τον ήλιο και να δεχτείς το ζεστό χάδι του. Περιμένεις χωρίς φόβο τον θάνατο και τη στοργική μητρική αγκαλιά της γης, για να δώσεις πίσω αυτό που δανείστηκες, για να ξαναγίνεις νερό, χώμα, σκουλήκι, έντομο, πουλί, λουλούδι, δέντρο, γέννημα, καρπός, ζώο, άνθρωπος, σύννεφο που παρασέρνει νωχελικά το αεράκι πάνω από μια πολυπληθή παραλία όπου κάποτε κολύμπησες και εσύ (το αστείο είναι ότι ήδη κομμάτια σου που ήταν «εσύ» σε διάφορα στάδια της ζωής σου είναι ήδη κάτι άλλο, ζωή και θάνατος είναι πιο αξεχώριστα από όσο νομίζουμε, είναι ένα και το αυτό).

Ξυπνάς από το λήθαργο και ζεις σε ένα πανηγύρι ζωής και θανάτου, γελάς με το κοσμικό αστείο και ενώ συνεχίζεις να ζεις μέσα στον κόσμο και να παλεύεις για το ωραίο και το καλό, παράλληλα, αυτό που είναι αρχαίο και αιώνιο μέσα σου, η σκόνη των άστρων, κρυφοκοιτάζει από τις γωνίες και σου ψιθυρίζει πάντα, «μη χολοσκάς, όλα είναι ένα ψέμα, μια ανάσα, μια πνοή...» και αυτό σου φαίνεται το πιο αισιόδοξο πράγμα του κόσμου και εκεί που κλαις και υποφέρεις καθώς σου μασουλά τα κόκαλα το σκυλί της πραγματικότητας θες να γελάσεις με την καρδιά σου και συμπονάς όλη την πλάση και βλέπεις ότι τίποτα δεν είναι άψυχο και ότι όλες οι ψυχές εκπορεύονται από την ίδια ψυχή και ότι είσαι μέσα σε όλα, ότι είσαι όλα και όλα είναι εσύ. Να, ένα κομμάτι μου είναι μέσα σε αυτό τον πέτρινο σκαραβαίο που με κοιτάζει από το ράφι της βιβλιοθήκης καθώς δακτυλογραφώ. Σταματώ την πολυλογία, διότι κοιτάζω αριστερά μου και βλέπω το ξωτικό Λώρα να ετοιμάζεται να σκορπίσει κάτι χαρτιά μου στο πάτωμα. Θα πω μόνο ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ανθρωπότητας δεν είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος, αλλά η μόλυνση του μυαλού με τη σκληρότητα, η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι ένα από τα επακόλουθά της. Αν θέλεις καθαρότερο περιβάλλον, άρχισε καθαρίζοντας το μυαλό σου.

Υ.Γ.
Ενημέρωση για τις κινητοποιήσεις των κρατουμένων, εδώ.

7 σχόλια:

Greek Rider είπε...

Αν ο εγωισμός οδηγεί στην αυτοσυντήρηση (γι' αυτόν άλλωστε τον έχουμε, έως ένα σημείο) τότε εύκολα μπορεί να συμπεράνει κάποιος ότι ο υπέρμετρος εγωισμός μας οδηγεί στην υπέρμετρη αυτοσυντήρηση που συνεπάγεται την κάθετη αύξηση του φόβου για το θάνατο.

Και αντίστροφα, όταν δεν συζητάμε και δεν αποδεχόμαστε τον θάνατο τότε τον φοβόμαστε άπειρα επειδή γίναμε φοβερά εγωιστές. Δεν αγαπάμε παρά μόνο τον εαυτό μας και δεν μπορούμε καν να σκεφτούμε ότι κάποτε θα πεθάνουμε.

Το να ξεπεράσει κάποιος το φόβο του θανάτου σημαίνει (κυριολεκτικά βάσει του παραπάνω αρχικού ορισμού) ότι γίνεται λιγότερο εγωιστής. Και αν κάποιος είναι λιγότερο εγωιστής μπορεί να αγαπήσει και τους άλλους και τα δέντρα και τα ποτάμια και τον αέρα που αναπνέει.

Γι΄ αυτό η συνείδηση του θανάτου οδηγεί στην αγάπη. Γι' αυτό η εποχή μας στην οποία δεν έχουμε καμία υπαρξιακή αναζήτηση, είναι μια εποχή γεμάτη μίσος, ωφελιμισμό και καταστροφής των πάντων.

Περαστικός είπε...

Ναι, περίπου έτσι, Greek Rider.

busy bee είπε...

Νομίζω ότι με τα τελευταία λόγια σου τα είπες όλα!
Ας τα κρατήσουμε!
Ωρα καλή!

Ανώνυμος είπε...

Ειλικρινά συγκινητικό. Σπαρακτικά ευαίσθητο. Σ΄ευχαριστώ πολύ. Aπο τα ιδιαίτερα όμορφα που έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό.

Περαστικός είπε...

Καλημέρα, busy bee.

Ευχαριστώ, Angeliki.

Ανώνυμος είπε...

Το ειχε πει παλια ο Δ. Σαββοπουλος σε μια απο τις παρλατες του "ο εσωτερικος και ο εξωτερικος μας κοσμος ειναι συγκοινωνουντα δοχεια".

Αν καταφερουμε να ζησουμε σ' ενα καθαρο περιβαλλον, αν τα ζωα γυρω μας μπορουν να ζουν χωρις βασανιστηρια, θα γαληνεψει και η δικη μας η ψυχη. Αντιστροφα, οσο πιο εξυπνοι, τιμιοι και ευθεις ειμαστε με τον εαυτο μας, τοσο περισσοτερο θα ενδιαφερθουμε για το περιβαλλον και τα πιο αδυναμα πλασματα.

Περαστικός είπε...

Σωστά, Yetanother_s, και καθώς το περιβάλλον σήμερα το έχουμε καταντήσει σε αυτά τα χάλια, θα πρέπει να αλλάξουμε εμείς, ώστε να το κάνουμε καλύτερο, και για εμάς και για όλα τα πλάσματα.