Τρίτη, Μαρτίου 18, 2008

Αίμα στην στέγη του κόσμου

Πληροφορίες για το Θιβέτ, μια ανεξάρτητη χώρα που δέχθηκε μια βάρβαρη εισβολή από την Κίνα το 1949-50 και την πρόσφατη, πολύνεκρη εξέγερση των Θιβετιανών εναντίον της κινεζικής κατοχής, μπορείτε να βρείτε παντού. Θα σταθώ μόνο στην είδηση για τη διαμαρτυρία των Θιβετιανών στην Ολυμπία και τη δήλωση του δημάρχου της, όπως μεταφέρεται από το in.gr: «Ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας Γ. Αηδόνης καταδίκασε την ενέργεια της ομάδας των Θιβετιανών και χαρακτήρισε την πράξη τους προσβολή για την Αρχαία Ολυμπία, τονίζοντας ότι η περιοχή είναι χώρος σύνθεσης και όχι αντιπαράθεσης.» Πρόκειται για χαρακτηριστικό παράδειγμα αναποδογυρίσματος κάθε ηθικής αξίας. Προσβολή μια ειρηνική διαμαρτυρία των καταπιεσμένων που δεν παρεμπόδισε εξάλλου κάποια άλλη εκδήλωση και τιμή η παράδοση της φλόγας στα χέρια βάρβαρων τυράννων και εισβολέων κάτω από πλαστικά δέντρα, μιας και τα αληθινά τα κάψαμε. Την ανάγκη την καταλαβαίνω, αλλά τουλάχιστον σε αυτό που κάνουμε από φόβο μπροστά στον δυνατό, ας μην φτάνουμε στα άκρα, εκτός αν ο δήμαρχος πιστεύει πραγματικά αυτά που είπε, οπότε θα καταδίκαζε και κάθε διαμαρτυρία αν, για παράδειγμα, σε κάποιους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες συμμετάσχουν επίσημα τα κατεχόμενα στην Κύπρο ως Βόρεια Κύπρος. Ίσως βέβαια τότε να μην έδινε ούτε τη φλόγα, ξεχνώντας ότι "η περιοχή είναι χώρος σύνθεσης και όχι αντιπαράθεσης". Ας είχε επικαλεστεί άλλο πρόσχημα ο δήμαρχος, όπως την προστασία του χώρου (εδώ γελάνε, ναι, αυτόν που δεν προστατέψαμε και αφήσαμε να καεί εμείς οι ίδιοι, οι μεγάλοι προστάτες του, τη δάδα φοβηθήκανε, τι ειρωνία. Αλήθεια, θυμάται κάποιος τους κουκουέδες να κρεμάνε πανό από την Ακρόπολη;)

Πόσο ξεφτιλισμένη υπόθεση είναι αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Αν είχαμε ηθικό ανάστημα, αν όπως κατά την αρχαιότητα ήμαστε ηγήτορες και όχι ακόλουθοι, θα τους αποκηρύσσαμε, θα διακόπταμε τη συμμετοχή μας και θα θεσπίζαμε τους δικούς μας Ολυμπιακούς, πολύ πιο σεμνούς και συμμαζεμένους, εκτός πολιτικών σκοπιμοτήτων, μακριά από αυτή τη βρώμικη υπόθεση που λέγεται επαγγελματικός αθλητισμός, με τους αθλητές - σάιμποργκ. Αλλά ας μην ξεφύγω από το θέμα. Αν κάναμε μια σύγκριση με την υπόθεση της Κύπρου θα δείχναμε περισσότερη κατανόηση. Αλλά ποιος να ασχοληθεί με το Θιβέτ στην αριστεροκρατούμενη Ελλάδα. Αν δεν εμπλέκονται οι Αμερικανοί, δεν πουλάει. Οικονομικός γίγαντας βέβαια πια η Κίνα, μια αναδυόμενη υπερδύναμη, και ποιος να τολμήσει να την εκνευρίσει... οι μπλόγκερς ίσως...

.....

Με τα ρούχα αιματωμένα,
Ξέρω ότι έβγαινες κρυφά
Να γυρεύεις εις τα ξένα
Άλλα χέρια δυνατά.

Μοναχή τον δρόμο επήρες,
Εξανάλθες μοναχή·
Δεν είν' εύκολες οι θύρες
Εάν η χρεία τες κουρταλή.
...

Η φωτογραφία από τα φοιτητικά χρόνια μου στην Αγγλία, όταν συμμετείχα σε μια ομάδα του πανεπιστημίου για την υποστήριξη του Θιβέτ, με την κάρτα μέλους και κάποια έντυπα.

.
Η σημαία του Θιβέτ, όπως είχε χρησιμοποιηθεί στις αρχές του 20ου αιώνα (από Wikipedia)

This blog supports the struggle of the Tibetan People.

16 σχόλια:

SUN W KNIGHT είπε...

Περαστικέ, μαζί θα πάμε στο Θιβέτ να ψάξουμε την είσοδο στο Ξαναντού και τους θησαυρούς του Κούμπλα Χαν...

ΓΑΪΔΑΡΑ είπε...

Ντροπή... πραγματικά αισχρό! Δεν το γνώριζα το συμβάν... δεν μπορούσες να τα πεις καλύτερα περαστικέ... είμαστε λοιπόν τόσο γελοίοι που αντί να νιώσουμε υπερηφάνεια που επέλεξαν την αρχαία Ολυμπία για να διαμαρτυρηθούν Άνθρωποι που καταδιώκονται για να εξοντωθούν πολιτιστικά και αυτό της δίνει μια νέα και ελπιδοφόρα αξία, πέραν της ιστορικής και αρχαιολογικής που εντάξει είχε έχει και θα έχει αλλά είμαστε πολύ "μικροί" πια για να την αξίζουμε αλλά κατάλληλοι πια να την καπηλεύομαστε, τους διώχνουμε με το πρόσχημα της ασφάλειας του χώρου???
Δυστυχώς κάθε μέρα βλέπω γύρω μου ανθρώπους που δεν νιώθω καμιά πατρογονική συγγένεια γι αυτούς... λυπηρό όσο και λυτρωτικό...

Περαστικός είπε...

Καλημέρα σας,

SWK, δεν είναι για εμάς τέτοιοι θησαυροί.

Γαϊδάρα, ακόμη χειρότερα, τους έδιωξαν, όπως βλέπεις από τη δήλωση του δημάρχου, επειδή η διαμαρτυρία τους θεωρήθηκε προσβολή για το χώρο.

Διόνα είπε...

Πώς είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι πραγματικά "προστατεύει" τον χώρο της αρχαίας Ολυμπίας εμποδίζοντας τέτοιες εκδηλώσεις; Η πολιτισμένη και ειρηνική διαμαρτυρία βαπτίζεται τώρα αντιπαράθεση;
Λυπηρό γεγονός...

zizugataki είπε...

Αγαπητέ μου περαστικέ καταλαβαίνω ότι όλη αυτή η παγκόσμια κατάσταση σε αποκαρδιώνει και εμένα επίσης. Με κάνει να μη θέλω να ζω. Εκνευρίζομαι που κανείς δε με ρώτησε για να με φέρει εδω πέρα σε αυτό τον παλιόκοσμο.
΄Ομως αφού είμαι εδώ θα αγωνίζομαι τουλάχιστον για αυτά που μπορώ.
Είσαι πολύ νέος για να έχεις χάσει τη διάθεσή σου. ΄Οσο για τη δουλειά, δες την τουλάχιστον σαν το μέσον που σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις πράγματα που θέλεις.

Περαστικός είπε...

Γεια σας, Διόνα, Zizugataki.

ellinida είπε...

Θα πω τίποτα χοντρό για τον δήμαρχο της Ολυμπίας και δεν μου το επιτρέπει η ανατροφή μου. Λες και οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι κάτι άλλο εκτός από marketing και προιόντα και μίζες και ρεμούλες και ντοπάρισμα. Τα έχουν ξεπουλήσει όλα πιά.
Γιαούρτωμα πάντως που του χρειάζεται!
Σου αφήνω αυτό το λινκ. Εστω την υπογραφή μας αφού δεν μπορούμε να προσφέρουμε τίποτα άλλο δυστυχώς.

http://www.avaaz.org/en/tibet_end_the_violence/97.php/?cl_tf_sign=1

pensierix είπε...

Πάλι καλά που δεν ζητήσαμε από τους Θιβετιανούς να αλλάξουν τη σημαία τους επειδή θυμίζει αυτή των Σκοπίων, υποστηρίζοντας ότι αν το πάρουν χαμπάρι οι Σκοπιανοί, θα άλλαξουν αυτοί τη δική τους επαναφέροντας τον ήλιο της Βεργίνας...

doctor είπε...

Και να σκεφτείς ότι σε αυτή την αντιδημοκρατική χώρα έδωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το υπέρτατο γεγονός της Ειρήνης και της συναδέλφωσης.

doctor

Χρήστος Αθανάσουλας είπε...

Να είσαι καλά περαστικέ, που το πρόβαλες το θέμα.
Από την πρώτη μέρα με τις μικρές μου δυνάμεις το παλεύω, εδώ κάτω και στο blog μου...

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΗΘΙΚΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΤΟΥΣ...
ΚΑΙ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΔΙΑΙΤΟΙ, εθισμένοι στο εύκολο...
και ό,τι άλλο συνεπάγεται αυτό...

Περαστικός είπε...

Καλημέρα σε όλους,

Pensierix, ας αποκτήσουν πρώτα κάποια αυτονομία οι άνθρωποι, οι οποίοι ήταν μια ανεξάρτητη χώρα που βρίσκεται υπό ξένη κατοχή, με μαζική εγκατάσταση εποίκων. Σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για κάποιο εθνοτικό-μειονοτικό πρόβλημα, αλλά για την απροσχημάτιστη κατοχή μιας ξένης χώρας εδώ και 58 χρόνια.

Doctor, πολύ πικρή ιστορία αυτό που έχουν καταντήσει να είναι οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες και η διεφθαρμένη κάστα που τους διαχειρίζεται.

Απ’ αλλού, το είδα. Ευχαριστώ και για την αναφορά στο τελευταίο σου ποστ. Νομίζω ότι πραγματικά η υπόθεση του Θιβέτ «θάβεται», αλλά τώρα τα πράγματα έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, παρά και τον πλήρη αποκλεισμό της περιοχής από τις κινεζικές αρχές. Το BBC είχε απίστευτα βίντεο με έφιππους διαδηλωτές που μπαίνουν σε πόλεις. Πρέπει να υπάρχουν πάρα πολλοί νεκροί εκεί πέρα και η υπόθεση δεν έχει τελειώσει.

pensierix είπε...

@ περαστικέ

Εχεις απόλυτο δίκιο, το σχόλιό μου είχε ειρωνική διάθεση.

Lion είπε...

Καλησπερα,
κατα την γνωμη μου, οι Ολυμπιακοι πρεπει να καταργηθουν εντελως. Καλο θα ηταν να γινονται "σεμνα και ταπεινα", ετσι για ενα δαφνινο στεφανι και μονο (ουτοπικο).

Αλλα τετοιοι αγωνες ουτε αθλητες θα μαζευαν, ουτε θεατες. Ξεχνατε τι εγινε το 2004 στην Αθηνα με τον Κεντερη; Οι θεατες πανε στους αγωνες για να δουν το δικο τους εθνος να ταπεινωνει αλλα εθνη. Ακομα και ολοι οι αθλητες γινονταν εν μια νυκτι αντοπαριστοι, απλοι ανθρωποι (και οχι cyborgs), ακομα και τοτε θα υπηρχε η εθνικιστικη σκοπια των αγωνων.

Οχι, δεν θελω τετοιους αγωνες. Ουτε με αντοπαριστους, ουτε (πολυ περισσοτερο) με ντοπαρισμενους. Το πραγματικα τιμιο θα ηταν να μαζευονταν οι αθλητες, να αγωνιζονταν και να επαιρναν ενα μεταλλιο για την νικη. Ουτε εθνη, ουτε σημαιες, ουτε εθνικοι υμνοι - τιποτα. Αλλα ποιος θεατης θα τους παρακολουθουσε;

Τις περισσοτερες φορες το ψαρι βρωμαει απ το κεφαλι - στην περιπτωση των Ολυμπιακων αυτο ειναι ιδιαιτερα οφθαλμοφανες. Οι κακομοιρηδες (ντοπαρισμενοι) αθλητες ειναι πιονια ενος τεραστιου μηχανισμου. Το ξαδερφακι του Σαμαρανκ (που ηταν προεδρος της IOC επι 10ετιες και εφυγε μετα το 2004) ειναι ο *αποκλειστικος* διαχειριστης των διαφημιστικων + τηλεοπτικων δικαιωματων ΟΛΩΝ των Ολυμπιακων αγωνων. Η αξιοκρατια σε ολο της το μεγαλειο.

Για καθε αθλητη που αγωνιζεται υπαρχουν 3 παρασιτα που σιτιζονται τζαμπα (παραγοντες, διοργανωτες κλπ. ) και μαλιστα επισημα και συμφωνα με τον νομο. Τι θα απογινουν ολοι αυτοι; Μπροστα στον βοθρο της οικονομικης διαπλοκης των μεσαζοντων, το ερωτημα, αν ενας αθλητακος ειναι ντοπαρισμενος η οχι, μου φαινεται εντελως ασημαντο.

Μπουκοταζ λογω Θιβετ; Αχαχαχα, τι μας λετε. Και ποιος θα φαει τις εκατονταδες τα εκατομμυρια;

Ο δημαρχος πολυ καλα εκανε και εδιωξε τους θιβετιανους. Ενας δημαρχος πρεπει να εκφραζει τον λαο και ο λαος δεν ενδιαφερεται για θιβετιανους - ενδιαφερεται για τουριστικο συναλλαγμα.
Ο ελληνας ξεσηκωνεται μονο οταν προκειται για τα συμφεροντα των παπαδων (ταυτοτητες, μακεδονικο κ.α. ) ειτε οταν του θιγουν την αργομισθια στο δημοσιο. Στα υπολοιπα αδιαφορει.

Περαστικός είπε...

Pensierix, ναι, ναι το κατάλαβα :))), αλλά το χρησιμοποίησα ως αφορμή διότι όλο και θα ακουστούν και κάτι τέτοιες απόψεις.

Dralion, συμφωνούμε σχεδόν σε όλα.

Wolf είπε...

Βλέπεις όταν καίγεται ο τόπος, κανείς δεν είναι εκεί να υπερασπιστεί τον 'ιερό τόπο'.
Όταν έρχονται όμως, μερικοί ενοχλητικοί να μας ζητήσουν αυτό που δεν θα τους δώσουμε ΠΟΤΕ (άσχετα εάν ήδη το έχουν από μοναχοί τους), την Ελευθερία, έπηξε ο τόπος στους αστυνομικούς και να πω, ασφαλίτες, να πω σεκιουριτάδες, τί ήταν με τις αθλητικές φόρμες, δεν ξέρω.

Μακαρίζω ειλικρινά τους Θιβετιανούς και τους φίλους τους. Ήρθαν μετά από χιλιάδες χρόνια, να μας υπενθυμίσουν πως είναι κάποιος ελεύθερος, πώς μοιάζει. Και ήταν ελεύθεροι ακόμα και όταν τις έτρωγαν και όταν τους τράβαγαν στα κελλιά και στο Αυτόφωρο.

Και μας ευχαρίστησαν για την σιωπηλή μας παραδοχή, πώς έχουν δίκιο αυτοί και όχι ο Κυριακού, το Πεκίνο, ο πάλαι ποτέ κοινοτάρχης και η ΝτοπΟλυμπιακή Επιτροπή της Αυξητικής Ορμόνης και ναδρονολόνης

Περαστικός είπε...

Καλημέρα Wolf, της αστυνομίας ήταν αυτοί με τις φόρμες, τώρα ακριβώς ποιας υπηρεσίας δεν θυμάμαι. Η ειρωνία είναι ότι ο Κυριακού, που έβγαζε λόγο και καθόταν στους επισήμους, δίπλα από υπουργούς, έχει καταδικαστεί σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για βαρύτατες πολεοδομικές παραβάσεις (τσιμέντωσε νομίζω μια ακτή μπροστά στο εξοχικό του για να δένουν τα "σκάφη". Το κράτος της ξεφτίλας πρώτα αυτό ευτελίζει τα πάντα. Κάποιος με φόρμα να συλλάβει αυτό το κράτος.