Παρασκευή, Φεβρουαρίου 22, 2008

Δευτέρα παρουσία

Άνοιξε τα μάτια και κοίταξε την οθόνη μπροστά του. Κοιτούσε το ιστολόγιό του. Ήταν στο γραφείο του σπιτιού του. Ένοιωθε ζαλισμένος. Κοίταξε γύρω του και είδε μερικά περίεργα γκριζοπράσινα πλάσματα. Περιέργως, δεν αισθάνθηκε φόβο. Άκουσε μια φωνή στο μυαλό του "Είμαστε πλάσματα από άλλο πλανήτη, επισκεφθήκαμε τον πλανήτη σας, αλλά τον βρήκαμε ερημωμένο. Οι επιστήμονές μας μελετούν τον πολιτισμό σας που κάποτε ήκμασε εδώ. Βρήκαμε κάποιους εξυπηρετητές αυτού που ονομάζατε Διαδίκτυο και μέσα σε αυτούς βρήκαμε αρκετές πληροφορίες, μεταξύ αυτών, το ιστολόγιό σου. Εσύ έπαψες να ζεις πριν από δέκα αιώνες περίπου. Με βάση τα κείμενά σου, μπορέσαμε να σε ανασυστήσουμε. Βλέπεις, είμαστε πολύ εξελιγμένοι στην επεξεργασία του λόγου, τουλάχιστον με τα δικά σας μέτρα. Μπορούμε να ερμηνεύουμε και να χρησιμοποιούμε τις λέξεις όπως κάποτε εσείς το DNA και ακόμη καλύτερα. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να σου δώσουμε περισσότερο από δώδεκα ώρες ύπαρξης. Μπορείς να διαθέσεις αυτή τη μέρα όπως θέλεις. Μπορέσαμε να αναδημιουργήσουμε επίσης το σπίτι σου αλλά δεν μπορείς να απομακρυνθείς από αυτό. Αν κοιτάξεις από τα παράθυρα, θα δεις τη γνώριμη εικόνα της πόλης σου, αλλά αυτή δεν είναι παρά μια εικόνα. Καλημέρα σου."

Τα πλάσματα απομακρύνθηκαν. Σηκώθηκε κάπως μουδιασμένος. Κοίταξε το ρολόι του, η ώρα ήταν 9 το πρωί. Πήγε στην κουζίνα, όλα ήταν στη θέση τους, όπως τα θυμόταν. Ένα περιστέρι, από αυτά που κουτσουλούσαν το πεζούλι, ήταν κουρνιασμένο εκεί και τον κοιτούσε το ίδιο αδιάφορα, όπως πάντα. Το καλημέρισε όπως πάντα. Ετοίμασε και έφαγε το πρωινό του ήσυχα, απολαμβάνοντάς το σαν να είχε όλη τη ζωή μπροστά του. Μετά, περιπλανήθηκε στο σπίτι. Επεξεργάστηκε τα έπιπλα, τα ρούχα στις ντουλάπες. Κοίταξε τα άλμπουμ με τις φωτογραφίες της οικογένειάς του και των φίλων του. Έβαλε μουσική. Χάιδεψε τις ράχες των βιβλίων του στη βιβλιοθήκη, μερικά τα ξεφύλλισε. Κοίταξε έξω. Ήταν άνοιξη, μερικά πουλιά κελαηδούσαν. Στο δρόμο υπήρχε κάποια κίνηση, αυτοκίνητα (και ας ήταν πεζόδρομος), θόρυβοι, το βουητό της πόλης, ήξερε όμως ότι όσα του είχαν πει τα παράξενα γκρι πλάσματα ήταν αλήθεια. Άνοιξε την μπαλκονόπορτα και εισέπνευσε μερικά φευγαλέα ανοιξιάτικα αρώματα ανακατεμένα με πολύ καυσαέριο. Χάθηκε στις σκέψεις του. Κάποια στιγμή κοίταξε το ρολόι του, δώδεκα η ώρα, είχαν περάσει τρεις ώρες. Πήγε στον υπολογιστή που έμενε ανοικτός και κάθισε μπροστά στο πληκτρολόγιο.

Συνδέθηκε στον λογαριασμό του ιστολογίου του και πάτησε «Νέα ανάρτηση». Άρχισε να γράφει μανιωδώς, ανέβαζε το ένα ποστ μετά το άλλο. Ό,τι δεν είχε γράψει στον κανονικό χρόνο της ζωής του, το έγραφε στην παράταση. Μερικές φορές σηκωνόταν, έκανε μερικές βόλτες, σκεφτόταν, ξανακαθόταν και συνέχιζε να κτυπάει με μανία το πληκτρολόγιο. Η ώρα πέρασε γρήγορα. Κοίταξε το ρολόι του, είχε βραδιάσει, εννέα παρά δέκα λεπτά. Πάτησε «Δημοσίευση Ανάρτησης» για το τελευταίο του ποστ. Έπαιξε λίγο με το ροδάκι του ποντικιού για να μετακινηθεί πάνω και κάτω στις αναρτήσεις του. Χαμογέλασε με ικανοποίηση και διαλύθηκε σε ένα πολύχρωμο σύννεφο από pixel.

Σημείωση: Η ιδέα μου ήλθε όταν θυμήθηκα το τέλος του Artificial Intelligence.

16 σχόλια:

ΓΑΪΔΑΡΑ είπε...

Tους έχω σε μεγάλη υπόληψη τους εξωγήινους... και μόνο που δεν καταδέχονται να μας συναναστραφούν σημαίνει ότι έχουν καλή ποιότητα αν μη τι άλλο... αλλά τόσο απρόσεκτοι??? Καλά δεν είδαν τα σκίτσα σου? Αυτά και μόνο άξιζαν άλλες 12 ώρες... :)

Περαστικός είπε...

Καλημέρα Γαϊδάρα :)

Lion είπε...

!!
Πολυ καλό κειμενο,

καλημερα

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία ιστορία!

nelly είπε...

Θα θεωρουσα το Α.Ι. εξαιρετικο, εαν ειχε τελειωσει στο σημειο που ο μικρος πεφτει στη θαλασσα.

cynical είπε...

Γειά σου Περαστικέ! Δεν κατάλαβα καλά. Αν οι εξωγήινοι μπήκαν στον κόπο να σε ανασυστήσουν γιατί σε έκαναν μετά delete; Τί τους εξυπηρετούσε; Τί τους πείραζε να σε άφηναν να ζήσεις και να κάνεις μια ζωή αναρτήσεις;
Κακοί, κακιασμένοι, φθονεροί, σκατόψυχοι εξωγήινοι!!!

Περαστικός είπε...

Καλησπέρα σας, ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

Nelly, πολλούς τους ξενέρωσε αυτό το τέλος.

Cynical, μάλλον το μετανιώσανε :D

zizugataki είπε...

Τέλος πάντων αυτή η ελπίδα για ζωή μετά θάνατο και η ματαιοδοξία του να αφήσουμε τα ίχνη μας στην απεραντοσύνη της αιωνιότητας υπάρχουν και στους καλύτερους ιστολόγους.
Το καλό με αυτό είναι ότι διαβάζουμε ωραίες ιστορίες μεταφυσικής φαντασίας.
Καλησπέρα και καΛό Σαββατοκύριακο.

Περαστικός είπε...

Καλησπέρα Zizugataki, προσωπικά, το μόνο που επιθυμώ είναι γαλήνη. Αν δεν υπάρχει τίποτε μετά, τόσο το καλύτερο :)

Ανώνυμος είπε...

Η ανάγκη ν'αφήσουμε το χνάρι μας.
Μάταιο δεν είναι;
Πικρό τέλος κι'εμένα μου αρέσουν τα happy ends.
πχ αν έγραφα εγώ μιά τέτοια ιστορία, ο άνθρωπος θα κατάφερνε να ξαναχτίσει τον κόσμο.

ελληνίς

Περαστικός είπε...

Μπα... για εμένα χάπι εντ είναι το τέλος του κόσμου :P

cynical είπε...

Δεν θέλω να συμμετέχω σαυτό το happy end.

Φλύαρος είπε...

Να διορθώσω σχετικά με την ταινία ότι στο τέλος της τα πλάσματα που εμφανιζόνται δεν είναι εξωγήινοι αλλά προχωρημένα Mechas (τα ρομπότ της ταινίας). Πολύς κόσμος, κι εγώ πριν διαβάσω σχετικά, νόμισαν ότι ήταν εξωγήινοι λόγω της εμφάνισης που αλά Σπίλμπεργκ παραπέμπει σε Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου. Αλλά δεν ήθελε να παρουσιάσει εξωγήινους ο Σπίλμπεργκ, ο σκοπός του ήταν να δείξει ότι τελικά σώθηκαν τα ρομπότ κι όχι οι άνθρωποι. Κατά τα άλλα μια εξαιρετική ταινία που δυστυχώς έγινε πολύ μελό στο τέλος.

Την καλημέρα μου και καλή εβδομάδα Περαστικέ

Διόνα είπε...

Πολύ ωραίο κείμενο, Περαστικέ!

Αν και όσον αφορά το ΑΙ, θα συμφωνήσω με την nelly για το τέλος.

aerostatik είπε...

Αν οι εξωγήινοι σε ανάστησαν μέσω των αναρτήσεων, τότε είσαι το πρώτο golem του διαδικτύου που αναπαραγάγει τον εαυτό του...

Περαστικός είπε...

Καλά Cynical, μπορούμε να το παίξουμε κορώνα γράμματα ή να έχουμε δύο παράλληλους κόσμους, με τον ένα τελειώνει και τον άλλο να συνεχίζει να υπάρχει, ικανοποιώντας και τις δύο επιθυμίες.

Ενδιαφέρουσα πληροφορία Φλύαρος, δεν το είχα προσέξει.

Ευχαριστώ Διόνα.

Ενδιαφέρουσα παρατήρηση Aerostatik, και βέβαια, από τις νέες μου αναρτήσεις κάποιος θα μπορούσε να με ξανα-αναστήσει μελλοντικά για να ανεβάσω νέες αναρτήσεις κ.ο.κ. (αν υποθέσουμε ότι οι παλιές δεν μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν) επιτυγχάνοντας ένα κυκλικό αποτέλεσμα. Ο λόγος μας, όπως και το DNA μας, μεταφέρει κάτι από εμάς.