Κυριακή, Φεβρουαρίου 10, 2008

Μπορείς να μείνεις μακριά της;

... και μια ενδιαφέρουσα πρόταση από το ιστολόγιο "Χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος". Να μην ανοίξουμε την τηλεόραση αύριο, Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου. Βέβαια, το θέμα είναι αν και πώς χρησιμοποιούμε την τηλεόραση καθημερινά. Φοβάμαι ότι είναι δύσκολο να πείσεις τους τύπους με τα μηχανάκια μέτρησης της τηλεθέασης να συμμετάσχουν σε μια τέτοια κίνηση. Άσε που για να λάβει διαστάσεις μια τέτοια κίνηση "μπλόγκερς" πρέπει να προβληθεί από τα παραδοσιακά ΜΜΕ, δηλ. και την τηλεόραση, οπότε μάλλον είναι καταδικασμένη να περάσει απαρατήρητη (εκτός αν η τηλεόραση είναι διατεθειμένη να μεταδώσει την είδηση του κλεισίματός της, χμ...). Σίγουρα, αυτό που δεν θα περνούσε απαρατήρητο είναι η γενική αλλαγή των συνηθειών, της στάσης και των προτιμήσεων ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας ως προς την τηλεόραση. Εγώ πάντως κλειστή θα την έχω, όπως κάνω έτσι και αλλιώς αρκετές ημέρες (ήμουν και δύο χρόνια χωρίς τηλεόραση).

Αν μπορείτε πάντως και έχετε αποθέματα θέλησης, μην ανοίξετε αύριο, 11/2, την τηλεόρασή σας. Αν δεν αποδείξετε κάτι στους άλλους, θα αποδείξετε κάτι στον εαυτό σας, ότι δεν είστε εξαρτημένοι, και επιπλέον θα βοηθήσετε λίγο και το περιβάλλον. "Πιο εύκολα κόβει ναρκομανής την πρέζα για μια μέρα, παρά τηλεθεατής την τηλεόραση για μια μέρα", σκίτσο του ιστολογίου. Αλλά ξέρω, ξέρω, γιατί να το κάνετε και τέλος πάντων εσείς το ελέγχετε και όποτε θέλετε την κλείνετε, δεν έχετε πρόβλημα. Είπε ο τηλεθεατής τον ναρκομανή εξαρτημένο. ;-)

11 σχόλια:

ΓΑΪΔΑΡΑ είπε...

πότε το σκάρωσες το σκιτσάκι??? μπήκα πριν λίγο και δεν υπήρχε... αν έχει ταλέντο ο άνθρωπος!... και δεν υπερβάλλω ;)
:)

Περαστικός είπε...

Γεια σου Γαϊδάρα, κάτι τόσο απλό δεν χρειάζεται πάνω από 5-10 λεπτά, μαζί με το βάψιμο :P

Φλύαρος είπε...

Πολύ ωραίο το σκίτσο σου (όπως πάντα). Ευχαριστώ για την αναδημοσίευση, αν και η αρχική ιδέα δεν ήταν δική μου. Τέλος πάντων αυτό που έχει σημασία είναι το να δείξουμε ότι αντιδρούμε στα τηλε-σκουπίδια που μας σερβίρουν. Την καλησπέρα μου.

Περαστικός είπε...

Παρακαλώ, Φλύαρος.

Αν δεν καταλαβαίνει κάποιος το σχόλιο της Γαϊδάρας, το κείμενο αυτό το είχα ανεβάσει σήμερα αρχικά χωρίς σκίτσο, ως προσθήκη στην προηγούμενη ανάρτηση, μετά έκανα το σκίτσο και δημιούργησα αυτή την ανάρτηση. Φυσικά, δεν είναι τίποτε το ιδιαίτερο. Η Γαϊδάρα είναι εξαιρετική φωτογράφος και μπορείτε να θαυμάσετε τις φωτογραφίες της στο ιστολόγιό της.

Yellow Kid είπε...

Σχεδόν τρία χρόνια την έχω κλειστή τη ριμαδα!
Σύμφωνο με βρίσκει η κίνηση του "Χωρίς Φόβο" αλλά για πραγματική αποτοξίνωση χρειαζόμαστε πάνω απο μία ημερα!!!

Ανώνυμος είπε...

και εγω αυτο πιστευω..

ολοι αυριο ανοιχτες τηλεορασεις
και τις κλεινουμε ολες τις υπολοιπες μερες...τοτε θα φανει η δυναμη μας

Περαστικός είπε...

Yellow Kid, καλά κάνεις, αν θες να έχεις χρόνο στη ζωή σου για πολλά πράγματα, κλείσε την τηλεόραση.

Thanos, γενικά, είμαι υπέρ της επιλεκτικής χρήσης. Προσωπικά, βλέπω κάποια ντοκιμαντέρ, μερικές ταινίες και μερικές φορές το δελτίο ειδήσεων στον ΣΚΑΙ, επειδή είναι σύντομο, ή στα κρατικά κανάλια. Αν κάποιος θέλει να μην ανοίξει τηλεόραση σήμερα, έστω για να δει "αν αντέχει", κακό δεν είναι.

cynical είπε...

Καλημέρα περαστικέ. Ας μην κάνουμε σαν παιδιά που φοβούνται μη παρασυρθούν. Τί κι αν δεν την ανοίξουμε για μια μέρα και την ανοίγουμε όλες τις άλλες. Είναι σαν το μπουκοτάζ στα ψώνια ή τη μέρα χωρίς τσιγάρο ή χωρίς αυτοκίνητο. Αν το κόψεις το ρημάδι όσα πακέτα κι αν σου φέρουν μπροστά σου το ίδιο σου κάνει. Επίσης και με το αυτοκίνητο. Ή συνειδητά δεν το χρησιμοποιείς στην πόλη κάθε φορά ή με μια μέρα δεν κάνεις και τίποτε. Μόνο ψιλο-απενοχοποιείσαι.
Εμείς που λέμε όχι στην τηλεόραση έτσι κι αλλιώς δεν την πολυ-χρησιμοποιούμε. Οι άλλοι που ξημεροβραδυάζονται θέλουν τύπου θεραπεία, εγκεφαλική που είναι χρονοβόρα. Μια θεραπεία σοκ θα σώσει αλλά ποια νάναι αυτή;

zizugataki είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
zizugataki είπε...

Ξαναστέλνω το σχόλιο γιατί μου έβγαλε κάποια λάθη.
Λέω λοιπόν να πούμε στους νοικοκυραίους με τα μηχανάκια πως αν κλείσουν την τηλεόραση για μερικές μέρες θα τους κάνουν αύξηση στο χαρτζιλίκι.
'Ετσι μπορεί να πεισθούν να την κλείσουν την έρμη και θα ωφεληθούν οικονομικά και ίσως αρχίσουν απεξάρτηση με την ευκαιρία.
Εκτός και αν έχουν τόσο πολύ χρόνο που δεν ξέρουν τί να τον κάνουν.
Αλλά τότε πιθανόν να πάρουν κανένα βιβλίο να διαβάσουν.
Δεν χρειάζεται να το αγοράσουν, αν δεν έχουν λεφτά, ας το δανειστούν από την πιο κοντινή βιβλιοθήκη.
'Ετσι θα κάνουν και γυμναστική γιατί θα περπατήσουν λίγο.
Απλά δίνω ιδέες.
Μετά τον Τσίπρα, που ξέρεις, κάτι μπορεί να αλλάξει σε αυτήν την έρμη χώρα.
Εύχομαι και ελπίζω.

Περαστικός είπε...

Καλησπέρα Cynical, και εγώ δεν πολυπιστεύω στα αποτελέσματα που έχουν κινήσεις του τύπου "ημέρα για το τάδε πράγμα", αλλά είναι ίσως τρόπος προβολής θεμάτων.

Γεια σου Zizugataki, βιβλία; Αυτά στο λεξικό ορισμένων ορίζονται ως μπιμπελό για τη διακόσμηση των ραφιών :) Αν και ιδεολογικά δεν ανήκω στο χώρο, ελπίζω να βγει κάτι καλό. Το χειρότερο το βλέπουμε καθημερινά από τα ΄δύο κόμματα εξουσίας.