Τρίτη, Μαΐου 29, 2007

malpractice

«Οι γιατροί είναι ανεύθυνοι, ανίκανοι και άρπαγες στη συντριπτική τους πλειοψηφία.Η μόνη τους έννοια είναι η "κονόμα".Οι φαρμακευτικές κάνουν κουμάντο,η δικαιοσύνη τους αφήνει ατιμώρητους και ανθρώπινες ευτυχίες εξακολουθούν να χάνονται ΑΔΙΚΑ.»


Αυτή τη τη μεγάλη αλήθεια την άκουσα απόψε στο δελτίο ειδήσεων του κρατικού καναλιού της ΝΕΤ. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσα να το φανταστώ ποτέ. Το ότι συνέβη το οφείλουμε σε ένα ιστολόγιο που έκανε τη διαφορά, στο ιστολόγιο malpractice. Η δημιουργός του, η Αμαλία, υπέφερε πολύ και εδώ και λίγες μέρες δεν είναι πια μαζί μας. Όσο ζούσε, η δύναμη της αλήθειας της και του πόνου της είχε κάνει πολλούς να ασχοληθούν μαζί της, τώρα που έφυγε, έγινε θέμα σε όλα σχεδόν τα κανάλια και τα άλλα ΜΜΕ (ενδεικτικά, δείτε εδώ). Κανένας δεν τολμά να αμφισβητήσει φανερά τα όσα αφηγήθηκε. Αν θέλετε την άποψή μου, με τη δημοσιότητα και την αποδοχή της μαρτυρίας της κάποιοι προσπαθούν να ξορκίσουν τα φαντάσματα που μπορεί να τους καταδιώξουν.

Δεν ξέρω αν αρκεί το θάρρος της Αμαλίας για να αλλάξει κάτι ουσιαστικό, αλλά αυτό πια θα είναι δικό μας πρόβλημα και δική μας αποτυχία, όχι της Αμαλίας, που πέτυχε πολλά και άφησε βαθύ το χνάρι της.

Κοντά ή την ίδια ημέρα που έφυγε η Αμαλία, πληροφορήθηκα ότι άνθρωποι του περιβάλλοντός μου έδωσαν «φακελάκι» χίλια ευρώ σε έναν γιατρό για μια εγχείριση. Κακώς, αλλά ποτέ δεν κατηγορώ τον ασθενή, που βρίσκεται σε μια θέση μεγάλης αδυναμίας, το ηθικό βάρος πέφτει στους ώμους του ισχυρού μέρους της συναλλαγής, του γιατρού. Πάντως, για να συμπληρώσω αυτήν τη μικρή ιστορία, η απόκριση του γιατρού ήταν «και άλλα 200 ευρώ για τον αναισθησιολόγο».
-

Καληνύχτα Αμαλία, αυτή η χώρα δεν θ' αλλάξει ποτέ (;)

9 σχόλια:

Lion είπε...

Καλημερα απαισιοδοξη,

οχι, αυτη η χωρα δεν θα αλλαξει ποτέ.
Τα τραγικα περιστατικα (και δεν ειναι μονο η Αμαλια) που βλεπουν το φως της δημοσιοτητας χρησιμευουν για να μας δωσουν την εντυπωση οτι "γινεται κατι".
Οσο για εκεινα που δεν βλεπουν το φως της δημοσιοτητας...ασε καλυτερα.

Περαστικός είπε...

Έτσι είναι δυστυχώς, Dralion.

aerostatik είπε...

Σημασία έχει να κάνουν σωστά οι γιατροί τη δουλειά τους.
Δωρεάν υγεία δεν υπάρχει.
Οι άρρωστοι δίνουν τα πάντα για να γίνουν καλά.

Περαστικός είπε...

Μεγάλο ερώτημα το αν κάνουν σωστά οι γιατροί τη δουλειά τους. Από πού να ξεκινήσεις και που να τελειώσεις; Να πούμε για τις συνταγογραφήσεις που γίνονται για να εισπράττονται προμήθειες από τις φαρμακευτικές εταιρείες, να πούμε για τα ρεκόρ τοκετών με καισαρική στην Ελλάδα για να εισπράττονται μεγαλύτερες αμοιβές, να πούμε για την πλήρη ατιμωρησία και έλλειψη ελέγχου από τους ιατρικούς συλλόγους και τη δικαιοσύνη;

Αλλά ακόμη και αν οι γιατροί κάνουν σωστά τη δουλειά τους, οφείλουν και να μην εκβιάζουν και να μην εξαπατούν τους ασθενείς, όπως και κάθε άλλος επαγγελματίας ή υπηρέτης λειτουργήματος.

Φυσικά και δεν υπάρχει δωρεάν υγεία. Νομίζω μάλιστα ότι στην Ελλάδα την πληρώνουμε πολύ ακριβά και όχι μόνο με χρηματικό αντίτιμο (παρεμπιπτόντως, νομίζω ότι είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας, κάτι που μπορεί επίσης να σημαίνει ότι δεν έχουμε φτηνές, αλλά, αντίθετα, πολύ ακριβές υπηρεσίες υγείας). Ξέρεις όμως κάτι; Όταν έχω μια σύμβαση με το ασφαλιστικό μου ταμείο που λέει ότι βάσει των εισφορών που πληρώνω δικαιούμαι κάποιες υπηρεσίες, ΑΠΑΙΤΩ να λαμβάνω αυτές τις υπηρεσίες με τους όρους που προβλέπει αυτή η σύμβαση, πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που δεν μου επιτρέπουν να πάρω τα λεφτά μου και να απευθυνθώ κάπου αλλού για ασφάλιση υπηρεσιών υγείας. Όταν κάποιος καταπατά μια σύμβαση που έχει μαζί μου, έχω ή δεν έχω δικαίωμα καταγγελίας της;

Πέρα όμως από όλα αυτά, υπάρχει το θέμα της συμπεριφοράς και της ηθικής ακεραιότητας κάθε ιατρού ή τέλος πάντων της συμμόρφωσης με τους νόμους και τους όρους της σύμβασης εργασίας του.

Φυσικά και οι άρρωστοι δίνουν τα πάντα για να γίνουν καλά, το θέμα είναι αν πρέπει να τους παίρνουν τα πάντα για να γίνουν καλά και μάλιστα αυτοί που δεν έχουν δικαίωμα να ζητήσουν τίποτα.

Κανένας γιατρός δεν έχει το δικαίωμα να εκβιάζει τους ασθενείς του για πρόσθετες αμοιβές πέραν όσων προβλέπει η σύμβασή του και οι άλλοι όροι και προϋποθέσεις βάσει των οποίων απασχολείται από τον εργοδότη του (το Δημόσιο). Επέλεξε να εργαστεί με αυτούς τους όρους. Εάν αυτοί οι όροι δεν τον ικανοποιούν, μπορεί πάντα να αναζητήσει άλλο εργοδότη ή να απασχολείται αποκλειστικά στο ιατρείο του ή, τέλος, να κάνει κάποιο άλλο επάγγελμα. Πώς θα σου φαινόταν εάν ο υπάλληλος μιας εταιρείας σου ζητούσε πρόσθετη αμοιβή για να σου παράσχει μια υπηρεσία που έχεις ήδη αγοράσει από τον εργοδότη του;

Η παράνομη, μαύρη και εκβιαστική απόσπαση αμοιβής και η απάνθρωπη συμπεριφορά δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτά.

Ακόμη όμως και αν δεχθούμε το παραμύθι ότι είναι μερικοί καλοί γιατροί που παίρνουν φακελάκι διότι έχουν ζήτηση οι υπηρεσίες τους και ότι αυτό είναι ΟΚ αλλιώς η κάθε «γύφτισσα» θα είχε τις ίδιες πιθανότητες με εμάς να έχει τον καθηγηταρά να την περιθάλψει (ε, ναι, το έχει και το σύστημα πρέπει να το διασφαλίζει αυτό, για όποιον δεν το δέχεται, υπάρχει ο ιδιωτικός τομέας), θυμίζω ότι ούτε αυτό ισχύει, καθώς το φακελάκι το θέλει σήμερα και το κάθε γιατρουδάκι και η κάθε νοσοκόμα για να σου αλλάξει την πάπια, αλλά χρειάζεται και μόνο για να βγεις από μια λίστα που λέει ότι θα εξεταστείς για τον καρκίνο σου του χρόνου.

Αυτό το σύστημα υγείας και αυτή η συμπεριφορά των λειτουργών του είναι επικίνδυνη και για την υγεία και για την αξιοπρέπεια και ακόμη και για την έννομη τάξη και τη δημοκρατία (από τέτοιους βασικούς τομείς και συμπεριφορές σε μια κοινωνία διαμορφώνεται ο σεβασμός του πολίτη προς το κράτος και η κοινωνική συνείδηση).

Προτείνω αγαπητέ aerostatik να διαβάσεις το ιστολόγιο της Αμαλίας από την αρχή, για να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται, είναι μικρό και διαβάζεται μονορούφι. Είναι αρκετά ενδιαφέρον.

seaina είπε...

Δυστυχώς σε αυτή την χώρα έτσι κι αρρωστήσεις και είσαι και φτωχός .. ΠΕΘΑΝΕΣ!

Περαστικός είπε...

Εναλλακτική απάντηση προς Aerostatik

1. Σημασία έχει να κάνουν σωστά οι γιατροί τη δουλειά τους.
- ΚΑΙ να μην λαμβάνουν εκβιαστικά ή παθητικά παράνομες αμοιβές και γενικά να συμμορφώνονται με τις νομικές και ηθικές υποχρεώσεις τους.

2. Δωρεάν υγεία δεν υπάρχει.
- Δεν είπε κανένας ότι υπάρχει. Υπάρχει όμως υποτίθεται δημόσια υγεία ή υπηρεσίες υγείας που καλύπτονται από τα ταμεία. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε δαπάνες για ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας (χωρίς να υπολογίζονται τα «μαύρα»). Κάτι πάει στραβά λοιπόν.

3. Οι άρρωστοι δίνουν τα πάντα για να γίνουν καλά.
- Σωστά, αυτό δεν συνεπάγεται ότι πρέπει και να τους παίρνουν τα πάντα.

Καλημέρα Seaina, το να πεθάνει κάποιος είναι το λιγότερο, πρώτα θα υποφέρει :)

Περαστικός είπε...

Και ένα ενδιαφέρον, ενδεικτικό περυσινό άρθρο από Καθημερινή:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_02/04/2006_179398

ΓΑΪΔΑΡΑ είπε...

Ναι... καληνύχτα στην κοπέλα αυτή, που γνώρισα χάρη σε σένα περαστικέ και σ'ευχαριστώ γι αυτό... έχασα και γω νωρίς τον πατέρα μου απ΄την ασθένεια αυτή και είναι κάτι που με στοιχειώνει ακόμα... απλά δεν υπέφερε εκείνος όπως αυτή η κοπέλα... έφυγε μέσα σε 20 μέρες απ΄τη διάγνωση... αλλά αυτός είναι ένας άλλος δρόμος... επίσης καληνύχτα σε όλους όσοι πέρασαν και περνούν παρόμοιες καταστάσεις... καληνύχτα και στους άλλους απ'την άλλη μεριά... ξέρεις... ο παππούς μου, που κι αυτός πέθανε από την επάρατο, πάντα ήθελε να γίνουμε εγώ κι η αδερφή μου γιατροί... δεν συνέβη γιατί, θα μιλήσω για μένα, η ιατρική ήταν πολύ σοβαρή υπόθεση... ποτέ δεν μου άρεσε να βλέπω τον ανθρώπινο πόνο ως επάγγελμα... δεν θα άντεχα για όλα τα χρήματα του κόσμου... και αναρωτιέμαι... τι άνθρωποι είναι αυτοί τελικά?... μήπως αντί για πανελλαδικές πρέπει να μπουν άλλα κριτήρια ακόμα ακόμα και ψυχολογικά για να γίνει κάποιος γιατρός?... ξέρω πολλούς που προκειμένου να κάνουν το πιο επικερδές επάγγελμα (το εν λόγω δηλαδή) πήγαν σε βαλκανικά κράτη και αγόσρασαν πτυχία... αυτή την στιγμή είναι ανάμεσά μας ειδικευόμενοι ή και έτοιμοι...ναι εντάξει... υπάρχουν και καλοί... αλλά αυτοί ήταν όσοι το ήθελαν πολύ και για διάφορους λόγους δεν το πέτυχαν εδώ (άλλωστε το σύστημα των πανελλαδικών δεν είναι και πολύ σοβαρό, εδώ που τα λέμε, απλά "τροφοδοτεί" την παραπαιδεία...)είναι εκείνοι λοιπόν που διάβαζαν επιμελώς και δεν έκαναν τους λεφτάδες στα κράτη αυτά περνώντας τον καιρό τους στα ελληνικά σκυλάδικα, στα μαγαζιά και στα πολυτελή εστιατόρια... ξοδεύοντας τα εμβάσματα και πουλώντας μούρη... είναι ΠΟΛΥ λίγοι όμως αυτοί... θα έπρεπε να υπάρχει άλλη κατηγορία εξετάσεων για αυτούς... μια εξέταση κινήτρων... Γιατί θέλεις παιδί μου να γίνεις γιατρός?... α) Γιατί με ενδιαφέρει ο τομέας της υγείας και είναι καλά τα λεφτά. β) Γιατί είναι το μόνο σίγουρο επάγγελμα στην ελλάδα. γ) Γιατί το κύρος που προσδίδει είναι το μεγαλύτερο όλων των άλλων επαγγελμάτων. δ) Γιατί αγαπώ τον άνθρωπο.
Γιατί Στέλλα δεν έγινες γιατρός?
Γιατί δεν μπορώ να βλέπω ανθρώπους να υποφέρουν...

Περαστικός είπε...

Καλημέρα Γαϊδάρα, ευχαριστώ που κατέθεσες τα δικά σου βιώματα και λυπάμαι για τον πατέρα σου. Η Αμαλία αναφέρει στο blog της και τους γιατρούς που τη βοήθησαν και της συμπαραστάθηκαν. Δεν έχω ούτε εγώ ούτε κανένας από τους άλλους που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, πιστεύω, κανένα πρόβλημα με το επάγγελμα του ιατρού, το πρόβλημα είναι οι γιατροί που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο, που λαμβάνουν παράνομες αμοιβές και είναι ανεπαρκείς στα καθήκοντά τους, όπως και ο μηχανισμός που διαιωνίζει τις άθλιες, δημόσιες υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας. Πρέπει ορισμένοι να καταλάβουν ότι το σύστημα δεν μπορεί πλέον να λειτουργεί έτσι, ότι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.