Τρίτη, Μαρτίου 27, 2007

Άδικη δίκη

Προεδρεύει ο εντιμότατος Χ Ψ, γνωστός και ως blogger Chucky

Δεν ξεχάσαμε την υπόθεση Blogme.gr (το σχετικό ποστ αυτού του ιστολογίου εδώ, για αναλυτική ενημέρωση εδώ). Μαθαίνουμε λοιπόν ότι ορίστηκε η δίκη για τις 21 Ιουνίου 2007, ώρα 9πμ ,στο Πρώτο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, κτήριο 9 της πρώην σχολής Ευελπίδων.

Το θέμα γενικού ενδιαφέροντος δεν έγκειται τόσο στο ποια είναι τα όρια της σάτιρας και στο ποιόν του σατιριζόμενου προσώπου. Στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν θα άλλαζε τίποτε εάν ο μηνυτής ήταν κάποιος άλλος «σοβαρότερος» και εάν το ιστολόγιο που αποτελεί τον έμμεσο στόχο περιείχε όντως συκοφαντικό και δυσφημιστικό περιεχόμενο. Το βασικό θέμα είναι ότι ο υπεύθυνος της τοποθεσίας (aggregator) ο οποίος μηνύεται (και ουσιαστικά έχει ήδη τιμωρηθεί και υποστεί ζημία λόγω των ενεργειών των οργάνων της τάξης και των λειτουργών της δικαιοσύνης) δεν είναι ο υποτιθέμενος υβριστής, αλλά μόνο παρείχε παραπομπές (με τη μορφή RSS Feed) σε άλλα site, μεταξύ αυτών και του επίμαχου ιστολογίου. Ένα άλλο βασικό θέμα είναι η διαδικασία της αυτόφωρης διαδικασίας, οι κατασχέσεις και ο γενικότερος τρόπος ενέργειας των αρχών.

Το πρόβλημα δεν είναι το τι μηνύσεις κάνει ο κάθε Λιακόπουλος ή εγώ ή ο Α ή ο Β, το πρόβλημα είναι πώς ενεργούν οι λειτουργοί της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Πριν να προβούν σε συλλήψεις, κατασχέσεις κ.λπ. δεν ασχολήθηκαν με το τι σημαίνει RSS Feed; Γιατί τόση σπουδή και ζήλος σε αυτή την περίπτωση; Θα συνέβαινε το ίδιο π.χ. εάν εγώ μήνυα για παρόμοιους λόγους μια εφημερίδα; Ποιες είναι οι απόκρυφες ερμηνείες της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε εμείς οι μη έχοντες ειδικές νομικές γνώσεις και οι οποίες σαφώς ορίζουν ότι:

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 131 (ΦΕΚ Α´ 116/16.05.2003)Προσαρμογή στην Οδηγία 2000/31 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με ορισμένες νομικές πτυχές των υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας, ιδίως του ηλεκτρονικού εμπορίου, στην εσωτερική αγορά.

4. Ευθύνη των μεσαζόντων παροχής υπηρεσιών.

Αρθρο 11

Απλή μετάδοση

1. Σε περίπτωση παροχής μιας υπηρεσίας της κοινωνίας της πληροφορίας συνισταμένης στη μετάδοση πληροφοριών που παρέχει ο αποδέκτης της υπηρεσίας σε ένα δίκτυο επικοινωνιών ή στην παροχή πρόσβασης στο δίκτυο επικοινωνιών, δεν υφίσταται ευθύνη του φορέα παροχής υπηρεσιών όσον αφορά τις μεταδιδόμενες πληροφορίες, υπό τους όρους ότι ο φορέας παροχής υπηρεσιών:

α) δεν αποτελεί την αφετηρία της μετάδοσης των πληροφοριών,

β) δεν επιλέγει τον αποδέκτη της μετάδοσης και

γ) δεν επιλέγει και δεν τροποποιεί τις μεταδιδόμενες πληροφορίες.

2. Οι δραστηριότητες μετάδοσης και παροχής πρόσβασης που αναφέρονται στην παράγραφο 1 περιλαμβάνουν την αυτόματη, ενδιάμεση και προσωρινή αποθήκευση των μεταδιδομένων πληροφοριών, στο βαθμό που η αποθήκευση εξυπηρετεί αποκλειστικά την πραγματοποίηση της μετάδοσης στο δίκτυο επικοινωνιών και η διάρκειά της δεν υπερβαίνει το χρόνο που είναι ευλόγως απαραίτητος για τη μετάδοση.

Να υποθέσουμε μήπως ότι οι αρχές αυτής της χώρας, με την τρωθείσα αξιοπιστία τους και το ήδη τραυματισμένο κύρος τους, είναι ευάλωτες σε πιέσεις ακόμη και από δημόσια πρόσωπα β διαλογής;

Όσα παρατηρώ σε αυτήν τη χώρα, όλο και περισσότερο με κάνουν να αναρωτιέμαι εάν όντως τελικά ζούμε σε μια δημοκρατία ή απλώς σε ένα καθεστώς όπου τα νήματα κινούνται από ορισμένα κέντρα, παράγοντες και παραγοντίσκους, κάτω από ένα φερετζέ κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Η χώρα διασύρεται για άλλη μια φορά και γίνεται περίγελως (και ας νομίζουν οι χαχόλοι ότι το πρόβλημα της ζωής τους ή της εβδομάδας είναι το 1-4 με την Τουρκία).

Εάν μου το επιτρέψουν οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις, θα παραστώ στη δίκη.

4 σχόλια:

Yellow Kid είπε...

yΑπαράδεκτο απο κάθε πλέυρα! Αλλα μην ξεχνάς οτι οι Λιακόπουλοι που επιζητούν την δημοσιότητα προβάινουν σε τέτοιες πράξεις. Οι μηνύσεις έχουν εφευρεθεί για τους κομπλέξικούς, που δεν ξέρουν άλλο τρόπο να βγάζουν πολλα και εύκολα χρήματα!
Μεσαίωνας,ακόμα, στα μπλόγκ και στην χώρα! Υπομονή! Κάποια στιγμή στο μέλλον τα εγγόνια μας θα γελάνε με τους Λιακόπουλους!
Τα πράγματα στην εξελιξή αυτού του κόσμου αλλάζουν συνέχεια, Περαστικέ!

...Περαστικά μας!

Περαστικός είπε...

Καλησπέρα Yellow Kid, ελπίζω όντως τα πράγματα να αλλάξουν προς το καλύτερο, δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι δεδομένο.

ΓΑΪΔΑΡΑ είπε...

ναι... δυστυχώς έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο δημόσιας εξαχρείωσης και ηθικής πολιτειακής έκλυσης που κάνουν κουμάντο και ασκούν επιρροή β' διαλογής τυχάρπαστες και επίδοξες τηλεοπτικές περσόνες... γιατί ακόμα κι αν η Τατιάνα-τίποτα ή η Ρούλα-τίποτα έκανε την εν λόγω μήνυση (για παράδειγμα) η ενεργοποίηση θα ήταν ίδια... φελοί που επιπλέουν και λίθοι-νόμοι που βυθίζονται... απλά ελπίζω να πιάσουμε πάτο σύντομα, γιατί απλώς τον αγγίζουμε καμιά φορά... μήπως και αρχίσουμε να σηκωνόμαστε πάλι... λέμε τώρα.

Περαστικός είπε...

Φοβάμαι ότι έχουμε πάει πιο κάτω και από τον πάτο Γαϊδάρα :(