Παρασκευή, Μαρτίου 23, 2007

Φτάνει πια!

Μην τον δαιμονοποιείτε (περισσότερο από τους άλλους), δεν φταίει (μόνο) αυτός.


Όχι, δεν πιστεύω ότι είναι θέμα ενός προσώπου, για αίσχη όπως αυτά φταίει η νοοτροπία από την οποία διαπνέεται όλος ο κρατικός μηχανισμός, από τον πρωθυπουργό (τον εκάστοτε), μέχρι τον τελευταίο κλητήρα υπουργείου. Επίσης, δεν πιστεύω ότι είναι θέμα "λίγων αστυνομικών" ή ότι το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει τα πρωτεία στην ταλαιπωρία, το ανταγωνίζονται σκληρά και τα άλλα υπουργεία και υπηρεσίες.

Ωστόσο, είναι μια αντίδραση στη σωστή κατεύθυνση και αναδημοσιεύω το κείμενο, χωρίς τη φωτογραφία και το μήνυμά της με τα οποία διαφωνώ (λυπάμαι, αλλά παρά την επικόλληση, οι συνδέσεις των ιστολογίων στο τέλος δεν λειτουργούν, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας εδώ):

Φτάνει πια!


Εμείς οι Έλληνες πολίτες ζούμε, σε καθημερινή πλέον βάση, μια απαξίωση σε βάρος μας. Σε κανέναν άλλο τομέα της Διοίκησης της χώρας μας η απαξίωση αυτή δεν είναι πιο έντονη απ' ότι στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Διαμαρτυρόμαστε για την απαξίωση σε βάρος μας, που παίρνει τη μορφή τυφλής βίας εναντίον συμπολιτών μας. Διαμαρτυρόμαστε για την απαξίωση σε βάρος μας, όταν αυτή εκδηλώνεται με την συγκάλυψη της έκνομης δράσης λίγων αστυνομικών. Διαμαρτυρόμαστε για την απαξίωση σε βάρος μας, που αποτελεί η ανείπωτη ταλαιπωρία για την έκδοση διαβατηρίου και ταυτότητας. Φτάνει πιά! Ζητούμε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για να σταματήσει η απαξίωση σε βάρος των Ελλήνων πολιτών. Ζητούμε:

  • Τον απόλυτο σεβασμό προς την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια των πολιτών.
  • Την αποκατάσταση, με έργα και πράξεις, της αξιοπιστίας της Ελληνικής Αστυνομίας στην οποία έχει ανατεθεί η τήρηση της έννομης τάξης.
  • Τον άμεσο εξορθολογισμό διαδικασιών για την έκδοση διαβατηρίων και ταυτοτήτων.


Ζητούμε αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα σε μια δημοκρατική κοινωνία στον 21ο αιώνα.

Μια πρωτοβουλία των ιστολογίων: Αμπελοφιλοσοφίες, αναΜόρφωση-ιστολόγιο, ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ, Ελεύθερος Σκοπευτής, Ιστολόγιον, ΚΑΙ βλέπω ΚΑΙ ακούω ΚΑΙ μιλάω, Καλτσόβρακο, Λαπούτα, Λευκός Θόρυβος, λ:ηρ, Μαργαριταρένια, Με Νταούλια και Ζουρνάδες, Στέφανος Ν. Παπανώτας, το χέρι, Ψιλικατζού, ANARRIMA, Digital Era, divaynne, doncat, eidisis-sxolia, Fairy Smoke, fastbackwards, Gravity & the Wind, GreekUniversityReform, Non-Linear Complexity, Nylon, oraelladas, RealityTape, taparaponasas stoMIXER, vrypannetweblog, We are not alone Πάρτε μέρος στην πρωτοβουλία μας. tags: polydoras meme: a6edf8bc8e7a7ed85215abe9b94bbc7a

10 σχόλια:

Αθήναιος είπε...

Μπράβο! Με καλύπτει απόλυτα η θέση σας. Όταν μία αντίδραση προσωποποιείται και στρέφεται εναντίον συγκεκριμένου προσώπου όταν τα καταγγελόμενα είναι σαφώς ζητήματα ενός ολόκληρου συστήματος, τότε μιλάμε σαφώς για δαιμονοποίηση.

Περαστικός είπε...

Καλημέρα Αθήναιε, πράγματι, και αυτό χωρίς να αρνούμαι τις προσωπικές ευθύνες που έχει ο κάθε πολιτικός προϊστάμενος, αλλά ήταν καλύτερα τα πράγματα με προκατόχους του ή απλώς ο συγκεκριμένος έχει το μειονέκτημα να μην είναι τόσο ουδέτερος στις εκφράσεις του και το στιλ του; Φοβάμαι ότι ορμάμε πάλι στο κόκκινο πανί και αφήνουμε τον ταυρομάχο. Κατ’ εμένα, μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση φέρουν τα υπηρεσιακά στελέχη, η ιεραρχία και όλη η νοοτροπία και η έλλειψη επαγγελματισμού στην αστυνομία (κοινό χαρακτηριστικό του Δημοσίου), κάτι που υποτιμάται με την έκφραση «έκνομη δράση λίγων αστυνομικών». Κάτι άλλο που παραγνωρίζεται και για εμένα είναι απαράδεκτο είναι ότι η αστυνομία δεν θα έπρεπε να έχει κανένα άλλο ρόλο πέραν της τήρησης της έννομης τάξης και της εφαρμογής των νόμων. Η αστυνομία δεν θα έπρεπε να διεκπεραιώνει γραφειοκρατικές διαδικασίες και η αποστολή αυτή συνιστά κάκιστη χρήση των πόρων της, ενώ παράλληλα θεωρώ ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός είναι ακατάλληλη επιλογή για την εξυπηρέτηση του πολίτη, ακόμη και ως χώρος και υποδομή. Και για να μη γενικεύω, δηλώνω για άλλη μια φορά ότι υπάρχουν πάντα οι φωτεινές εξαιρέσεις ή η «σύννομη δράση λίγων αστυνομικών» :-)

Yellow Kid είπε...

Νομίζω, κανείς δεν τον δαιμονοποιεί πραγματικά. Είναι πολύ μικρός.(Εχουμε δαιμονοποιήσει αλλους ποιό σημαντικούς)

....Αλλα ενα χεσιματάκι το θέλει ο σκυλομούρης!

cyrus είπε...

Ήδη είπα πολλά για τα θέμα, και δεν χρειαζόταν.

Περαστικέ, βάλε ένα λάμδα ακόμη στη λεζάντα, μην έρθει καμιά Προμηθέα και σε κράξει...

Περαστικός είπε...

Καλησπέρα Yellow Kid.

Cyrusgeo, ευχαριστώ για την επισήμανση, διορθώθηκε.

Χρήστος Αθανάσουλας είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Χρήστος Αθανάσουλας είπε...

Eγώ κρατάω από την τοοποθέτησή σου to ότι βρίσκεις αυτή την πρωτοβουλία προς την σωστή κατεύθυνση,
με την οποία συμφωνώ απόλυτα!
...γι' αυτό άλλωστε έχω από τις πρώτες ώρες αναδημοσιεύσει το κείμενο.

Το πρόβλημα για μένα είναι αλλού: ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕS BLOGGERS δοκιμάσαμε να δράσουμε ομαδικά και φανήκαμε πολύ λίγοι
δεν ξέρω τον ακριβή αριθμό που συμμετείχαν αλλά επί συνόλου περίπου 8.000....είναι ελάχιστο...

Πάνω σ' αυτό θεωρώ αναγκαίο να ανοιχτεί άμεσα συζήτηση....

Περαστικός είπε...

Καλησπέρα Alas,

Το θέμα είναι αν μπορούμε να απαιτούμε ή να περιμένουμε όλοι οι ιστολόγοι να ανταποκρίνονται σε όλες τις εκκλήσεις για κοινές πρωτοβουλίες. Προσωπικά, σέβομαι το δικαίωμα του καθενός, π.χ. να μην ασχολείται καθόλου με πολιτικά θέματα ή με την επικαιρότητα ή να ασχολείται μόνο με θέματα της επιλογής του ή να ασχολείται με τη δική του προσέγγιση. Αυτή η ελευθερία και ποικιλία είναι η ουσία των ιστολογίων. Ωστόσο, δεν αμφιβάλλω ότι είναι καλό όταν ένας αριθμός από ιστολόγια συμμετέχουν σε κοινές πρωτοβουλίες, δεν έχει νόημα όμως να επικρίνουμε ή να δυσανασχετούμε με όσους δεν συμμετέχουν. Αυτό δεν αποδυναμώνει το ρόλο των ιστολογίων ως ενός εναλλακτικού, ενεργητικού και άμεσου τρόπου αλληλεπίδρασης του καθενός μας με τα θέματα που μας ενδιαφέρουν, αντί να είμαστε παθητικοί δέκτες.

seaina είπε...

Θα συμφωνήσε περαστικέ και με το "μεταλλαγμένο-προσωπικό" σου κείμενο και πιο πολύ με τα σχόλιά σου, ειδικά με το τελευταίο :
Προσωπικά, σέβομαι το δικαίωμα του καθενός, π.χ. να μην ασχολείται καθόλου με πολιτικά θέματα ή με την επικαιρότητα ή να ασχολείται μόνο με θέματα της επιλογής του ή να ασχολείται με τη δική του προσέγγιση. Αυτή η ελευθερία και ποικιλία είναι η ουσία των ιστολογίων.....
Αυτό δεν αποδυναμώνει το ρόλο των ιστολογίων ως ενός εναλλακτικού, ενεργητικού και άμεσου τρόπου αλληλεπίδρασης του καθενός μας με τα θέματα που μας ενδιαφέρουν, αντί να είμαστε παθητικοί δέκτες.

Και θα προσθέσω πως η αντίδραση του καθενός είναι προσωπική και λαμβάνει χώρα όταν και με όποιο τρόπου επιλέγει ο καθένας.
Καλή εβδομάδα
.. καλός ο Δαίμωνας!!

Περαστικός είπε...

Καλή εβδομάδα Seaina