Δευτέρα, Οκτωβρίου 09, 2006

Ο Μπόμπος στη δημαρχία!

Ψηφίστε Μπόμπο - Πάντα επί το έργον!

Οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση πλησιάζουν. Πάντα θεωρούσα ότι τα ιδεολογικά κριτήρια θα έπρεπε να βαρύνουν λιγότερο στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση, σε πείσμα της κυρίαρχης τάσης, καθώς το θέμα είναι κυρίως η επίλυση συγκεκριμένων, πρακτικών ζητημάτων. Γιατί πρέπει να με ενδιαφέρει η ιδεολογική τοποθέτηση ενός υποψηφίου εφόσον συμφωνώ με τις λύσεις που προτείνει για το πάρκο της γειτονιάς μου και την αντιμετώπιση των άλλων ζητημάτων της πόλης; Κάποιοι θεωρούν αφελή αυτή την άποψη, έστω. Πάντως, για άλλη μια φορά με βασανίζει η λήψη μιας απόφασης που γνωρίζω ότι, όποια και αν θα είναι τελικά, αποκλείεται να με αφήσει ικανοποιημένο.

Κάποια στιγμή, με αφέλεια που δεν προσήκει στα χρόνια μου, επισκέφθηκα τις ιστοσελίδες μερικών υποψηφίων για να ενημερωθώ σχετικά με τα προγράμματά τους. Δεν βγάζεις άκρη. Όλοι θα κάνουν τα πάντα. Πράσινο, ελεύθεροι χώροι, καθαριότητα, ανακύκλωση, κυκλοφοριακό και λοιπά προβλήματα που δεν έλυσαν επί σειρά δεκαετιών θα τα λύσουν όλα σε μια τετραετία, αρκεί να έχουν την ψήφο μας. Οι υποψήφιοι μικρότερων συνδυασμών δε περιφρονούν τέτοια μικροπροβλήματα. Αυτοί θα συντρίψουν τον παγκόσμιο ιμπεριαλισμό ή θα καταστήσουν ξανά την Ελλάδα αυτοκρατορία. Νομίζω μάλιστα ότι το μέγεθος των θεμάτων με τα οποία ασχολείται ένας συνδυασμός είναι αντιστρόφως ανάλογο της απήχησής του.

Μια λύση είναι να επικεντρωθείς στα πρόσωπα. Να δεις ποιος συνδυασμός έχει τους ικανότερους ανθρώπους για να παραγάγει κάποιο έργο ή τους λιγότερο διεφθαρμένους. Αν βρείτε τρόπο αξιολόγησης, να μου τον πείτε και εμένα. Προσπερνάμε ηθοποιούς, αθλητές, τηλεπαρουσιαστές και λοιπά "celebrities", προσπερνάμε διάφορα παιδιά, ανίψια και λοιπούς εφήβους που διεκδικούν πολιτικά αξιώματα κληρονομικώ δικαιώματι και τι μένει; Κάποια στελέχη που, ως επί το πλείστον, έχουν κάποιες σπουδές και έχουν αναδειχθεί μέσα από τα κόμματα ή έχοντας εξαργυρώσει συνδικαλιστικά ή άλλα αξιώματα - τώρα μάλιστα.

Με τρόμο συνειδητοποιώ ότι εάν κάποιος δεν έχει ειδικά συμφέροντα που συμβαίνει να προωθούνται από κάποια παράταξη, για να μην αναφέρω τίποτε χειρότερο, όπως πελατειακές σχέσεις κ.λπ., έχει ελάχιστα μέσα για να λάβει μια απόφαση. Αναρωτιέμαι τελικά, μήπως άνθρωποι όπως εγώ θα ήταν καλύτερα υπό αυτές τις συνθήκες να ψηφίζουν λευκό. Τι πιο έντιμο όταν δεν ξέρεις την απάντηση; Να πάρεις τη βοήθεια του κοινού, ας κάνουν τις επιλογές τους αυτοί που γνωρίζουν ή έχουν λόγους και επενδυμένα συμφέροντα ή όσοι πιστεύουν σε ιδεολογικές σκοπιμότητες ή θεωρούν ότι η ψήφος τους θα αλλάξει κάτι. Εξάλλου, πείτε μου με το χέρι στην καρδιά ότι δεν γνωρίζετε ήδη το αποτέλεσμα στην Αθήνα, όπου ψηφίζω εγώ. Ακόμη και αν γίνει κάποια μεγάλη έκπληξη, ποια θα είναι αυτή; Θα εκλεγεί ο έτερος Καπαδόκης - σπουδαία υπόθεσις δι όλους εμάς που δεν είμεθα πελάτες του συστήματος...

Για όσους πιστεύουν ότι αυτά είναι μηδενιστικά ή ότι με την ψήφο τους υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει κάτι ή για όσους ανησυχούν ότι με αυτή την στάση υπάρχει το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης και ανάδειξης ακραίων στοιχείων, έχω να αναφέρω κάποιες παραμέτρους που ισχύουν για όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και οι οποίες εμποδίζουν τη στάση μου, και άλλων που σκέπτονται όπως εγώ, από το να έχει ευρύτερη απήχηση επηρεάζοντας σοβαρά την έκβαση των εκλογών. Τα δύο μεγάλα κόμματα διατηρούν και μάλλον θα διατηρούν για αρκετό διάστημα ακόμη την κυρίαρχη θέση τους, όσο δεν συμβαίνουν μεγάλοι κλυδωνισμοί και μεταβολές στην κοινωνική και πολιτισμική σύσταση της κοινωνίας μας. Αυτό συμβαίνει:

α) διότι το κράτος και η κοινωνία μας λειτουργούν κυρίως πελατειακά! Το κριτήριο για ένα πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων είναι η προάσπιση ή η διεκδίκηση κάποιων συμφερόντων τα οποία διαχειρίζονται τα μεγάλα κόμματα που με τη σειρά τους αντλούν την ισχύ τους από τη διαχείριση αυτών των συμφερόντων. Φυσικά, τα συμφέροντα αυτά διαφέρουν σε μέγεθος. Άλλος στηρίζει πολιτικούς για να καταστρέφει ατιμώρητος το περιβάλλον και άλλος ελπίζει στο διορισμό του κανακάρη ή της κόρης του κολλώντας αφίσες και κουνώντας σημαιάκια.

β) διότι χωρίς επαρκή προβολή από τα ΜΜΕ, ένας πολιτικός ή ένα κόμμα δεν υπάρχει. Αυτά διαμορφώνουν και καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό το πλαίσιο των πιθανών επιλογών και, για να αφήνουμε στην άκρη τις ωραιοποιήσεις και τις μεγαλοστομίες περί υπεύθυνων πολιτών, ποιος άνθρωπος σήμερα έχει χρόνο για να ασχοληθεί, πέραν του καθημερινού αγώνα για επιβίωση κυριολεκτικά ή επαγγελματικά, με την πολιτική; Οι περισσότεροι από εμάς, όσο και αν προσπαθούμε να βλέπουμε παραπέρα, εγκλωβιζόμαστε σε ένα κατασκευασμένο πλαίσιο πολιτικής ζωής.

γ) διότι σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού υπάρχουν ακόμη, έστω και σε μικρότερο βαθμό από τα προηγούμενα χρόνια, τα παραταξιακά αντανακλαστικά και απωθημένα.

δ) διότι υπάρχει η φυσική αδράνεια, ο φόβος "μήπως εκλεγεί κάνας τρελός". Αφού δεν έχω χρόνο να ψάξω πολύ τα πράγματα, ας ψηφίσω το διάβολο που ξέρω ήδη (αγγλισμός) και ας ασχοληθώ με τη δουλίτσα μου.

Ας μην σας κουράσω άλλο. Τελικά έλαβα την απόφασή μου. Με βοήθησαν κάποιες ματιές σε τηλεοπτικές συζητήσεις με υποψηφίους. Λόγια, αλλά όχι λόγος, κραυγές και απουσία αρετής. Καμία θετική εντύπωση. Θα ψηφίσω τελικά Μπόμπο, για να μην έχω τύψεις.

Υ.Γ. 1. Αντιλαμβάνομαι ότι τα παραπάνω ενδέχεται να μην ισχύουν σε μικρότερες κοινότητες όπου οι άνθρωποι γνωρίζονται προσωπικά και συμβαίνει να έχουν υπερβεί τις κομματικές διαχωριστικές γραμμές.

Υ.Γ. 2. Τα παραπάνω δεν είναι επίθεση εναντίον των εκλογών, είναι προσπάθεια προσέγγισης της πραγματικότητας όπως έχει διαμορφωθεί. Πολλά θα μπορούσαν να γραφούν για το πώς θα μπορούσαν να βελτιωθούν τα πράγματα, αλλά αυτό μπορεί ενδεχομένως να είναι θέμα άλλου κειμένου.

12 σχόλια:

kyrallina είπε...

Μήπως μπορείς σε παρακαλώ να μου στείλεις ένα ψηφοδέλτιο του Μπόμπου; Πολύ θα το εκτιμήσω!

ΓΑΪΔΑΡΑ είπε...

εγώ θα ψηφίσω Περαστικό... υποσχέθηκε ότι θα φέρει θάλασσα και δάσος στην πόλη μας... κι έτσι θα έχουμε όλοι παραθαλάσσιες εξοχικές κατοικίες! :D
... όσο για το κείμενο... υποκλίνομαι!!!

Περαστικός είπε...

Καλησπέρα Kyrallina, είναι απλό, επιλέγεις την εικόνα, την τυπώνεις, τη διπλώνεις, τη βάζεις στο φακελάκι και είσαι έτοιμη! Give Μπόμπος a chance!

Καλησπέρα Γαϊδάρα! Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη, θα προσπαθήσω να μη σε απογοητεύσω, αφού αποκτήσω τη δική μου παραθαλάσσια κατοικία και δάσος :P

Artanis είπε...

Μπό-μπος Μπό-μπος Μπό-μπος Μπό-μπος!!!

Με ποιον συνδυασμό κατεβαίνει είπαμε;
Και τι δίνει για να τον ψηφίσουμε;
Άλλη δουλειά από το να ξύνει τη μύτη του, έχει κάνει ποτέ του;

Περαστικός είπε...

Καλημέρα Artanis, ο συνδυασμός λέγεται "Μπόμπος - μόνο για την πάρτη μου", υπόσχεται ποσοστά από ό,τι βγάλει (από τη μύτη του) και εγγυημένα δεν έχει κάνει ποτέ τίποτα άλλο :)

Lion είπε...

Ταλανιζομαι απο 3 επιλογες: λευκο, Μπομπος και Περαστικος.

Λευκο ψηφιζω σταθερα εδω και περιπου 512 χρονια [*], λεω ν' αλλαξω αυτην την φορα και να ψηφισω Περαστικο. Μαζι σου Περαστικε!

[*] στην πραγματικοτητα ειναι 510 χρονια αλλα προσθεσα 2 για να γινει στρογγυλος ο αριθμος (οι πληροφορικαριοι θα με καταλαβουν ;-)

Υ.Γ. σοβαρα τωρα: αστα να πανε...

Περαστικός είπε...

Καλησπέρα Oldskipper, ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη, αλλά ο Μπόμπος θα απογοητευθεί. Ειδικά για την αυτοδιοίκηση, είναι λυπηρό να ψηφίζει κάποιος λευκό :( Πάντως, μιλάμε πραγματικά για κυψέλη διαφθοράς.

Καλά τα 512, αλλά προτιμώ τα 1028, για να μην πούμε ότι τώρα με τα Vista καλά θα είναι να έχει κάποιος 2048...

ΓΑΪΔΑΡΑ είπε...

τώρα που το φιλοσοφώ... γιατί και η ψήφος θέλει τoν φιλόσοφό της :P... δεν ψηφίζω Περαστικό... γιατί αν λάβω υπόψην το όνομά του μάλλον καμιά αρπαχτή θα θέλει να κάνει... άρα Μπόμπο κι εγώ... άλλωστε απ' το σκίτσο φαίνεται εργατικός... αν δουλέψει με τέτοιον ζήλο και για τον τόπο... ποιος την χάρη μας!!! :P

Περαστικός είπε...

Καλησπέρα Γαϊδάρα, ο Μπόμπος θα το εκτιμήσει :)

reginarosasamat είπε...

Φετος ηταν η χρονιά που ήταν ολοι υποψήφιοι σε κάτι, ήταν απίστευτο αυτό. Οποιον και να συναντούσες ήταν ή υποψήφιος δημοτικός συμβουλος ή νομαρχιακός. Ηταν συγκινητικό που ολοι αυτοί οι ανθρωποι ενδιαφέρονταν για το δικο μου μέλλον. Φαινοταν ξεκάθαρα στο αγνό τους βλέμμα..

mickey είπε...

Δηλαδή, εκείνοι που εξελέγησαν τελικά ήταν ...καλύτεροι από τον Μπόμπο;;;

Για γέλια και για ...κλάματα :) :(

Περαστικός είπε...

Για σου Regina, σίγουρα, δεν μπορώ να θυμηθώ πόσες φορές μου ζήτησαν να ψηφίσω κάποιον ή κάποια.

Γεια σου Mickey, πράγματι, η αποτυχία του Μπόμπου με ελύπησε. Ο Μπόμπος δε με κατηγορεί για "χλιαρή" υποστήριξη.