Παρασκευή, Αυγούστου 19, 2011

Προσεχώς



ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΕΡΜΑΝ

Από τον Σεπτέμβριο κοντά σας! (Για άλλη μια φορά.)
 
Προσθήκη: Τελικά, κάτι άλλο που δεν γνωρίζει όρια στην Ελλάδα είναι η αυτογελοιοποίηση. Ενδεικτική αυτή η δίκη για το πώς θα ήθελαν να αντιμετωπίζουν τους μπλόγκερ, που δεν έχουν βέβαια στη διάθεσή τους το νομικό επιτελείο και τη στήριξη ενός γερμανικού εκδοτικού οίκου.

6 σχόλια:

seppuku είπε...

Δεν βλέπω τι σχέση έχουν οι μπλόγκερ με το θέμα. Μηνύσεις (περισσότερο ή λιγότερο δικαιολογημένες) κατά εντύπων πάντοτε γίνονταν.

Στο προκείμενο, θα συμφωνούσα ότι αυτός δεν ήταν ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος αντίδρασης, αλλά κάποιου είδους ελληνική αντίδραση στον ανθελληνικό οχετό πολλών γερμανικών κ.α. ΜΜΕ σαφώς θα έπρεπε να υπάρξει. Κατακριτέα δεν είναι μόνο η "αυτογελοιοποίηση" τέτοιων μηνυτών, αλλά και η ραγιάδικη αυτομαστίγωση στην οποία επιδόθηκαν κάποιοι προς τέρψη των γερμανικών αυτιών:

http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,681705,00.html

Περαστικός είπε...

seppuku, η σχέση είναι ότι, αν η ταυτοποίηση των μπλόγκερ καταστεί ευκολότερη και διευρυνθεί πέραν της διάπραξης σοβαρών αδικημάτων, κάποιοι ετοιμάζουν βιομηχανίες μηνύσεων και διώξεων. Άντε γράψε κάτι που κάποιος μεγαλόσχημος ή μη θα θεωρήσει ότι τον θίγει προσωπικά, θίγει τα συμφέροντά του ή θίγει τα ιερά και τα όσιά του.

Η αντίδραση στην άδικη κριτική είναι η σωστή και ψύχραιμη απάντηση και τέτοιες φωνές ακούστηκαν (υποψιάζομαι ότι σε κάτι τέτοιο παραπέμπει ο δεσμός που έστειλες, αλλά δεν εμφανίζεται ολόκληρος). Το να κυνηγάς και να μηνύσει ξένα έντυπα ανά την υφήλιο για καυστικά δημοσιεύματα που μπορεί να σε αδικούν ή όχι (προσωπικά, δεν είμαι ευαίσθητος στις προσβολές συμβόλων ή αγαλμάτων ή μνημείων) δεν είναι τρόπος αντίδρασης και όχι, δεν θεωρώ αναγκαίο ούτε ωφέλιμο να αντιδρούμε σύσσωμο το έθνος και να αρχίζουμε τα ξεκατινιάσματα με το κάθε Focus. Θεωρώ ότι και λίγα μας έσουραν δεδομένων των γεγονότων, όχι από κάποια διάθεση αυτομαστιγώματος, αλλά αναλογιζόμενος ότι αυτός είναι γενικά ο τρόπος που ο λαϊκός/κίτρινος τύπος ανά την υφήλιο αντιμετωπίζει παρόμοια θέματα. Αν κάναμε μια έρευνα στον διεθνή τύπο, πόσα καυστικά/σατιρικά δημοσιεύματα/σκίτσα/μοντάζ θα βρίσκαμε που αφορούν τα ιερά σύμβολα άλλων λαών;

Σκέψου μόνο τι θα γινόταν αν άλλοι λαοί, συμπεριλαμβανομένων των Γερμανών, και ιδίως αυτών, έδειχναν την ίδια ευαισθησία με εμάς σε δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο που αφορούν εκείνους (πόσες φορές τους έχουμε χαρακτηρίσει ναζί;). Οι μισοί Έλληνες δημοσιογράφοι, σατιρικοί, σκιτσογράφοι κ.λπ. θα έπρεπε να τρέχουν στα δικαστήρια της Γερμανίας. Προφανώς, ως λαός, δεν είμαστε συνηθισμένοι στην αρνητική κριτική. Κατά καιρούς συμβαίνει όμως και στους καλύτερους. Ας σοβαρευτούμε λίγο και ας ξεπεράσουμε τον επαρχιωτισμό μας. Μόνο αντίτυπα του περιοδικού δεν κάψαμε έξω από τη γερμανική πρεσβεία, όπως κάνουν κάτι τριτοκοσμικοί όταν δημοσιεύονται κάτι σκίτσα του Μωάμεθ και τους κοροϊδεύουμε (ή μήπως το κάναμε και αυτό και μου διαφεύγει;)

Jolly Roger είπε...

Αχ, αχ, αχ ...
Εδω και 2 χρονια μας εχουν πηδηξει οι εγχωριοι κλεφτες και προδοτες και μερικοι ακομα ασχολουνται με το αν μας προσβαλλαν οι γερμανοι ή οχι. Θα πνιγομαστε στον βοθρο που μας περιβαλλει, και με το στομα γεματο σκατα θα φωναζουμε "κατω οι ανθελληνες γερμανοι".

Το συγκεκριμενο θεμα ειναι ιδιαιτερα γελοιο, γιατι το συγκεκριμενο δημοσιευμα ΔΕΝ προσβαλλει τους εληνες σε τιποτα. Ο οποιοδηποτε ξερει στοιχειωδη γερμανικα, μπορει να το επιβεβαιωσει.

Η περιληψη του συγκεκριμενου αρθρου λεει οτι "αγαπητοι ελληνες, σας αγαπαμε και σας θαυμαζαμε τοσον καιρο, αλλα μας ξεγελασατε με τις πλαστες στατιστικες σας"
(το επιχειρημα με τις πλαστες στατιστκες ειναι λαθος μεν, αλλα οπωσδηποτε δεν αποτελει προσβολη εναντιον των ελληνων).

Σαν εικαστικη επιβεβαιωση της φρασης "μας ξεγελασατε" μπηκε η Αφροδιτη με το περιβοητο δαχτυλο.
Αν οι γερμανοι ηθελαν να προσβαλλουν τους ελληνες, θα εβαζαν τον Goethe στην αναλογη ποζα. Αυτος που δειχνει το δαχτυλο, αυτος προσβαλλει.

Οι ψευτο-μυνησεις και οι ψευτο-δικες που θα γινουν εχουν σαν μοναδικο σκοπο να ριξουν σταχτη στα ματια, για να μην δουν οι ελληνες τα αγγουρια που ερχονται.

Υ.Γ. Δεν εχω καμμια διαθεση αυτομαστιγωματος. Απλα ξερω να διακρινω τα πραγματικα απο τα πλαστα προβληματα. Το εξωφυλλο του Φοκους ΣΙΓΟΥΡΑ δεν μας εφερε στα χάλια που βρισκομαστε.

Υ.Υ.Γ. Οσοι ελληνες αγανακτουν με το Φοκους ειναι (τουλαχιστον) εθελοτυφλικοι. Που πηγε η ιερη αγανακτηση σας πατριωτες, οταν ο πρωθυπουργος τη χωρας σας εβγαινε σε ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ λογους του προς τους ξενους και ελεγε αυτολεξει "κυβερναω μια χρεωκοπημενη χωρα, μια χωρα απατεωνων" (και μαλιστα ΠΡΙΝ το δημσιευμα του Φοκους).

Που πηγε η ιερη αγανακτηση σας για τους υπουργους σας που σας βριζουν "κοπριτες", "τεμπεληδες" και "μαζι τα φαγαμε";

Το να σας λεει καποιος ασημαντος ξενος δημοσογραφος οτι "με ξεγελασες φιλαρα" το παιρνετε πολυ στα σοβαρα. Το να σας αποκαλει η ιδια σας η κυβερνηση κοπριτες και κλεφτες, το περνατε στο ντουκου.
Αντικειμενικοτατοι!

Περαστικός είπε...

Jolly Roger, πολύ σωστά. Αυτά που θα έπρεπε να μας προσβάλλουν είναι αυτά που λέγονται και κυρίως γίνονται εγχωρίως. Ας καταθέτουμε μηνύσεις καλύτερα σε όσους μας χρέωσαν, μας εξαπάτησαν και κακοδιαχειρίστηκαν αυτή τη χώρα. Τα πυροτεχνήματα με τις μηνύσεις ξένων εντύπων είναι αντιπερισπασμός, για να ξεχνάμε ποιοι είναι αυτοί εναντίον των οποίων θα έπρεπε να στραφούμε.

seppuku είπε...

Ο σύνδεσμος παραπέμπει σε μια συνέντευξη του Πέτρου Μάρκαρη στο Σπίγκελ. Ούτε καν στις καραμπινάτες ανακρίβειες των Γερμανών για το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων κτλ. έφερε αντίρρηση ο Έλληνας συγγραφέας, ο οποίος εκθειάζει την πτωχή πλην τιμία (poor, though very respectable) προ-80's Ελλάδα. Έλεος.

Θυμάμαι μια συζήτηση σε αγγλόφωνο φόρουμ για τις επιθέσεις των γερμανικών ΜΜΕ κατά της Ελλάδας. Είχε τότε προβληθεί και ένα "σατιρικό" βίντεο που περιλάμβανε σοδομισμό Έλληνα από Τούρκο. Ρωτήθηκε λοιπόν κάποιος Γερμανοεβραίος του φόρουμ αν θα μπορούσε να υπάρξει τέτοια σάτιρα εις βάρος των Εβραίων. Αστειεύεστε, λέει. Στη Γερμανία ούτε Εβραίος δεν τολμάει να κοροϊδέψει τους Εβραίους. Συμπεραίνω λοιπόν ότι τα όρια της σάτιρας και της κριτικής των Γερμανών εξαρτώνται από το πόσο τους παίρνει σε κάθε περίπτωση.

Είπα ότι ούτε εγώ συμφωνώ με τις μηνύσεις, αλλά δεν καταλαβαίνω πώς εσύ και ο δεύτερος σχολιαστής εμφανίζεστε τόσο "άνετοι". Ακόμα και Γερμανοί, όπως ο ιστορικός Φλάισερ, μίλησαν για ναζιστικού τύπου επιχειρηματολογία κατά των Ελλήνων. Παρόμοιοι προβληματισμοί έχουν κατατεθεί και από άλλους για τη γενικότερη ρητορική κατά των "PIIGS".

Τέλος, δεν είναι ίδια η δική μας περίπτωση με τα σκίτσα του Μωάμεθ κτλ. Η "κριτική" που μας ασκείται (τεμπέληδες, απατεώνες, ανίκανοι, μη Ευρωπαίοι) μας απανθρωποποιεί στα μάτια των ευρωπαϊκών λαών και αυτό, στη σημερινή συγκυρία, θα το νιώσουμε στο πετσί μας.

Περαστικός είπε...

Seppuku, σε αυτά που αναφέρεις σου έχω απαντήσει ήδη, τα θεωρώ κακογουστιές, αλλά όχι, δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα να «αντιδράσω» ή να πάρω το όπλο μου, ίσως διότι με απασχολεί περισσότερο ο σοδομισμός που υφιστάμεθα από τους δικούς μας πολιτικούς και το δικό μας, ελληνικό, σύστημα το οποίο κάνει μια πολύ καλή δουλειά στο να μας εξευτελίζει. Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε γιατί οι Γερμανοί δεν αστειεύονται με τους Εβραίους και γιατί είναι τόσο ευαίσθητοι όταν εμείς τους αποκαλούμε ναζί. Πόσες φορές έχει δει τη Μέρκελ με ναζιστικά σύμβολα στον ελληνικό τύπο και άλλα απαξιωτικά δημοσιεύματα και υλικό στα ΜΜΕ για τους Γερμανούς; Για μηνύσεις πάντως από την πλευρά τους δεν έχω ακούσει. Επαναλαμβάνω ότι η χώρα μας δεν διεκδικεί δάφνες ευαισθησίας απέναντι στις ευαισθησίες άλλων λαών. Επιμένω στην ορθότητα των δύο προτάσεων της ανάρτησής μου σχετικά με τη μήνυση και δεν σε βλέπω και εσένα να διαφωνείς επί της ουσίας. Ανεξαρτήτως όλων αυτών, αν κάποιος απαντάει όπως αξίζει στην ανοησία και στο λαϊκισμό και προπάντων στον ρατσισμό, πολύ καλά κάνει. Το ότι οι φωνές που βάζουν τα πράγματα στη θέση τους προέρχονται από Γερμανούς είναι ακόμη καλύτερο. Θα ήθελα να υπήρχαν περισσότερες παρόμοιες φωνές σε αντίστοιχες περιστάσεις και στη χώρα μας. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα πάντως του Focus, όπως το περιγράφει και ο Jolly Roger, δεν θεωρώ καν ότι εγείρει ζήτημα που να ενοχλεί στα σοβαρά έναν σώφρονα άνθρωπο. Το να υποβάλλουμε μηνύσεις στα ελληνικά δικαστήρια επειδή κάποιο έντυπο της αλλοδαπής δημοσίευσε ένα άγαλμά μας που κάνει μια άσεμνη κίνηση, θεωρώ ότι όχι μόνο δεν υπερασπίζει την εικόνα μας στο εξωτερικό, αλλά την υποβαθμίζει και άλλο. Σκέψου δηλαδή να υποβαλλόταν μια μήνυση στις ΗΠΑ από ευαίσθητους αμερικανούς πατριώτες επειδή π.χ. μια ελληνική εφημερίδα θα είχε δημοσιεύσει το άγαλμα της ελευθερίας να κάνει κάποια άσεμνη κίνηση ή να κρατάει κάτι άλλο αντί του δαυλού. Και μιας και μίλησες για σοδομισμό, θυμήθηκα μετά τις επιθέσεις της 11/9 κάτι μοντάζ/φωτομοντάζ σε ελληνικές εφημερίδες και ΜΜΕ με τον Μπιν Λάντεν να σοδομίζει τον Μπους και άλλες παρόμοιες «πλάκες». Αυτά σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για τις ΗΠΑ που θρηνούσαν χιλιάδες θύματα. Πόσες μηνύσεις υποβλήθηκαν εναντίον μας; Όταν τα κάνουμε εμείς εναντίον άλλων είναι αστεία, πλάκες και «έλα τώρα μωρέ…», ας μάθουμε λοιπόν και να τα δεχόμαστε τις λίγες φορές που συμβαίνει η χώρα μας να γίνεται το επίκεντρο της διεθνούς προσοχής για αρνητικούς λόγους. Να απαντάμε; Ας απαντάμε, αλλά όχι κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, περισσότερο για εμάς τους ίδιους.