Κυριακή, Μαΐου 30, 2010

Εκδόται

Πήγα εχθές το βράδυ στο μπαζάρ βιβλίου που ανέφερα εδώ. Στον πάγκο μόνο μπλουζάκια και κοσμήματα και πιο πίσω κούτες γεμάτες με τα βιβλία που είχαν προσφέρει εθελοντές, κάποια ελάχιστα και εγώ. Όπως με ενημέρωσαν, δύο εκδότες, από την παρακείμενη έκθεση βιβλίου, είχαν αντιδράσει λόγω «αθέμιτου ανταγωνισμού», είχαν προκαλέσει μεγάλη φασαρία και, μετά από διαπραγματεύσεις, οι άνθρωποι του φιλοζωικού σωματείου δέχθηκαν να αποσύρουν τα βιβλία για να δοθεί ένα συμβιβαστικό τέλος στην υπόθεση.

.

Τόση μικροψυχία οι άνθρωποι ενός προϊόντος του πνεύματος, όπως είναι το βιβλίο. Σαν τους μανάβηδες της λαϊκής, θεώρησαν ότι ντομάτες πουλάνε αυτοί, τις ίδιες ντομάτες πουλάνε και οι διπλανοί σε χαμηλότερη τιμή, άρα τους κόβουν τη δουλειά. Καμία σκέψη ότι σε ένα μπαζάρ πωλούνται ετερόκλητα, μεμονωμένα και μεταχειρισμένα βιβλία, ότι πολλοί άνθρωποι που ξεκίνησαν όχι για την έκθεση βιβλίου, αλλά ειδικά για το μπαζάρ, που ήταν ένας επιπλέον πόλος έλξης, θα έκαναν μετά βόλτα και από τους δικούς τους πάγκους, αυξάνοντας τους επισκέπτες και τους πελάτες της έκθεσης.

.

Αντί να κυνηγάνε τους φιλόζωους, μήπως θα ήταν πιο έξυπνο εμπορικά να πήγαιναν μια σακούλα με λίγα δικά τους βιβλία και να τα προσέφεραν εν είδη χορηγίας στο μπαζάρ με ένα καρτελάκι που θα προσκαλούσε τους επισκέπτες να περάσουν και από το περίπτερό τους; Αλλά πού τέτοιες σκέψεις και ιδέες. Συνήθως, όπου υπάρχει μικροψυχία και μιζέρια από κοντά πάει και η φτώχεια. Δεν είναι τυχαίο ότι όλη η χώρα πάει στο διάβολο.

.

Ίσως να μην είναι τυχαίο ποιοι εκδότες αντέδρασαν. Δεν θα τους αναφέρω, αλλά για όσους γνωρίζουν πράγματα, θα πω ότι ο ένας είναι ο γνωστός που είχε την πάγια πρακτική - δεν ξέρω αν το κάνει ακόμη – να ξεκινά σειρές κόμικ αξιώσεων τις οποίες εγκατέλειπε στα πρώτα τεύχη, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τα κορόιδα, συγγνώμη, τους αναγνώστες ήθελα να πω, που του είχαν σκάσει τα λεφτουδάκια τους. Είχα πέσει και εγώ θύμα του 1-2 φορές και απλώς κάποια στιγμή έπαψα να ασχολούμαι, καθώς και οι υπόλοιπες εκδόσεις του δεν μου κινούν το ενδιαφέρον. Και ο έτερος οίκος ας πούμε ότι δεν έχει και κάποια μεγάλη συνεισφορά στο ποιοτικό βιβλίο και ότι οι εκδόσεις του λίγο διαφέρουν από ό,τι προσφέρει γνωστός γραφικός τηλεβιβλιοπώλης. Επόμενο είναι λοιπόν, αν τους έχει πειράξει η κρίση, να τους φταίνε τα φιλοζωικά μπαζάρ, η ΕΥΔΑΠ και οι ναυτοπρόσκοποι.

.

Προσωπικά, προγραμμάτιζα να περάσω και από την έκθεση βιβλίου και να αγοράσω ένα βιβλιαράκι. Όταν πληροφορήθηκα το περιστατικό, αποφάσισα ότι η έκθεση δεν με ενδιέφερε πια.

.

Το έχω ξαναγράψει, σε αυτή τη χώρα επιτρέπονται όλα εκτός από τα αγαπάς και να είσαι ακέραιος. Σε αυτή τη χώρα, όσοι αγαπάνε τρώνε βρώμικο ψωμί.

.

Γεια σας μεγάλοι αθρώποι του πνεύματου!

12 σχόλια:

Greek Rider είπε...

Πολύ τραγική η ιστορία. Τελικά δεν πρέπει να αισθανόμαστε κανέναν σεβασμό για τους εκδότες, ούτε να περιμένουμε κάτι ποιοτικότερο από αυτούς από ότι περιμένουμε π.χ. από τους χασάπηδες.

Ανώνυμος είπε...

το κείμενό σου είναι πολύ απολαυστικό παρόλο που το περιεχόμενο είναι άκρως θλιβερό !τρομερά εύστοχο όπως και η λεζάντα ! :)

klea είπε...

Τι απίθανο σκιτσάκι είναι αυτό? Εσυ το έφτιαξες Περαστικέ? Για τα υπόλοιπα τι να πεί κανείς?

Περαστικός είπε...

Greek Rider, δυστυχώς έχω διαπιστώσει πολλές φορές ότι τουλάχιστον μερικοί από τους υποτιθέμενους «ανθρώπους του πνεύματος» είναι πιο μικρόψυχοι από τον πιο ακαλλιέργητο άνθρωπο. Έχω συναντήσει βέβαια και άλλου είδους ανθρώπους. Τουλάχιστον για τον ένα πάντως από τους συγκεκριμένους εκδότες δεν εκπλήσσομαι καθόλου, καθώς η αξιολόγησή μου είναι απλώς είναι έμπορας και μάλιστα κακός.

Ανώνυμε/η, μακάρι να μην είχε υπάρξει η αφορμή για να το γράψω/σκιτσάρω.

Κλέα, ναι, όλα τα σκίτσα και τα ζωγραφικά εδώ είναι δικά μου, ευχαριστώ :)

Aristea-Stray.gr είπε...

Κρίμα... Απογοητευτική εξελιξη για το σωματείο που εκανε τοσο κόπο για την διοργάνωση αλλα και για τους επισκεπτες που θέλησαν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Εξαιρετικό ποστ και η λεζαντα αντιπροσωπευτικότατη!!!!

Unknown είπε...

Απαράδεκτοι!!
Αντί να υποστιρίξουν ένα ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ κίνημα όπως το Stray, κάνουν τέτοιες ηλίθιες ενέργειες!! Καλά και οι δημοτικοί αστυνόμοι που τους υποστήριξαν; Ακόμα χειρότεροι....

KAZ Shelter είπε...

Νομιζω οτι το πιο στεναχωρο απο ολα ειναι οτι καποιοι ενεδωσαν στην φασαρια του "εκδοτικου οικου", μηδενιζοντας την προσπαθεια οσων εθελοντων ετρεξαν για να μαζευτουν τα βιβλια και αυτων που ηταν εκει για να τα πουλησουν, ζητωντας απο το stray να φυγει... Κριμα γιατι αυτοι οι ανθρωποι χρειαζονται ενα μαθημα ανθρωπιας και ηθους και δεν επρεπε να λαβουν την ευχαριστηση οτι "περασε το δικο τους" Περαστικε ευγε για το κειμενο. Στην αρχη σκεφτομουν οτι θα επρεπε να ονοματιστει ο εκδοτικος οικος...αλλα οχι ετσι καλυτερα, στην ανωνυμια και στην αφανια οσο γινετε - και ας κριθουν αυτοι οι ανθρωποι απο την συνειδηση τους...

Περαστικός είπε...

Aria, ναι, κρίμα, αυτό σκέφτηκα.

Sweet, ναι, ηλιθιότητα. Από ό,τι μου είπαν, τα όργανα της τάξης ήταν εντελώς απρόθυμα και μόνο που δεν ζητούσαν συγγνώμη.

KAZ Shelter, κατ’ αρχήν, μπράβο για το έργο σας. Ναι, αυτό που έκαναν οι εκδότες ήταν μια βαθιά ανήθικη πράξη. Σκέφτηκα και εγώ την ονομαστική αναφορά, αλλά αφενός δεν ήθελα να δημιουργηθούν τυχόν προβλήματα για το σωματείο και αφετέρου είμαι λίγο διστακτικός πάντα σε τέτοια θέματα, καθώς δεν θέλω να εκμεταλλεύομαι τη δική μου ανωνυμία.

Ανώνυμος είπε...

Oλα τα τα θέματα στην χώρα μας έχουν επίκεντρο το ΚΕΡΔΟΣ, οποιοδήποτε και αν είναι αυτό.
Ο εθελοντισμός δυστυχώς δεν είναι μέσα στο ..αίμα μας. Πόσο μάλλον ο εθελοντισμός για τα ζώα. Η κοινωνία θεωρεί "γραφικούς" και "αφελείς" όσους πάσχουν να διασώσουν τα αδέσποτα και οχι μόνο, ζώα που εγκαταλείπονται και κακοποιούνται καθημερινά.
Αυτή είναι η πραγματικότητα!

Ο Ρομπέν των Ζώων.

Jolly Roger είπε...

Respect ! φιλε μου, τι αλλο να πω;

Η καλυτερη αντιμετωπιση για τετοιου ειδους "εμπορες" ειναι εκεινη που τους επιφυλασσει ο σκυλουκος στο σκιτσο σου.

Αν ημουν εκει, αντι αλλων επιχειρηματων, θα ειχα μιμηθει τον σκυλο.

Greg είπε...

Perastikos Fantastic article BUT these people should be named and shamed.
It's exactly this attitude of complaisance that lets them get away with things like this. Stray should have caused an uproar and they should demand an apology from these publishing houses because as far as I'm concerned there actions can't have been very legal.
Why are we always so scared to name?
It's time to change this subservient mentality in all walks of life, because it is exactly this attitude that got Greece into the crisis it is now.

Just my two cents worth

Regard
Greg Stavros

Περαστικός είπε...

Ρομπέν των Ζώων, κάπως έτσι.

Jolly Roger, τότε κρίμα που δεν ήσουν εκεί :D

Greg, αυτή η απόφαση όμως δεν ανήκει σε εμένα. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, you are welcome.