Με έκπληξη διάβασα στο μπλογκ Elva για την υποχρέωση των Ιταλών κατόχων μπλογκ να προσκομίζουν αποδεικτικά ταυτότητας στο υπουργείο τύπου της χώρας τους, που προωθείται και ως παράδειγμα από εγχώριους άρχοντες. Υπενθυμίζω... Η Κινεζοποίηση προχωρά και στην πολιτική μας ζωή. Ποιος πιστεύει ότι αυτά γίνονται επειδή κάποιος έγραψε σε ένα μπλογκ για μια παραίτηση υπουργού που δεν ήταν αληθής; Οι καιροί είναι δύσκολοι και οι μονόδρομοι δεν σηκώνουν πολλές ελευθερίες. Ο στόχος δεν είναι ο Τάκης που γράφει ότι ο πρωθυπουργός παραιτήθηκε ή είναι τρόμπας, αλλά καθολικά ο περιορισμός των πολιτών σε παθητικούς δέκτες και όχι πομπούς απόψεων και πληροφοριών που έρχονται σε σύγκρουση, αμφισβητούν και υπερισχύουν κάποιες φορές σε επιρροή των «επίσημων» και ελεγχόμενων μέσων των διαπλεκόμενων καναλαρχών/εκδοτών. Πολύ περισσότερο τρομάζουν τα μπλογκ όταν εκπέμπουν ή διαδίδουν σοβαρές απόψεις που αμφισβητούν τους μονοδρόμους, όπως εδώ, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κάποιος.
Ανησυχούμε για την ελευθερία του λόγου στο Πεκίνο και δεν κοιτάμε δίπλα μας, δεν κοιτάμε πόσο απειλούνται τα ψύγματα ελευθερίας που έχουμε στο σπίτι μας. Υπερεθνικοί οργανισμοί που υποτίθεται ότι θα προωθούσαν την ειρήνη, την συνύπαρξη, την ευημερία των ΛΑΩΝ, χρησιμεύουν ως μηχανισμοί επιβολής και υποταγής των πάντων στους διεθνείς τοκογλύφους και στα μεγάλα συμφέροντα και χρησιμεύουν ως άλλοθι στους αχυρανθρώπους των εθνικών κυβερνήσεων για την κατάργηση των ελευθεριών μας, αντί για την επέκταση τους σε μια διεθνή κοινότητα με όργανα άμεσα ελεγχόμενα από τους λαούς που την απαρτίζουν, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ανθρώπων - και κάθε ζωντανού πλάσματος θα συμπλήρωνα εγώ.
Όταν τίθεται θέμα επιλογής μεταξύ των συμφερόντων λαών ή δανειστών/τραπεζών/χρηματαγορών, μαντέψτε ποιου τα συμφέροντα βαραίνουν περισσότερο στη ζυγαριά αυτών που υποτίθεται ότι ο λαός ψήφισε. Μαντέψτε ποιοι καθορίζουν τους μονοδρόμους. Δεν θα πάει ποτέ κάποιος ευρωπαίος ηγέτης στις διεθνείς αγορές να πει «λυπάμαι που θίγουμε τα συμφέροντά σας και σας μειώνουμε τις αποδόσεις των ομολόγων, αλλά το συμφέρον των λαών μας είναι μονόδρομος». Υπεράνω όλων το σύμφωνο σταθερότητας, υπεράνω όλων το οικονομικό σύστημα, über alles ίσως έπρεπε να πω. Ξεχνάμε ότι τα σύμφωνα και τα οικονομικά συστήματα κατασκευάστηκαν για να υπηρετούν ανθρώπους και όχι το αντίστροφο. Όταν μάλιστα παύουν να επιτελούν αυτόν τον σκοπό, καταρρέουν και αυτό μάλιστα αποτελεί το καθοριστικό επιχείρημα των αντιπάλων τους.
Ο καπιταλισμός ή όπως αλλιώς θέλει να ονομάζει κάποιος το υπαρκτό σύστημα που έχουμε σήμερα, επιβίωσε και επιβιώνει για ένα και μόνο λόγο, επειδή, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, έπειθε ότι είναι το καλύτερο δυνατό σύστημα και, το σημαντικότερο από όλα, υποσχόταν με σχετική αξιοπιστία τη συνεχή βελτίωση των ζωών των ανθρώπων. Βασιζόταν στην πεποίθηση ότι παρά τις επιμέρους κρίσεις, σε πέντε-δέκα χρόνια θα είμαστε καλύτερα από ό,τι σήμερα και τα παιδιά μας θα ζουν καλύτερα από ό,τι εμείς. Εάν χαθεί η πίστη σε αυτή την υπόσχεση και αν μεγάλες ομάδες αρχίσουν να πιστεύουν ότι αυτή η υπόσχεση είναι κενή, θα έχουμε κοσμογονικές εξελίξεις.
.
Είμαι οπαδός της ελεύθερης οικονομικής δράσης των ατόμων και του αυτοπροσδιορισμού τους σε κάθε παράμετρο της ζωής τους, δεν είμαι υπέρμαχος της εκμετάλλευσης, της τοκογλυφίας, κάποιων ιερών θεσμών/συστημάτων/συμφώνων. Το σημερινό σύστημα κλυδωνίζεται και κινδυνεύει όπως κινδύνευσε και τελικά κατέρρευσε το σύστημα του υπαρκτού σοσιαλισμού. Αν κάτι μάθαμε από εκείνη την περίπτωση είναι ότι τα τείχη, η λογοκρισία, η ανελευθερία δεν προστατεύουν το καθεστώς που σαπίζει από μέσα. Φοβάμαι ότι οι σημερινοί ηγέτες-αχυράνθρωποι είναι πολύ λίγοι και σίγουρα απρόθυμοι για να οδηγήσουν σε αλλαγές υπέρ των πολλών, με πραγματιστικά κριτήρια, αφού αυτές θα θίγουν τα συμφέροντα των αφεντικών τους. Ποιος Ευρωπαίος ηγέτης ή γραφειοκράτης δίνει δεκάρα τσακιστή για το «for the people and by the people»;
.
Για συνοχή λένε, αλλά εγώ ακούω συνενοχή και υποταγή.
Αναρωτιέμαι πώς θα κλείνει ο Μπερλουσκόνι και ο κάθε Παπανδρεόνι-Βγενουσκόνι-Χρυσοχοϊδόνι τα ανώνυμα μπλογκ που είναι σε εξυπηρετητές του εξωτερικού και αν υπάρχουν κυρώσεις. Όπως και να έχει, χαρείτε την ελευθερία σας όσο ακόμη την ανέχονται. Σίγουρα δεν πρόκειται ποτέ να δηλώσω το μπλογκ μου, εάν τεθεί τέτοιο θέμα. Το αν θα το κλείσω ή θα προσπαθήσω να το συνεχίσω παρά τους όποιους νόμους είναι κάτι που θα αποφασίσω. Η διολίσθηση στη βία και στον ολοκληρωτισμό συνεχίζεται. Στο τέλος του μονοδρόμου βλέπω αίμα και πείνα.
Σκασμός, μπλόγκερ, μιλάει ο υπουργός! Σκασμός, μπλόγκερ, μιλάει ο υπουργός! Σκασμός, μπλόγκερ, μιλάει ο υπουργός! Σκασμός, μπλόγκερ, μιλάει ο υπουργός! Σκασμός, μπλόγκερ, μιλάει ο υπουργός! Σκασμός, μπλόγκερ, μιλάει ο υπουργός! Σκασμός, μπλόγκερ, μιλάει ο υπουργός! Σκασμός, μπλόγκερ, μιλάει ο υπουργός! Σκασμός, μπλόγκερ, μιλάει ο υπουργός!
20 σχόλια:
Oπως τα λες, περαστικε μου, που εμαθες και εσυ τα νεα. Παντως δεν καταλαβαινω πως θα γινει κατι τετοιο οταν τα blogs ανηκουν στη Google και λογικα ακολουθουν τη πολιτικη τους και τη νομοθεσια τους που δεν δικαιολογει αρση απορρητου..Μηπως αυτα λεγονται για να εκφοβιζουν κοσμο;
Υ.Γ Περιμενω ομως ενα επισημο God afton,(Σουηδικη καλησπερα)! Αλλιως, τι...περαστικος εισαι ;)
God afton και εδώ και στο μπλογκ σου :) Είναι μεγάλη η απορία μου για το πώς θα το εφαρμόσουν.
Αν οι κάφροι του ΠΑΣΟΚ κάνουν τέτοιο πράγμα θα είναι η ταφόπλακα του ΓΑΠ. Θα μου πεις τώρα ότι η ταφόπλακά του ήταν το ΔΝΤ...
Όχι, εγώ νομίζω ότι ο ΓΑΠ προσωπικά είχε έως τώρα μια πολύ ήπια αντιμετώπιση από τους μπλόγκερς επειδή έβγαζε μια τάση ανεκτικότητας σε αντίθεση με την κυβέρνηση Καραμανλή.
Ήταν όμως λογικό να πέσουν οι μάσκες όταν βλέπουν ότι τα νέα μέτρα απαιτούν καταστολή.
Περαστικός σε ό,τι λες για τον καπιταλισμό έχεις απόλυτο δίκιο.
Θυμίζω εδώ ένα πρόσφατο άρθρο που είχα διαβάσει στο περιοδικό WIRED (υπεράνω κάθε σοσιαλιστικής υποψίας) στο οποίο ο ιδρυτής της paypal -από την οποία κέρδισε 1,5 δις δολάρια στα 31 του- είπε ακριβώς ό,τι λες και εσύ εδώ.
Δες εδώ: Ο ουτοπιστής του πεσσιμισμού (Peter Thiel, Wired Magazine)
Πώς γίνεται και ξεκινάμε από τόσο αντίθετες πλευρές και όμως συμφωνούμε σε τόσα πράγματα είναι μυστήριο...
Greek Rider, όλο από δω το φέρνουν, όλο από εκεί το φέρνουν… πότε ο Βγεν κάνει μια δήλωση, πότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνει μια δήλωση. Παλιότερα η ΝΔ έλεγε τέτοια, ποιος θυμάται τις δηλώσεις Σανιδά; Βέβαια, το ΠΑΣΟΚ και ο ΓΑΠ πάντα έχουν ένα πιο ήπιο προφίλ και πάντα κάνουν αυτά που η ΝΔ δεν θα μπορούσε καν να τολμήσει να σκεφτεί.
Σωστός ο Thiel. Θυμάμαι τη δεκαετία του 70 τον κόσμο να προσδοκά για το μέλλον και για εξωτικές χρονολογίες, όπως το 2000, συντάξεις όχι στα 70, αλλά στα 50 ή 45, με τεράστιο ελεύθερο χρόνο, με τις απαιτήσεις σε εργασία να έχουν μειωθεί δραματικά. Τώρα, το 2010, μιλάμε για εντατικοποίηση, απλήρωτες υπερωρίες, για μείωση αμοιβών και εργασία μέχρι εξάντλησης του προσδόκιμου ζωής. Μεγάλη διάψευση.
Νομίζω ότι οι κρίσιμες εξελίξεις που μπορούν να βγάλουν την κατάσταση από το τέλμα είναι στην παραγωγή της ενέργειας και δεν εννοώ κάποιες ανεμογεννήτριες. Αυτά καλά είναι, αλλά έχουν τα όριά τους. Μιλάω για καθαρές μορφές ενέργειας τύπου πυρηνικής σύντηξης και οικονομίας του υδρογόνου, που πρακτικά θα παρέχουν απεριόριστη ενέργεια σε εξαιρετικά χαμηλό κόστος, οικονομικό και περιβαλλοντικό. Άλλο αναγκαίο συστατικό θα είναι η μείωση του πληθυσμού σε επίπεδα τουλάχιστον κάποιων δεκαετιών πριν.
Πώς γίνεται να συμφωνούμε; Ίσως επειδή, παρά τις διαφορετικές πλευρές αφετηρίας, αποβλέπουμε στην ίδια κορυφή και έχουμε τις ίδιες αξίες.
Το ίντερνετ και τα μπλογκ είναι κάτι εντελώς καινούργιο και είναι μάλλον απίθανο να μείνει εντελώς ανεξέλεγκτο.
Τα αεροπλάνα ξεκινούσαν από την πίσω αυλή και κάποια στιγμή αυτοί πούφτιαξαν την αεροπορία χρειάζονταν άδεια πιλότου.
Μπορώ να προσθέσω κι άλλα παραδείγματα και φαντάζομαι τις αντιρρήσεις: προφανώς δεν θα είναι για τους ίδιους λόγους, δεν έχω ιδέα για τους λόγους που θα επινοηθούν και το χρόνο που θα χρειαστεί για να γίνει κάτι τέτοιο αλλά καμιά τεχνολογία δεν έχει μείνει χωρίς έλεγχο, νόμους και περιορισμούς, κανόνες χρήσης.
Αυτή θα είναι τάση: για έλεγχο και περιορισμούς και κανόνες.
Δεν θα είναι τοπικό ελληνικό φαινόμενο και αυτή θα είναι μόνο η τάση. Κανείς δεν ξέρει το αποτέλεσμα. Προφανώς μπορεί να υποστηριχθεί με προβοκάτσιες που θα κάνουν τον καθένα να βγει από τα ρούχα του και να παρακαλάει για κανόνες. Το πιθανότερο είναι ότι όλα αυτά θα γίνουν σε ένα εντελώς διαφορετικό (όχι καλύτερο αλλά διαφορετικό) περιβάλλον σε θέματα ενημέρωσης κι όχι απλώς με κάποιους νέους περιορισμούς.
Striftompolas
Πρόκειται για κάτι παλιό και όχι νέο. Πρόκειται για το δικαίωμα έκφρασης και ελευθερίας του λόγου. Τα blog και η όποια άλλη τεχνολογία είναι απλώς το μέσο που δίνουν για πρώτη φορά αληθινή υπόσταση σε αυτή τη θεμελιώδη ελευθερία που αναγνωρίζεται από όλα σχεδόν τα συντάγματα. Μέχρι τώρα ο δημόσιος λόγος ήταν προνόμιο επαγγελματιών του λόγου (δημοσιογράφοι) και ιδιωτικών ή κρατικών οργανισμών ενημέρωσης. Τώρα, η τεχνολογία δίνει ένα βήμα με όχι απεριόριστη, αλλά εν δυνάμει απεριόριστη απήχηση στον κάθε άνθρωπο. Επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα θεωρούν ότι θίγονται από αυτή την κατάσταση και προσπαθούν να επιβάλουν περιορισμούς. Ένας τρόπος με τον οποίο θέλουν να φιμώνουν δυσάρεστες απόψεις είναι με την ασύμμετρη νομική απειλή, με τις μεγάλες δυνατότητές τους να χρησιμοποιούν τις νομικές υπηρεσίες τους και με μια εντολή να σέρνουν στα δικαστήρια και ουσιαστικά να προκαλούν δυσανάλογα μεγάλο οικονομικό και προσωπικό κόστος σε όποιον απλό πολίτη θα πει π.χ. ότι η τάδε τράπεζα έχει χάλια υπηρεσίες ή ότι ο τάδε υπουργός καταστρέφει το περιβάλλον. Το αν δικαιωθεί ο πολίτης μετά από μήνες ή χρόνια εξόδων και ταλαιπωρίας ελάχιστη σημασία έχει. Εμπόδιο σε αυτά τα σχέδια είναι η ανωνυμία, η οποία υπενθυμίζω ότι σε ολοκληρωτικά καθεστώτα είναι ακόμη και μέσο έκφρασης διαφωνούντων και τη θεωρώ αναγκαία δυνατότητα της ελεύθερης δημόσιας έκφρασης για όποιον την επιλέγει (π.χ. διότι δεν θέλει να γνωρίζει ο εργοδότης του τις πολιτικές του απόψεις).
Προβλήματα όπως εξόφθαλμες περιπτώσεις συκοφαντίας μπορεί να υπάρχουν, αλλά αυτά αντιμετωπίζονται καλύτερα και αποτελεσματικότερα για το όποιο θύμα σε επίπεδο παρόχου, με τον αποκλεισμό του σχετικού περιεχομένου μετά από καταγγελία και έλεγχό της με δεοντολογικά κριτήρια. Τέτοιες δυνατότητες παρέχονται ήδη γενικά από τον κάθε πάροχο πλατφόρμας, από το απλό flagging έως την επικοινωνία μέσω καταγγελίας και δεν θα ήμουν αντίθετος με τέτοιες ρυθμίσεις σε διεθνές επίπεδο με τρόπο δεν επηρεάζει την ελευθερία έκφρασης. Μιλάω τώρα για περιπτώσεις του τύπου τα χάλασα με τη φίλη μου και γράφω ότι είναι πόρνη ή γράφω ότι ο γείτονάς μου που αντιπαθώ είναι έμπορος ναρκωτικών. Ουσιαστικά, όμως, οι περιπτώσεις αυτές είναι ελάχιστες και η ταυτότητα του παραβάτη ήδη γνωστή στο θύμα. Συνήθως τέτοιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται απλώς ως προσχήματα από τους εχθρούς των εναλλακτικών μέσων για την επιβολή περιορισμών για όλους και την κατάργηση της ανωνυμίας. Επιπλέον, το μπλογκ που ανοίγει κάποιος για μια τέτοια χρήση, όσο και αν είναι ενοχλητικό για τον θιγόμενο, αν το ανακαλύψει, έχει σχεδόν μηδενική επισκεψιμότητα και απήχηση και σε μια ψηφιακά καταρτισμένη κοινωνία, πλέον, η αξιοπιστία κάθε μπλογκ ή άλλου εναλλακτικού μέσου δεν θεωρείται δεδομένη, όπως ήταν κάποτε η αξιοπιστία μέσων όπως η τηλεόραση ή οι εφημερίδες, αλλά είναι κάτι που κατακτάται με κόπο και με το χρόνο.
Τώρα, το να δημοσιεύσει κάποιος μια ψευδή καταγγελία για ένα δημόσιο πρόσωπο, πρωθυπουργό, υπουργό, μεγιστάνα, που θα διαψευστεί μαζικά από κανάλια και όλο το μιντιακό σύστημα, δεν το θεωρώ επαρκή αιτία για οποιονδήποτε περιορισμό και θεωρώ ότι υπολείπεται κατά πολύ σε σημαντικότητα σε σχέση με το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης. Κάθε μέτρο για να προστατευτεί π.χ. ο πρωθυπουργός από όσους τον λένε μαλ*κα στο διαδίκτυο το θεωρώ δυσανάλογο σε σχέση με την προστασία της ελευθερίας του λόγου και περίπου ανάλογο με το να υποχρεούνται οι σερβιτόροι στις καφετέριες να καταγγέλλουν στις αρχές όσους βρίζουν δημόσια πρόσωπα. Καθώς θεωρείται δεδομένο ότι κάποιος σε μια στιγμή απελπισίας ή θυμού θα βρίσει ένα δημόσιο πρόσωπο, όπως και συμβαίνει χιλιάδες φορές κάθε μέρα ανά την επικράτεια, η ηθική βλάβη που υφίσταται ένα τέτοιο πρόσωπο είναι πρακτικά αμελητέα.
Όπως και να έχει, πριν να μιλήσουμε για οποιονδήποτε περιορισμό, θα πρέπει να μιλήσουμε για την ουσιαστική προστασία της ελευθερίας του λόγου, π.χ. με το να έχει ο πολίτης που εκφράζεται σε κάποιο μέσο για δημόσια πρόσωπα και πράγματα την ίδια ασυλία που έχει ο βουλευτής όταν μιλά για αυτά τη βουλή! Σε κάθε δε περίπτωση αμφιβολίας ή που κινείται στα όρια, πρέπει να υπερισχύει η ελευθερία. Αρνούμαι στον κάθε Βγενόπ να λέει ότι για να προστατέψει το επιχειρηματικό κέρδος και τη φήμη ενός προϊόντος του πρέπει να μπορεί να υποβάλει μηνύσεις σε όποιον δημοσιεύει μια αρνητική κριτική για το προϊόν του. Υπενθυμίζω ότι ζούμε στη χώρα όπου εταιρεία διανομής και παραγωγής ταινιών μήνυσε κριτικό επειδή δεν της άρεσε η κριτική του σε ταινία της για διαφυγόντα κέρδη http://perastikos.blogspot.com/2008/06/blog-post_23.html
Ζήτω λοιπόν η ανωνυμία!
"Πρόκειται για το δικαίωμα έκφρασης και ελευθερίας του λόγου." ... "...θα πρέπει να μιλήσουμε για την ουσιαστική προστασία της ελευθερίας του λόγου".
Λυπάμαι, αλλά πρέπει να σε ενημερώσω ότι η "ελευθερία" του λόγου ΔΕΝ είναι δικαίωμα, είναι ευκαιρία, και πρέπει να την αδράξουμε όταν ας παρουσιάζεται, ώστε να γίνει μόνιμη κατάσταση και συνήθεια, αποκεντρωμένη, και συνεπώς εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολο να ελεγχθεί κεντρικά.
Αλλιώς, θα ελεγχθεί κεντρικά. Από πανταχού παρόντες επίδοξους "προστάτες".
Μια και ως είναι γνωστό σε πολλές κυρίες, καμία "προστασία" δεν παραχωρείται δωρεάν.
Δυστυχώς ή ευτυχώς η λύση ΔΕΝ είναι στην "θεσμοθέτηση" κανόνων, αλλά στην εκ των πραγμάτων τεχνική αδυναμία της κάθε εξουσίας να ελέγξει το οτιδήποτε. Όταν το καταφέρει, θα το κάνει όποτε αυτό την συμφέρει.
Νομίζω ότι η ελευθερία σε όλες τις εκφράσεις (οικονομική, κοινωνική, λόγου κτλ) είναι πλέον τόσο ισχυρή, που οι όποιες απόπειρες περιορισμού της, ειδικά στο ελλαδιστάν, είναι για γέλια. Η ελευθερία έχει την τάση να καταλαμβάνει περισσότερο χώρο, να αυξάνει (όπως η εντροπία). Δες ιστορικά πως παρασέρνει στο διάβα της ανελεύθερα καθεστώτα (χούντες, Κ.Κ) και νοοτροπίες (θρησκείες, gay, ροζ DVD για να είμαστε επίκαιροι κτλ). Τώρα με τα καλούδια που της χάρισε ο καρπός της (επιστήμη & τεχνολογία) έχει αυξηθεί τόσο πολύ που σήμερα βλέπουμε την οικονομική της υπερβολή.
Ο Βγενό ή ο κάθε πολιτικός ταγός είναι ανίσχυροι κόκκοι σκόνης μπροστά στον ΙΙ νόμο της θερμοδυναμικής!
Γιατί, όπως αναφέρεις, τα συμφέροντα των πολλών είναι τα αντίθετα από αυτά των δανειστών/τραπεζών/χρηματαγορών?? Οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων χάνουν λεφτά όσο ανεβαίνουν τα επιτόκια. Θέλουν να πέσουν όσο το θέλουμε και εμείς.
Εκτος εάν τα συμφέροντα των πολλών είναι να συνεχίζουν να δανείζονται ασύστολα οι πολιτικοί μας να τα μοιράζουν όπως γουστάρουν και να στέλνουν τον λογαριασμό στην επόμενη γενιά.
Ακουσα από καθηγήτρια πανεπιστημίου ότι το πιο πλούσιο 20% των ελλήνων λαμβάνει περισσότερους κοινωνικούς πόρους από το φτωχότερο 20% και ότι οι πόροι που πάνε στο μεσαίο 20% είναι 50-60% μεγαλύτεροι από αυτούς του φτωχότερου 20%.
Η Ελλάδα αν ήθελε θα μπορούσε ΚΑΙ να κόψει δαπάνες ΚΑΙ να βοηθήσει το φτωχότερο 20%
Το να μοιράζεις ΔΑΝΕΙΚΑ λεφτά (σκληρό "γερμανικό" ευρώ)-με μίζες, επιδόματακια, μισθουλάκια, "δουλείτσες" με το γκουβέρνο- σε φίλαράκια κομματικά ή άλλα με την συνδρομή μαφιόζων "μεγαλοεπιχειρηματιών" και ΜΜΕ παραβιάζει την αρχή της ισότητας των πολιτών και είναι ΑΔΙΚΟ.
Λεμε ότι οι αγορές είναι σκληρές και απρόσωπες άρα είναι και εξορισμού αντικειμενικές...
Ουσιστικά είναι επιτυχημένα μιμίδια, αποτελούμενα από τις ταυτόχρονα σωστές ή λαθεμένες αποφάσεις μυριάδων ανθρώπινων εγκεφάλων και αυτομάτων συστημάτων υπολογιστών που τρέχουν εξελιγμένους αλγόριθμους συνδεδεμένων μεταξύ τους 24ω για 5 ημέρες την εβδομάδα.
Υπέροχα χαοτικά συστήματα που οι άνθρωποι ακολουθώντας κάποια έμφυτη τάση τους δίνουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά...θέληση, σκοτεινούς πόθους κτλ. ενώ τις κινούν οι δύο κύριες και αντίθετες δυνάμεις: διάθεση για/ αποστροφή προς το ρίσκο.
Τα γραπτά σου είναι υπέροχα, πιστεύω ότι έχουν λογοτεχνική αξία.
Keep on meditating
glr,όπως κάθε δικαίωμα μπορεί στην πράξη να σημαίνει πολλά ή να μη σημαίνει τίποτα, αναγνωρίζεται όμως ως τέτοιο από τον πολιτισμό μας και τη δημοκρατία.
Ανώνυμε, έχεις δίκιο ότι θα είναι δύσκολο να επιβάλουν περιορισμούς, αλλά έχουμε δει πολλές γελοιότητες σε αυτό τον τόπο.
Οι νέοι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων δεν χάνουν, κερδίζουν, από τις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων που βγαίνουν από την τσέπη μας λόγω των τεράστιων επιτοκίων (μέχρι να ενεργοποιηθεί το σχέδιο στήριξης, αλλά ακόμη και τώρα με το σχέδιο δανεισμού τα επιτόκια είναι ψηλά). Κυρίως, όμως, κερδίζουν τεράστια ποσά όσοι τζογάρουν σε βάρος μας χωρίς να κατέχουν καν ομόλογα στα χέρια τους. Υπενθυμίζω ότι η ίδια η Μέρκελ προχώρησε σε απαγόρευση των λεγόμενων ακάλυπτων πωλήσεων και την όλη συζήτηση για ρύθμιση των χρηματαγορών που διεξάγεται σε όλες τις χώρες του καπιταλισμού και στις ΗΠΑ, αποτελώντας στόχο του Ομπάμα.
Είμαι αντίθετος σε αυτό το σύστημα που βασίζεται στο δανεισμό, ακριβώς γιατί δημιουργεί αυτά τα προβλήματα. Το θέμα είναι ότι φτάσαμε εδώ ακριβώς γιατί όπως λες κάποιοι πολιτικοί υποθήκευσαν το μέλλον μας σε προηγούμενες δεκαετίες έως και το πρόσφατο παρελθόν με στόχο να εκλέγονται και να συντηρούν ένα πελατειακό σύστημα που δεν δανειζόταν για να επενδύει αλλά για να μοιράζει σε ημετέρους και να τρώει με δέκα μασέλες. Το θέμα είναι όμως ποιος την πληρώνει ΤΩΡΑ. Έχω αναφερθεί πολλές φορές σε αυτά τα θέματα και είναι λίγο δύσκολο να τα επαναλάβω όλα εδώ. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα ασυμμετρίας του συστήματος, όταν κινδυνεύουν οι τράπεζες από δική τους ανευθυνότητα διασώζονται από το κράτος για να προστατευθούν οι καταθέτες. Το να μη μπορεί όμως να χρεοκοπήσει μια επιχείρηση είναι ανήκουστο σε συνθήκες ελεύθερης οικονομίας, όμως εκ των πραγμάτων, λόγω ενός θεσμικού ρόλου στην οικονομία αντλούν υπερκέρδη όταν οι καιροί είναι καλοί, και διασώζονται από τους τζόγους τους όταν οι καιροί είναι κακοί, και μας ροκανίζουν και τα λεφτάκια μας με τις κάθε λογής προμήθειες για λειτουργίες που θα έπρεπε να παρέχονται χωρίς κόστος για τον καταθέτη. Κάτι πάει στραβά σε αυτό το σύστημα. Πού είναι τότε οι σκληρές και αντικειμενικές αγορές; Αν ένας κλάδος δεν μπορεί να λειτουργήσει με όρους ελεύθερης αγοράς, κάπως αλλιώς πρέπει να ελέγχεται και να ρυθμίζεται. Επίσης, πολλοί σοβαροί οικονομολόγοι λένε ότι έτσι και αλλιώς, και με αυτό το σχέδιο διάσωσης, δεν πάμε πουθενά παρά μόνο θα διολισθαίνουμε όλο και χαμηλότερα, σε ένα οικονομικό τέλμα, προς την αναπόφευκτη χρεοκοπία και ότι η καλύτερη πιθανότητα είναι η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, δηλ να πούμε ότι «δανειστές, ξέρετε κάτι, αντί για τα 100 που λέγαμε να σας δώσουμε, θα πάρετε 70 και να είστε και ευχαριστημένοι». Δεν υιοθετώ αυτή τη λύση, δεν ξέρω αν είναι η καλύτερη, αλλά είναι μια σοβαρή άποψη και έχει ξαναγίνει. Αν καταλήξουμε έτσι και αλλιώς σε χρεοκοπία, κάποιοι θα λένε θα έπρεπε να είχαμε κάνει κάτι διαφορετικό, ακόμη και να βγούμε από το ευρώ. Η νεκροψία θα δείξει. Όπως και να έχει, κατά γενική παραδοχή όλο το σύστημα της ευροζώνης πάσχει, αλλά λόγω έλλειψης χώρου και χρόνου εδώ, προτείνω να διαβάσεις μερικά οικονομικά άρθρα για να δεις τεκμηριωμένα όλες τις απόψεις.
Έχω κάποιες επιφυλάξεις για το πόσο επιτυχημένες είναι οι αγορές, καθώς τις σπούδασα και κατά το παρελθόν έχουν προκύψει κρίσεις και καταρρεύσεις ακόμη και λόγω προβλημάτων με τις αυτοματοποιημένες συναλλαγές των υπολογιστών.
Σημειώνω ότι είμαι υπέρ της ελεύθερης οικονομίας και γενικά της αγοράς, με ρύθμιση και αναδιανομή και επεμβάσεις όπου υπάρχουν προφανείς αστοχίες, αλλά αυτό που έχουμε είναι ένα αεριτζίδικο και βασισμένο υπερβολικά στην πίστωση σύστημα που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια από κρίση σε κρίση.
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Να συμπληρώσω επίσης ότι τα προβήματα δεν είναι μόνο ελληνικά και ότι αναφέρομαι και σε όλη την Ευρώπη και παραπέρα.
Περαστικός με τα κλασικά πυρηνικά που ξέρουμε δεν συμφωνώ καθόλου επειδή όταν θα πέσει ο πρώτος μικρός αστεροειδής κοντά τους ή κοντά εκεί που έχουν βαφτεί τα απόβλητά τους, θα γεμίσει όλη η γη ραδιενέργεια. Υπάρχουν πολλές αντίστοιχες μεγάλες φυσικές καταστροφές που μπορούν να προκαλέσουν το ίδιο αποτέλεσμα.
Αντίθετα νομίζω ότι πρέπει να καλύψουμε όσες ανάγκες υπάρχουν με βιώσιμο και ασφαλή τρόπο και αν χρειαστεί να μειώσουμε τις ανάγκες μας και τον τρόπο ζωής μας επιστρέφοντας πιο κοντά στη φύση.
Greek Rider, μιλάω για την πυρηνική σύντηξη, όχι για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες που ξέρουμε μέχρι τώρα και που βασίζονται στη σχάση. Η συγκεκριμένη μορφή παραγωγής ενέργειας που ετοιμάζεται να εφαρμοστεί σε λίγο σε περιαματικό στάδιο θα παράγει μηδενικά ραδιενεργά απόβλητα και είναι απολύτως καθαρή, τώρα για το πόσο ασφαλής είναι σε ατυχήματα, δεν είμαι σίγουρος, θα πρέπει να το δούμε. Όπως και να έχει, πιστεύω πρώτα στον περιορισμό των αναγκών μας και του πληθυσμού μας (εθελοντικά).
Είναι κρίμα γιατί φωτεινά μυαλά όπως το δικό σου οδηγούνται σε λάθος συμπεράσματα επειδή η επίσημη κρατική προπαγάνδα, προσπαθώντας απεγνωσμένα να βρει άλλους ενόχους, επηρεάζει την κρίση σου με λάθος δεδομένα.
Ολοι οι κάτοχοι ομολόγων χάνουν λεφτά καθώς οι αποδόσεις ανεβαίνουν γιατί όλοι έχουν αγοράσει στο παρελθόν, φέτος όπως γνωρίζεις οι εκδόσεις ήταν ελάχιστες. Η τιμή του ομολόγου ακολουθεί αντίθετη πορεία από την τιμή του επιτοκίου. Τα επιτόκια ανεβαίνουν από κατόχους ομολόγων που θέλουν να τα πουλήσουν (γιατί ήδη χάνουν αρκετά ή φοβούνται χρεοκοπία ή αναδιαπραγμάτευση-όπως αναφέρεις), δεν βρίσκουν αγοραστή και τους δελεάζουν με χαμηλότερη τιμή (υψηλότερα επιτόκια). Η Ελλάδα πληρώνει τα επιτόκια που έχει συμφωνήσει όταν εκδόθηκε το κάθε ομόλογο και δεν αλλάζει το ποσό που πληρώνει από την τιμή (επιτόκιο) που αποκτά σήμερα ή την άλλη εβδομάδα στην δευτερογενή αγορά.
Οι φοβεροί τζογαδόροι κερδίζουν τεράστια ποσά, όπως αναφέρεις, από άλλους αντίστοιχους τζογαδόρους ΟΧΙ από την Ελλάδα. Κάποιοι όντως ποντάρουν στην χρεοκοπία, στο χέρι της Ελλάδας είναι να τους διαψεύσει και να χάσουν πολλά λεφτά που θα τα κερδίσουν όμως άλλοι τζογαδόροι (τζογάρουν στην σωτηρία) και όχι η Ελλάδα. Είναι κάπως όπως το προπο, δεν φταίει αυτός που ποντάρει στη ήττα ή στην νίκη του ολυμπικού για την απόδοσή του ούτε θα πληρωθεί από αυτόν στην περίπτωση που η πρόβλεψη είναι σωστή.
Το βασικό θέμα είναι να έχουν οι αγορές αρκετό βάθος (liquidity) ώστε να είναι αδύνατο από κάποιους μεμονωμένους ανθρώπους να την χειραγωγήσουν. Η απαγόρευση του naked short selling στα CDS είναι σωστή από την άποψη ότι η αγορά αυτή είναι σχετικά ρηχή, παρ'όλο που η γερμανική κρατική αρχη για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές δεν διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ διαδρομής τιμών CDS και διαδρομής τιμών ελληνικών ομολόγων. Αν το δεις λίγο ευρύτερα, η αντεπίθεση των πολιτικών εξαντλήθηκε στο λόφο των CDS και μάλιστα των naked, όταν οι αγορές τους έχουν πάρει τα σώβρακα. Η ελευθερία σε όλες τις εκφράσεις της, έχει ορισμένες παρενέργειες (π.χ. ανώνυμη συκοφάντηση στα μπλογκ), πρέπει η ωριμότητα των ανθρώπων να συμβαδίζει με τα επίπεδα ελευθερίας που απολαμβάνουμε και να τις αντιμετωπίζει στο μέτρο του εφικτού.
Οσον αφορά την Αμερική, οι τράπεζες που ΚΑΚΩΣ διασώθηκαν είναι επενδυτικές, δεν δίνουν δάνεια όπως οι δικές μας και δεν έχουν καταθέτες. Τα κρατικά χρήματα που ΚΑΚΩΣ τις διέσωσαν θα τα γυρίσουν πίσω με τόκους αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι έχουν αποκτήσει τεράστια δύναμη (συστημικό ρίσκο) και θα πρέπει να τις κοντύνει ο Ομπάμα για το καλό των λαών του κόσμου. Εχουν τόση δύναμη που χειραγωγούν τις αγορές... δεν είναι πραγματικά ελεύθερες. Η λύση δεν μπορεί να είναι παρά περισσότερη ελευθερία αλλά μέσα σε αυστηρά θεσμικά πλαίσια .Βέβαια αρκετοί υποστηρίζουν ότι το κακό ξεκίνησε πάλι από κρατική παρέμβαση (φθηνή επιδοτούμενη στέγη για όλους - Freddie, Fanny κτλ) αλλά είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα.
Οσον αφορά τον δανεισμό και εγώ δεν τον γουστάρω - είναι σχετικά ανήθικος-, έχω πληρώσει πάρα πολλά σε τόκους και ακόμα χρωστάω και πληρώνω. Αλλά ποιός άλλος αποτελεσματικός τρόπος υπάρχει για να δελεάσεις τα κεφάλαια που συσσωρεύονται, να περάσουν ξανά στην πραγματική οικονομία?
Δελεάζεις τους κατόχους των κεφαλαίων με αποδόσεις (καταθέσεις), τα παίρνεις και τροφοδοτείς με δάνεια την πραγματική οικονομία (ανάπτυξη , θέσεις εργασίας κτλ) κυνηγώντας νόμιμα (φόροι κτλ) το κέρδος, αναλαμβάνοντας όμως και το αντίστοιχο ρίσκο. Να σου πω κάτι..προτιμώ τον καθαρά κερδοσκόπο τραπεζίτη να μοιράζει κεφάλαια με αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος του παρά τον πολιτικάντη με τα ωραία λόγια. Ο πρώτος είναι πιο "βρώμικος" αλλά είναι και πιο έντιμος, ξέρεις από τι πρέπει να προφυλαχθείς.
Δεν υποστήριξα ότι οι αγορές είναι επιτυχημένες. Είναι -αυτοοργανωμένα σε κρίσιμη κατάσταση- χαοτικά συστήματα και κρύβουν πραγματικά τεράστιους κινδύνους. Για να προφυλαχθούμε όμως πρέπει να γνωρίζουμε τι πραγματικά είναι και να μην τις δαιμονοποιούμε δίνοντας τους ανθρώπινα γνωρίσματα και να τους φορτώνουμε όλα τα ανάποδα αντί να δούμε τι πραγματικά φταίει (καλικάτζαροι, βάρβαροι, διαιτησία κτλ κτλ...βρες ότι δικαιολογία θέλεις).
Επιτυχημένο δλδ τέλειο και ακίνητο (νεκρό) οικονομικό σύστημα υπάρχει μόνο στο μυαλό κάποιων αριστερών. Οι αγορές πρέπει να είναι εξελισσόμενες, με δοκιμή-λάθος-διόρθωση, βασισμένες στην ελευθερία και περιορισμένες περιμετρικά από ισχυρούς θεσμούς.
Το ορθόδοξο ακαδημαΐκό κατεστημένο της οικονομικής "επιστήμης" έχει πεθάνει και δεν το έχει ακόμα καταλάβει. Οτι έχεις σπουδάσει και γνωρίζεις για τις αγορές πλέον αμφισβητείται ολοκληρωτικά.
Αν θέλεις διάβασε
Ο πίνακας του χάους Μπ.Μανντελμπροτ
The black swan N.N. Taleb
Συμπεριφορική χρηματοοικονομική
Χορεύοντας με την τύχη Μακρυδάκης
fooled by randomness NN.Taleb
Ζητώ ειλικρινά συγνώμη για το ύφος μου, τα λάθη (δεν έχω ορθογράφο) και για το σεντόνι και σε ευχαριστώ για την δυνατότητα που μου έδωσες να εκφράσω κάποιες σκέψεις
Keep on meditating
ΟΚ, λόγω έλλειψης χρόνου θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο περιεκτικός γίνεται. Με αρκετά από αυτά που λες δεν διαφωνώ. Ωστόσο, έχω πολλές ενστάσεις. Δυσκολεύομαι π.χ. να πιστέψω ότι η άνοδος του κόστους ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων δεν επηρεάζει τελικά τα επιτόκια. Φυσικά, είναι ακραίο να λες ότι οι ακάλυπτες πωλήσεις στην αγορά ή τα παράγωγα και άλλοι τύποι συναλλαγών είναι σαν το προπό και ότι δεν επηρεάζουν τις τιμές των υποκείμενων αξιών. Όταν ο Σόρος έπαιζε επιτυχημένα με τη λίρα, το αποτέλεσμα ήταν απολύτως πραγματικό. Σε διαβεβαιώνω ότι δεν έχω καθόλου ψευδαισθήσεις ούτε καταπίνω όσα λένε οι πολιτικοί που έχουν κάθε συμφέρον να ρίχνουν τις ευθύνες αλλού. Ωστόσο, η κρίση δεν είναι μονοδιάστατη και δεν μιλάω μόνο για την Ελλάδα. Να πω για τον κουτσό σύστημα του ευρώ που προσπαθήσει να ισορροπήσει στο ένα πόδι χωρίς καμία μέριμνα για το δημοσιονομικό σκέλος, αφού κάποιοι θεώρησαν φαίνεται ότι τα πράγματα θα έμεναν για πάντα απαράλλαχτα και οι καλοί καιροί θα συνεχίζονταν για πάντα; Να πω για τις θεμελιώδεις ανακατατάξεις στις διεθνείς πολιτικές και οικονομικές ισορροπίες; Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι γίνεται προσπάθεια να σωθεί κάτι που δεν σώζεται ή τουλάχιστον να παραταθεί το ψυχορράγημά του και να κερδηθεί λίγος χρόνος.
Σαφέστατα αυτή τη στιγμή και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έχει γίνει μια επιλογή υπέρ των μεγάλων συγκεντρώσεων κεφαλαίου, που έτσι και αλλιώς δεν μπορούν καν να ελεγχθούν ή να ακόμη και να φορολογηθούν υψηλότερα, σε βάρος των πιο αδυνάτων και των μεσαίων στρωμάτων. Κάποιος μπορεί να επιχειρηματολογήσει λέγοντας ότι χωρίς αυτή την επιλογή θα ξηλωθεί όλο το σύστημα, αλλά για ας τολμήσουν οι ηγέτες της Ευρώπης να πουν χωρίς υπεκφυγές στους λαούς τους ότι είναι υποχρεωμένοι να αποδεχθούν τη μοίρα τους και ότι αυτό που συμβαίνει τώρα δεν είναι μια βραχυπρόθεσμη κρίση, αλλά μια καθοδική πορεία χωρίς ορατό τέλος ή ίσως μέχρι ο Ευρωπαίος εργαζόμενος να συναντηθεί με τον Κινέζο συνάδελφό του. Υπάρχει κάτι ριζικά ανήθικο έως και γελοίο όταν προσπαθείς να πείσεις ένα γέροντα με χαμηλή σύνταξη ότι πρέπει να μάθει να ζει με ακόμη λιγότερα για να μπορείς να συνεχίσεις να πληρώνεις τεράστια επιτόκια στους διεθνείς δανειστές σου. Και ξανατονίζω ότι αυτά δεν τα λέω μόνο για την Ελλάδα.
Τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται ζυγίζοντας το κόστος και το όφελος του να ρίξεις τον έναν ή τον άλλο. Τη νύφη πληρώνει ο πιο αδύναμος και αυτός με τη λιγότερη διαπραγματευτική ισχύ... μέχρι να πάρει πρέφα ακριβώς ποιο είναι το παιχνίδι, οπότε και θα δούμε ποιες θα είναι εξελίξεις, διότι πραγματικά πιστεύω ότι ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα. Μια ενδεχόμενη λύση θα ήταν η μεγαλύτερη ενοποίηση της Ευρώπης και σε πολιτικό/δημοσιονομικό επίπεδο, αλλά αυτό μοιάζει μακρινό όνειρο. Μια άλλη πιο ρεαλιστική λύση θα ήταν μια πανευρωπαϊκή απάντηση, αλλά οι ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκουν πιο εύκολο να ρίχνουν ευθύνες ο ένας στον άλλο και να αποφεύγουν την πραγματικότητα μέχρι τις επόμενες εκλογές, δίνοντας μια παράσταση για τα πλήθη που μοιάζουν να αγριεύουν πίσω στην πατρίδα, με σαχλαμάρες του τύπου αποβολής από την ευρωζώνη των χωρών που δεν συμμορφώνονται με το ευαγγέλιο κάποιων κανόνων άλλων εποχών.
Πολύ σωστά λες ότι το ορθόδοξο οικονομικό κατεστημένο έχει πεθάνει, μόνο που η μούμια του κρατάει ακόμη τα ηνία. Όσο για το ότι όσα έχω σπουδάσει δεν ισχύουν πια, αμφέβαλα για πολλά από αυτά και τότε που τα μελετούσα.
Μια υποσημείωση για τις τράπεζες. Μια πρόταση θα ήταν πολύ πιο αυστηροί κανόνες για τις αποταμιεύσεις χαμηλού κινδύνου και πλήρης διαχωρισμός από καταθέσεις/επενδύσεις με υψηλό κίνδυνο έτσι ώστε χρεωκοπία του ενός σκέλους να μην επηρεάζει το άλλο. Ο καταθέτης θα γνωρίζει τι είναι τι και θα αποφασίζει πώς θέλει να καταθέσει τα χρήματά του, αναλόγως της προτίμησής του για τον κίνδυνο και τις αποδόσεις. Μια άλλη πιο ριζοσπαστική λύση θα ήταν οι καταθέσεις με ελάχιστο επιτόκιο να είναι αποκλειστικά σε κρατικά ιδρύματα με την εγγύηση του κράτους, όπως και άλλες αδιαφοροποίητες υπηρεσίες όπως οι πληρωμές. Με αυτό τον τρόπο το κράτος θα χρηματοδοτεί και τις δικές του ανάγκες, με μια πηγή δανεισμού με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Οι ιδιωτικές τράπεζες θα συνεχίσουν να παρέχουν όποιες υπηρεσίες θέλουν, αλλά χωρίς καμία απολύτως εγγύηση από το κράτος. Σίγουρα όλα αυτά θέλουν μελέτη, αλλά νομίζω ότι οι καιροί απαιτούν ριζικές αναθεωρήσεις σε πολλούς τομείς.
Ευχαριστώ για τις απόψεις σου και αποποιούμαι τον χαρακτηρισμό «φωτεινό μυαλό» (χμμμ ωραίος τρόπος για να τα χώνεις σε κάποιον προλαμβάνοντας την αντίδρασή του).
Δεν λέω ότι η άνοδος του κόστους ασφάλισης δεν επηρεάζει τα επιτόκια ή ότι τα παράγωγα δεν επηρεάζουν την υποκείμενη αξία.
Υποστηρίζω ότι είναι βολικό να μπλέκουμε τις αιτίες με κάποια αποτελέσματα.
Οι κερδοσκόποι ανακαλύπτουν,φωτίζουν, φωνάζουν , σπρώχνουν όσο μπορούν όπου βρουν μια ανισορροπία γιατί θα κερδίσουν από την εξισορρόπηση αυτής, ΔΕΝ είναι η αιτία της ανισορροπίας.
Τις αιτίες για την greek tragedy τις γνωρίζεις καλά.
Η υποτίμηση της στερλίνας δεν οφείλεται στα παιχνίδια του Σόρος. Μπορεί να ευθύνονται μυριάδες οικονομικοί, πολιτικοί ή κοινωνικοί λόγοι και οι συνδυασμοί αυτών. Αν ο Σόρος ή ο κάθε Σόρος μπορεί και χειραγωγεί τότε και δεν είναι και δεν πρέπει να ονομάζεται ελεύθερη αγορά.
Είναι κάτι άλλο.
Γράφεις:
"Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι γίνεται προσπάθεια να σωθεί κάτι που δεν σώζεται ή τουλάχιστον να παραταθεί το ψυχορράγημά του και να κερδηθεί λίγος χρόνος."
Εχεις μια άποψη, κάνεις μια πρόβλεψη, αν είχες τα χρήματα και επέλεγες να "τζογάρεις" πάνω σε αυτήν, δεν θα ήταν τουλάχιστον περίεργο να θεωρούσαν εσένα(!) υπεύθυνο (αιτία) για την επικείμενη κατάρρευση? Μπορώ να δεχθώ την καθολική απαγόρευση "τζογαρίσματος" (αν και είμαι αντίθετος γενικά με τις απαγορεύσεις), δεν μπορώ να δεχθώ όμως ότι φταίει ο Περαστικός για την κατάρρευση του ευρώ ή του χρηματοοικονομικού συστήματος.
Το προπό το χρησιμοποίησα για να δείξω ότι οι κερδοσκόποι κερδίζουν ή χάνουν λεφτά μεταξύ τους και δεν τα αφαιρούν από την Ελλάδα ή τα δίνουν σε αυτήν.
Το αστείο είναι ότι οι περισσότερες από τις σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές οικονομικές μας αποφάσεις έχουν υποσυνείδητα & συνειδητά στοιχεία speculation (προβολή καταστάσεων στο μέλλον-πρόβλεψη- κέρδος από αυτήν). Που θα αγοράσω σπίτι, σε ποιά εταιρεία συμφέρει να προσληφθώ ή να συνεργαστώ, θα έχει το αμάξι που θέλω να αγοράσω υψηλή τιμή μεταπώλησης κτλ αλλά η κυρίαρχη ελληνική ιδεολογία την θεωρεί αξιακά, μεταφυσικά, με μαγικό τρόπο την ενσάρκωση του απόλυτου κακού = κερδοσκοπία.
Συμφωνώ απόλυτα με τον γέροντα και την σύνταξη του αλλά όπως έγραψα και στο πρώτο σχόλιο είναι καθαρά πολιτική-ελληνική απόφαση και να ΑΥΞΗΣΟΥΝ τα εισοδήματα των φτωχότερων και να μειώσουν δαπάνες. Δεν έχει να κάνει με τις αγορές. Οι συντάξεις μειώθηκαν στην Ελλάδα του αγνώστου αριθμού καλοπληρωμένων Δ.Υ και των φόρων υπέρ τρίτων για χλιδάτες συντάξεις δικηγόρων, δημοσιογράφων, τελωνειακών, κτλ κτλ που κανείς δεν τολμά να πειράξει.
Συμφωνώ απόλυτα ότι η Ευρώπη χρειάζεται οικονομική διακυβέρνηση. Είναι οι λαοί της έτοιμοι να παραδώσουν κι άλλες εθνικές εξουσίες? Μακάρι ναι...είναι ένα ακόμα βήμα για ένα πιο ειρηνικό κόσμο.
Αντίστοιχα μήπως κάποιο παγκόσμιο νόμισμα και παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση θα κάνει τους λαούς της γης πιο ευημερούντες και με λιγότερους πολέμους? Μήπως οι κινέζοι εργαζόμενοι συναντήσουν τους ευρωπαίους συναδελφους τους ψηλότερα?
Μάλλον η επικείμενη γέννηση της κόρης μου με κάνει πιο αισιόδοξο από εσένα παρόλο που δεν έχω λεφτά ούτε για το μαιευτήριο....
Το "φωτεινό μυαλό" δεν το παίρνω πίσω και δικαίως πιστεύεις ότι στα χώνω γιατί τόση απαισιοδοξία που βγάζεις σε αυτή την ανάρτηση είναι αντίθετη με την χαρά και το κουράγιο που παίρνω τους τελευταίους ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ μήνες από τα κείμενα και τα σκίτσα σου.
Ευχαριστώ
Ισχύει και ότι οι τζογαδόροι εκμεταλλεύονται τις πραγματικές νοσηρότητες, αλλά και ότι κάνουν πολύ χειρότερα τα πράγματα. Είναι ότι στο βάθος πιστεύω ότι ένας άνθρωπος πρέπει να θεραπεύει έναν άλλο άνθρωπο και όχι να εκμεταλλεύεται είτε την αδυναμία είτε τη βλακεία είτε ακόμη και την κακότητά του για να τον σπρώξει πιο βαθιά. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για λαούς. Καταλαβαίνω βέβαια ότι δεν θα διαφωνούσες με αυτό και φυσικά αποδέχομαι ότι οι αγορές είναι εξαιρετικά χρήσιμες στο να καταδεικνύουν τις ανισορροπίες και τις νοσηρότητες και να υποχρεώνουν σε διορθώσεις. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει στις χρηματαγορές είναι κάτι άλλο, επίσης νοσηρό και εκτός μέτρου. Αν με διαβάζεις καιρό θα ξέρεις πόσο σθεναρά υπερασπίζομαι την έννοια «αγορά» και ελευθερία επιλογής.
Δεν θέλω να πω πολλά άλλα παρά μόνο να σου ευχηθώ το καλύτερο για την κόρη σου και να δικαιωθεί η αισιοδοξία σου έναντι της απαισιοδοξίας μου, και για χάρη της κόρης σου και για χάρη των μικρών ανιψιών μου, και να βρεις ξέφωτο στη ζωή σου. Δεν ξέρω τι μπορεί να βρήκες εδώ μέσα, αλλά είσαι πάντα ευπρόσδεκτος.
Σε ευχαριστώ και εγώ.
Δημοσίευση σχολίου