Πέμπτη, Μαΐου 06, 2010

Λίγο φως

Είχα γράψει πρόσφατα αυτά, αλλά υπάρχει και μια άλλη πλευρά των πραγμάτων που αξίζει να αναφέρεται επίσης για να μη μένει μόνο η βρωμιά.

.

Αυτές τις ημέρες πρόκειται να εγχειριστεί μια φίλη μου. Την εγχείρηση θα κάνει καθηγητής. Ως είθισται, συγγενικό πρόσωπο πήγε για να συνεννοηθεί για τα περί φακελακίου. Ο άνθρωπος δεν δέχτηκε και κατέστησε σαφή την άρνησή του σε επανειλημμένες νύξεις «Καταλάβετε ότι αντλώ ικανοποίηση από αυτό που κάνω» ήταν η τελική του απάντηση. Τελικά, ο έντιμος άνθρωπος θα είναι πάντα έντιμος και ο ανέντιμος θα βρίσκει πάντα δικαιολογίες και θα εκλογικεύει την ανεντιμότητά του.

.

Πήγα σήμερα να δώσω αίμα στο νοσοκομείο για τη φίλη μου. Ομολογώ ότι ήμουν κάπως αρνητικά προκατειλημμένος. Το γκρι κτήριο του δημόσιου νοσοκομείου δεν άλλαξε τις προσδοκίες μου. Και όμως, ίσως να ήμουν τυχερός, αλλά συνάντησα ανθρώπους που ήταν χαμογελαστοί, πρόθυμοι, ευσυνείδητοι. Προέκυψε ένα θέμα όταν ανέφερα ότι ήμουν στην Αγγλία στις αρχές της δεκαετίας του ’90. «Λυπάμαι, αλλά δεν μπορείτε να δώσετε αίμα λόγω της νόσου των τρελών αγελάδων, εκτός αν ήσασταν χορτοφάγος» μου είπαν δείχνοντάς μου μια κιτρινισμένη, τοιχοκολλημένη ανακοίνωση που είχε εκδοθεί από το υπουργείο το 2004, όπως μου δήλωσαν.

.

Πήγα να απελπιστώ, μάταια τους έλεγα ότι ήμουν υγιέστατος και ότι είχα δώσει αρκετές φορές αίμα, για τελευταία φορά πριν από 2-3 χρόνια. Τελικά, έκανα κάτι κόλπα ζόρικα που ξέρουν στην Ινδία (μάλλον οι άνθρωποι ήταν καλοί), ένα χαμόγελο, ένας αστεϊσμός, ένα τηλέφωνο στον διευθυντή του τμήματος αιμοδοσίας και τελικά το αίμα μου έγινε δεκτό. Ελπίζω να μην πάρω κανέναν ανθρωπάκο στο λαιμό μου και να μη γίνει σπόγγος ο εγκέφαλός μου. Τώρα που το σκέφτομαι, πέρασα καλά (συνετέλεσαν και οι ωραίες και πρόσχαρες νοσοκόμες).

.

Εδώ και εκεί υπάρχουν μερικοί άνθρωποι, είναι η τελευταία ελπίδα αυτής της χώρας, ή θα γίνουν η μαγιά που θα φουσκώσει το ψωμί ή … Δεν ξέρω αν είναι αρκετοί.

.

Αυτά…

.

Υπενθυμίζω ότι το φιλοζωικό σωματείο Stray χρειάζεται βοήθεια, εδώ, και οργανώνει και μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, Oriental Night, εδώ.

7 σχόλια:

Jolly Roger είπε...

[mode σκληρης κριτικης ON]
Ελλιπες το σημερινο σκιτσο.
Συνεχως μιλας για ωραιες νοσοκομες και δεν σκιτσαρησες καμμια.
Εσυ χαριεντιζεσαι με ωραιες γυναικες κι εμας μας αφηνεις ετσι χωρις οπτικα ερεθισματα.
[mode σκληρης κριτικης OFF]

Μιλας για σωστους ανθρωπους που ισως γινουν η μαγια αυτης της χωρας. Μακαρι, αλλα δεν το βλεπω.

Θα ξερεις σιγουρα την αρχη της εντροπιας. Αν ριξουμε μια σταγονα καθαρο νερο σε ενα ποτηρι με βουρκο, θα συνεχισουμε να εχουμε ενα ποτηρι με βουρκο.
Αν ριξουμε μια σταγονα βουρκο σε ενα ποτηρι καθαρο νερο, παλι θα παρουμε ενα ποτηρι βουρκο.

Κατι παρομοιο συμβαινει και με την κοινωνια μας. Σωστοι ανθρωποι υπαρχουν πολλοι. Υπολογιζω μαλιστα, οτι οι σωστοι αποτελουν μια πλειοψηφια του 60-70%
Αλλα δεν αρκει. :-(

Συμφωνα με την αρχη της εντροπιας, το 10-20% των διεφθαρμενων ειναι αρκετο για να μας χαλασει ολους.
Ποσο μαλλον που το διεφθαρμενο κομματι της κοινωνιας μας βγαινει αλωβητο απο την σημερινη κριση. Την πληρωνουν παλι οι συνηθεις αθωοι.

* * * *
Περαστικα στην φιλη σου. Χθες μου ειπε, οτι αφου πηρε το δικο σου αιμα, ανεβηκε ο αιματοκριτης της ;-)

Διόνα είπε...

Καλημέρα, Περαστικέ και ευχές για τη φίλη σου.
Αυτό για την αιμοδοσία όσων έζησαν στο ΗΒ, μέχρι και το 1995 νομίζω, το έχω ακούσει και εγώ αλλά προφανώς δεν είναι αυστηρό. Γνωρίζω και εγώ δύο περιπτώσεις εθελοντών αιμοδοτών που έχουν δηλώσει ότι έμεναν εκείνο το διάστημα στο ΗΒ αλλά εξακολουθούν να δίνουν αίμα.

Unknown είπε...

Σ'ευχαριστώ που προσφέρεις αισιοδοξία και διαφορετικότητα σε μία μπλογκόσφαιρα εκνευρισμένη και κοινότυπη...

Ταξιδιάρικο Πουλί είπε...

Μη μένετε μόνο στα στερεότυπα αγαπητά μου παιδιά! Υπάρχουν και πολύ ωραίες γιατρίνες! Και δεν είναι τόοοοοσο χάλια τα δημόσια νοσοκομεία ούτε τόσο λίγοι οι σωστοί άνθρωποι που ξημεροβραδιάζονται εκεί... Άντε, δε μιλάω, δε μιλάω, αλλά όλα έχουν και τα όρια τους.....!!!!!!

Περαστικός είπε...

Jolly Roger, απολύτως κατανοητή η σκληρή κριτική :D Σίγουρα δεν υπάρχει απολύτως «καθαρή» και αδιάφθορη κοινωνία, τουλάχιστον αν τα πράγματα άλλαζαν κάπως προς τη σωστή κατεύθυνση και εδώ, αλλά δεν βλέπω το μηχανισμό, μόνο αν το αδιέξοδο μας αναγκάσει σε αλλαγή πορείας. Είμαι σίγουρος ότι η φίλη μας θα τα πάει περίφημα :)

Διόνα, ευχαριστώ για τις ευχές. Και εγώ νομίζω ότι η συγκεκριμένη οδηγία είναι από αυτά τα πράγματα που πότε ισχύουν και πότε δεν ισχύουν, ανάλογα με το πού θα πέσεις.

Stilvi, παρακαλώ!

Άσπρο Καναρίνι, μη μιλάς, γιατί θα θυμηθούμε όλοι τα άλλα παραδείγματα που δεν είναι καθόλου στερεότυπα. Το φακελάκι είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, ο συγκεκριμένος γιατρός είναι η εξαίρεση.

aspa.k είπε...

Ολα θα πανε καλα με τη φιλη μας,ειναι ηρεμη δυναμη και παντος καιρου...super puma!!!
Ηθελα να σε ευχαριστησω απο καρδιας για λες τις αναφορες σου στο stray.gr,να εισαι παντα καλα!
Υ.Γ. Τα σκιτσα σου ειναι φανταστικα.

Περαστικός είπε...

Χα χα, είμαι και εγώ σίγουρος για τη φίλη μας. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και να είσαι και εσύ καλά, Άσπα.