Δευτέρα, Μαρτίου 29, 2010

Πασχαλινό

Δεν υπάρχει γιορτή που να σιχαίνομαι περισσότερο από το Πάσχα. Μικρός, όσο μου άρεσαν τα Χριστούγεννα, τόσο αντιπαθούσα το Πάσχα, μόνη εξαίρεση, το πιστολάκι με τα καψουλάκια που μου έκαναν συνήθως δώρο. Θυμάμαι εκείνα τα μεταλλικά πιστολάκια, pilaz νομίζω τα λέγανε, με το μύλο και τα κόκκινα καψουλάκια ή άλλα οπλάκια που παίρνανε εκείνες τις ταινίες με τα εξογκώματα με το μπαρούτι που όταν πυροδοτούνταν βγάζανε και ωραία μπαρουτίσια μυρωδιά καμμένου. Κάποιο Πάσχα θυμάμαι μάλιστα ότι μου αγόρασαν ένα πιστόλι που ξέφευγε από τα συνηθισμένα, ήταν πολύ καλής ποιότητας, βαρύ, με χρώμα που δεν ξέβαφε, με καψουλάκια, ενδεχομένως ακριβής ρέπλικα κάποιου πιστολιού της Άγριας Δύσης, ενώ μια άλλη φορά θυμάμαι εκείνο το εξαιρετικό λούγκερ με σιγαστήρα που έπαιρνε ταινία. Όμως, τις φωτοβολίδες, τα βαρελότα, τις τρακατρούκες και τα άλλα συναφή που ρίπτονταν τη βραδιά της ανάστασης τα απεχθανόμουν, τα φοβόμουν και δεν ήθελα να έχω καμία σχέση με αυτά. Δεκαετίες έχω να πάω σε ανάσταση και, με τη βοήθεια του Θεού, δεν θα πάω ποτέ και δεν θα ξαναπατήσω ποτέ σε εκκλησία.

.

Δεν μένει παρά να περιμένουμε την πολλοστή επανάληψη του «Ιησού του Τζεφιρέλι», την κατανυκτική ατμόσφαιρα, τις ψευτονηστείες, τη σφαγή των αμνών, τις βαρυστομαχιές, τις ξινίλες, τις διάρροιες, τις ειδήσεις για τους ακρωτηριασμένους από τα βεγγαλικά και τους ρουκετοπολέμους σε επιβεβαίωση της ανθρώπινης βλακείας.

.

Πάσχα των Ελλήνων, Πάσχα…

.

Υστερόγραφο για την επικαιρότητα:

.

Να φεύγεις από το Αφγανιστάν και να σε βρίσκει βόμβα στα Πατήσια.

.

Από χθες το μεσημέρι μύριζε βία. Την ένοιωθα στον αέρα όταν έκανα την Κυριακάτικη βόλτα μου, στους οδηγούς που βρίζονταν, στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, την ένοιωθα μέσα μου καθώς αγωνιζόμουν να περάσω από τα κατηλειμένα πεζοδρόμια, ανάμεσα από τα εμπορεύματα των αγενών μεταναστών και τους πελάτες τους. Βέβαια, βρωμάει πια μονίμως βία αυτή η πόλη, πιο πολύ και από ό,τι ούρα.

9 σχόλια:

Άσπρο Καναρίνι είπε...

Ανατριχιαστικό και αιμοβόρο το σκίτσο... Γιατί τόση συσσωρευμένη οργή? Ελπίζω να πέρασε τώρα...

aerostatik είπε...

να βάφεις κόκκινα αυγά με πραγματικό αιμα, έτσι κάνεις πράξη το συμβολισμό...

Περαστικός είπε...

Άσπρο Καναρίνι, δεν είναι υποχρεωτικό να είμαι οργισμένος για να κάνω τέτοια σκίτσα. Κάποτε έβλεπα και σπλατεριές. Δεν είναι όμως κάπως αστείο ότι δεν θεωρούμε ανατριχιαστικό και αιμοβόρο το έθιμο των κόκκινων αυγών που συμβολίζουν ακριβώς αυτό: αυγά βουτηγμένα στο αίμα;

Γεια σου, Aerostatik.

melen είπε...

Άσε που αν υπολογίσουμε το αίμα που χύθυκε στο όνομα του χριστού ανά τους αιώνες, φτάνει για να βαφτούνε κόκκινα τ' αυγά όλων των ειδών του πλανήτη.
Είναι πολλοί ακόμη που θα ήθελα να τους δω παλουκωμένους, έστω και σε σκίτσο
(και δεν έχει να κάνει με το σπλάτερ, χε!
:-)

Περαστικός είπε...

Melen, αυτό το πνεύμα μου αρέσει!!! :D

melen είπε...

Υ.Γ1. πάντως δεν χρειάζονται παλούκια για να σου βγάλουν το μάτι οι ανορθογραφίες..
αλί και ήμαρτον!

Υ.Γ2 .Αν και ο γάτος μου δε νοιάστηκε καθόλου, εξακολουθεί να γουργουρίζει ανέφελα, αδιαφορώντας για τα ή και τα ύ

gaidara είπε...

Μαζί σου!!!

ps. Πάσχα των Εβραίων Πάσχα... εμείς έχουμε την Λαμπρή τρομάρα μας!

doctor είπε...

Καλησπέρα καλέ μου φίλε! Είμαι κι εγώ φαν των Χριστουγέννων. Το Πάσχα έχει πολύ κιτς και γενικά δεν μου αρέσει.
Άσε που η εικόνα ενός κακόμοιρου αρνιού να στριφογυρίζει δεν μου πολυαρέσει, την θεωρώ αρκετά ..ιθαγενίστικη!

Περαστικός είπε...

Melen, συγχωρεμένη για τις ανορθογραφίες. Ο γάτος σου ξέρει καλύτερα :)

Γεια σου, Γαϊδάρα!

Έτσι, Doctor! Να είσαι καλά!