Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2010

Τσιμπάει, ακόμη τσιμπάει


- Ναι, ρε Πετσάλνικο, τσιμπάει, τι περίμενες; Αύριο θα ντυθούμε και υπολοχαγοί Νατάσες να δεις σουξέ!


Όχι, δεν με προσβάλλουν τα δημοσιεύματα του Focus και άλλα παρόμοια, δεν με απασχολούν καν στο ελάχιστο. Τα χάλια αυτής της χώρας με προσβάλλουν, η ατιμωρησία όσων μας οδήγησαν εδώ, το γεγονός ότι εμφανίζονται σαν σωτήρες αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάντια μας.

.

Και να σκεφτείς ότι μερικοί από αυτούς που εξανίστανται σήμερα σίγουρα θα κάνανε χάζι τους απολίτιστους και υπανάπτυκτους που καίγανε τις σημαίες της Δανίας και τα σπάζανε για μερικά σκίτσα σε ένα περιοδικό.

.

Δεν ξέρω ποιο είναι χειρότερο, ότι πνιγόμαστε στα χρέη ή ότι πνιγόμαστε στη βλακεία; Θα μου πεις, αν δεν ήταν το ένα, μάλλον δεν θα ήταν και το άλλο.

.

Πληροφοριακά, για όσους δεν το γνωρίζουν, δεν περίμενε τα επίκαιρα για να μας μάθει η υφήλιος. Όσοι έχουν επαφές με το εξωτερικό το γνωρίζουν καλά αυτό.

.

Πώς το λένε;

.

Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι!

.

Απορούμε γιατί μας λένε απατεώνες, όταν ακόμη και τα θέματα διεθνών διαγωνισμών φτάσαμε να πουλάμε (εδώ)! Δεν ξέρανε οι κουτόφραγκοι ότι εδώ είμαστε γατόνια ρε! Καλά να πάθουνε αφού μας εμπιστεύτηκαν, χαζοβιόληδες είμαστε εμείς σαν και αυτούς; Όταν βλέπουμε την ευκαιρία τη βουτάμε ρε! Σαν τον άλλο, τον καθηγηταρά που παρενοχλούσε σεξουαλικά γυναίκες συγγενείς ασθενών του που είχαν εμπιστευθεί τη ζωή τους στα χέρια του. Νομίζουμε βέβαια ότι όλα αυτά ξεχνιούνται, ότι όλα περνάνε απαρατήρητα. Έλα όμως που δεν είναι έτσι, έλα που όλα τα δείγματα γραφής ενός λαού, θετικά και αρνητικά, από δημοσιεύματα και ειδήσεις, εμπειρίες και μαρτυρίες σωρεύονται και οικοδομούν τελικά την εικόνα που έχουν οι άλλοι για αυτόν. Έλα που εμείς νομίζουμε ότι φαινόμαστε Μεγαλέξανδροι, αλλά οι άλλοι μας βλέπουν καραγκιόζηδες. Το αστείο είναι ότι κάνουμε τους μάγκες, αλλά μας καίει η γνώμη αυτών των άλλων που κοροϊδεύουμε. Μας πονάει και πολύ μάλιστα όταν παίρνουμε λίγο πρέφα τι πιστεύουν αληθινά για εμάς. Βλέπεις, όπως όλοι οι ματαιόδοξοι στούρνοι και σαχλαμάρες που ζούνε για το φαίνεσθαι, είμαστε σφόδρα ετεροκαθοριζόμενοι (για ένα όνομα και μια υπόληψη…). Μας ενοχλούν λέει οι γενικεύσεις, εμείς είμαστε άγια παιδιά, για θυμήστε μου τι λέμε για τους Αλβανούς, για τους Ρουμάνους;

.

Δεν θα το εκμεταλλευθούν τώρα αυτό οι πολιτικοί για να αποπροσανατολίσουν τους χαχόλους;

.

Τρεχάτε να διαδηλώνετε στη γερμανική πρεσβεία. Μετά, περάστε και από τη βρετανική, για αυτό (από πότε χρειάζεται ειδική άδεια για να χρησιμοποιήσει κάποιος την εικόνα ενός παγκόσμιου μνημείου στο πλαίσιο μιας γραφιστικής δημιουργίας; Πόσο λογικό είναι να κυνηγάει μια χώρα κάθε έναν που κάνει πλάκα με ένα μνημείο της; Δεν θυμάμαι να έγινε θέμα η ανατίναξη του βρετανικού κοινοβουλίου, αν θυμάμαι καλά, στο V for Vendetta - σκέφτομαι αντίστοιχη ελληνική ταινία για την ελληνική βουλή τι αντιδράσεις θα είχε ξεσηκώσει). Πάτε μετά και στη γαλλική, να μην ξεχνάμε και τις καταστροφές της φραγκοκρατίας και, φυσικά, να μην ξεχνάμε και τις πρεσβείες της Ιταλίας και του Ιράν. Ας μην ήτανε οι Πέρσες και οι Ρωμαίοι και σου έλεγα εγώ τι θα ήμασταν σήμερα! Όσο για την τουρκική, δεν χρειάζεται καν να αναφέρω κάτι, καραμέλα αυτή η άτιμη η τουρκοκρατία.

.

Γεια σας, ψαρούκλες!

9 σχόλια:

Τυπος Νυχτερινος είπε...

Περαστικέ μου, πριν κάποια χρόνια έλεγα, εμείς φταίμε για το χάλι και για όλα αυτά, εμείς φταίμε που απλώς καθόμαστε βλέπουμε και γκρινιάζουμε αλλά παραμένουμε εδώ και δε σηκωνόμαστε να ρίξουμε ένα φάσκελο και να πάμε να ζήσουμε κάπου αλλού.

Σήμερα πάλι, το λέω αλλιώς.
Αν φεύγαμε οι "εμείς", οι "απο 'δω", και όλες αυτές οι φωνές έσβηναν, χάρη θα τους κάναμε.
Και θα μου πεις, καλά ρε Τύπε Νυχτερινέ, και τι νομίζεις πως κάνεις μένοντας; Μια φωνή είσαι και μάλιστα φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
Ναι, σαφώς είμαι και το ξέρω.
Αλλά πλέον έχω συνειδητοποιήσει κάτι που παλιότερα μου διέφευγε.
Η εποχή των μαζικών επαναστάσεων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Και το ίδιο και η εποχή των "ηρώων". Ο Τσε έφυγε κι ύστερα το χάος.

Σήμερα δε θα έπιανε ένας Τσε, φίλε μου. Σήμερα για να κάνει κανείς οτιδήποτε, σήμερα για να "δουλέψει" μια "επανάσταση", θα πρέπει να γίνει σε επίπεδο πολύ πολύ μικρότερο, δηλαδή ατομικό.
Αν εγώ κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, και προσπαθώ να ζω τη ζωή μου όσο γίνεται χωρίς να την εξευτελίζω, αν κι εσύ κάνεις το ίδιο, τότε κάτι θα γίνει.
Πρώτα στο εγώ οι αλλαγές.
Και μετά το εγώ μπορεί να γίνει και εμείς. Γιατί μετά από μένα, μπορεί να έχω κι ένα παιδί. Και το πώς θα το μεγαλώσω, το τι θα του πω και το τι θα το διδάξω, είναι το μόνο που θα έχει σημασία.
Κι ύστερα θα έχω κι έναν φίλο. Από τις υπόλοιπες φωνές εν τη ερήμω.
Κι έναν σύντροφο. Κι ίσως βρω κι έναν γείτονα. Κι ίσως κι έναν ακόμη παραπέρα.
Κι ο καθένας μόνος του για τον εαυτό του ας κάνει ό,τι αλλαγή μπορεί, ας υψώσει το ανάστημά του όσο γίνεται.
Κι έτσι το εγώ ίσως γίνει εμείς.
Κι ίσως -για να αισιοδοξήσω υπέρμετρα- ίσως λέω να γίνει αυτό προτού κλείσουμε τα μάτια ή προτού γεράσουμε τόσο που να μην μπορούμε να κοπανήσουμε ούτε την τελεία στο πληκτρολόγιο.

Κι αν δε γίνει τότε δεν πειράζει. Θέλω να ελπίζω, θέλω να πιστεύω ότι ξεκινώντας ο καθένας με τον εαυτό του και κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορεί, ίσως να έρθει μια μέρα που εγώ, ή τα παιδιά μου ή τα παιδιά του φίλου μου αν δεν κάνω δικά μου, θα ζουν στη χώρα αυτή και δε θα ντρέπονται.
Ή αν ακόμη υπάρχουν λόγοι για να ντρέπονται, τότε να ντρέπονται από πολύ-πολύ νωρίς. Γιατί μόνο έτσι αλλάζουν τα πράγματα.

Συγνώμη για το σεντόνι, αλλά η ώρα είναι περασμένη και είμαι και πολύ φορτισμένη συναισθηματικά.

Τις καλησπέρες μου.

Jolly Roger είπε...

Γεια σου Περαστικε - εισαι ενας απο τους λιγους πολιτες (και οχι ψαρι) αυτης της χωρας.

Δεν καταλαβαινω τι εχουν παθει ολοι με το Φοκους. Θελει με μια εικονα να συμβολισει το συνολο των σημερινων ελληνων και διαλεξε την Αφροδιτη της Μηλου.

Τι ομορφο. Τι κολακεια. Εγω θα ηθελα να ευχαριστησω το Φοκους που διαλεξε την Αφροδιτη για να με αντιπροσωπευσει.
Το μονο στο οποιο θα κατηγορουσα το Φοκους θα ηταν για ανακριβεια.
Οι περισσοτερες ελληνιδες που βλεπω ειναι κοντες, χοντρες και φτηνιαρικα κακογουστες. Αν η Αφροδιτη δεν ηταν αγαλμα, θα επρεπε να προσβληθει την σχετιζουν με τις ελληνιδες.

Αν ημουν φωτογραφος του Φοκους, θα διαλεγα αυτην εδω την εικονα για να αντιπροσωπευσει τους ελληνες.

Το χειροτερο απο ολα ειναι οτι ο κοσμος αποπροσανατολιζεται τοσο ευκολα. Βρηκαν τωρα τα ψαρια ενα ασημαντο φωτομονταζ σαν αφορμη για να ξεχασουν τα πραγματικα προβληματα. Και κυριως, να ξεχασουν ποιοι τους εφεραν μεχρι εδω.

Jolly Roger είπε...

Συγνωμη, συμπληρωμα.
Ενας λαος που εχει κανει αυτο εδω (δεν προκειται για φωτομονταζ), δεν εχει δικαιωμα να μιλαει για την Αφροδιτη της Μηλου.

Για οσους δεν το αναγνωρισαν: η εικονα δειχνει το αγαλμα του Ρηγα Φεραιου μπροστα στο παν/μιο Αθηνας.

Jolly Roger είπε...

Ας μου επιτραπει ενας μικρος διαλογος με τον/την Τυπο Νυχτερινο.

Πολυ σωστες οι σκεψεις σου. Τις εχω κανει κι εγω. Και ειμαι σιγουρος οτι στην Ελλαδα ζουν αυτην την στιγμη 5-10 ατομα σαν εσενα - δηλαδη σωστα.
Ειμαι επισης σιγουρος οτι (θα) μεγαλωσεις το παιδι σου οπως πρεπει.

Ισως να παραειμαι απαισιοδοξος, αλλα δεν τα θεωρω αυτα αρκετα. Εσυ θα δινεις στο παιδι σου 5 αριστα παραδειγματα και το παιδι σου θα παιρνει 5000 αντιθετα αισχρα παραδειγματα μολις περασει το κατωφλι του σπιτιου σας.

Ξεκινωντας απο το σχολειο του (να μη μιλησω για την κατασταση στην Παιδεια), συνεχιζοντας με την δουλεια του (εργασιακες σχεσεις, αλισιβερισι με το τερας του δημοσιου τομεα), συνεχιζοντας με τον σαπιο κοινωνικο ιστο (δες τα προηγουμενα ποστ του Περαστικου για τους μεταναστες και τα πρεζονια).

Ειναι πολυ σωστο αυτο που γραφεις. Η επανασταση στις μερες μας ειναι ατομικη. Εχοντας μια πολυ μικρη ζωη να ζησουμε, δεν θεωρω αρκετο το " .. κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, και προσπαθώ να ζω τη ζωή μου όσο γίνεται χωρίς να την εξευτελίζω ... ".
Ειναι καλο και σωστο μεν, ανεπαρκες δε. Ιδιαιτερα ανεπαρκες για το παιδι σου.

Ιδιως οταν στις μερες μας η φυγη (σαν μια μορφη ατομικης επαναστασης) ειναι ευκολη υποθεση.

Υ.Γ. για να μην θεωρηθω υμνητης αλλων χωρων: πουθενα δεν υπαρχει παραδεισος. Βρωμια και σαπιλα υπαρχουν παντου.
Απλα σε μερικες αλλες χωρες το να προστατεψεις την ζωη σου απο εκεινους που θελουν να την εξευτελισουν ειναι συγκριτικα πιο ευκολο.

Περαστικός είπε...

Γεια σου, Τύπε Νυχτερινέ! Ευπρόσδεκτα τα σεντόνια σου :) Εγώ δεν μπαίνω καν στον κόπο να ελπίζω, προσπαθώ να υπερασπιστώ αυτό που είμαι και αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία στην οποία ελπίζω. Ευτυχώς δεν έχω παιδιά, αν και ανησυχώ για τα ανίψια μου.

Καλησπέρα, Jolly Roger. Μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν και να το παίξουν εθναμύντορες οι τζάμπα μάγκες και άχρηστοι πολιτικοί μας είναι η υπόθεση. Αν τους παίρνει, ας πατήσουν πόδι στην ΕΕ. Μη λες τέτοια για τις Ελληνίδες, θα πλακώσουν και θα τα κάνουν λαμπόγυαλο στο μπλογκ :P Εξαιρετικό το δεύτερο σχόλιό σου, το συμπλήρωμα, η φωτογραφία που παραπέμπεις τα λέει όλα για το πόσο σεβόμαστε εμείς την κληρονομιά μας.

scarlett είπε...

Φαντάζομαι Περαστικέ πως έγινε ιδιαιτερος ντόρος στην Ελλάδα σχετικά με το εξώφυλλο του Focus,που προσωπικά αγνοώ (τον ντορο εννοω... τον υποπτευομαι μοναχα, οπως άλλωστε έχω συνηθισει να παιρνει τεραστιες διαστασεις κατι τελειως ανευ σημασιας, ειτε για αποπροσανατολισμό είτε από στενοκεφαλιά- στην πρωτη περιπτωση υπαρχει δόλος στη δευτερη βλακεια....διαλεγετε και παιρνετε).Δε θα διαφωνήσω με όσα γράφεις, θα εκφράσω μόνο την προσωπική μου άποψη να μην ρίχνουμε την ευθύνη σε κάποιον που απουσιάζει από το "πάρτυ". Κι αυτοί που φτιάξανε εκείνο το άγαλμα δεν έχουν καμία σχέση με όσους σήμερα ονομάζονται Ελληνες.(κι ούτε θα θέλανε)
Δεν ένιωσα ωραία βλέποντας το συγκεκριμένο εξώφυλλο όχι γιατί το πήρα σαν προσβολή της Ελλαδας (αν απεικονιζαν καποιον απο τα λαμογια με την ιδια χειρονομια σημασια δε θα έδινα) αλλα γιατι κατα τη γνωμη μου προσβαλλόταν κάτι πολύ ανώτερο. Τελος πάντων.Προσωπικο το αισθημα. Ό,τι αγαπώ δε θέλω να μου το προσβάλλουν


Καλά κανεις και φοβασαι πως
οι γυναικες θα σου κανουν λαμπογυαλο το μπλογκ με φιλους σαν τον Jolly Roger, γιατι ξερει και ο ιδιος ποσο άδικο έχει όσον αφορά την κριση του για τις Ελληνιδες ;-)(Βασικα δεν πρεπει να ανησυχεις εσυ, αλλα εκεινος ;-) )
Γιατί τουλάχιστον για την κακογουστια... οι συμπολίτισσες του κρατανε τα σκηπτρα.Δεν το θελουνε οι καημενες...απλά δεν τους βγαινει(το καλο γουστο). Όπως δε βγαινει στο συγχρονο Έλληνα πολιτικο (και όχι μόνο) να ειναι τιμιος,αδιάφθορος, εργατικός και με συγκεκριμένους στόχους.
Είναι καθαρά, τι σου βγαίνει...

Και αγαπητε μου Περαστικέ, ναι καποιοι τα έχουν κανει μαντάρα στην Ελλάδα. Εδώ και χρόνια. Αλλά ο αρνητισμός δεν οδηγεί πουθενά.Απ'όσους γνωρίζω στην Ελλάδα, συγγενείς και φίλους κανεις δεν είναι στο ελάχιστο "λαμόγιο". Δε γινεται να ειναι τόσο λίγοι πια οι "σωστοι". Το μόνο τους "κουσούρι" , το μόνο "μας" κουσούρι είναι η αβουλία μας. Το ότι αφήνουμε ανθρωπους άχρηστους και ανικανους να οριζουν τις ζωές μας

scarlett είπε...

Το σκίτσο ιδιαίτερα εμπνευσμένο αυτή τη φορά :)
Ή είσαι καλλιτέχνης ή δεν...

ellinida είπε...

Δεν ξέρω αλλά μου βγήκε έτσι. Ρε δεν έχετε βαρεθεί να γκρινιάζετε;
Παπαπα γεροντοκόρεςςςςςςςς :)))))

Περαστικός είπε...

Γεια σου, Scarlett και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Καταλαβαίνω τι λες, αλλά δεν με ενδιαφέρει να ασχοληθώ με την ποιότητα του άρθρου και της επίμαχης φωτογραφίας. Είμαι βέβαιος ότι αν ψάξει κάποιος θα βρει πολλά άλλα αντίστοιχα ή χειρότερα άρθρα και φωτογραφίες σε διάφορα δημοφιλή και λιγότερο δημοφιλή έντυπα. Υπάρχουν τόσα που με ενοχλούν αισθητικά εδώ, όπως η φωτό του μουτζουρωμένου αγάλματος στην οποία παραπέμπει ο Jolly Roger. Αυτό που ήταν αφορμή του ποστ ήταν ότι ο πρόεδρος της βουλής των Ελλήνων, μιας χώρας όπου υποτίθεται ότι έχουμε ελευθερία του τύπου, καλεί τον Γερμανό πρεσβευτή, πρεσβευτή μιας χώρας που επίσης έχει ελευθερία του τύπου, για να του διαμαρτυρηθεί για ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε σε ένα περιοδικό, για να κάνει τι; Να τα λογοκρίνει; χώρια όλα τα άλλα: δηλώσεις Πάγκαλου, καλέσματα για διαδηλώσεις έξω από πρεσβείες, ένα έθνος να ασχολείται με αυτή τη σαχλαμάρα, ενώ βουλιάζει από τα χρέη, την ανικανότητα, τη διαφθορά και γενικά το χάλι του το μαύρο. Μια χώρα-επιθεώρηση, μόνο φετφά δεν εκδώσαμε. Δεν είμαι αρνητικός, αλλά μερικές φορές θέλω να φαίνεται και από αυτό το μπλογκ ότι κάποιοι δεν τρώμε το κουτόχορτο που μας ταΐζουν. Να μιλάει για προσβολή της εθνικής υπερηφάνειας ο Πάγκαλος του Οτσαλάν…

Είναι πολλά τα λαμόγια πάντως, το καταλαβαίνεις με την πρώτη σοβαρή συναλλαγή με το δημόσιο, με το που θα πατήσεις σε νοσοκομείο, πολεοδομία, αν προσθέσουμε και τους άχρηστους... αισιόδοξη σε βρίσκω :)

Ellinida, είναι το χόμπι μας :-)