Κυριακή, Φεβρουαρίου 07, 2010

Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα...

... και θα νοιώσεις κάθε είδους ενοχής!

Συλλογική ευθύνη, υποχρέωση για θυσίες και λοιπές ανοησίες. Μια εκστρατεία ενοχής έχει εξαπολυθεί σε όλη την επικράτεια. Είναι βασικό να εμφυτευθεί σε όλους η αίσθηση της συλλογικής ενοχής και ευθύνης, από σοβαρούς αναλυτές/δημοσιογράφους/τραπεζίτες και άλλους που παρελαύνουν με ακριβά κοστούμια στις τηλεοράσεις κάθε βράδυ. Έτσι, ο λαός βαδίζει με φανφάρες και εθνικά υπερήφανος για να φορολογηθεί και να θυσιαστεί υπέρ πατρίδος, εργολάβων, τραπεζών και διεθνών χρηματαγορών. Οι πιο αφελείς πείθονται, για τους περισσότερους μένει ο κυνισμός και η απάθεια. Ξεδιάντροπη υποκρισία και κυνισμός. Για πόσο μπορεί να διατηρείται ένα σύστημα στηριγμένο σε αυτούς τους πυλώνες;

.

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης περιγράφει με αυτούς τους όρους τη στάση των ανθρώπων χάρις στην οποία ο κομουνισμός δεν κατέρρευσε νωρίτερα, χωρίς, ωστόσο, να διασωθεί τελικά. Βέβαια, απουσιάζει τώρα ένα αντίπαλο δέος, η ιστορία και η γεωλογία όμως έχουν δείξει ότι όταν υπάρχει συσσωρευμένη ενέργεια, ο σεισμός αργά η γρήγορα έρχεται.

3 σχόλια:

Greek Rider είπε...

Δυστυχώς δεν βλέπω τίποτα στον ορίζοντα παρά μόνο καπιταλισμούς τύπου Κίνας...

ellinida είπε...

Αμήν και πότε!
Οπως τα λες, ξεδιάντροποι, ΟΛΟΙ τους.

Περαστικός είπε...

Greek Rider, αυτό είναι άσχημο. Ωστόσο, δεν ξέρω για πόσο θα είναι βιώσιμο αυτό το σύστημα (ελεύθερη οικονομία με ανελεύθερη κοινωνία) ακόμη και μέσα στην Κίνα. Ελπίζω να μην είναι, ιδίως καθώς το ειδικό βάρος της Κίνας θα αυξάνεται διαρκώς σε διεθνές επίπεδο.

Γεια σου, Ellinida. Ελπίζω μόνο να βρεθεί κάποια θετική διέξοδος.