
Με αφορμή την κρίση ενός συστήματος που θεωρώ τραπεζοκεντρικό/τοκογλυφικό και παρασιτικό και πολλές φορές έχω επικρίνει, πολλοί οπαδοί του κεντρικού σχεδιασμού και αποτυχημένων συστημάτων βρήκαν την ευκαιρία να ξεσπαθώσουν κατά της ελεύθερης αγοράς . Αυτή ήταν η αφορμή για να διατυπώσω τις παρακάτω σκέψεις.
.Η αγορά δεν είναι ισμός, δεν είναι ιδεολογία, πίστη ή δόγμα. Έκανε την εμφάνισή της στα βάθη του χρόνου, από τότε που δύο άνθρωποι έκαναν μια ανταλλαγή για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους με αμοιβαίο όφελος. Βασίζεται στη διαφοροποίηση και στην εξειδίκευση και επιτρέπει την καλύτερη αξιοποίηση των διαφορετικών ικανοτήτων των μελών μιας κοινωνίας. Είμαι καλύτερος στη γεωργία, είσαι καλύτερος στο να μαστορεύεις, αντί να προσπαθώ να τα κάνω όλα, και αυτά στα οποία είμαι καλός και αυτά στα οποία είμαι μέτριος ή κακός, είναι προς το συμφέρον και των δύο μας να επικεντρωθεί ο καθένας στην περιοχή των ικανοτήτων του και να διαθέτουμε ο ένας στον άλλο τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του, χωρίς καταναγκασμούς.
.Η αγορά είναι κρίσιμο συστατικό της ελευθερίας, και της οικονομικής και της πολιτικής και της με οποιονδήποτε άλλο τρόπο νοούμενης ελευθερίας. Είμαστε όντα των οποίων η ύπαρξη εξαρτάται από την ικανοποίηση φυσικών αναγκών. Αν εξαιρέσουμε από την ελευθερία το να αποφασίζει ο καθένας με ποιο τρόπο θα δραστηριοποιηθεί για την ικανοποίηση αυτών των αναγκών και πώς θα αξιοποιήσει τα ταλέντα του, τη δημιουργικότητά του, σε τι ακριβώς παραμένουμε ελεύθεροι; Η αγορά είναι η πλατφόρμα μέσω της οποίας ο καθένας μπορεί να επιλέξει για τον εαυτό του, χωρίς κάποιον «πατερούλη», λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του, τα ταλέντα του, τις προτιμήσεις του, που κανένας κεντρικός σχεδιαστής δεν μπορεί να γνωρίζει ή να καθορίζει για λογαριασμό του, το βέλτιστο ή επιθυμητό στον ίδιο τρόπο κατανομής των προσπαθειών του και της συνεισφοράς του στην κοινωνία, χωρίς να καταναγκάζει άλλους με τη βία ή με τη δουλεία για την ικανοποίηση των δικών του αναγκών. Επίσης, η αγορά επιτρέπει σε κάθε συμμετέχοντα να επιβραβεύει και να τιμωρεί δια των αγοραστικών αποφάσεών του τους άλλους συμμετέχοντες σε καθημερινή βάση. Ο λόγος που υπάρχουν βιολογικά προϊόντα είναι διότι κάποιοι από εμάς είναι πρόθυμοι να τα επιλέξουν, παρά το μεγαλύτερο κόστος τους. Ψηφίζουμε ως καταναλωτές κάθε μέρα. Η αγορά είναι ο πιο ισορροπημένος και ηθικός τρόπος επιδίωξης αυτού που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε υλική ευδαιμονία, ευτυχία, με υλικούς όρους, κάτι που είναι και ο σκοπός της οικονομίας.
.Η αγορά μεταφέρει πληροφορία και προς τις δύο κατευθύνσεις, και από τους παραγωγούς προς τους καταναλωτές και από τους καταναλωτές προς τους παραγωγούς, με το μηχανισμό των τιμών, με την προσφορά και τη ζήτηση. Ο κεντρικός σχεδιαστής, όσο καλοπροαίρετος ή διατεθειμένος να αναλάβει και αυτό το ρόλο και αν είναι, ποτέ δεν θα είναι σε θέση να υποκαταστήσει ένα τόσο σύνθετο και χαοτικό σύστημα. Κανένας δεν γνωρίζει τι ακριβώς χρειάζομαι όσο ο ίδιος, κανένας δεν μπορεί να με πείσει ότι οι δικές του επιλογές για εμένα είναι οι σωστές και οι δικές μου επιλογές για τον εαυτό μου, λαθεμένες. Πολύ δε περισσότερο, κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις απόλυτες και σχετικές αξιολογήσεις των αγαθών κάθε ενός των συμμετεχόντων σε μια αγορά. Αυτή η αμφίδρομη μεταφορά πληροφορίας που καταλήγει σε δυναμικές ισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης που μεταβάλλονται με το χρόνο είναι το λεγόμενο «αόρατο χέρι», που στην πραγματικότητα είναι τα δικά μας χέρια, κάθε φορά που πηγαίνουμε στο σουπερμάρκετ, στα καταστήματα. Κανένας κεντρικός σχεδιαστής που θα παρεμβληθεί μεταξύ καταναλωτή και παραγωγού για να καθορίσει τι πρέπει να προσφέρει ο ένας και τι να καταναλώσει ο άλλος δεν μπορεί να προσφέρει καλύτερο τελικό αποτέλεσμα (πέρα ίσως από άδεια ράφια, δυσαρέσκεια, μαύρη αγορά).
.Η αγορά προωθεί την καινοτομία. Αυτό έχει άμεση σχέση με την προηγούμενη παράγραφο και την αμφίδρομη μεταφορά πληροφοριών και καταδεικνύει πόσο αναγκαίος είναι ο ρόλος του (τι βρώμικη λέξη για μερικούς) επιχειρηματία. Η αγορά είναι το πεδίο όπου οι νέες ιδέες δοκιμάζονται, εγκρίνονται, απορρίπτονται ή μετασχηματίζονται και αλληλεπιδρούν, ώστε πολλές φορές ακόμη και οι σημερινές αποτυχίες να γίνονται συστατικό στοιχείο της αυριανής επιτυχίας. Ο κεντρικός σχεδιαστής, κάποια επιτροπή «σοφών», τρέμουν την αποτυχία, φοβούνται την ευθύνη, την απώλεια πόρων, σκέπτονται συντηρητικά και βλέπουν τα πάντα στατικά, υπόκεινται σε ελέγχους και γραφειοκρατία που τελματώνει τις αποφάσεις ή, αντίθετα, όταν δρουν χωρίς έλεγχο, επιβάλλουν τις δικές τους προτιμήσεις με την εξουσία τους (αναπόφευκτα) ή, χειρότερα, δρουν αναξιοκρατικά. Δεν είναι τυχαίο ότι η καινοτομία στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού συνίστατο στη μίμηση/αντιγραφή του τι παραγόταν στην άλλη πλευρά καθώς, πρακτικά, απουσίαζε κάθε εσωτερικό πλαίσιο αναφοράς για το τι πρέπει να παραχθεί. Ο επιχειρηματίας, αντιθέτως, καθώς δεν δεσμεύεται στις αποφάσεις του παρά μόνον από τους νόμους και έχοντας το προνόμιο να διακυβεύει ελεύθερα τα κεφάλαια που διαχειρίζεται με στόχο το (προσοχή, άλλη βωμολοχία) κέρδος (δηλ. την επιτυχία και την αύξηση της αξίας), μπορεί να ρισκάρει, ακόμη και να αποτύχει, περιμένοντας εκείνη τη μοναδική φορά επιτυχίας που θα τον δικαιώσει. Στην προσπάθειά του να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό, η καινοτομία, μικρή ή μεγάλη, πραγματική ή επιφανειακή και επουσιώδης, του είναι αναγκαία και, έτσι, την προσφέρει στον καταναλωτή που τη δοκιμάζει και δια της ψήφου του στο ταμείο την αποδέχεται ή την απορρίπτει. Είναι ο καλύτερος δυνατός (και ο πιο δημοκρατικός) τρόπος για να αποφασίζεται τι πρέπει να παράγεται και αν πρέπει να υιοθετείται μια νέα ιδέα.
.Χωρίς την ελεύθερη αγορά, χωρίς την επιχειρηματικότητα, είναι αμφίβολο αν θα είχαμε κινητά τηλέφωνα, το Internet μπορεί και σήμερα να μην ήταν τίποτε παραπάνω παρά ένα στρατιωτικό πρόγραμμα για τη διασφάλιση των στρατιωτικών επικοινωνιών, οι υπολογιστές να ήταν ακόμη εξωτικά μηχανήματα και όσο για τα μπλογκ... Οι επιτροπές σοφών μπορεί να είναι καλές για να αποφασίζουν για ένα συγκεκριμένο επιστημονικό πρόβλημα, όπως για το πώς θα στείλουμε έναν αστροναύτη στο φεγγάρι, αλλά δεν νομίζω ότι είναι ο κατάλληλος τρόπος για να μας πουν πόσα DVD και πόσα blue ray πρέπει να παράγονται, αν πρέπει να έχουμε τηλεοράσεις του ενός ή του άλλου τύπου, ποιο λειτουργικό σύστημα πρέπει να έχουμε στον υπολογιστή ή... τι πρέπει να φορέσουμε αυτό το καλοκαίρι. Θα έλεγα ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, μάλλον αποδεικνύονται επιτροπές ανοήτων και λειτουργούν καλύτερα όταν έχουν πάνω από το κεφάλι τους έναν άνθρωπο που ξέρει την αγορά, του εμπορίου, για να μην πω «της πιάτσας», που πολλές φορές μπορεί να μην έχει καν σπουδές, αλλά έχει το ταλέντο του επιχειρείν, τι να κάνουμε, χρειαζόμαστε και αυτούς τους ανθρώπους (ΟΥΥΥΥΥΥΥ! Στην πυρά ο Περαστικός!).
.Τα «αλλά»
.Σε αυτή τη ζωή, καμία καθαρή, άσπιλη και αμόλυντη ιδέα/σύλληψη/έννοια δεν αντέχει για πολύ, χωρίς να γίνει εφιάλτης. Η πραγματικότητα έχει τις δικές της απαιτήσεις και κάθε επιλογή πρέπει να συνοδεύεται από γενναίες δόσεις
πραγματισμού.
.Το κράτος είναι αναγκαίο και θεμιτό, εφόσον περιορίζεται στον ρόλο που του αντιστοιχεί. Στο να παρέχει και να επιβάλλει τους νόμους και τους κανόνες που ισχύουν για όλους, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς και όλων των παραγόντων της. Μάλιστα, τίποτα που να μοιάζει σε ελεύθερη αγορά δεν μπορεί να υπάρξει στον πραγματικό κόσμο χωρίς αποτελεσματική εποπτεία, χωρίς νόμο, χωρίς κανόνες. Το κράτος, όμως, δεν μπορεί να είναι άλλος ένας συμμετέχων, δεν μπορεί να παράγει τηλεοράσεις και τσιμπιδάκια, ούτε να επιδοτεί τον ένα ανταγωνιστή έναντι των άλλων, με οποιοδήποτε πρόσχημα. Κάνοντάς το αυτό, π.χ. δήθεν για να σώσει θέσεις εργασίας, συντηρεί την αναποτελεσματικότητα και την αποτυχία, τρέφει καρκινώματα και δημιουργεί προνομιούχους. Το κράτος οφείλει να αντιμετωπίζει εξίσου όλους τους πολίτες και να προστατεύει αυτό που θεωρούμε ελάχιστο αποδεκτό επίπεδο διαβίωσης, να διασφαλίζει ότι όλοι απολαμβάνουν τα κοινωνικά αγαθά και ότι η αποτυχία στην αγορά δεν ισοδυναμεί με απειλή για τη φυσική ύπαρξη. Το κράτος παρέχει τους κανόνες και το προστατευτικό δίχτυ. Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Φυσικά, δια της φορολογίας (έχω και κάποιες εναλλακτικές ιδέες, αλλά σε άλλη ανάρτηση αυτά). Μάλιστα, κατά τεκμήριο, όσο πιο ελεύθερα λειτουργεί η αγορά, τόσο περισσότεροι είναι και οι πόροι που έχει στη διάθεσή του το κράτος.
.Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις και ανάγκες που η αγορά αποτυγχάνει ή δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Παραδείγματα είναι τα φυσικά μονοπώλια, όπως μια συγκεκριμένη και αποκλειστική φυσική πηγή, ένα δίχτυο που αναγκαστικά είναι ενιαίο, μια άγονη γραμμή. Το καλύτερο σε αυτή την περίπτωση είναι να οριοθετείται επακριβώς το πρόβλημα και ο τομέας στον οποίο εμφανίζεται η αστοχία και εκεί να υπάρχει προσεκτικά στοχευμένη παρέμβαση. Για παράδειγμα, το ότι υπάρχουν άγονες γραμμές δεν σημαίνει ότι όλες οι συγκοινωνίες σε μια χώρα πρέπει να είναι δημόσιες. Ενδεχομένως, να πρέπει να υποχρεώνονται οι εταιρείες για να δραστηριοποιούνται σε αυτή την αγορά να εξυπηρετούν και αυτές τις γραμμές ή να συνεισφέρουν από κοινού με κάποιο τέλος για την εξυπηρέτησή τους. Αν πάλι έχουμε μια υπηρεσία, όπως οι ενσύρματες επικοινωνίες ή η ενέργεια, που απαιτεί κοινό δίκτυο, μπορούμε να διαχωρίσουμε το δίκτυο από τις υπηρεσίες, αναθέτοντας το πρώτο σε έναν κοινό, ανεξάρτητο φορέα, ενδεχομένως με κρατικό έλεγχο, και απελευθερώνοντας το κομμάτι των υπηρεσιών στον ανταγωνισμό. Σε ελάχιστες περιπτώσεις, όπου ο ιδιώτης δεν έχει να προσφέρει κάτι παραπάνω καθώς ένα αγαθό είναι φυσικό μονοπώλιο και ομογενές, ας είναι και κρατική η εκμετάλλευση ή, όπως προτιμώ, ελεγχόμενη από το κράτος (για να αποφεύγονται πελατειακά φαινόμενα). Το μονοπώλιο, είτε κρατικό είτε ιδιωτικό, είναι απεχθές.
.Το μυστικό
.Ό,τι και να διατείνεται ένας επιχειρηματίας, η ελεύθερη αγορά είναι ο χειρότερος εχθρός του. Κάθε επιχειρηματίας/επιχείρηση αγωνίζεται για να κατακτήσει μια ιδανική κορυφή, να αυξήσει τη δύναμή της και τον έλεγχο που ασκεί, να γίνει οιονεί κράτος. Κάθε επιχείρηση που απειλείται, στρέφεται στο κράτος - που υποτίθεται ότι μισεί - για προστασία. Όταν μια επιχείρηση κινδυνεύει να πεθάνει, πρέπει να πεθαίνει! Ο θάνατος είναι τόσο αναγκαίος στην οικονομία όσο και στη ζωή. Είναι τα φυσικά και όχι τα νομικά πρόσωπα ή γενικά οι επιχειρήσεις, οποιασδήποτε μορφής, που πρέπει να προστατεύονται. Αυτό που πραγματικά χρειάζονται οι υγιείς επιχειρήσεις δεν είναι ούτε οι επιδοτήσεις, ούτε χαριστικές ρυθμίσεις, αλλά ένα ορθολογικό, σταθερό, ευνομούμενο, χαμηλής γραφειοκρατίας περιβάλλον.
.Οφείλω να πω ότι λόγω της κρίσης αλλά και πριν από αυτήν, προβληματίζομαι ιδιαίτερα για τις τράπεζες και το ρόλο τους και για το πώς και ποιος πρέπει να παρέχει τις σχετικές υπηρεσίες. Δεν νοείται ελεύθερη αγορά όταν μια επιχείρηση διαδραματίζει τόσο κρίσιμο ρόλο στο οικονομικό σύστημα ώστε η χρεοκοπία της να είναι «αδιανόητη» και να πρέπει να διασώζεται από την τσέπη του φορολογούμενου. Αυτό είναι προσβολή και κοροϊδία της ίδιας της έννοιας της ελεύθερης αγοράς.
.Κατάληξη
.Το οικονομικό σύστημα, όπως διαμορφώθηκε στην εποχή μας και φτάνοντας στην τρέχουσα κρίση, είχε πάρα πολλές παθογένειες και χρήζει ριζικών αλλαγών, όπως και αλλού έχω αναφέρει και θα αναφέρω ξανά σε άλλες αναρτήσεις. Ωστόσο, όσα βρομόνερα και αν υπάρχουν στη σκάφη, δεν μπορούμε να πετάξουμε μαζί και την μπουγάδα! Η αγορά είναι αναγκαίο συστατικό της οικονομικής ευημερίας, αλλά και κάτι περισσότερο, της ίδιας της δημοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η δημοκρατία εκεί έκανε τα πρώτα της βήματα, ανάμεσα στους εμπόρους, στους τεχνίτες και στους πελάτες τους. Αν πιστεύετε ότι είναι η αγορά που εκμαυλίζει, σκεφθείτε λίγο τους εφιάλτες στους οποίους μας έχουν οδηγήσει τα άλλα συστήματα. Η αγορά, όπως και η δημοκρατία, έχει πολυάριθμα προβλήματα και ελαττώματα, ωστόσο, είναι ό,τι καλύτερο έχουμε μέχρι τώρα.