Πέμπτη, Οκτωβρίου 25, 2007

Ελαφοκυνηγοί

Ο αυτοκράτορας Βασίλειος Α΄ ο Μακεδόνας είχε ασυνήθιστο τέλος. Σε ένα κυνήγι ελαφιού, ενώ κυνηγούσε τον αρχηγό της αγέλης, ο τελευταίος του επιτέθηκε και ο αυτοκράτορας από κυνηγός έγινε θήραμα. «...των γαρ εξοχών των κεράτων υπό του ζωστήρος τούτου υπεισελθόντων, ανάρπαστον τούτον εκ του ίππου λαβόμενος έφερεν, το γεγονός μη τινός επισταμένου, έως ότε τον ίππον κενό εθεάσαντο.»* Δηλαδή, το ελάφι έπιασε τον αυτοκράτορα από τη ζώνη του με τα κέρατά του που μπλέχθηκαν σε αυτήν και αφού τον απέσπασε από το άλογό του, τον περιέφερε, κάτι που έγινε αντιληπτό μόνο όταν οι άλλοι κυνηγοί είδαν το άλογό του χωρίς αναβάτη. Ο αυτοκράτορας τελικά αποσπάστηκε από το ελάφι που τον περιέφερε «μίλια δεκαέξ»* από έναν από τους φρουρούς του που έκοψε τη ζώνη με το σπαθί του και ο οποίος πλήρωσε ακριβά την τόλμη του αφού φυλακίστηκε για αυτήν. Ο αυτοκράτορας υπέκυψε τελικά μερικές μέρες αργότερα από αιμορραγία.

Άκουσα πρόσφατα από ραδιοφωνικό σταθμό ότι υπάρχουν κυνηγοί που σκοτώνουν τα ελάφια που γλίτωσαν από τις φωτιές της Πάρνηθας. Δεν υπάρχει όριο στο πόσο χαμηλά μπορούν να φτάσουν ορισμένοι άνθρωποι. Θα ήθελα οι άνθρωποι αυτοί να είχαν τύχη ανάλογη του αυτοκράτορα Βασιλείου, αλλά ξέρω ότι αυτό είναι δύσκολο στην εποχή μας, όπου το κυνήγι δεν διεξάγεται με δόρατα και βέλη και δεν αφήνει πολλές πιθανότητες στο θήραμα. Πόσο κρετίνος είναι κάποιος που κυνηγάει ένα σπάνιο είδος, αλλά και ένα ζώο που γλίτωσε από μια πυρκαγιά και προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα εχθρικό περιβάλλον; Μοιάζει με το να πολυβολείς πρόσφυγες πολέμου που εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Πολλές φορές όμως αυτό που δεν μπορούν να τους κάνουν τα θηράματά τους το κάνουν ο ένας στον άλλο. Δείτε εδώ. Πέρασε λέει ο ένας τον άλλο για αγριογούρουνο. Αν δεν έτρεφα σεβασμό για όλα τα ζώα, θα έμπαινα στον πειρασμό να κάνω κάποια αιχμηρή παρατήρηση.

Δεν θα χάσω την ευκαιρία για να διατυπώσω τη γενική θέση μου για το κυνήγι. Κάποτε ήταν τρόπος εξασφάλισης τροφής και επιβίωσης, σήμερα είναι μέσο για να βγάζουν τα απωθημένα τους διαταραγμένες προσωπικότητες ξεσπώντας πάνω στα πλάσματα της φύσης. Όσο και να προσπαθούν κάποιοι να ωραιοποιήσουν την εικόνα του κυνηγιού, δεν πείθουν. Δεν υπάρχει λογική που να δικαιολογεί έναν αναίτιο φόνο. Κάπου είχε πάρει το μάτι μου στατιστικές για το πόσες δεκάδες χιλιάδες ζώα και πουλιά από κάθε είδος εξοντώνονται ετησίως από τους Έλληνες κυνηγούς. Μια σοβαρή ένδειξη για το πόσο άρρωστη είναι η κοινωνία μας.

* «Γάμοι, κηδείες και αυτοκρατορικές μεταμέλειες - Ο βίος του πατριάρχη Ευθυμίου», υπό ανωνύμου μοναχού, εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια, Αλέξανδρος Αλεξάκης, Εκδόσεις Κανάκη

7 σχόλια:

Lion είπε...

Δεν ειναι μονο τα ελαφια. Στην Σαντορινη δολοφονησαν αγρια γερακια (ειδος υπο εξαφανιση και προστατευομενο) τα οποια εγκατελειψαν αφου δεν τρωγονται. Δηλαδη δολοφονησαν για την δολοφονια και μονο. Μερικα τα αφησαν μισοπεθαμενα να χαροπαλευουν, μεχρι που τα μαζεψαν ζωοφιλοι και τα εστειλαν σε κλινικες για αναρρωση.

Παραδειγματα παμπολλα. Οσες φορες τα πεις σε κυνηγους σου απαντουν "ναι αλλα αυτοι ειναι λαθροκυνηγοι, εμεις ειμαστε νομιμοι". Αν τους κολλησεις στον τοιχο θα σου απαντησουν "εσεις οι πλουσιοι οικολογοι τρωτε αστακομακαροναδες σε ακριβα εστιατορια, εμεις ειμαστε οι γνησιοι φυσιολατρες".

Ενας σχολιαστης στο μπλογκ του Πανου υπενθυμισε, οτι ακομα και τα θηρια στο Κολοσσαιο επρεπε να τα κρατησουν νηστικα και να τα μαστιγωσουν πριν φανε ανθρωπους. Δεν υπαρχει κανενα ζωο στον πλανητη που να σκοτωνει για το κεφι του και μονο.

Αυτο και μονο δειχνει οτι οι κυνηγοι ειναι ψυχοπαθεις δολοφονοι (ακομα και οι "νομιμοι"). Και δυστυχως τους επιτρεπουμε να κατεχουν οπλα.

Καλημερα Περαστικε.

Περαστικός είπε...

Δυστυχώς Dralion, αυτά τα εγκλήματα τελειωμό δεν έχουν στην Ελλάδα.

tink είπε...

(το κυνήγι)"σήμερα είναι μέσο για να βγάζουν τα απωθημένα τους διαταραγμένες προσωπικότητες ξεσπώντας πάνω στα πλάσματα της φύσης."

Πόσο πολύ συμφωνώ.. Και πόσο πολυ θα ήθελα να δω αυτές τις διαταραγμένες προσωπικότητες να ξεσπάνε μεταξύ τους. Αυτό το τελευταίο βέβαια, με κάνει και εμένα διαταραγμένη προσωπικότητα, κάτι που φυσικά παραδέχομαι οτι ισχύει. Παρόλα αυτά, δεν είμαι τόσο διαταραγμένη ώστε να ξεσπάσω σε εντελώς αθώα πλάσματα. Ξέρω καλά πως κανείς δεν είναι αθώος, όμως αυτό ισχύει μόνο για το ανθρώπινο είδος.

mickey είπε...

Νομίζω πως το βασικό πρόβλημα είναι η ύπαρξη νόμων που επιτρέπουν το κυνήγι υπό προϋποθέσεις.

Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να πιέσουμε ως Πολίτες για την ΠΛΗΡΗ απαγόρευση του κυνηγιού και αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες.

(ακόμα κι αν οι νόμοι "εφαρμοστούν" με τη γνωστή ελληνική "αυστηρότητα", τουλάχιστον όταν κάποιοι συλλαμβάνονται επ' αυτοφώρω δε θα έχουν καμιά δικαιολογία)

Περαστικός είπε...

Μακάρι κάποτε όλοι οι άνθρωποι να αντιληφθούν ότι όλα τα πλάσματα έχουν δικαίωμα στη ζωή και ότι η αφαίρεση οποιασδήποτε ζωής χωρίς σοβαρή αιτία είναι ένα από τα σοβαρότερα τραύματα που μπορεί κάποιος να καταφέρει στην ίδια του την ψυχή.

whispering-planet είπε...

Το ανεβάζω στο whispering planet. Ελπίζω να μην ενοχληθείς.

Περαστικός είπε...

Δεν ενοχλούμαι