Τρίτη, Οκτωβρίου 09, 2007

Περιβάλλον και απελπισία

- Γεια σας, είμαστε τα ζώα του δάσους που κάηκε για να κτιστεί η βιλίτσα σας, θα ήταν καλύτερα να κάνετε λίγο στην άκρη.

Στις 4 Οκτωβρίου ήταν η μέρα των ζώων. Η παρούσα δημοσίευση αφιερώνεται στα χιλιάδες (;) ζώα και σίγουρα στα πολλαπλάσια άλλα πλάσματα (έντομα και φυτά) που χάθηκαν στις φλόγες που άναψε ο άνθρωπος από συμφέρον ή παράνοια.

Αυτά που βιώνουμε σε αυτή τη χώρα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, ακόμη και ο υπουργός που είναι αρμόδιος για την προστασία του περιβάλλοντος παρανομεί στη δική του οικοδομή και ποια είναι η απάντηση; «Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη - φταίει ο μηχανικός». Μπορεί ένας ιδιώτης να χρησιμοποιήσει αυτή τη δικαιολογία ενώπιον του κράτους ή της δικαιοσύνης; Είναι δυνατόν υπουργός να μένει στη θέση του σε μια ευνομούμενη χώρα με αυτή την απάντηση; Βέβαια, ο ίδιος υπουργός είναι αυτός που δεν τολμάει να αγγίξει κανένας (ακόμη και ο τύπος και τα ΜΜΕ δεν έδωσαν συνέχεια) και ο οποίος δεν επέτρεψε τη σύσταση υπουργείου περιβάλλοντος. Σωστά, είμαστε εμείς για τέτοιες πολυτέλειες; Εμείς που δηλητηριάζουμε τον αέρα και το νερό μας, που κτίζουμε στα ρέματα, που σκεπάζουμε τα ποτάμια που επιτρέπουμε την ασύδοτη δράση ασυνείδητων επιχειρηματιών ή των ΔΕΚΟ, που καταδικαζόμαστε συνεχώς από την ΕΕ για περιβαλλοντικές παραβάσεις, όπου περίεργοι συνεταιρισμοί κτίζουν οικισμούς μέσα σε δάση, όπου ιδιώτες παίρνουν ένα ρολό σύρμα περίφραξης, φυτεύουν δύο ελιές και μετατρέπουν τις δασικές εκτάσεις σε αγροτικές για να τις οικοπεδοποιήσουν εν συνεχεία, όπου η εκκλησία ξεθάβει συνεχώς οθωμανικά φιρμάνια για να διεκδικήσει γη και είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής real estate και τσιμεντοποιητής στην Ελλάδα (όλο πνευματικότητα και αγιότητα)... Αν αυτά δεν είναι σημάδια ύστατης παρακμής και πτώσης τι είναι;

Το παρακάτω μήνυμα μου το προώθησε ο συν-ιστολόγος Politispittas σε σχόλιο στην προηγούμενη δημοσίευση, οι υπογραφές τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο έχουν υπερβεί τις 77.000. (ΠΡΟΣΟΧΗ: Η διατύπωση του παρακάτω κειμένου δεν είναι η καλύτερη και δημιουργεί επιφυλάξεις λόγω ασάφειας, υποθέτω ότι αναφέρεται σε αυτή την είδηση: http://news.pathfinder.gr/world/eu/424955.html και http://www.ert.gr/eu/News_EE_News.asp?id=338582&catid=1334&pid=News)

Αγαπητοί φίλοι, συνειδητοποιημένοι πολίτες,Εκδόθηκε ψήφισμα που υπογράφηκε από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι χώρες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές πρέπει να δεσμευτούν ότι θα προστατεύσουν και θα αναδασώσουν τις καμένες περιοχές. Ξέρετε ποιος δεν υπέγραψε; ...... Μα ποιος άλλος.... Η Ελλάδα!!!Μπείτε στο www.petitiononline.com/forestgr/ και υπογράψτε!!! Πρέπει να μαζέψουμε χιλιάδες υπογραφές! Στείλτε το μήνυμα σε φίλους! Όλοι να συμβάλλουμε, αν δεν θέλουμε να δούμε τσιμεντοποιημένες τις καμένες περιοχές!

Προσπαθώ, όπως θα έχετε διαπιστώσει από τις τελευταίες δημοσιεύσεις μου, να κρατήσω κάποιες αποστάσεις από πολιτικά με τη στενή έννοια θέματα. Ο λόγος είναι περισσότερο ότι δεν θα ήξερα από πού να αρχίσω και πού να σταματήσω, χώρια ότι φαίνεται πλέον ότι όλοι επιβαίνουμε σε ένα βαγόνι που έχει εκτροχιαστεί και κατρακυλά ανεξέλεγκτα σε ένα βάραθρο ή σε ένα σκάφος που μπάζει νερά στη μέση του ωκεανού και εμείς κάνουμε ηλιοθεραπεία στο κατάστρωμα. Μου είναι δυσάρεστο να ασχολούμαι πλέον. Αφού ο Τιτανικός βυθίζεται έτσι και αλλιώς, αφού λιγότερο από το 1% των συμπολιτών μας έκριναν ότι χρειάζεται ένα οικολογικό κόμμα στη Βουλή, θα απολαύσω τουλάχιστον τις τελευταίες νότες της ορχήστρας που εξακολουθεί να παίζει στο κατάστρωμα.

Για να μη με πει κάποιος καταστροφολόγο, θα πω ότι δεν έχω αμφιβολίες ότι θα επιζήσουμε, τουλάχιστον κάποιοι, κάπως. Ναι, θα συνεχίσουμε να ζούμε και να γελάμε και να ασχολούμαστε με μικρότητες και αθλιότητες και πράγματα ευτελή και να ποθούμε να οικοδομήσουμε το σπίτι των ονείρων μας σε εκείνο το οικοπεδάκι της κόλασης που θα μας περιβάλλει, όπως και σήμερα έχουμε μάθει να αποκαλούμε πόλη το συγκρότημα φυλακών που λέγεται Αθήνα. Όλα συνηθίζονται αγαπητοί, όλα. Ο άνθρωπος είναι πλάσμα της συνήθειας, και σε ένα λάκκο με περιττώματα να τον βάλεις να ζει, αν τον αφήσεις αρκετό καιρό, μπορεί να αντιδράσει όταν θα πας να τον βγάλεις. Αλίμονο σε αυτούς που τους έδειξαν για λίγο το φως του ήλιου έξω από την σπηλιά και δεν μπορούν να συνηθίσουν ξανά στο σκοτάδι.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O ωχαδερφισμός θα μας φάει.. και το βόλεμα.

Καλα τα λες για την συνήθεια, είναι μεγάλο πραγμα. Αλλά ας φροντίσουμε τουλαχιστον να συνηθίσουμε σε συμπεριφορές περισσότερο οικολογικές και λιγότερο ζαμανφουτίστικες.

Το σκίτσο σου πανέξυπνο!

Περαστικός είπε...

Ευχαριστώ Fidelio. Κάτι γενικό, το κάλεσμα για το ψήφισμα είναι κάπως ασαφές, υποθέτω ότι αναφέρεται σε αυτή την είδηση http://www.ert.gr/eu/News_EE_News.asp?id=338582&catid=1334&pid=News
και
http://news.pathfinder.gr/world/eu/424955.html
Το ακριβές μάλλον είναι ότι υπήρξαν ελληνικές αντιδράσεις. Πράξτε όπως νομίζετε.

Ανώνυμος είπε...

Μία τάση να φέρνεις την καταστροφή την έχεις. Στην προκειμένη περίπτωση όμως έχεις δίκηο. Μάλλον πιο απαισιόδοξα τα βλέπω.
Θα επιζήσουμε σίγουρα, πως όμως και με ποιό τίμημα.

Περαστικός είπε...

Εγώ τη φέρνω; Ήλθε και χωρίς εμένα, ήλθε ήδη.