Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 13, 2007

Κυνήγι μαγισσών

...και εκκίνησαν να κάψουν τον υποτιθέμενο εμπρηστή στην πλατεία του χωριού.
.
Όχι ΝΔ, όχι ΠΑΣΟΚ, όχι αποχή/άκυρο/λευκό, όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές, ψηφίστε μικρά κόμματα!

Ασύμμετρη ενημέρωση: Θυμάστε το περιβόητο βίντεο της κρατικής τηλεόρασης που υποτίθεται ότι απεικόνιζε εμπρηστές; Πόσος θόρυβος είχε δημιουργηθεί με αυτούς τους δύο ανθρώπους που απλώς έστεκαν σε ένα ύψωμα. Η είδηση φαίνεται ότι διαψεύσθηκε, οι άνθρωποι φαίνεται ότι ήταν εθελοντές δασοπυροσβέστες και όχι μυστικοί πράκτορες, πόσο προβλήθηκε αυτό; Το ακούσατε σε κάποιον τηλεοπτικό σταθμό από αυτούς που μας βομβάρδιζαν με εκείνα τα ανόητα πλάνα;

Δείτε όμως εδώ και εδώ. Άλλες δύο περιπτώσεις κατασκευής εμπρηστών, αυτή τη φορά με καταγγελίες για άσκηση πιέσεων ή παρεμβάσεις στο ανακριτικό υλικό από όργανα της πυροσβεστικής.

Φαίνεται ότι έπρεπε να περάσει το σενάριο των οργανωμένων εμπρησμών και να οργανωθεί το κυνήγι μαγισσών, ώστε η κυβέρνηση να αποσείσει από πάνω της την κύρια ευθύνη για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές, ενδεχομένως για να βάλει μια τρομοκρατημένη κοινή γνώμη πίσω στο «μαντρί», αλλά και για να μείνουν αιωρούμενες υποψίες πάνω από πασόκους, αναρχικούς ή όποιον άλλο βολεύει τους κυβερνώντες.

Προσέχετε όσοι πηγαίνετε εκδρομές ή είστε περιπατητές ή ορειβάτες, δεν μπορείτε να είστε ποτέ σίγουροι ότι δεν θα σας πιάσουν οι ιεροεξεταστές που κατασκευάζουν ενόχους.

Είναι αυτό δημοκρατικό, ευνομούμενο κράτος; Το αφήνω στην κρίση σας.

Στο μεταξύ, είδα και αυτές τις δηλώσεις του Πολύδ.. Προσέξτε το ρήμα «χτυπήθηκε» (ας μην μπω στον πειρασμό να πω ποιος είναι "χτυπημένος"). Αλήθεια χτυπήθηκε η Πάρνηθα; Νόμιζα ότι η πυρκαγιά έκαιγε μια ημέρα μέχρι να φτάσει στον δρυμό, νόμιζα ότι πρόκειται για μια φωτιά που μάλλον οφείλεται στο ηλεκτρικό δίκτυο, με βάση τις ενδείξεις και τις μαρτυρίες, και ότι αν έκαψε την Πάρνηθα οφείλεται στην ανικανότητα και στην ασυνεννοησία παρά σε οτιδήποτε άλλο (ενδεικτικά, θυμηθείτε την ασυνεννοησία για το αν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ή όχι πυροσβεστικά αεροπλάνα χωρίς να προκληθεί blackout). Αν σας αρέσουν οι θεωρίες συνομωσίας πάντως, πάρτε μια πιο πιθανή: αυτή την ανακοίνωση για παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων προς εκμετάλλευση στον Δήμο Ζαχάρως μπορεί να την αποκωδικοποιήσει κάποιος; Πρόκειται για μια «μηχανή» αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων; Μήπως αποκτούν βάση τα σενάρια όσων συσχέτιζαν τις πυρκαγιές με οικονομικά συμφέροντα;

Πάμε και σε αυτές τις εκλογές με έλλειμμα σοβαρότητας και πλεόνασμα υποσχέσεων και κουτοπονηριάς (αρκεί να δει κανείς το ύφος του Βουλγαράκη όταν ρωτάει επίμονα τον Χρυσοχοΐδη να ξεκαθαρίσει αν θα δώσει και το ΠΑΣΟΚ στους στρατιωτικούς και αστυνομικούς όσα υπόσχεται η ΝΔ. Από την άλλη, τι να πεις για τις υποσχέσεις περί κατάργησης του φόρου κληρονομιάς από την ΝΔ, ενός φόρου που σίγουρα λίγο απασχολεί τις αδύναμες οικονομικά τάξεις ή την οικονομία γενικότερα, καθώς και για την υπόλοιπη παροχολογία;

Παρεμπιπτόντως, νόμιζα ότι οι τηλεμαραθώνιοι και οι εκκλήσεις για οικονομική βοήθεια προς τους πολίτες σε περίπτωση κάποιας καταστροφής γίνονται με κάποια κοινή αποδοχή ότι το κράτος δεν έχει επαρκείς πόρους για να συνδράμει τα θύματα των πυρκαγιών. Πώς γίνεται λοιπόν να ανακοινώνει η ΝΔ ότι θα δώσει τόσες παροχές και ότι θα καταργήσει μάλιστα και ένα φόρο που ευνοεί τους κατέχοντες τόσο σύντομα μετά τις πυρκαγιές; Είναι ή δεν είναι αυτό προσβολή σε κάποιο συνταξιούχο που έδωσε 50 ευρώ από το υστέρημά του για τους πυρόπληκτους; Τελικά, η βοήθεια που έδωσαν οι πολίτες ήταν για να ανακουφιστεί ο προϋπολογισμός ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη άνεση για προεκλογικές παροχές, για να πάρει κάποια ψίχουλα ο αστυνομικός και ο στρατιωτικός και να ψηφίσουν μαζικά ΝΔ; Αιδώς! Αν μάλιστα όλα αυτά συνοδευθούν μετεκλογικά από αυξήσεις άλλων σημαντικών φόρων (όπως ο ΦΠΑ) ή άλλα βάρη και περικοπές για να καλυφθούν, πολλοί θα μετανοήσουν, αλλά πόσα χέρια θα τους έχουν μείνει για να κόψουν για άλλη μια φορά;

Κατά τα άλλα, δεν θα γλιτώσουμε και πάλι τις συγκεντρώσεις με τα πλαστικά σημαιάκια και τους πλαστικούς ψηφοφόρους, καλός μετανάστης είναι αυτός που έρχεται στη συγκέντρωση του κόμματος για μερικά ευρώ, λένε οι κακές γλώσσες.

Ας τους δείξουμε ότι εδώ δεν είναι το Σάλεμ της Μασαχουσέτης του 1692 και ότι αυτά δεν περνάνε.


Υ.Γ. Γράφω αργά τη νύχτα, αν εντοπιστούν λάθη, παρακαλώ να επισημανθούν.

5 σχόλια:

Lion είπε...

Καλημερα Περαστικε,

δεν μου πολυαρεσουν οι θεωριες συνωμοσιας, αλλα ετουτη εδω δεν μου φαινεται για τετοια. Ο Χ. Αθανασουλας ειναι τοπικος δημοσιογραφος και εμπιστο προσωπο, απ' οσο μπορω να κρινω. Διαβασε τι λεει στο μπλογκ οτυ για τις φωτιες στην περιοχη του (Ηλεια)
click here

dermes είπε...

Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρων αυτά που γράφεις και μπορώ να πω ότι συμφωνώ σχεδόν σε όλα. Μια μικρή ένσταση, αισθητικής κυρίως φύσης. Η προστακτική προκαλεί αλλεργία στους ανθρώπους που απευθύνεσαι. Τα σκίτσα είναι super.

Περαστικός είπε...

Καλημέρα Dralion, και εγώ κάνω τέτοιες σκέψεις, για αυτό και η παραπομπή, θα διαβάσω το post. Από την άλλη αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν... ο χρόνος θα δείξει.

Γεια σου Dermes, συμμερίζομαι την απέχθεια στην προστακτική, η πρόθεσή μου ήταν να κάνω μια κάπως ειρωνική αναφορά στο ύφος των προεκλογικών συνθημάτων, προωθώντας παράλληλα την άποψή μου. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια.

Lion είπε...

Ξεχασα σημερα το πρωι να επαινεσω το πολυ καλο σκιτσο. Αναπληρωνω τωρα: πολυ εκφραστικο!

Θελω την γνωμη σου πανω σ' αυτα που γραφει ο Χ.Α. στο μπλογκ του. Εσεις που ζειτε τα πραγματα απο κοντα εχετε πιο σφαιρικη αποψη απο εμας που τα μαθαινουμε "φιλτραρισμενα".

Περαστικός είπε...

Ευχαριστώ Dralion :)
Και εγώ εκτιμώ τον X.A., γενικά, τα σενάρια αυτά ακούγονται αρκετά, αλλά όχι βέβαια στα τηλεοπτικά κανάλια. Ο Χ.Α. είναι και της περιοχής και έχει καλύτερη αντίληψη, παραθέτει πολλά στοιχεία που τουλάχιστον αποκαλύπτουν τι βλέψεις υπάρχουν για την περιοχή. Εγώ μόνο να εικάσω μπορώ ότι ακόμη και αν οι φωτιές δεν ήταν αποτέλεσμα οργανωμένου εμπρησμού από οικονομικά συμφέροντα, σίγουρα, όπως συμβαίνει συνήθως, πολλοί θα σπεύσουν να επωφεληθούν της κατάστασης. Οι πρωτοβουλίες που ανακοινώνονται για τη “στήριξη” των πυρόπληκτων περιοχών αποτελούν ενδείξεις ότι με αυτή την ευκαιρία ίσως περάσουν και πολλά σχέδια για την περιοχή που δεν συνάδουν και τόσο με την προστασία το περιβάλλοντος και τις κορώνες τύπου «ό,τι ήταν δάσος θα παραμείνει δάσος», για άλλη μια φορά. Μάλιστα, άντε να διατυπώσεις αντίλογο όταν όλα όσα θα γίνουν θα γίνουν με το πρόσχημα της παροχής βοήθειας στους συνανθρώπους μας και «για να μην ερημώσει ο τόπος». Εξάλλου, ποιος θα αντιδράσει από την περιοχή όταν όλα θα έχουν χρυσώσει με τη συμμετοχή των δήμων στα κέρδη και τις άλλες απολαβές για τους κατοίκους; Οι Έλληνες δεν είναι για τέτοια, με μερικά φράγκα τους αγόρασες σχεδόν όλους και οι υπόλοιποι θα είναι ο «εχθρός του λαού». Συνδύασέ τα αυτά με τις υπάρχουσες πελατειακές σχέσεις στην πολιτική και το κράτος και θα αντιληφθείς ότι ίσως να είναι καλύτερα να αρχίσουμε να μαθαίνουμε γκολφ. Ο χρόνος θα δείξει.