Κινητοποιηθήκαμε για το blogme.gr,
Κινητοποιηθήκαμε για την Αμαλία,
Κινητοποιηθήκαμε για τις πυρκαγιές,
Κινητοποιηθήκαμε για πολλούς καθ’ όλα άξιους σκοπούς,
Κινητοποιηθήκαμε για την Αμαλία,
Κινητοποιηθήκαμε για τις πυρκαγιές,
Κινητοποιηθήκαμε για πολλούς καθ’ όλα άξιους σκοπούς,
Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν θα έχει ουσιαστικό περιεχόμενο αν συνεχίσουμε να αποδεχόμαστε παθητικά το συγκεκριμένο πολιτικό κατεστημένο που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει, αλλά υποθάλπει, χρησιμοποιεί και πολλές φορές ευθύνεται για τις κακοήθειες τις κοινωνίας μας και επωφελείται από αυτές. Πιο αναλυτικά είχα αναφερθεί σε αυτά τα θέματα σε αυτή την ανάρτηση.
Οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων εξακολουθούν να μιλούν για ισχυρές λαϊκές εντολές, εξακολουθούν να ζητούν αυτοδυναμίες για να εφαρμόσουν για άλλη μια φορά τα σωτήρια προγράμματά τους, να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή, να μας λυτρώσουν από όλα τα δεινά, αρκεί να «μην πάει χαμένη ούτε μία ψήφος», ενώ κόβουν και ράβουν τα εκλογικά συστήματα, εξασφαλίζοντας ότι οι ψήφοι που πάνε στα δύο κόμματα της εξουσίας είναι «πιο ίσες» από τις άλλες ψήφους. Κάποτε κυριαρχούσε η άποψη ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι αναγκαίες, ενώ η ψήφος εκβιαζόταν και τα πρόβατα έμπαιναν στο μαντρί με το σκιάχτρο της ακυβερνησίας. Ωστόσο, σήμερα πρέπει να είναι πια προφανές σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο ότι η κατάσταση έχει αντιστραφεί. Είναι επιτακτική ανάγκη για την κοινωνία και τη χώρα μας να τρωθεί η εκλογική δύναμη των δύο μεγάλων κομμάτων και το ιερό γκράαλ είναι η μη αυτοδυναμία την επομένη των εκλογών!
Είναι αναγκαίο να δοθεί ένα σήμα ότι σημαντικό μέρος της κοινωνίας έχει αρχίσει πλέον να υπερβαίνει το τρέχον πολιτικό κατεστημένο και να χειραφετείται από αυτό. Είναι αναγκαίο να περιοριστεί η αλαζονεία των μεγάλων. Είναι αναγκαίο να καταστεί σαφές ότι η οικογενειοκρατία, τα πολιτικά τζάκια με γαρνιτούρα από ολίγους μαϊντανούς δεν αρκούν πια! Είναι αναγκαίο να δοθεί ένα σήμα για την ανάδυση νέων, υγιών πολιτικών δυνάμεων. Τέλος, είναι προτιμότερο να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, κάτι εξαιρετικά πιθανό σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, παρά να κυβερνηθούμε ξανά από ένα από τα δύο κόμματα με τον τρόπο που έχουμε γνωρίσει καλά πλέον.
Κάποιοι έχουν αρχίσει και ανασύρουν πάλι διάφορα σκιάχτρα από τη ναφθαλίνη για να θέσουν ψεύτικα, εκβιαστικά διλήμματα που δεν αντέχουν ούτε σε μια δεύτερη ματιά. Η ακυβερνησία δεν τρομάζει πολύ πια (όταν τα σημαντικότερα νομοσχέδια υπερψηφίζονται και από τα δύο μεγάλα κόμματα και η βασική ατζέντα είναι κοινή και για τα δύο) έτσι, τώρα, ο μπαμπούλας είναι τα μικρά κόμματα των ακραίων θέσεων. «Θέλετε να συνεργαστούμε με αυτούς;» μας λένε, «θέλετε να έχουν λόγο στη διακυβέρνηση της χώρας;», ψηφίστε εμάς, είμαστε ανίκανοι, διεφθαρμένοι, αλλά προωθούμε την ατζέντα που οδηγεί σε ένα καλύτερο αύριο, που θέτει η κοινή λογική, η ΕΕ, άλλοι διεθνείς οργανισμοί. Η απάντηση είναι άμεση, και ποιος σας υποχρεώνει κύριοι να συνεργαστείτε με ακραία κόμματα που θα σας επιβάλουν τις απόψεις τους; Συνεργαστείτε μεταξύ σας αφού είστε υπεύθυνα πολιτικά κόμματα που κόπτεστε για το μέλλον του τόπου! Η ατζέντα σας είναι περίπου ίδια, ο ανταγωνισμός σας εστιάζει στο ποιος είναι περισσότερο ικανός να την υλοποιήσει. Η συνεργασία αυτή θα σας απελευθερώσει από το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης του «πολιτικού κόστους», αφού το άλλο κόμμα δεν θα καραδοκεί για να δρέψει τα οφέλη, και θα επιτρέψει επιτέλους την πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων πολύ καλύτερα από ότι θα μπορούσε μια μονοκομματική κυβέρνηση! Αν πάλι έχετε τη στήριξη ενός μικρότερου κόμματος, είμαι βέβαιος ότι αυτό θα γίνει σε κάποιο αυστηρά ελεγχόμενο πλαίσιο. Εξάλλου, αν ψάχνουμε για πολιτικούς με ακραίες θέσεις, αυτοί δεν λείπουν ήδη, από το κυβερνών κυρίως κόμμα, καθώς το αριστερό άκρο έχει ήδη εκπροσώπηση στη βουλή, χωρίς αυτό να αλλάζει τον βασικό άξονα της πολιτικής της ΝΔ.
Καλώ λοιπόν όλους τους ιστολόγους που ασχολούνται συστηματικά ή περιστασιακά με πολιτικά θέματα να στηρίξουν ατομικά, ή σχηματίζοντας ομάδες ή με όποιο τρόπο προτιμούν, μια προσπάθεια προώθησης του ακόλουθου βασικού μηνύματος:
ΨΗΦΙΣΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟ ΚΟΜΜΑ*
Μην ψηφίσετε Νέα Δημοκρατία, μην ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ
Όχι σε εκλογικό αποτέλεσμα αυτοδύναμης κυβέρνησης
Μην επιτρέψετε σε κανέναν να εκβιάσει την ψήφο σας
Όχι σε εκλογικό αποτέλεσμα αυτοδύναμης κυβέρνησης
Μην επιτρέψετε σε κανέναν να εκβιάσει την ψήφο σας
Σεμνοί και ταπεινοί δεν θα γίνουν από μόνοι τους, πρέπει να τους ταπεινώσουμε εμείς.
Κάναμε αρκετές δοκιμές της δύναμης των ιστολογίων, τώρα έφτασε η ώρα της μεγάλης μάχης. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό. Τα κυρίαρχα ΜΜΕ προωθούν την ατζέντα τους ανάλογα με του πού βρίσκονται τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους. Το ΛΑΟΣ, αν και εξωκοινοβουλευτικό κόμμα, προβάλλεται δυσανάλογα, είτε ως ανάχωμα για τη Νέα Δημοκρατία από το ΠΑΣΟΚ είτε ως μπαμπούλας σε σχέση με την προοπτική εισόδου στη βουλή ενός ακροδεξιού κόμματος ώστε οι ψηφοφόροι να τρομοκρατηθούν. Υπάρχουν άλλα μικρά κόμματα που θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε με καθαρή συνείδηση, ανάλογα με τις πολιτικές μας απόψεις. Ας αντισταθούμε! Ας αντισταθούμε με το λόγο στα πλαστικά σημαιάκια! Οι εκλογές είναι ένας από τους λίγους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να έχουμε κάποια αποτελέσματα, αρκεί να ψηφίζουμε με σκέψη, χωρίς φόβο, όπως αρμόζει σε ελεύθερους ανθρώπους και πολίτες. Νομίζουμε ότι ως ιστολόγοι μπορούμε να επιδράσουμε σημαντικά στο γίγνεσθαι της κοινωνίας και της πολιτικής; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.
Κανένας ο οποίος θα ψηφίσει ξανά Νέα Δημοκρατία ή ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει το δικαίωμα να κλαίγεται ή να διαμαρτύρεται πάλι σαν μωρά παρθένος για την κατάντια του κράτους, για τις περιβαλλοντικές καταστροφές, για την αυθαιρεσία της εξουσίας, για την έλλειψη προστασίας, για τη διαπλοκή, για την αναξιοκρατία, για τη διαφθορά.
Προσπαθήστε και εσείς, μπορείτε να αναδημοσιεύσετε από αυτή την ανάρτηση ό,τι θέλετε, και το σκίτσο, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής.
ΓΙΟΥΡΓΙΑ ΡΕ!!! ΠΑΡΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΛΑΓΓΙ!!!
Υ.Γ. Το παρόν ιστολόγιο τίθεται σε κατάσταση εκλογικής κινητοποίησης, οι άδειες των σκίτσων ανακαλούνται. Θα ακολουθήσουν και άλλες σχετικές αναρτήσεις μέχρι τις εκλογές.
*Εδώ έκανα μια διόρθωση, με βάση και όσα επισημάνθηκαν στα πρώτα δύο σχόλια. Πριν προέτρεπα και σε άκυρο, νομίζοντας ότι υπάρχει διαφορά στην καταμέτρηση μεταξύ λευκών και άκυρων. Κοιτάζοντας τον εκλογικό νόμο δεν διαπίστωσα κάποια διαφοροποίηση, συνεπώς, είναι πολύ καλύτερα να ψηφίσετε κάποιο μικρό κόμμα.
16 σχόλια:
Θα συμφωνήσω μαζί σου σε όλα, εκτός από το άκυρο. Αν θυμάσαι από προηγούμενες εκλογές αναφέρονται στα ποσοστά άκυρα/λευκά μαζί. Οπότε έτσι κι αλλιώς το πρώτο κόμμα βγαίνει επί του ποσοστού των έγκυρων ψήφων.
Για παράδειγμα: εγγεγραμένοι 100 ψήφισαν 80 (αποχή 20%), άκυρα λευκά 30, στις 50 ψήφους που μένουν βγάνει το πρώτο, δεύτερο, τρίτο κοκ κόμματα. Νομίζεις ότι θα ενδιαφερθεί ή θα συγκινηθεί κανένας τους (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) αν είναι πρώτος με ψηλά ποσοστά άκυρων ή και λευκών;
Μόνη λύση για μένα είναι η ψήφος στα μικρά κόμματα ΜΟΝΟ τότε θα πέσουν τα ποσοστά τους. Ούτε άκυρο ούτε λευκό ούτε αποχή αλλιώς κάνουμε μια τρύπα στο νερό.
κι εγώ δεν συμφωνώ με το άκυρο... κινητοποίηση και άκυρο δεν πάνε μαζί... δεν μπορείς απ' τη μια να λες ότι θέλεις να τους στείλεις ένα μήνυμα λαϊκής εναντίωσης στο κατεστημένο που περίτεχνα δημιούργησαν και από την άλλη να τους δίνεις την ευχαρίστηση της παραίτησής σου από το ύψιστο αυτό πολιτικοκοινωνικό δικαίωμά σου... της ψήφου... είναι καλύτερα να δείξουμε την αηδία μας βάζοντας περισσότερα μικρά κόμματα στη Βουλή, είτε μας εκφράζουν απόλυτα είτε όχι, μήπως μας εκφράζουν αυτοί???
ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΧΑΡΗ... ούτε με το λευκό ούτε με το άκυρο... αλλά ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΣ κάτι εναλλακτικό... για αρχή...
Με κάνατε να ψάξω την εκλογική νομοθεσία. Πράγματι, δεν υπάρχει διαφοροποίηση και έκανα τη σχετική διόρθωση. Να σημειωθεί μόνο ότι, ηθικά, αποδέχομαι την επιλογή κάποιου να εκφράσει την αποδοκιμασία του προς τις διαθέσιμες επιλογές.
μα εδώ που φτάσαμε το άκυρο ή το λευκό δεν είναι επιλογές... είναι αδιέξοδα που έχουν "αυτοί" προκαλέσει... το μόνο που θα τους πονούσε και που θα έδιναν σημασία είναι η προσχώρηση του κόσμου σε άλλα κόμματα, έστω επαναλαμβάνω κι αν δεν τους εκφράζουν απόλυτα γιατί κι "αυτοί" δεν μας εκφράζουν πια... πιστεύω μόνο τότε θα επανεξετάσουν τις θέσεις τους... αλλά αυτό μοιάζει με όνειρο μακρινό...
Συγνώμη ρε παιδια αλλα νομίζω πως αν υπά;ρχει ενα τεράστιο ποσοστό λευκών, δεν βγαίνει κυβέρνηση.δηλαδή αν απο τους 100 οι εβδομήντα ψηφίσουν λευκό, 20 ενα κομμα και 10 αλλα κομματα βγαίνει κυβέρνηση το κομμα με τους 20 ψηφους οταν υπαρχουν 70 που αντιτιθενται; Δεν το πιστευω.
hliasm, Σε αυτή τη διεύθυνση του Υπ.Εσ. θα βρεις την εκλογική νομοθεσία, προεδρικό διάταγμα 96/2007: http://www.ypes.gr/ekloges/content/gr/ethnik_fr.htm
Αν κατεβάσεις το doc, στα άρθρα 99 και 100 υπάρχει ο τρόπος καθορισμού των εδρών, θα διαπιστώσεις ότι σε αυτό το υπολογισμό λαμβάνονται υπόψη αποκλειστικά τα έγκυρα ψηφοδέλτια, στα οποία έγκυρα δεν περιλαμβάνουν τα άκυρα και λευκά (στο διάταγμα, γίνεται διαχωρισμός των ψήφων σε έγκυρα, λευκά και άκυρα). Στα αποτελέσματα που ανακοινώνονται, πράγματι, υποχρεωτικά αναφέρονται και τα λευκά και τα άκυρα, όμως, αυτά δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των εδρών. Οι υπολογισμοί που χρησιμοποιούνται, αναφέρονται μόνο σε έγκυρα ψηφοδέλτια, θεωρητικά, όσοι και να ρίξουν λευκό και άκυρο, δεν έχει καμία απολύτως σημασία στον υπολογισμό των εδρών, εκτός του ότι συμφέρει το πρώτο κόμμα!
Πάντως, αν πιστεύεις ότι στην Ελλάδα των πελατειακών σχέσεων, του οπαδικού πνεύματος και της υποσχεσιολογίας υπάρχει περίπτωση το λευκό/άκυρο να φτάσει σε πολύ υψηλά ποσοστά, φοβάμαι ότι έχεις ουτοπικές προσδοκίες. Σκέψου μόνο τις προεκλογικές υποσχέσεις περί αυξήσεων και πόσες ομάδες (π.χ. δημοσίων υπαλλήλων, εργαζομένων σε σώματα ασφαλείας κ.λπ.) ψηφίζουν με βάση αυτές. Ωστόσο, αν ψηφίσουμε μικρά κόμματα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ακόμη και η μεταστροφή ενός μικρού ποσοστού ψηφοφόρων, π.χ. 2%, μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά!
Το όριο για είσοδο στη βουλή είναι 3%. Όσα κόμματα δεν συμπληρώνουν αυτό το ποσοστό δεν μπαίνουν στην βουλή. Οι έδρες που θα τους αντιστοιχούσαν πριμοδοτούν το πρώτο κόμμα. Όσο περισσότερο είναι το συνολικό ποσοστό των ‘λοιπών’ στο τελικό αποτέλεσμα, τόσο μεγαλύτερη η πριμοδότηση του πρώτου κόμματος. Με απλά λόγια όσες ψήφους πήρε στις τελευταίες εκλογές το ΚΚΕ(μ-λ), μεταφέρθηκαν στην ΝΔ. Όμορφο εκλογικό σύστημα έχουν φτιάξει, δεν μπορείς να τους την βγεις από πουθενά. Μια ιδέα για κάτι διαφορετικό μπορείς να βρεις στο blog μου.
Δυστυχώς, έχει δίκιο dermes, εχθές το βράδυ διάβαζα πιο προσεκτικά τον εκλογικό νόμο, αν το κόμμα που θα ψηφίσει κάποιος δεν πιάσει το 3% είναι σαν να έριξε άκυρο/λευκό ή να απείχε!
@dermes
"Με απλά λόγια όσες ψήφους πήρε στις τελευταίες εκλογές το ΚΚΕ(μ-λ), μεταφέρθηκαν στην ΝΔ."
Δεν είναι ακριβώς έτσι. Τα πράγματα είναι πιό σύνθετα.
Για αρχή, στις προηγούμενες εκλογές ίσχυε διαφορετικό εκλογικό σύστημα, όχι το φετινό.
Δεύτερο: το ποσοστό των κομμάτων υπολογίζεται πάντα στο σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων. Άρα, κάθε έγκυρη ψήφος, σε όποιο κόμμα και αν είναι, συνυπολογίζεται στο ποσοστό. Πιό απλά, μια ψήφος σε μικρό κόμμα μειώνει το ποσοστό του πρώτου κόμματος. Αυτό δεν συμβαίνει αν ρίξουμε άκυρο, λευκό ή απέχουμε. Η μέτρηση των ποσοστών έχει πάντα μια πολιτική σημασία.
Τα πράγματα είναι διαφορετικά σε σχέση με την κατανομή των εδρών. Αυτή υπολογίζεται στη βάση της δύναμης των κομμάτων που έχουν υπερβεί το 3% πανελλαδικά. Άρα, αν το κόμμα που ψηφίσουμε δεν υπερβεί το 3% δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαφορά στην κατανομή των εδρών (δεν μεταφέρεται κάτι στο πρώτο κόμμα).
Όμως: το μήνυμα της μείωσης της εκλογικής δύναμης δεν είναι αμελητέο. Επίσης, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εκ των προτέρων αν το κόμμα μας θα περάσει το 3%.
Επομένως: ναι στην ψήφο στα μικρά κόμματα χωρίς αναστολές για να μειωθεί η εκλογική δύναμη των δύο κομμάτων εξουσίας (τρομάρα τους...). Αν όντως θέλουμε να μειώσουμε στα σίγουρα και τη βουλευτική δύναμή τους (play safe) μπορούμε να ενισχύσουμε κάποιο από τα 3 μεγάλα "μικρά" κόμματα...
Σωστά όχι αποχή όχι λευκό όχι άκυρο, στα επόμενα ποστ προτρέπω στην ψήφιση μικρών κομμάτων.
Εάν, αυτή επιστολή έχει φτάσει στις οθόνες του υπολογιστή σας είστε από τους τυχερούς , η πλειοψηφία, όμως του Ελληνικού λαού, δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχει πρόσβαση στο Internet ούτε σε ηλεκτρονική αλληλογραφία. Εάν, η συνέχεια σας ανταμείψει για την υπομονή σας και την υιοθετήσετε, έχετε την υποχρέωση στη συνείδηση σας, να διαβιβάσετε με οποιονδήποτε τρόπο (εκτύπωση, προφορικά) το νόημα και την ουσία της στους συνανθρώπους σας.
Σίγουρα, δεν φιλοδοξούμε να ασκήσουμε μόνο το 2007, το εκλογικό μας δικαίωμα, ως εκ τούτου αρνούμαστε να ψηφίσουμε καιροσκοπικά, θέλουμε να αλλάξουμε το πολιτικό και εκλογικό σύστημα, θέλουμε να έχουμε άποψη και θέση κάθε μέρα, όχι μόνο κάθε 4 χρόνια, και προπάντων σεβούμενοι την ανείπωτη εθνική καταστροφή δεν θα υποκύψουμε σε ψευτοδιλήμματα. Δεν θα επωφεληθεί κανείς, πάνω σε μια εθνική καταστροφή με ένα απλό σλόγκαν, παρασύροντας με επειδή αυτή τη στιγμή είμαι συναισθηματικά ευάλωτος και πρέπει σε κάποιον να ρίξω το φταίξιμο. Γιατί δεν φταίει κανείς άλλος, πρώτα από όλα φταίμε εμείς οι ίδιοι, φταίει, η θεωρητική μας ευαισθησία προς τα περιβαλλοντολογικά ζητήματα που δεν μετουσιώνεται σε πράξη, γιατί δεν ανακυκλώναμε τα χαρτιά, πλαστικά κλπ., γιατί και εμείς έχουμε πετάξει τσιγάρο έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου καθώς και για πολλά άλλα.
Φταίει, η απάθεια μας προς το πολιτικό σύστημα, που ενώ μας δίνει δυνατότητες αντιπαράθεσης μαζί του εμείς ασκούσαμε το εκλογικό μας δικαίωμα τόσες φορές, βασιζόμενοι στο τι έκαναν οι γονείς μας, επειδή έτσι μάθαμε, όπως ακριβώς μάθαμε να είμαστε Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός ή ΑΕΚ, έπρεπε να ανήκουμε σε μια ομάδα και δη στην ομάδα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε να κερδίζει.
Μήπως φταίμε εμείς, που δεν ψάξαμε να μάθουμε, τι μπορούμε να καταφέρουμε ασκώντας το εκλογικό μας δικαίωμα;
Κοιτάζοντας τι ισχύει στα υπόλοιπα δημοκρατικά καθεστώτα, των ευρωπαίων εταίρων μας μπορούμε να παραδειγματιστούμε, κατά πόσο το παρών Σύνταγμα ταυτίζεται με την ιστορία του λαού μας, που όπως έχουμε διδαχθεί, γέννησε τη δημοκρατία:
Ξέρετε ότι το σύγχρονο Σύνταγμα μας είναι του 1975, και προβλέπει ότι μπορεί να διενεργηθεί δημοψήφισμα, αλλά η τελευταία φορά που μας ρώτησαν για κάτι, ήταν το 1974 για το αν θα παραμείνει η Βασιλευόμενη Δημοκρατία; Γιατί, δεν μας ρώτησαν ποτέ για τίποτα; Ο Χρήστος Γιανναράς στο άρθρο του στην Καθημερινή (δες την ιστοσελίδα http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_235_06/01/2007_211199 ), σας προτείνει αρκετό καιρό πιο πριν, να αντιδράσετε για το ότι δεν σας ρώτησαν με δημοψήφισμα για το Σκοπιανό, όπως και για το θέμα με τις ταυτότητες, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος, είχε μαζέψει 3 εκατ. υπογραφές, με τον τρόπο που σας προτείνουμε εμείς τώρα, καθότι είναι το μόνο ουσιαστικό μέσο αντίδρασης.
Σε αντίθεση, ξέρετε ότι, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μπορεί να διενεργηθεί δημοψήφισμα με μια απλή συλλογή ενός ποσοστού υπογραφών από έναν οποιονδήποτε πολίτη; Η Ελβετία χρειάζεται μόνο το 5% του πληθυσμού, σκεφτείτε στην Ελλάδα αυτό αναλογεί σε 500.000 υπογραφές!!!!
Ξέρετε ότι, το 1996 διάφοροι Γερμανοί, ευρωπαίοι συμπολίτες μας, μαζί με μία ισχυρή τοπική οργάνωση έθεσαν το ζήτημα να καταργηθεί η Γερμανική Γερουσία. Αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε τελικά με τη διαδικασία του «petition». Συγκεντρώθηκε το προβλεπόμενο από το Σύνταγμα ποσοστό υπογραφών για να γίνει δημοψήφισμα και τελικά με το δημοψήφισμα αυτό κατήργησαν τον αναχρονιστικό θεσμό της Βαυαρικής Γερουσίας. Έτσι οι πόροι οι οποίοι διατίθεντο γι’ αυτό το παρακμασμένο και άχρηστο αντιπροσωπευτικό όργανο της Γερουσίας διατέθηκαν για την οικολογική ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα απτό και ζωντανό παράδειγμα του τι θα μπορούσαν να επιτύχουν οι ίδιοι οι πολίτες εκεί όπου οι πολιτικοί δεν θα τολμούσαν. (Δες τη συνέντευξη του κου Κόκκα, και ενημερώσου http://www.metafysiko.gr/interviews.php?id=18 )
Μήπως φταίει το αναχρονιστικό μας Σύνταγμα; Μήπως φταίει ότι έτσι τους έχουμε συνηθίσει, να μην μας ρωτούν και απλά να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεων τους;
Και, τι φταίει για αυτή την ομολογουμένως εθνική καταστροφή;
Όσο πιο χαμηλά πέφτει η αντίληψη μας για αυτούς που εκλέγουμε, τόσο πιο ψηλά θα τους ζητήσουμε να ανέβουν. Θα τους ζητήσουμε, να συνεργαστούν μεταξύ τους όλες οι ομάδες για να μην έχουν δικαιολογία την ‘καραμέλα’, το πολιτικό κόστος, που οι ίδιοι συντηρούν και οι παρελθόντες κυβερνήσεις, ποιες είναι δηλαδή οι παρελθόντες κυβερνήσεις, οι ίδιοι είναι. Δεν μας απασχολεί κύριοι το παρελθόν, αφήστε τις δικαιολογίες, δεν υπάρχει πλέον εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα, και μην προσπαθείτε να μας περάσετε αυτό τον τρόπο σκέψης. Μην συμβουλεύεστε επικοινωνιολόγους για το πως θα μας μιλήσετε, ξέρετε πως να το κάνετε, όπως κάνετε με την οικογένεια σας, εάν δεν ξέρετε, τότε σίγουρα ξέρετε που είναι η πόρτα. Αυτό που μας απασχολεί, είναι να βλέπουμε χαρούμενους συνανθρώπους με αισιοδοξία, και όχι να δηλώνουν οι Έλληνες στις δημοσκοπήσεις, οι πιο απαισιόδοξοι για το μέλλον, μεταξύ των Ευρωπαίων μαζί με τους Πορτογάλους. Απλά, δεν μας απασχολεί πως θα καταφέρετε να συνεργαστείτε αριστεροί με δεξιούς, κεντροδεξιούς κλπ. Τι μας νοιάζει ξαναγεννηθείτε και πείτε εαυτόν Νότιοι και Βόρειοι, Ανατολικοί και Δυτικοί, δεν μας απασχολεί το παρελθόν, εμείς θέλουμε αποτελέσματα, για αυτό και σας πληρώνουμε με τους φόρους, άμεσους και έμμεσους. Εάν δεν μπορείτε να συνεργαστείτε εσείς, εμείς πως το κάνουμε στη δουλειά μας;. Στο βιογραφικό μας, δεν βάζουμε τις πολιτικές μας πεποιθήσεις και συνεργάζομαστε μια χαρά και με αριστερούς και με δεξιούς και με βόρειους και με νότιους, δεν έχουμε πρόβλημα με τις ταμπέλες, γιατί απλά δεν υπάρχουν. Εάν εσείς δεν μπορείτε γιατί σας πληρώνουμε, απολύεστε κύριοι, περάστε από το λογιστήριο.
Ή μήπως να μην περάσουν από το λογιστήριο οι μικροί; Μικρό είναι το μάτι τους. Να μην περάσει από το λογιστήριο το ΚΚΕ; ο κομμουνισμός που είναι πολύ σωστός σαν ιδεολογία αλλά χωλαίνει στην πράξη και για αυτό δεν υφίσταται σε αυτό το πλανήτη. Που είναι ο κομμουνισμός στη Ρωσία του Πούτιν; Αλήθεια η κα. Παπαρήγα γιατί έστειλε το παιδί της στο ‘Ιμπεριαλιστικό’ Αμερικάνικο Κολλέγιο της Ελλάδος (Deree); (Δες http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=16/1/2007&id=8425&pageNo=8&direction=1 )
Αλήθεια, γιατί οπαδοί του ΚΚΕ, προσήλθαν στη βουβή και μη πολιτική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα με πανό του ΚΚΕ, τους καταδίκασε το ΚΚΕ για ασέβεια; Μπα, άστο μωρέ ποιος θα δώσει σημασία.
Μήπως θέλουμε και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη; Θέλω λοιπόν, οι πολιτικοί να πρεσβεύουν με τις ενέργειες τους τα πιστεύω τους και την ιδεολογία τους, να αισθάνονται το βάρος της ευθύνης και να αδιαφορούν για οποιοδήποτε κόστος, ακόμα και της ίδιας τους της ζωής μπροστά στο δημόσιο συμφέρον, όπως έκαναν οι Ούλοφ Πάλμε, Τζών Κένεντι και τόσοι άλλοι.
Μήπως να μην περάσει από το λογιστήριο το ΛΑΟΣ, του Καρατζαφέρη, ο οποίος σαν ένας Ελληνοποιημένος Μάικ Τάισον, με ένα γάντι του μποξ θα πλακώσει στο ξύλο το κατεστημένο, επιλέγοντας την Έφη Σαρρή να τον βοηθήσει σε αυτό το ρόλο τραγουδώντας μέσα και έξω από τη Βουλή σταυρώστε με, σταυρώστε με; (δες την ιστοσελίδα http://www.youtube.com/watch?v=8zjw4mlzs48 ), αυτές είναι οι επιλογές αυτού του τόπου; Αυτοί οι κύριοι και οι κυρίες, προς το παρόν έχουν βάλει το ατομικό συμφέρον πάνω από το συλλογικό, γιατί λοιπόν εμείς πρέπει να τους ψηφίσουμε; Σε αυτό θέλουμε να μας απαντήσετε; Ποια είναι η ιδεολογία του κου. Παπαθεμελή που από το ΠΑΣΟΚ, πηγαίνει στη ΝΔ και μετά ιδρύει δικό του κόμμα; Πείτε μας εσείς; Εσείς που παρασυρόμενοι, από μια βιτρίνα πόλωσης βρίζετε αριστερούς και δεξιούς ενώ εκείνοι με τις πράξεις τους σας δείχνουν πολύ καλά, ότι δεν έχουν τίποτα παραπάνω να τους χωρίζει, πέρα από τα οφέλη της εξουσίας για τους μεγάλους και την είσοδο στη Βουλή για τους μικρούς. Ποια είναι η ιδεολογία της κα. Δαμανάκη που βρίσκεται από τη μια στιγμή στην άλλη στο ΠΑΣΟΚ. Ποια είναι η ιδεολογία του κου. Σαμαρά που έριξε την κυβένηση της Νέας Δημοκρατίας και επίσης ποιά είναι η ιδεολογία της ΝΔ, η οποία μετά από αρκετά χρόνια τον ξανδέχθηκε στους κόλπους της; Πολλά παραδείγματα, πολλά. Η μνήμη μας άραγε μπορεί να τα συγκρατήσει;
Δυστυχώς αυτές είναι οι διαθέσιμες επιλογές αυτού του τόπου, γιατί όσο αγοράζουμε προϊόντα με εργοστασιακά σφάλματα τόσο αυτά θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν στην αγορά.
Πως μπορούμε όμως να αντιδράσουμε?
Παραθέτουμε το κείμενο του 2σέλιδου φυλλαδίου που μοιράστηκε στη βουβή διαμαρτυρία την Τετάρτη 29 Αυγούστου, με μια όμως διαφορά. Προσθέτουμε παραπομπές, ούτως ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν τη δυνατότητα να διερευνήσουν κατά πόσο αυτά που ισχυρίζεται το 2σέλιδο φυλλάδιο είναι πραγματοποιήσιμα και εφικτά. Μόνο έτσι θα σταματήσει η παραπληροφόρηση του αντίκτυπου που μπορεί να έχει η ψήφος του καθενός από εμάς στο ίδιο το πολιτικό σύστημα και κατά συνέπεια στο εκλογικό σύστημα, στο κράτος και στους ίδιους τους πολιτικούς, μόνο με την ενημέρωση, γιατί στους καιρούς της υπερπληροφόρησης που ζούμε, δεν πρέπει απλώς να διαβάζουμε αλλά και να διασταυρώνουμε τα λεγόμενα με πειστήρια. Και το 2σέλιδο ξεκινάει:
‘ΑΠΟΛΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ – ΨΗΦΙΣΤΕ ΛΕΥΚΟ
Το ‘λευκό’ είναι μια ψήφος διαμαρτυρίας για εκείνους τους πολίτες που επιθυμούν να παραμείνουν ενεργοί και να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, όμως δεν εκφράζονται από τα υφιστάμενα κόμματα, είτε σε ιδεολογικό είτε σε πρακτικό επίπεδο. Πολίτης, άλλωστε, είναι αυτός που συμμετέχει στα κοινά, στα ‘της πόλης’ του. (1)
Όπως γίνεται αντιληπτό, η αποχή δε συνιστά αντίδραση: αποτελεί ένδειξη απάθειας και αδιαφορίας. Επιπλεόν, και σε πρακτικό επίπεδο, η αποχή είναι αναποτελεσματική διότι δεν προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα: ο ψηφοφόρος που απέχει απλά ‘δεν υπάρχει’ για το εκλογικό μας σύστημα και οι έδρες των κομμάτων θα βγουν από τους συμμετέχοντες ούτως ή άλλως. (2) Το ίδιο ισχύει και για το ‘άκυρο’: το άκυρο ισχύει σε κάθε διαδικασία και σημαίνει απλά ότι αυτός που το έριξε έκανε κάποιο λάθος και η ψήφος του δεν είναι σαφής ή έγκυρη. Συνεπώς είναι παράλογο να συνιστά συνειδητή επιλογή. Σε πρακτικό πείπεδο, άλλωστε έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την αποχή: δεν προσμετράται, όπως είναι λογικό άλλωστε, στο σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων και στο συνολικό αποτέλεσμα.
Το λευκό, αντιθέτως, είναι μια επιλογή που προσφέρεται από την εκλογική διαδικασία: είναι μια πολιτική επιλογή, αλλά όχι μια κομματική επιλογή, που αρμόζει σε όσους δεν ταυτίζονται ή σε όσους διαφωνούν με τα υφιστάμενα κόμματα, είτε σε ιδεολογικό είτε σε πρακτικό επίπεδο (δηλαδή σε επίπεδο αποτελεσματικότητας). (3) Προτείνεται, επίσης, ως άρνηση της λογικής που λέει «μην ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ψηφίστε μικρά κόμματα, όποια και αν είναι αυτά», δηλαδή ως άρνηση της λογικής που προτείνει το μικρό κόμμα εξ’ ορισμού, λόγω του μεγέθους του. Αλλά η λογική του ‘εξ ορισμού’ είναι λαναθασμένη ως τέτοια – εκτός και αν το μέγεθος μετράει!!! Αντιθέτως, αν ΚΑΙ τα μικρά κόμματα είναι αναποτελεσματικά, η φασιστικά(!) κλπ πρέπει και αυτά να απορρίπτονται. (4)
Το βασικότερο ‘επιχείρημα’ εναντίον του λευκού είναι ότι «πάει στο πρώτο κόμμα»!!! Δεν υπάρχει μεγαλύτερο και καλύτερα συντηρούμενο ΨΕΜΑ. Δηλαδή, φαντάζεται κανείς πως το ποσοστό που έχει καταγραφεί για τα λευκά δίνεται σε κάποιο, οποιοδήποτε κόμμα;
Η αλήθεια είναι πως ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ. Πρόκειται για μια προπαγάνδα η οποία ξεκίνησε από τα μικρά κόμματα μέσα από την, σωστή αρχικά, επιχειρηματολογία τους κατά του λευκού που βασιζόταν στην απόψη ότι ρίχνοντας λευκό δεν ενισχύεις κάποιος μικρό κόμμα και άρα, εμμέσως, ενισχύεις το δικομματισμό. Γιατί το λευκό είναι μια ψήφος διαμαρτυρίας, και, ως γνωστόν, τα μικρά κόμματα λαμβάνουν πολλές ψήφους διαμαρτυρίας. Είναι όμως διαφορετικό αυτό απ’ τη διαστρέβλωση πως το λευκό προσμετράται στο ποσοστό των μεγάλων κομμάτων ή του πρώτου κόμματος! Μια διαστρέβλωση που δεν έχει αποκατασταθεί από κανένα μικρό κόμμα – εννοείται, αφού στην προκειμένη περίπτωση η αλήθεια τα θίγει – και από κανένα μεγάλο – εννοείται αφού το ψέμα τα ευνοεί. Κι έτσι, τα μικρά κόμματα δεν επιδεικνύουν διαφορετική πολιτική λειτουργία από τα μεγάλα, απλά ‘μικρότερη’ λαο αυτό συνιστά λόγο να ψηφίσει κανείς λευκό, δηλαδή να διαμαρτυρηθεί κανείς και εναντίων τους. (5)
Το μόνο πρόβλημα που πραγματικά υπάρχει με το λευκό είναι ότι, στην πράξη, η αντιμετώπιση του από την επίσημη εκλογική πρακτική είναι η ίδια με του άκυρου: λευκά και άκυρα, αν και καταμετρώνται χωριστά, ανακοινώνονται μαζί και τίθενται εκτός ποσοστού στα τελικά αποτελέσματα. Το κενό νόμου που δεν κάνει αναφορά στο λευκό επέτρεπε αυτή την αντιμετώπιση. Την επέτρεπε…μέχρι πριν 3 χρόνια, όταν, ύστερα από σχετική προσφυγή υποψήφιου βουλευτή (της ΝΔ, για δικούς του μικροπολιτικούς σκοπούς), το αρμόδιο δικαστήριο αποφάνθηκε πως το λευκό συνιστά συνειδητή επιλογή και πρέπει να προσμετράτε στο συνολικό ποσοστό των κομμάτων! Και αυτό αποτελεί νομολογία, πρόσφατη και τεκμηριωμένη άποψη του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ας τους την πετάξουμε στα μούτρα. (6)(7)
Φυσικά, το επίσημο πολιτικό σύστημα θα επιδιώξει να μην το προσμετρήσει γιατί αναγνώριση του λευκού σημαίνει ΚΕΝΑ ΕΔΡΑΝΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. Τότε, όμως θα πρέπει να δράσουμε ως πραγματικοί ενεργοί πολίτες και με τα ένδικα μέτρα που προβλέπει ο ίδιος εκλογικός νόμος να απαιτήσουμε την αναγνώριση του λευκού αμέσως μετά τις εκλογές (να είστε σε εγρήγορση για τη συλλογή υπογραφών που θα χρειαστεί.)
Συνεπώς, στην προκειμένη πολιτική συγκυρία, το λευκό, εκτός από επιλογή διαμαρτυρίας, είναι και ψήφος τιμωρίας όλων αυτών που μας κοροϊδεύουν ανοιχτά και απροκάλυπτα εδώ και αρκετά χρόνια και που καταπατούν το ίδιο το Σύνταγμα, χωρίς κανείς (‘μικρός’ ή ‘μεγάλος’) να το καταγγέλλει ή να κάνει κάτι γι’ αυτό. Και, κατά πως φαίνεται, μόνο αν θιγεί ο αριθμός των βουλευτών και, συνεπώς, η τσέπη τους υπάρχει η δυνατότητα αν τους ταρακουνήσουμε. Με τον ίδιο τρόπο που θίγονται και οι πολίτες καθημερινά: με την απόλυση, ή την απειλή της απόλυσης. (8)
Η πρόταση για λευκό δεν είναι μια ιδεολογική ή συγκεκριμένη τοποθέτηση για την άσκηση της διακυβέρνησης. Είναι πρόταση ΕΜΠΡΑΚΤΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΤΙΜΩΡΙΑΣ. Έμπρακτη τόσο κατά την ψηφοφορία όσο και, κυρίως, μετά από αυτήν.
Είναι πρόταση καταψήφισης του υφιστάμενου κομματικού συστήματος στο σύνολο του.
Είναι όμως πάνω απ’ όλα πρόταση συμμετοχής: μην απέχετε. Ψηφίστε ότι να’ ναι, αλλά ψηφίστε. Αλλά, ειδικότερα όσοι απέχουν, που δεν επιθυμούν να ψηφίσουν κάποιο από τα υφιστάμενα κόμματα, πρέπει να κατέβουν και να ψηφίσουν λευκό. Για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν. Για να ενισχύσουν την αξία του μέσα από ένα μεγάλο ποσοστό. Σκεφτείτε πως η αποχή στις προηγούμενες εκλογές άγγιξε το 30%. Αν έστω και οι μισοί από αυτούς ψηφίσουν λευκό, το πολιτικό σύστημα θα ταραχτεί τόσο που θα υπάρξει η κινητοποίηση του. Και κάθε κίνηση είναι ευπρόσδεκτη μέσα στο υπάρχων βαλτωμένο πολιτικό σκηνικό.
Τέλος, ότι και να πράξετε εν τέλει, σπάστε την παραπληροφόρηση. Διακινείστε αυτό το κείμενο, ενημερώστε πως είναι ένα ψέμα ότι το λευκό ‘πάει στο πρώτο κόμμα’ – και μετά πράξτε κατά συνείδηση. Ώστε η όποια ψήφος, η όποια επιλογή, να είναι συνειδητή και ενημερωμένη. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό.
Μην πετάξετε αυτό το κείμενο. Δώστε το σε κάποιον συμπολίτη σας. Φωτοτυπείστε το και μοιράστε το. Γιατί κανένα ΜΜΕ δε θα το κάνει. Ο καθένας μόνος του. Και όλοι μαζί.
ΣΠΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ.
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΤΟΥ 2ΣΕΛΙΔΟΥ
(1) ΤΑ ΛΕΥΚΑ ψηφοδέλτια έχουν δώσει την ευκαιρία και στη λογοτεχνία να πει τη γνώμη της. Ο Ζοζέ Σαραμάγκου , ( Νόμπελ Λογοτεχνίας ,1998 ) , μετά το έργο του «Περί τυφλότητος », Εκδόσεις Καστανιώτη , περιγράφει τις δημοτικές εκλογές σε μια ανώνυμη πρωτεύουσα της οποίας οι πολίτες αποκτούν πνευματική-πολιτική διαύγεια ( ξετυφλώνονται ) και ψηφίζουν λευκό με ποσοστό 70%...................... Πως αντιδρούν οι αρχές , οι πολίτες , τι εννοεί ο Ζ. Σαραμάγκου , τι καταλαβαίνει ο αναγνώστης ?................... Οι αρχές αποφασίζουν να απομακρυνθούν από την πόλη , θεωρούν ύποπτους τους πολίτες και τους αποκαλούν συνολικά και αδιακρίτως «λευκούς»………… Οι πολίτες βλέπουν σε αυτό το λευκό , το λευκό λιτό ένδυμα του Γκάντι ,το οποίο συμβολίζει τη πολιτική αντίσταση με ειρηνικά μέσα , το λευκό είναι το πένθιμο χρώμα τους σε κηδεία θυμάτων μιας « τυφλής » τρομοκρατικής ενέργειας , το λευκό τους μοιάζει με το « πορτοκαλί » της κυβερνητικής αλλαγής στην Ουκρανία ………….. Ο Ζοζέ Σαραμάγκου γράφει : «Ετσι, το δικαίωμα ψήφου, ως έκφραση πολιτικής βούλησης, είναι ταυτόχρονα πράξη παραίτησης από αυτή τη βούληση, αφού ο ψηφοφόρος τη μεταβιβάζει σ' έναν υποψήφιο. Η άσκηση του δικαιώματος ψήφου είναι, τουλάχιστον για ένα τμήμα του πληθυσμού, μια μορφή προσωρινής παραίτησης από την προσωπική πολιτική δράση, η οποία αναστέλλεται μέχρι τις επόμενες εκλογές, όταν οι μηχανισμοί αντιπροσώπευσης θα επανέλθουν στο σημείο εκκίνησης για να επαναλειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο ». ( Ελευθεροτυπία , le Monde 31/10/04 ). Το «λευκό» ίσως σημαίνει τη συνειδητοποίηση από τους πολίτες της μετατροπής της Πολιτικής σε μηχανισμούς νομής εξουσίας και της εξάρτησης από την παραοικονομία και το παρακράτος ,( Luciana Picchio , il paradoso di Saramago ,La Republica,17/09/04 ) ………. To λευκό ψηφοδέλτιο σημαίνει πολλά για πολλούς πολίτες , δεν μπορεί να υπερσηματοδοτηθεί προς χάριν εσωκομματικών είτε διακομματικών διενέξεων ………….. Το «λευκό», στη τοπική και παγκόσμια ιστορία , στη λογοτεχνία , έχει τους «λόγους» του , άς μη το αφορίσουμε για πρόσκαιρα συμφέροντα , ιδιαίτερα όταν το λευκό μπορεί να σημαίνει «συμμετοχή» και ο ψηφοφόρος θέλει να είναι ενεργός πολίτης . Το «λευκό» είναι πιο κοντά στους έντιμους πολιτικούς , είναι ευθέως αντίθετο με τις πελατειακές σχέσεις ,τον ωχαδερφισμό και την αποχή από τις εκλογές . Αυτός τον πολίτη μιάς ημέρας, μπορεί πολιτικός να τον αντιπροσωπεύσει?
Απάντηση του Γεώργιου Μπατζιλή στις 3 Ιουλίου 2005, 17:07 στην ιστοσελίδα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ http://www.papandreou.gr/papandreou/content/opinionfolder.aspx?d=6&rd=7739474&f=1394&rf=1369766675&m=-1&rm=-1&l=2
(2) Ε. Η Αποχή.
4. Είναι προφανές ότι η ερμηνεία της αποχής μπορεί να διαφέρει με την αντίστοιχη αυτής για τα λευκά/άκυρα. Μπορεί για παράδειγμα να εκφράζει σε κάποιες περιοχές την έλλειψη του πολιτικού διακυβεύματος που θα παρακινούσε τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες, μπορεί να αποτυπώνει την αδιαφορία τμήματος της κοινωνίας στην πρωτοβάθμια/δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, μπορεί να εκφράζει δυσπιστία στις ικανότητες της, αλλά μπορεί και να δηλώνει μία συνολικότερη απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών. Μπορεί όμως ένα μέρος να δικαιολογείται με τεχνικούς όρους, όπως π.χ. τη μη προσέλευση εγγεγραμμένων που είναι απόδημοι.
Ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2004 από το ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται στην ιστοσελίδα http://www.pasok.gr/portal/gr/ethn_sym/41176/2/1/showdoc2.html
(3) 5. Μεγαλύτερη βαρύτητα αποδίδεται στη μεγάλη αύξηση των λευκών/άκυρων. Πρόκειται για πολίτες που επιλέγουν να προσέλθουν στην κάλπη και τελικά αποφασίζουν να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους για τους υποψήφιους συνδυασμούς, επιλέγοντας είτε το λευκό ή το άκυρο.
6. Είτε όμως συζητάμε για την αποχή ή για τα λευκά/άκυρα, φαίνεται ότι τελικά υπάρχει κοινός τόπος. Ο κοινός αυτός τόπος δεν είναι άλλος παρά το ότι έχουν διαμορφωθεί «βουβές κοινωνίες», πολίτες δηλαδή που δεν συμμετέχουν σε πολιτικές εκδηλώσεις, δεν ανταποκρίνονται σε κομματικές προσκλήσεις, δεν εκφράζονται πολιτικά και δεν απαντούν σε πολιτικές δημοσκοπήσεις. Με την προσέλευση τους όμως στις εκλογές ή την αποχή τους από αυτές, διαμορφώνουν σε σημαντικό βαθμό το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Υπό αυτό το πρίσμα, αποτελεί πρόκληση αλλά και υποχρέωση για το ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε οι «βουβές» αυτές κοινωνίες να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική και τους πολιτικούς, να συνειδητοποιήσουν τις ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων και να ανταποκριθούν τελικά σε μία νέα προοδευτική πρόταση που θα αφορά το μέλλον της κοινωνίας και των ιδίων.
Είναι η Ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2004 από το ΠΑΣΟΚ, και βρίσκεται στην ιστοσελίδα http://www.pasok.gr/portal/gr/ethn_sym/41176/2/1/showdoc2.html
(4) Όσον αφορά τον πολυκομματισμό στη Βουλή και την αξιοπιστία του σαν Αξιωματική Αντιπολίτευση, απλά θα σας παραπέμψουμε στην ιστοσελίδα http://www.ekloges.gr/pages.asp?pageid=5&langid=1 στην οποία μπορείτε να δείτε ότι το 1977!!! στη Βουλή εισήλθαν 7 κόμματα και το 1990 8!! Στο σημερινό επιχείρημα του πολυκομματισμού, τι έχουν να πουν για αυτό τα ‘μικρά’ (μεγάλα θα λέγαμε καλύτερα) κόμματα;
(5) Εάν θέλετε να δείτε ότι όντως, τα λευκά δεν πηγαίνουν υπέρ κανενός κόμματος, μπορείτε να μπείτε στην ιστοσελίδα http://www.ekloges.gr/pages.asp?pageid=9&langid=1 εκεί θα δείτε ότι το 45,36% που συγκέντρωσε η ΝΔ είναι το πηλίκο της διαίρεσης των 3.359.058 ψήφων που έλαβε η ΝΔ και των 7.404.934 έγκυρων ψήφων του εκλογικού σώματος. Τα λευκά δεν συμμετείχαν στις έγκυρες ψήφους.
(6) Ο αποκλεισμός των λευκών από τις έγκυρες ψήφους έγινε με μεταγενέστερο ερμηνευτικό νόμο, τον ν. 3434/2006, παρ'όλο που το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο με την 12/2005 απόφασή του είχε κρίνει κατά πλειοψηφία (6 προς 5) ότι η αντίστοιχη ρύθμιση του προηγούμενου νόμου ήταν αντισυνταγματική. Το δικαστήριο είχε κρίνει ότι η λευκή ψήφος διακρίνεται από την άκυρη και αποτελεί ενάσκηση του εκλογικού δικαιώματος, γι' αυτό και θα πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν. Οι διατάξεις που ορίζουν ότι το εκλογικό μέτρο ευρίσκεται χωρίς να συμπεριληφθούν οι λευκές ψήφοι «θίγουν τον πυρήνα της λαϊκής κυριαρχίας και την ισότητα της ψήφου και είναι αντίθετες προς τις [...] συνταγματικές διατάξεις».
Στην πιο διάσημη βιβλιοθήκη του Internet μπορείτε να το δείτε: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82_3231_(%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82) καθώς και την επιμέρους απόφαση της προσφυγής στην ιστοσελίδα http://www.hri.org/news/greek/mpegrb/2005/05-05-10.mpegrb.html
(7) ΕΓΚΥΡΟ ή ΑΚΥΡΟ , το ΛΕΥΚΟ………. Η Νομολογία της εκλογικής διαδικασίας είναι διαφορετική, με τον ίδιο εκλογικό νόμο. Όταν η ψήφος θεωρείται υποχρεωτική σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους, τότε, μπορεί το «λευκό» να προσμετρηθεί ως άκυρο. Όταν η ψήφος θεωρείται προαιρετική και ελεύθερη, τότε το «λευκό» μπορεί να προσμετρηθεί ως έγκυρο…….. Αν η νομοθετική εξουσία, από το 1992, δεν θέλησε να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, το έκανε η δικαιοσύνη με καθυστέρηση και σε συνθήκες πραγματικά ενδιαφέρουσες και «ανατρεπτικές» με την έννοια που αποδίδει στην ανατροπή ο Φρόιντ. Η «ψήφος», ως συμμετοχή του Πολίτη στις εκλογές από υποχρέωση μετατράπηκε σε δικαίωμα , όπως εκφράζεται από τα άρθρα που περιγράφονται από την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα,Ο.Η.Ε.,1948.(βλ.άρθρο21,1. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να συμμετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας, είτε άμεσα είτε έμμεσα, με ελεύθερα εκλεγμένους αντιπροσώπους. κ.ά.)……….. Δεν αντελήφθησαν οι πολιτικοί μας την ανάγκη του εκλογικού νόμου για αλλαγή, μεταρρύθμιση, ανατροπή και εκσυγχρονισμό. Επιπλέον τώρα, με το κουρνιαχτό που σηκώθηκε από το μπέρδεμα «δικών μας» και «κακών», γίνεται ακόμη πιο δυσδιάκριτη η ολιγωρία και η παράλειψη. Θέλει τόλμη για τη νομοθετική εξουσία να αναγνωρίσει τον αναχρονισμό της και να προσαρμοστεί στην εξουσία των πολίτη για την συμμετοχή του στη διακυβέρνηση της χώρας αντί να τον αντιπαλεύει. Δυστυχώς αν και είμαστε με τους «καλούς», πρέπει να αναγνωρίσουμε τη δικαστική απόφαση ως σωστή, στο συμπέρασμα της.
Αντικειμενική Απάντηση του Γεώργιου Μπατζιλή στις 3 Ιουλίου 2005, 17:07 στην ιστοσελίδα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ
http://www.papandreou.gr/papandreou/content/opinionfolder.aspx?d=6&rd=7739474&f=1394&rf=1369766675&m=-1&rm=-1&l=2
(8) Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα, για να εισέλθει ένας συνδυασμός ή ένας μεμονωμένος υποψήφιος στη Βουλή, πρέπει να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 3% των εγκύρων ψήφων πανελλαδικά. Εφόσον λοιπόν το λευκό συγκεντρώσει άνω του 3% από πανελλαδικά και με προσφυγή από οποιονδήποτε πολίτη έχει έννομο συμφέρον, στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο είναι αποκλειστικά αρμόδιο να ελέγχει το κύρος των βουλευτικών εκλογών, τα λευκά ψηφοδέλτια θα προσμετρηθούν στα έγκυρα, όπως έκανε και η κα. Φουντουκίδου στο Νομό Πέλλας. Ως εκ τούτου, η διαμαρτυρία των Ελλήνων πολιτών προς το υφιστάμενο πολιτικό και εκλογικό σύστημα θα αντικατοπτριστεί με την παραχώρηση προς το Λευκό, κενών εδράνων στη Βουλή, τα οποία κενά έδρανα, δεν θα προέρχονται μόνο από τα μικρά κόμματα αλλά και από τα μεγάλα!! Το ζήτημα αυτό φαντάζει για τους βουλευτές ως ένας τεράστιος πονοκέφαλος, αλλά με το πενιχρό ποσοστό του 0,57% που είχε το Λευκό στις τελευταίες εκλογές του 2004, αυτός ο πονοκέφαλος αντιμετωπίζεται και με ασπιρίνη….
Για να ενημερωθείτε για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εξέλιξης σας παραθέτουμε τις κάτωθι ιστοσελίδες τις οποίες σας συνιστούμε να διαβάσετε κριτικά και αποστασιοποιημένα, βγάζοντας τα δικά σας συμπεράσματα:
http://www.metafysiko.gr/interviews.php?id=21 Συνέντευξη του Κώστα Σκανδαλίδη
http://www.metafysiko.gr/interviews.php?id=18 Συνέντευξη του Γεώργιο Κόκκα
http://www.politicaldialogue.gr/rigos/left.html Ομιλία Άλκη Ρήγου
http://www.politicaldialogue.gr/konstantopoulos/left.html Ομιλία Νίκου Κωνσταντόπουλου
http://www.papandreou.gr/papandreou/content/opinionfolder.aspx?d=6&rd=7739474&f=1394&rf=1369766675&m=-1&rm=-1&l=2 Σχολιασμός των λευκών ψηφοδελτίων από την ιστοσελίδα του κου. Παπανδρέου
ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΩΝ
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Από συμβολικής πλευράς δίνεται ο ορισμός του λευκού:
‘Λευκός, λευκή, λευκό: σύμβολο της αγνότητας, της αθωότητας. Σύμβολο αρχής και τέλους, γέννησης και θανάτου. Λευκή η ελπίδα, λευκά και τα όνειρα. Στο λευκό όλα είναι ανέγγιχτα, καθαρά, ευάλωτα στη λύπη’
Εμείς λοιπόν, βρήκαμε τι να περιμένουμε από το Λευκό, και ίσως με μεγάλη δόση αυτοσαρκασμού, μέσα από αυτή τη πράξη να προσπαθούμε να εξαγνιστούμε από τις αμαρτίες (σαν Πόντιος Πιλάτος), που κάναμε στο παρελθόν άθελα μας, παρασυρόμενοι από το κλίμα πόλωσης που οι εκπρόσωποι ενός διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος πολλές δεκαετίες τώρα ποτίζουν τον Ελληνικό λαό.
Τα εμπόδια σε αυτή την ανατροπή της παρακμής, στέκεται μόνο ο μηχανισμός προβολής και εξουσίας των πολιτικών παρατάξεων, που έχουν στη διάθεση τους κανάλια, εφημερίδες και φανατισμένο κοινό, μέσα, τα οποία το λευκό δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να έχει στη διάθεση του και ούτε είναι αυτή η δύναμη του. Η δύναμη του είναι η ανιδιοτελής πίστη στην αξία του, δεδομένου ότι δεν περικλείει προσωπικό συμφέρον, μόνο συλλογικό, και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αντιπαρέλθει, με κάνενα επιχείρημα, εξ ορισμού.
Το λευκό, έχει στη διάθεση του μόνο τη κριτική σκέψη, τη λογική, το συναίσθημα και το όραμα.
Εφόσον την επόμενη ημέρα των εκλογών το λευκό συγκεντρώσει πάνω από 3%, ο ντόρος που θα ξεσπάσει γύρω από αυτό το γεγονός, θα φέρει και άλλους υποστηρικτές στους κόλπους του. Αυτό που φιλοδοξούμε, είναι να ταρακουνήσουμε το πολιτικό σκηνικό και να δημιουργηθούν ικανοί, απλοί και ταπεινοί ηγέτες, να ξαναγεννηθούν τα ίδια τα κόμματα μέσα από τον προβληματισμό τους και να περάσουν από την υποκριτική, που πολύ σωστά είπε ο κος. Λαζόπουλος (ότι διαθέτουν) στο ρεαλισμό. Όσο και αν ψάξαμε, το εκλογικό σύστημα και το Σύνταγμα, δεν βρήκαμε άλλο τρόπο.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
ΛΕΥΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Λευκή Συνείδηση, όποιος/όποιοι και αν είστε, επιλέξατε να αναρτήσετε στο ιστολόγιό μου ένα σχόλιο που μεταφέροντάς το σε word, κατέλαβε 14 σελίδες Α4 και διαπίστωσα ότι αποτελείται από 4000 λέξεις. Η πρώτη μου σκέψη ήταν να το αντιμετωπίσω όχι ως σχόλιο, αλλά ως spam ή κακής ποιότητας προπαγάνδα και να το διαγράψω. Αλλά, επέλεξα να μην το κάνω. Δέχτηκα την πρόκληση και έκανα μια εν τάχει ανάγνωση και μόνο τυχερό δεν θεωρώ τον εαυτό μου για το «προνόμιο» να λάβω την επιστολή σας (μήπως είστε κάποια παραθρησκευτική οργάνωση;). Πρόκειται πράγματι για spam και για κακής ποιότητας προπαγάνδα, με ενδεχόμενο στόχο την παραπληροφόρηση και παραπλάνηση.
Το πώς επιδρά στην καταμέτρηση των ψήφων το λευκό, το άκυρο και η αποχή καθορίζεται σαφώς στην εκλογική μας νομοθεσία, βάσει του προεδρικού διατάγματος 96/2007. Συνεπώς, κανένα από το «νομικά» επιχειρήματά σας για το τρόπο που υπολογίζεται το λευκό στην καταμέτρηση των ψήφων δεν ισχύει, και αυτό είναι και κάτι που θα φανεί στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων σε μερικές μέρες. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με κάποια άλλα στοιχεία που εντόπισα στην επιστολή σας και προδίδουν πολιτικές προτιμήσεις (υπογραφές για ταυτότητες κ.λπ.) με κάνει να πιστεύω ότι προωθείτε συνειδητά κάποιο είδος παραπληροφόρησης με κάποιες ενδεχόμενες σκοπιμότητες.
Όσο για τα άλλα επιχειρήματα και παραπομπές σας, αυτά είναι τόσο γενικά ώστε να αφορούν τη φύση όλου του πολιτικού συστήματος, αυτός είναι ένας διάλογος στον οποίο δεν έχω το χρόνο ή τη διάθεση να εμπλακώ τώρα και μάλλον έχει ως σκοπό τον αποπροσανατολισμό. Άλλα επιχειρήματά σας αγγίζουν ακόμη και το μεταφυσικό «‘Λευκός, λευκή, λευκό: σύμβολο της αγνότητας, της αθωότητας. Σύμβολο αρχής και τέλους, γέννησης και θανάτου. Λευκή η ελπίδα, λευκά και τα όνειρα. Στο λευκό όλα είναι ανέγγιχτα, καθαρά, ευάλωτα στη λύπη.» Σίγουρα αυτό δεν αποτελεί βάση για πολιτική συζήτηση.
Στην επιστολή σας εκτοξεύετε αόριστα μομφές ότι όσοι δεν συμφωνούν μαζί σας ή επιλέγουν μικρά κόμματα το κάνουν απλώς διότι παρασύρονται από τις πρόσφατες καταστροφές, σκεπτόμενοι καιροσκοπικά, ως άρνηση για τις δικές τους ευθύνες κ.λπ. Αντίστοιχες μομφές θα μπορούσε κάποιος να σας επιστρέψει για την επιλογή του λευκού, συν του ότι δεν έχετε επαφή με την πολιτική πραγματικότητα (αλήθεια, δεν έχετε να πείτε τίποτα για όσους επιλέγουν να ψηφίσουν τα μεγάλα κόμματα ή μήπως αυτοί ψηφίζουν ψύχραιμα χωρίς να παρασύρονται;). Για την υπόλοιπη επιχειρηματολογία μου, παραπέμπω σε άλλες αναρτήσεις πολιτικού περιεχομένου του ιστολογίου μου.
Επαναλαμβάνω, η επιστολή σας είναι spam και κακής ποιότητας προπαγάνδα.
Υ.Γ. Καλά τα δημοψηφίσματα, αλλά καμία πλειοψηφία δεν έχει το δικαίωμα να προωθεί μέτρα που επιτρέπουν τη διάκριση των πολιτών απέναντι στο κράτος με βάση το θρήσκευμά τους. Η δημοκρατία, πέραν της αρχής της πλειοψηφίας βασίζεται και σε άλλες αρχές. Στα δημόσια έγγραφα αναγράφονται μόνο οι πληροφορίες που καθορίζονται ως απαραίτητες για τις δημόσιες διαδικασίες και συναλλαγές μας, συνεπώς, καμία θέση δεν έχει το θρήσκευμα σε ένα δημόσιο έγγραφο.
κατά τη γνώμη μου
είτε άκυρο ρίξεις είτε ψηφίσεις μικρό κόμμα. το ίδιο κάνει...
τα έχουν όλα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους...
1) αν ψηφίσεις άκυρο είσαι ουσιαστικά αμέτοχος
2) αν τα μικρά κόμματα που θα μείνουν εκτός βουλής συγκεντρώσουν μεγάλο ποσοστό
το μόνο που θα καταφέρουν είναι να μειώσουν το όριο αυτοδυναμίας των μεγάλων κομμάτων
πχ αν το πασοκ χρειάζεται 41% για αυτοδυναμία,άμα τα μικρά εκτός βουλής κόμματα πάρουν
2% παραπάνω το μόνο που θα γίνει είναι το πασοκ να κάνει αυτοδυναμία με 39%
3) αν ψηφίσεις τα μικρά κόμματα που θα μπουν στη βουλή, όντως θα μειωθεί η αυτοδυναμία
των δυο μεγάλων κομμάτων και απλά αντί να βγει ο νικητής κατευθείαν θα αναγκαστεί κάποιο
δήθεν επαναστικό κόμμα της βουλής να κάνει συγκυβέρνηση με τον πρώτο (βλέπε κκε-νδ 1991)
είτε να ξανακυρήξει ο κωστάκης εκλογές (όπως μας είχε απειλήσει στην τηλεμαχία)
κατά την ταπεινή μου γνώμη δύο λύσεις υπάρχουν
α) να πάρουμε τα βουνά
β) να πάμε σε καμιά άλλη χώρα της προκοπής γιατί η ελλάδα είναι ένα τεράστιο μπουρδέλο
Υ.Σ: εγώ ψήφισα άκυρο
Με αποχή/άκυρο/λευκό διαφωνώ. Αν περισσότερος κόσμος ψηφίζει μικρά κόμματα, είναι πιο πιθανό περισσότερα κόμματα να εισέλθουν στη βουλή. Έπειτα, με αποχή/άκυρο/λευκό δεν υπολογίζεσαι ούτε στα ποσοστά, είσαι "αόρατος". Για δες πως ακόμη και με αυτά τα αποτελέσματα, με την είσοδο περισσότερων κομμάτων στη βουλή (ανεξαρτήτως του ότι δεν συμπαθώ αυτό που μπήκε), με την ενίσχυση των μικρότερων κομμάτων που είναι στη βουλή, αλλά και με τα μεγαλύτερα ποσοστά που συγκέντρωσαν τα κόμματα που δεν μπήκαν στη βουλή, ψαλιδίστηκε κάπως η αλαζονεία τους και ενδεχομένως να έχουμε εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξελίξεις που μπορεί να θέσουν ένα φραγμό στην οικογενειοκρατία. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι τα θέλουν όλα τώρα, αλλά η πολιτική συνήθως εξελίσσεται με μικρά βήματα και παράλληλα με την κοινωνία.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ Ή ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ
(διάλογος)
Α' Εδώ το μέρος είναι ήσυχο και καθαρό.Έν' αεράκι απαλό φυσάει που χωρις να μας κρυώνει θα μας στεγνώσει τον ιδρώ από την ανηφόρα.Λέω φίλε μου λοιπόν,να κάτσουμε εδώ κι να ξεκουραστούμε.Κι ύστερα παίρνουμε την κατηφόρα για τα σπίτια μας.
Β' Καλή είναι η ιδέα σου.Αν και νομίζω μόνο το κορμί θα ξεκουράσουμε.Το πνεύμα θα βρούμε κάποια αιτία πάλι να το βάλουμε σε δουλειά.Ιδίως τώρα που,ανηφορίζοντας τόσην ώρα,αμίλητοι είμαστε,για να μην κάνουμε διπλή
την κούρασή μας.
Α' Οι αιτίες φίλε μου δε λείπουν.κάποιαν αφορμή θέλεις να πεις.
Β' Πράγματι,οι αφορμές ειν' ευκολότερο να μας δοθούνε.Κάθε μας σκεψη και πράξη,κάθε τι που βλέπουμε κι ακούμε,είναι αφορμή για μια συζήτηση που μόνο η κούραση ή κάποια ανάγκη μόνο μπορεί να σταματήσει.Κι αυτό που είπες πριν λίγο,είναι μια ωραία αφορμή ν' αρχίσουμε να συζητάμε για ένα θέμα που ξέρω πως οι γνώμες μας δεν ταιριάζουν πάνω σ' αυτό.
Α' Και σαν τι είπα;Είπα μόνο πως καλά θα κάναμε αν καθόμαστε εδώ να ξεκουράσουμε το σώμα μας και ν' απολαύσουμε τον καθαρόν αέρα και τα όσα γύρω μας χιλιόμορφα απλώνουν.
Β' Αφού μου λες πως αληθινά δεν πέρασε από το μυαλό σου καμμία σκέψη όταν τα 'λεγες αυτά,φίλε μου σε πιστεύω.Ας κάτσουμε λοιπόν να βλέπουμε και ν' ακούμε και να μυρίζουμε.Με όλες μας τις αισθήσεις ας χαρούμε τη γύρω φύση.Κι αν το μυαλό μου πονηρά εδούλεψε για λίγο,συχώρεσέ το.
Α' Τώρα που το σκέφτομαι ξέρω τι εννοείς.Το θέμα για το οποίο διαφωνούμε είναι η προστασία του περιβάλλοντος.Κι αυτό νομίζω ήρθε στο μυαλό σου όταν πριν λίγο μίλησα για το αεράκι και για το ήσυχο και καθαρό αυτό μέρος.
Β' Σωστά.Και δε νομίζεις πως είναι μια καλή ευκαιρία για συζήτηση πάνω στο θέμα;Όσο για μένα,θα 'ναι ιδανικό να συζητώ για κάτι που όλα γύρω μου όταν μιλώ θα είναι σύμμαχοί μου ακλόνητοι.
Α' Ας αρχίσουμε λοιπόν. αι θ' αρχίσω με τη δήλωση που έκανα πριν μέρες και που τόσο σε είχε πειράξει.Τη θυμάσαι;
Β' Και βέβαια τη θυμάμαι.Δεν ξεχνιούνται εύκολα τέτια λόγια,όταν μάλιστα λέγωνται από κάποιον που εκτιμώ τη γνώμη του και ξέρω πως σκέφτεται προτού πει κάτι.
Α' Σ' ευχαριστώ και για τα δυο που είπες.Όμως αν έτσι συμφωνείς μαζί μου,τότε δεν υπάρχει θέμα για συζήτηση.
Β' Εκτιμώ τη γνώμη σου,αυτό όμως δε σημαίνει πως πάντοτε συμφωνώ μ' αυτήν.Εκτός κι αν με πείσεις πως είναι σωστή.
Α' Αυτή λοιπόν ας είναι η κουβέντα μας.Αλλά για θύμισέ μου τι ακριβώς είπα.
Β' Είπες πως η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια μεγάλη ηλιθιότητα.
Α' Όχι,δεν είπα αυτό.Και ευτυχώς που σου έκανα την ερώτηση αυτή,γιατί αλλιώς θα κουβεντιάζαμε χωρίς να ξέρουμε για τι μιλάμε.Είπα πως όσοι κάνουν διαδηλώσεις υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος είναι ηλίθιοι.Είπα ακόμα ότι όσοι αποφεύγουν να πετάξουν ένα κομμάτι χαρτί στο δρόμο,είναι κι αυτοί ηλίθιοι.Αυτό είπα.Το θυμάσαι τώρα;
Β' Δε βλέπω μεγάλη διαφορά από ό,τι είπα εγώ πως ειπες.Και επιμ'ενεις σ' αυτό;
Α' Και βέβαια επιμένω.Είχες δίκιο όταν είπες ότι σκέφτομαι πριν μιλήσω.
Β' Και γιατί λοιπόν είναι ηλίθιοι όσοι διαδηλώνουν εναντίον της μόλυνσης του περιβάλλοντος;Και γιατί είναι ηλίθιοι όσοι αποφεύγουν να πετάξουν ένα σκουπίδι στο δρόμο;
Α' Γιατί,απλούστατα,με αυτές τις ενέργειές τους δε βοηθάνε στην αποφυγή της μόλυνσης του περιβάλλοντος,αλλά αντίθετα τη μαγαλώνουν.
Β' ......
Α' Βλέπω πως δε μιλάς.Σε έπεισα λοιπόν τόσο γρήγορα;Ή αφαιρέθηκες;Πού είσαι;
Β' Προσπαθώ να καταλάβω αυτό που μόλις είπες.Πώς όποιος φροντίζει να μην πετάει σκουπίδια στο δρόμο,εκείνος μολύνει το περιβάλλον.Και πώς όποιος διαδηλώνει ενάντια ετη μόλυνση του περιβάλλοντος,εκείνος μολύνει με τον τρόπο αυτόν το περιβάλλον.Μα στο θεό σου,πώς μπορεί να λέγωνται αυτά τα πράγματα από ένα λογικόν άνθρωπο-γιατί για τέτιον σε ξέρω...
Α' Οι απαντήσεις μου σε αφήνπουν έκπληκτον λοιπόν,για να μεταχειριστώ ήπιαν έκφραση.Και εμποδίζουν τη συζήτηση γιατί απ' ό,τι βλέπω δεν μπορείς να συνέλθεις από αυτή την έκπληξη και να συζητήσεις σαν ήρεμος άνθρωπος.Τι θα 'λεγες ν' αφήσεις εμένα να κάνω τις ερωτήσεις;Δεν παραξενεύομαι με καμμιάν
απάντηση.Αν σε ρωτούσα "ο ήλιος γυρίζει γύρω από τη γη ή η γη γύρω από τον ήλιο;",κι εσύ μου απαντούσες "ο ήλιος γυρίζει γύρω από τη γη",ούτε τότε θα 'νιωθα έκπληξη.Θα προσπαθούσα μόνο να γνωρίσω τις σκέψεις που προηγήθηκαν για να φτάσεις σ' αυτό το συμπέρασμα.Κι αν κάπου έβλεπα πως έκανες λάθος θα σε
διόρθωνα.Αν πάλι έβλεπα ότι δεν είχες λάθος,τότε θα παραδεχόμουν κι εγώ πως ο ήλιος γυρίζει γύρω από τη γη και μάλιστα θα σου ήμουν ευγνώμων που μου έμαθες κάτι καινούργιο.
Λοιπόν τι λες;Να κάνω εγώ τις ερωτήσεις;
Β' Είναι το μόνο που βλέπω να μπορεί να γίνει.Γιατί την πρώτη μου ερώτηση βρέθηκα σε αδυναμία να τη δευτερώσω εποικοδομητικά για τη συζήτηση.Κι αλήθεια βιάζομαι να δω τι κρύβει αυτή σου η απάντηση.Άρχισε λοιπόν.
Α' Ας υποθέσουμε πως εσύ κι εγώ είμαστε οι μόνοι κάτοικοι της γης και πως καθένας μας έχει ένα κήπο από τον οποίο και ζει.Και ο κήπος αυτός είναι ο μόνος πόρος ζωής που έχουμε.Και ας υποθέσουμε πως ένα αυλάκι με νερό ποτίζει τον κάθε κήπο.Εγώ,γι να φτιάξω μια πισίνα και να κάνω άνετα το μπάνιο μου
εκεί,παίρνω το νερό σου στρίβοντας το αυλάκι του και σε στερώ από τη μόνη πηγή ζωής που έχεις.Ποια θα ήταν η αντίδρασή σου;
Β' Θα προσπαθούσα με κάθε τρόπο να πάρω πίσω το νερό που μου πήρες.
Α. Και με ποιον τρόπο θα το έκανες αυτό;
Β' Δεν ξέρω ακριβώς.Κάτι θα 'βρισκα.Όπως μπορούσα.
Α' Εδώ φίλε μου έχουμε ξεκάθαρα τα πράγματα.Έχεις εμένα που κλέβω το νερό σου.Τι θα κάνεις;
Β' Θα έρθω να σου πω ότι το νερό αυτό είναι δικο μου.Γιατί μπορεί κάτι να έπαθες και να μη το θυμάσαι.Και θα σου το ζητήσω πίσω,γιατί,θα σου εξηγήσω,από το νερό αυτό εξαρτάται η ζωή μου.
Α' Πολύ σωστά.Μια λογική και ευγενική ενέργεια.Λοιπόν εγώ,όταν μου τα πεις αυτά,σου απαντώ πως δε με νιάζει αν το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή σου,και σε διώχνω κακήν κακώς από το σπίτι μου.Τότε τι θα κάνεις;
Β' Θα πάρω μιαν αξίνα και θα προσπαθήσω να φέρω το νερό πάλι στον κήπο μου.
Α' Δεν υπάρχει άλλη αξίνα σε όλη τη γη.Και μονο μ' αυτην θα μπορούσες να κάνεις αυτό που είπες.
Β' Θα μεταχειριστώ κάποιον άλλο τρόπο.
Α' Ποιον;Πες μου συγκεκριμένα.
Β' Δεν ξέρω,,,
Α' Δεν προχωρεί έτσι η συζήτηση.Γι αυτό θα την βοηθήσω κάνοντάς σου μιαν ερώτηση:Αν εγώ που σου έχω πάρει το νερό,και ύστερα από τις αρνήσεις μου στις παραπάνω αιτήσεις σου,σου πω:"Άκουσε γείτονα τι πρέπει να κάνεις και μη στενοχωριέσαι.Θέλεις να ποτίσεις τον κήπο σου.Το καταλαβαίνω.Μπορώ να σε βοηθήσω να λύσεις το πρόβλημά σου.Ξέρεις τι θα πρέπει να κάνεις;Πρωι πρωι κάθε
μέρα θα τρως ένα αυγό για να 'χεις καθαρή φωνή,θα παίρνεις ένα πανώ που επάνω του θα έχεις γράψει με μεγάλα γράμματα "ΜΗΝ ΚΛΕΒΕΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ",και θα το στήσεις στην είσοδο του κήπου μου.Ύστερα θ' αρχίσεις να φωνάζεις:"Το νερό είναι η ζωή μου","Ο κήπος θέλει νερό","Όχι άλλη νεροκλοπή" και ό,τι άλλο παρόμοιο
σου κατεβαίνει στο κεφάλι.Ύστερα από αυτό,το νερό θα έρθει στον κήπο σου και πάλι." Αν λοιπόν εγώ σου πω αυτά συ θα με πιστέψεις και θα τα κάνεις;
Β' Όχι βέβαια.Ξέρω πως τίποτα δεν θα καταφέρω έτσι.
Α' Αν όμως τα έκανες δε θα μπορούσε όποιος σε έβλεπε να σε χαρακτηρίσει ηλίθιον;
Β' Και με όλο του το δίκιο μάλιστα.
Α' Και μήπως ο μόνος τρόπος που μένει είναι να εξουδετερώσεις το γείτονά σου ή να τον βγάλεις από τη μέση;
Β' Δε νομίζω ότι μένει άλλος τρόπος.Ή θα τον κάνω ανίκανον να με βλάψει ή..αν αυτό δΕν το μπορώ..που δεν το μπορώ...
Α' Ναι...τι;
Β' ...ή θα τον σκοτώσω.
Α' Μήπως έχεις δυσκολία να παραδεχτείς πως το νερό είναι στο παράδειγμά μου το περιβάλλον και ο γείτονάς σου αυτός που το μολύνει;
Β' Όχι,Ταιριάζουν όλα.
Α' Και ο ηλίθιος που κάθεται και φωνάζει μπροστά στον κήπο δεν είναι οι διαδηλωτές για την προστασία του περιβάλλοντος;
Β' Ναι,έχεις δίκιο,αυτοί είναι.
Α' Πείστηκες λοιπόν πως όταν έλεγα πως όσοι διαδηλώνουν ενάντια στη μόλυνση του περιβάλλοντος είναι ηλίθιοι;
Β' Απολύτως.Όμως ακόμα δεν κατάλαβα πώς,εκείνος που διαδηλώνει υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος εκτός που είναι ηλίθιος,μολύνει το περιβάλλον,και πώς εκείνος που δεν πετάει ένα χαρτί στο δρόμο μολύβει κι αυτός το περιβάλλον.
Α. Είναι πολύ απλό φίλε μου.
Και οι δυο κάνουν ό,τι τους έχει πει ο μολυντής να κάνουν.Αυτός που διαδηλώνει καταναλώνει το χρόνο του σε ενέργειες αναποτελεσματικές,που δεν του αφήνουν χρόνο για την πραγματική λύση του προβλήματος,το ξεπάστρεμα δηλαδή των μολυντών.Όσο για τον άλλο ηλίθιο που δεν πετάει το χαρτι του στο δρόμο,αυτός μολύνει το περιβάλλον γιατί κι αυτός βαυκαλίζεται με την ιδέα πως έτσι θα λυθεί το πρόβλημα της μόλυνσης,με αποτέλεσμα να εφησυχάζει,ενώ το πρόβλημα μεγαλώνει αντί να μικραίνει.
κατάλαβες τώρα;
Β' Kατάλαβα και σ' ευχaριστώ.
Α' Tι λες,πηγαίνουμε;
Β' Πάμε!
...........................................................
Καλημέρα ανώνυμε, δεν χρειαζόταν αυτό το κατεβατό απομίμησης πλατωνικού διαλόγου που περιέχει τρομερές απλουστεύσεις και λογικά σφάλματα. Χωρίς να είμαι κάποιος οπαδός των διαδηλώσεων (έχω πάει σε 1 ή 2 σε όλη τη ζωή μου), επισημαίνω πρόχειρα δύο πολύ τρανταχτά σφάλματα που εμπεριέχει το κείμενο ως δεδομένα. Δεν διαδηλώνει κάποιος για να πείσει τον μολυντή να μη μολύνει, ένας από τους πρακτικούς λόγους για τους οποίους διαδηλώνει κάποιος είναι για να δείξει στον πολιτικό που καταρτίζει τους νόμους και επιβλέπει τις αρχές που τον εφαρμόζουν ότι δεν έχει να περιμένει τίποτε καλό από τον διαδηλωτή-ψηφοφόρο στις εκλογές αν δεν λάβει κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μπορεί επίσης να είναι μια προειδοποίηση για τη διογκούμενη αντίδραση της κοινωνίας με αποδέκτες πάλι τις αρχές και τους υπευθύνους, αλλά και μέσο για να διαδοθεί και να προβληθεί μια άποψη μέσα στην κοινωνία. Όσο για το λόγο για τον οποίο δεν πετάμε το χαρτί κάτω δεν είναι κυρίως για να αντιμετωπίσουμε τη μόλυνση (θα μπορούσε να συμβάλει και αυτό αν υποθέσουμε ότι η εναλλακτική λύση είναι η ανακύκλώση του χαρτιού ή η καλύτερη διαχείριση του απορρίμματος μέσω του συστήματος συλλογής απορριμμάτων), αλλά κυρίως για να ζούμε σε ένα καθαρό και πολιτισμένο περιβάλλον. Μπορεί βέβαια εσένα να σου αρέσει η εικόνα των ελληνικών δρόμων με την αισθητική παρέμβαση των σκουπιδιών αριστερά και δεξιά μέσα στη φύση (που σε αυτή την περίπτωη μπορεί να προκαλέσουν και πυρκαγιές και να έχουν άλλες επιπτώσεις στα πλάσματα της φύσης), αλλά σε παρακαλώ, όχι άλλα τέτοια αφελή, μακροσκελή κείμενα. Η επίφαση της σωκρατικής μεθόδου δεν προσδίδει κύρος σε αφελείς απόψεις και επιχειρήματα.
Δημοσίευση σχολίου