Τετάρτη, Αυγούστου 29, 2007

Η συγκέντρωση και ο κρετίνος

Για να είμαι ειλικρινής, δεν είχα αποφασίσει από την αρχή ότι θα πάω. Είχα πάει στη συγκέντρωση για την Πάρνηθα και θεωρούσα πλέον ότι άλλη μια σιωπηρή και άνευ διατυπωμένων αιτημάτων διαμαρτυρία δεν θα προσέφερε πολλά. Εξάλλου, οι εκλογές απέχουν πλέον μέρες και εκεί είναι που θα πρέπει να εκδηλωθεί, με ουσιαστικό τρόπο, η όποια διαμαρτυρία. Πάντως, την τελευταία στιγμή το αποφάσισα και φορώντας ένα μπλε μπλουζάκι, αλλά μαύρη βερμούδα και υποδήματα, ξεκίνησα.

Έφτασα αρκετά νωρίς, ενώ ο κόσμος μαζευόταν, η συντριπτική πλειονότητα με μαύρα ρούχα. Πολύ σύντομα η Πλατεία Συντάγματος κατακλύστηκε όλη, από την κάτω πλευρά μέχρι το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου και καλύπτοντας και τους πλαϊνούς δρόμους στο μεγαλύτερο μέρος τους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι σε αυτή την περίπτωση δεν υπήρχαν λεωφορεία να κουβαλούν κόσμο από όλη την Ελλάδα, αλλά, αντίθετα, ανάλογες συγκεντρώσεις είχαν εξαγγελθεί και σε άλλα σημεία του λεκανοπεδίου (για αυτές ας ενημερώσουν άλλοι), σκέφτηκα ότι αυτή η συγκέντρωση υπερτερούσε σε ανταπόκριση από την προεκλογική συγκέντρωση ενός μεγάλου κόμματος.

Όπως και στην προηγούμενη συγκέντρωση, δεν υπήρχε καμία μαζικοποίηση, ούτε ακούστηκαν συνθήματα από τον βασικό όγκο της συγκέντρωσης. Υπήρχε μια ζωντανή ατμόσφαιρα που τη δημιουργούσαν παρέες, ζευγάρια, οικογένειες, παράξενοι, μοναχικοί τύποι που αναζητούσαν ωραία γυναικεία πόδια (εγώ) και άνθρωποι όλων των ηλικιών. Αποχώρησα περίπου στις 8:20 και εκ των υστέρων άκουσα ότι στο τέλος, λίγο αργότερα, ξέσπασαν κάποια μικροεπεισόδια.

Κάποια αρνητικά σημεία υπήρξαν. Λίγο πριν να αποχωρήσω, έκαναν την εμφάνισή τους στην πλατεία ορισμένα άτομα κάποιας αριστερής κίνησης με τον γνωστό, παραδοσιακό τρόπο, με ντουντούκες, πανό και συνθήματα. Ήταν λίγοι και έμαθα ότι όταν συνέχισαν προς τα πάνω στην πλατεία όπου έγιναν στόχος αποδοκιμασιών, αλλά δεν ήμουν μάρτυρας αυτών των συμβάντων. Αντίθετα, ήμουν μάρτυρας της αχαρακτήριστης συμπεριφοράς ενός συν-υπ-ανθρώπου μας ο οποίος φορούσε μαύρα ρούχα και είχε έλθει υποτίθεται και αυτός για να διαμαρτυρηθεί για την καταστροφή του περιβάλλοντος και τις πυρκαγιές.

Λίγο πριν να φύγω λοιπόν, βλέπω το εν λόγω άτομο, ώριμης ηλικίας και όχι κάποιο νεαρό, το οποίο συνοδευόταν από μια γυναίκα, να χαμηλώνει «διακριτικά» το χέρι του στο πλάι και να αφήνει να πέσει κάτω ένα τσαλακωμένο χαρτί, κοιτώντας αλλού. Πλησιάζω αμέσως, για να υποδείξω στον άνθρωπο την απώλεια του αντικειμένου του, «Συγγνώμη, σας έπεσε αυτό το χαρτί» (όλους πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε με καλή πίστη, τουλάχιστον μέχρι να διαπιστώσουμε τις προθέσεις τους). Χαμογελάει, ίσως κάπως αμήχανα, «Όχι, δεν μου έπεσε, το έριξα» (επιβεβαιώθηκε, υπάνθρωπος). Χαμογελώ συγκαταβατικά «Και ήλθατε εδώ να διαμαρτυρηθείτε για τις πυρκαγιές, ε;». Μάλλον ενοχλείται, επιχειρεί ένα βλακώδη αντιπερισπασμό «Ναι, να σας πω, εμένα με ενοχλεί που ήλθαν αυτοί να με καπελώσουν» (αναφέρεται στην αριστερή ομάδα που προανέφερα). Τον κοιτάζω καλά «Αυτό» (του δείχνω το χαρτί και εννοώ τη συμπεριφορά του) «είναι αντίθετο προς τον σκοπό για τον οποίο μαζευτήκαμε εδώ». Δεν ξέρω αν έχει κοκκινίσει, είναι πολύ μαυρισμένος από τον ήλιο «Έχετε δίκιο» λέει και παίρνει τη γυναίκα και απομακρύνεται, εγκαταλείποντας το πειστήριο της αχρειότητάς του. Αισθάνομαι για λίγο μια βαθιά θλίψη, λες και δεν ξέρω την ποιότητα των ανθρώπων από τους οποίους απαρτίζεται η κοινωνία μας, λες και δεν το έχω πάρει απόφαση ότι είμαι ξένος, καταδικασμένος να ζω ανάμεσα σε πλάσματα με τα οποία έχω μια επιφανειακή ομοιότητα, ως προς τη φυσιολογία, και σχεδόν τίποτα άλλο κοινό.

Φεύγω βαρύς.

Να μην παραλείψω:

Όχι ΝΔ, όχι ΠΑΣΟΚ, όχι αποχή/άκυρο/λευκό, όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές,
ψηφίστε μικρά κόμματα!
.
Ενημέρωση (update): Δεν περίμενα ποτέ ότι σε έναν υπαίθριο χώρο, όπως η Πλατεία Συντάγματος, θα αισθανόμουν τόσες πολλές φορές να ασφυκτιώ από τον καπνό των τσιγάρων. Έλεος βρε παιδιά, κατεβήκατε να διαμαρτυρηθείτε για το κάψιμο των δασών και εσείς καίγατε τα πνευμόνια σας και τα πνευμόνια των άλλων. Παραλογισμός, τα αποκαΐδια είναι μέσα μας πριν να εμφανιστούν εκεί έξω.

10 σχόλια:

ANna είπε...

ΟΚ. Δυο σχόλια σε ένα βράδυ - πως φαίνεται πως δεν θέλω να κάνω την εργασία για τη δουλειά που παραδίνω αύριο εννέα και τέταρτο.

στην εν λόγο συγκέντρωση πολύ ήθελα να πάω. απλά, υποχρεώσεις (αυτή η εργασία) και έτσι έμεινα σπίτι με το ραδιόφωνο ανοιχτό στον 9.84. σε κάποια στιγμή άκουσα πως αυτή τη στιγμή σε εξέλιγη διαμαρτυρία σιωπής στο σύνταγμα. και φαντάστηκα χιλιάδες ντυμένοι στα μαύρα να σιωπούν το εθνικό μας πένθος. βγήκα κι εγώ με τη σειρά μου στο μπαλκόνι να πιάσω καλύτερα το σήμα, γνωστής ανταποκρίτριας και φίλης. που έδινε το στίγμα της συγκέντρωσης.

κρετίνοι είναι παντού. και καπνός. παντού. δυστηχώς πολύ εδώ στην Ελλάδα. δεν καταλαβαίνω γιατί, δεν ζω αρκετά χρόνια να καταλάβω. ξένος νοιώθεις εδώ; ξένος ξέρεις νοιώθεις παντού όπου αναζητείς τις απαντήσεις αυτές τις δικές σου. κρετίνοι παντού, αναγκαστικά τους αγνοείς. αν θες, μάζεψε εσύ το χαρτάκι που του έπεσε. τώρα το έριξε, του έπεσε. το είδες. μάζεψε το. ένα χαρτάκι είναι ναι; ένα όμως, μια ελάχιστη διαφορά.

υπάρχουν και πολύ σωστοί, απλά δε μιλούν τόσο δυνατά. σιωπούν τη διαμαρτυρία τους.

ευχαριστώ για την δική σου ανταπόκριση.

πως να κοιμηθεί κανείς;

cyrus είπε...

Αν κατάλαβα καλά, ζητάς κοινωνική συνείδηση στην Ελλάδα...

Καλή τύχη...

(Καλά, με το γκλομπ στο χέρι πήγες στη συγκέντρωση;)

Περαστικός είπε...

Καλημέρα Άννα, ευχαριστώ και για το σχόλιό σου στο προηγούμενο ποστ. Κάποια στιγμή μου πέρασε η σκέψη να μαζέψω το χαρτί μήπως συγκινηθεί το "πράγμα", αλλά, αν και κάποιες φορές παίρνω πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίζω διάφορα μικρά κακώς κείμενα, δεν θα γίνω και προσωπικός οδοκαθαριστής του καθενός από του αναρίθμητους ασυνείδητους που κυκλοφορούν γύρω μας και αυτό δεν το λέω από εγωισμό ή ψεύτικη υπερηφάνεια, αλλά λόγω της ματαιότητας του πράγματος. Αυτό στο οποίο ελπίζω είναι ότι η απόφασή μου να του μιλήσω ίσως να τον έκανε να συνειδητοποιήσει κάποια πράγματα και την επόμενη φορά να το ξανασκεφτεί πριν κάνει κάτι παρόμοιο.

Καλημέρα Cyrusgeo, ελπίζω να πηγαίνει καλά η δουλειά, δεν πήγα με το γκλομπ, αλλά το μετάνιωσα.

Lion είπε...

Τωρα ακριβως ξερεις κατι που εχω βραχνιασει να φωναζω εδω και χρονια: οτι στα μικρα κερδιζεται ο πολεμος.

Οσο οι υπανθρωποι βρωμιζουν το σπιτι μας [*] και εμεις τους ανεχομαστε, τοσο περισσοτερες φωτιες θα καινε αυτην την χωρα.
[*] Ναι, θεωρω την Πλ. Συνταγματος σαν σπιτι μου. Και θα ηθελα να ειναι το ιδιο καθαρη οπως το σαλονι του σπιτιου μου. Και αγανακτω το ιδιο ειτε πεταξεις τα σκουπιδια σου στο σαλονι μου ειτα τα πεταξεις στο Συνταγμα.

Ποιο γκλομπ και βλακειουλες; Απο ΑΚ47 και πανω χρειαζεται.

Υ.Γ. Περαστικε, η συμπεριφορα σου αψογη. Απορω με τις αντοχες σου. Εγω με 3 τετοια περιστατικα θα ειχα καταληξει ειτε στην φυλακη ειτε στο καρδιοχειρουργικο.

Φλύαρος είπε...

Κι εγώ είδα κάποιους νεολαίους να πετούν χαρτιά που μας προέτρεπαν να κάψουμε το καζίνο και την βουλή. Τους έγινε παρατήρηση από κάποιον άλλον, νεότερο από μένα, αλλά αυτοί συνέχισαν! Μένω όμως κι εγώ στα θετικά της συγκέντρωσης, πάντα θα υπάρχουν κρετίνοι (μιλάω για την συμπεριφορά κι όχι για την οποιαδήποτε άποψη αντίθετη με την δική μου ή όχι)

Περαστικός είπε...

Γεια σου Dralion, δεν έχω ανοχές, απλώς έχω απελπιστεί πλέον και δέχομαι ότι ζω σε... αυτό τέλος πάντων και ότι το μόνο που μπορώ να υπερασπίσω είναι αυτό που είμαι.

Γεια σου Φλύαρος, ας ελπίσουμε ότι αλλάζει κάτι προς το καλύτερο, ας ελπίσουμε ότι αναδύεται σιγά-σιγά και στον τόπο μας μια κοινωνία πολιτών, ας δούμε και αν βγαίνουμε από το μαντρί στις εκλογές.

Dormammu είπε...

Χτες το βράδυ σε δασωμένο δρόμο των ΒΠ οδηγούσα και είχα μπροστά μου το υπ' αριθμ. ΥΒΑ 58@@ ι.χ.ε αυτοκίνητο μάρκας VW μοντέλο Golf, χρώματος γκρι.

Ο υπάνθρωπος οδηγός του έβγαλε μεγαλοπρεπώς το χέρι απο το παράθυρο και πέταξε στο δρόμο το αναμμένο αποτσίγαρό του. Σημειώνω πως και στις δύο πλευρές της οδού υπάρχουν πεύκα και ξερές πευκοβελόνες.

Κατά τα λοιπά, τις πυρκαγιές τις έβαλαν οι ξένοι πράκτορες. Για ποιά κοινωνική συνείδηση μιλάμε?

apomeinaria είπε...

Όταν γίνομαι μάρτυρας καταστάσεων όπως αυτή που αντιμετώπισε χθες ο dormammu, κάνω πια τη χειρονομία που έκαναν οι διαδηλωτές προς τη Βουλή στη διαμαρτυρία για την πυρκαγιά της Πάρνηθας. Δέχομαι ότι η χειρονομία χαρακτηρίζει και μένα, αλλά θέλω να πιστεύω ότι υπογραμμίζει και την αγανάκτησή μου με τους ανεγκέφαλους που δεν με αφήνουν να ανασάνω.

Περαστικός είπε...

Dormammu, έπρεπε να τον καταγγείλεις και να ζητήσεις την αμοιβή, 100.000 ευρώ νομίζω είναι η χαμηλότερη!

Apomeinaria, άλλη φορά να οπλοφορείτε. Ένας πυροβολισμός είνα πιο σικ.

apomeinaria είπε...

Πόσο καλά με ξέρετε, περαστικέ! :-)