Παρασκευή, Αυγούστου 03, 2007

Άνθρωποι κάτω από το χαλί

Το θέμα δεν είναι πώς μπαίνουν τα ναρκωτικά στις φυλακές, αλλά πώς είναι δυνατόν να αντέξει κάποιος στις ελληνικές φυλακές χωρίς ναρκωτικά.

Διαβάζοντας αυτή την είδηση, σκέφθηκα ότι τα ναρκωτικά στις φυλακές μάλλον δεν είναι μόνο θέμα διαφθοράς, αλλά και θέμα ανοχής. Με όσα έχω διαβάσει και ακούσει για τις φυλακές, πιστεύω ότι χωρίς τα ναρκωτικά το σύστημα θα είχε καταρρεύσει. Θα είχαμε συνεχείς εξεγέρσεις και πολλαπλάσιες αυτοκτονίες. Τα ναρκωτικά είναι μέρος του σωφρονιστικού συστήματος. Δεν αντέχω την υποκρισία και τις π***άνες-υπουργούς που παριστάνουν τις μωρές παρθένες.

Στην Ελλάδα υπερηφανευόμαστε πως έχουμε καταργήσει τη θανατική ποινή, αλλά είχαμε 250 θανάτους κρατουμένων μέσα σε ένα χρόνο, οι περισσότεροι... από πνευμονικό οίδημα. Η είδηση εδώ (αν δεν εμφανίζεται το άρθρο, αναζητήστε τον τίτλο "Στο ίδιο κελί με τον θάνατο" στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ).

Διαβάζω από την είδηση τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «...«δεν είναι κάτι το οποίο έχει μια ιδιαίτερη έξαρση» ενώ αναφορικά με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους τόνισε ότι δεν έχει αποδειχθεί κάτι». Ανακοινώσεις όπως αυτή δεν αποτελούν μόνο προσβολή στον ανθρωπισμό και στη νοημοσύνη μας, αλλά είναι και κάτι άλλο, είναι ένα κλείσιμο του ματιού για να συνεχίσουμε να είμαστε συνένοχοι με την απάθειά μας, για να συνεχίσουμε να κάνουμε πως κοιτάμε αλλού και να μην ανακατευόμαστε εκεί που δεν πρέπει.

Εξάλλου, εσύ και εγώ δεν πρόκειται να μπούμε ποτέ στη φυλακή, εκεί είναι μόνο αποβράσματα, έτσι δεν είναι αναγνώστη;

5 σχόλια:

Dormammu είπε...

Ναρκωτικά μπαίνουν στην φυλακή με διάφορους τρόπους. Συνήθως αυτοί που επιστρέφουν απο 5νθημερες άδειες καταπίνουν μικροποσότητες τυλιγμένες σε πλαστικό, τις οποίες αποβάλλουν αργότερα (δια της φυσικής οδού...)και μοιράζουν στους υπόλοιπους, με το αζημίωτο. Γνωρίζω περίπτωση τέτοιου κρατουμένου ο οποίος είχε καταπιεί 25 "μπαλάκια" ηρωίνης, συνολικού μικτού βάρους άνω των 30 γραμμαρίων.

Διάφορες ποσότητες ταχυδρομούνται απο τους "έξω" προς τα μέσα επιμελώς κρυμμένες στις ράχες βιβλίων (πρέπει να δείτε τι δουλειά κάνουν για να τα κρύψουν) ή κολλημένες ανάμεσα σε δύο σελίδες περιοδικών.

Άλλο ωραίο σύστημα είναι ο "εμποτισμός" ρούχων με ναρκωτική ουσία, που αν βρώ χρόνο θα σας εξηγήσω πως γίνεται. Όταν μου το έδειξαν στην πράξη δεν πίστευα στα μάτια μου...

Όσο και αν γίνεται προσπάθεια να μην μπαίνουν ναρκωτικά στις φυλακές, είναι ανθρωπίνως αδύνατον να ελέγχονται τα πάντα.

Όσον αφορά τους σωφρονιστικούς υπάλλήλους, μη νομίζετε ότι είναι οι κυρίως υπεύθυνοι για το πρόβλημα. Γνωρίζετε ότι σε επαρχιακές φυλακές στις οποίες έγινε προσφάτως εξέγερση,αναλογεί ένας ψυχίατρος για 300 κρατούμενους, ενώ χρέη γιαρού φυλακών κάνει ο άμοιρος αγροτικός γιατρός του κοντινού χωριού, ο οποίος βεβαίως παρακαλάει να σηκωθεί να φύγει απο κεί το συντομότερο?

Dormammu είπε...

Είσαι έξω από την φυλακή και θέλεις να στείλεις στον κολλητό σου που έχει φάει 15 χρονάκια κάθειρξη για εμπορία ναρκωτικών ουσιών και βρίσκεται στον Κορυδαλλό λίγη ηρωίνη? Κανένα πρόβλημα… Θα χρειαστείς μόνο:
Α) Ένα μάλλινο ρούχο, πουλόβερ κατά προτίμηση, ή τζιν παντελόνι (επικουρικά).
Β) 10- 20 γραμμάρια ηρωίνη, ή παραπάνω, αναλόγως τις οικονομικές σου δυνατότητες (γίνεται και με κοκαΐνη, αν είσαι large τύπος και μπορείς να βρεις, γιατί είναι ακριβότερη).
Γ) Ένα ή δύο μπουκάλια πορτοκαλάδας χωρίς ανθρακικό (μπλε) κατά προτίμηση, αλλά σε περίπτωση ανάγκης η δουλεία γίνεται με Sprite ή πορτοκαλάδα με ανθρακικό (κόκκινη).
Δ) Έναν μεγάλο φάκελο ή κουτί για να χωράει τα ρούχα που θα αποστείλεις.
Εκτέλεση: Ρίχνουμε το περιεχόμενο της πορτοκαλάδας σε ένα μεγάλο μπολ και μετά προσθέτουμε σιγά- σιγά την ναρκωτική ουσία, ανακατεύοντας συνέχεια. Όταν απορροφηθεί όλη η σκόνη από το υγρό (καταστεί κορεσμένο το διάλυμα όπως μας μάθαιναν στην χημεία), βουτάμε στο μπολ το πουλόβερ που θέλουμε να εμποτίσουμε. Προτιμούμε σκούρα χρώματα, το σκούρο μπλε είναι ιδανικό και το αφήνουμε μέσα στο μπολ να «πιει» τα υγρά του. Το βγάζουμε έξω και το αφήνουμε να στεγνώσει χωρίς να το στύψουμε. Η πορτοκαλάδα επειδή είναι εκ φύσεως κολλώδης (οι άνθρωποι που εφάρμοσαν την συνταγή έχουν κάνει διδακτορικό, δεν είναι τυχαίοι), εμποτίζει όλο το ρούχο. Το περνάμε ένα (ελαφρύ) σιδέρωμα για να στεγνώσει, το τυλίγουμε και το ανακατεύουμε με άλλα αθώα ρούχα που σκοπεύουμε να στείλουμε στον «φίλο» μας, μέσα στο κουτί που έχουμε φροντίσει να προμηθευτούμε. Όταν ο τελευταίος παραλάβει το δέμα, θα φροντίσει να πάρει το «δώρο» του και θα το κόψει σε κομμάτια. Αυτά μπορούν να πωληθούν και στους υπόλοιπους, με τιμή που διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος (Ψιτ, πιάσε μου το αριστερό μανίκι σε παρακαλώ) Το κάθε κομμάτι (μπορεί να κοπεί και σε μικρότερα) θα τοποθετηθεί μέσα σε ένα δοχείο με πολύ λίγο νερό, οπότε και η ηρωίνη θα βγει από το ύφασμα και θα κατακαθίσει στον πυθμένα του δοχείου. Αν αφήσουμε το νερό να εξατμισθεί (όπως στις αλυκές) έχουμε την δόση μας ωραία και καλά.

Το μοναδικό πρόβλημα είναι ότι πλέον οι φύλακες έχουν καταλάβει την δουλεία και ελέγχουν εξονυχιστικά τα ρούχα που αποστέλλονται στους κρατούμενους. Αν βρουν κάποιο ιδιαίτερα κολλαριστό ή νοτισμένο, το βάζουν αυτοί σε νερό, αποστέλλουν δείγμα στο Χημείο ώστε να διαπιστωθεί αν έχει εμποτιστεί με ναρκωτική ουσία και στέλνουν κατόπιν τον κρατούμενο που θα το παραλάμβανε σούμπιτο στον Εισαγγελέα για τα περαιτέρω….

Με την παραπάνω ιστορία σε γενικές γραμμές θέλω να δείξω ότι είναι αδύνατον κάτω από τις συνθήκες που λειτουργεί το σύστημα των ελληνικών φυλακών να μην εισάγονται ναρκωτικά στα σωφρονιστικά καταστήματα. Η εφευρετικότητα των κρατουμένων και των «έξω» είναι αστείρευτη. Αν θέλουμε να περιορίσουμε το πρόβλημα πρέπει, εκτός των άλλων να καταργήσουμε τις άδειες, την αλληλογραφία και τα επισκεπτήρια και βεβαίως να στελεχώσουμε τις υπηρεσίες αυτές με αδιάφθορους φύλακες (στην πλειοψηφία τους υπάρχουν, αλλά ταλανίζονται από τραγικές ελλείψεις σε οργανικές θέσεις, χαμηλούς μισθούς και άλλα πολλά) και με ειδικούς γιατρούς για να βοηθήσουν τους ναρκομανείς κρατούμενους, οι οποίοι είναι πλέον ΠΑΡΑ πολλοί, καθόσον εκτός των δικών μας έχουμε και τους αλλοδαπούς. Ειλικρινά πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και δύσκολο να βρεθεί τρόπος να σταματήσει η διακίνηση των ναρκωτικών εντός των φυλακών. Ως λύση για τους αποδεδειγμένα ναρκομανείς κρατούμενους, θα ήταν η εισαγωγή τους σε ειδικά θεραπευτικά καταστήματα- κλινικές, αλλά αν γνωρίζετε εσείς κανένα τέτοιο στην χώρα μας, πείτε μου να το ξέρω….

Lion είπε...

Καλημερα,
κολπα και αντι-κολπα υπαρχουν πολλα. Και θα συνεχισουν να υπαρχουν.

Το προβλημα ομως που θιγει ο Περαστικος δεν ειναι τεχνικο (πως θα τα περασουμε, πως θα εμποδισουμε) αλλα κοινωνικο. Πρωτα η δικια μας αδιαφορια για μερικους ανθρωπους που ειναι δηθεν "κατωτεροι" και "αξιοι της μοιρας τους".

Δευτερον η σαπιλα της πολιτικης, που επωφελειται παριστανοντας την μωρα παρθενο.
Τριτον στην φυλακη ακομα κι αν δεν εισαι ναρκομανης, θα γινεις λογω των συνθηκων. Αυτο ειναι το χειροτερο.

Συμφωνα με το ισχυον δικαιο, ολοι οι κρατουμενοι θα βγουν καποτε απο την φυλακη - ακομα και οι ισοβιτες (ΟΚ, υπαρχουν πολυυυυ λιγες εξαιρεσεις).

Στις δυτικες χωρες η φυλακη θεωρειται κοινωνικη εκπαιδευση. Η κοινωνια σε προετοιμαζει οσο εισαι μεσα (υπαρχουν ψυχολογοι, κοινωνικοι λειτουργοι κ.α.) για την ζωη που θα κανεις μετα την φυλακη.

Στην Ελλαδα η φυλακη ειναι απλα φυτωριο καινουργιων εγκληματιων. Και αυτο επιβαρυνει ολους μας.

Περαστικός είπε...

Καλημέρα Dormammu, αυτά που περιγράφεις είναι πολύ ενδιαφέροντα, αλλά το πρόβλημα των φυλακών δεν είναι η "εφευρετικότητα" των μέσα και των έξω, ούτε τα επισκεπτήρια και η αλληλογραφία. Το πρόβλημα είναι οι απαράδεκτες συνθήκες συνωστισμού και γενικότερα διαβίωσης (μπορεί να φανταστεί κάποιος πώς θα είναι να είσαι συνέχεια με άλλους 3 ή περισσότερους μαντράχαλους σε ένα μικρό κελί στους 45οC;), οι ξυλοδαρμοί από τους φύλακες, η άρνηση να γίνει δεκτός οποιοσδήποτε έλεγχος από ελληνικά και ευρωπαϊκά όργανα, τα ψευδή πορίσματα θανάτου, η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (που επισημαίνεις και εσύ), οι καταδίκες της χώρας μας για τις συνθήκες στα σωφρονιστικά ιδρύματα και η στέρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από τους κρατουμένους. Αυτά είναι οι αιτίες για όσα συμβαίνουν και για το ότι και άνθρωποι που δεν ήταν χρήστες ναρκωτικών πριν, γίνονται χρήστες στις φυλακές. Τα ναρκωτικά λύνουν πολλά προβλήματα μέσα στις φυλακές. Τώρα, για το ακριβές μερίδιο ευθύνης και τη διαφθορά των φυλάκων, δεν μπορώ να πω κάτι παρά μόνο εικασίες να κάνω με βάση τις καταγγελίες που κατά καιρούς δημοσιεύονται, τα γενικότερα επίπεδα διαφθοράς στην κοινωνία, συν ένα συντελεστή επιπλέον διαφθοράς για χώρους όπου ασκείται πρακτικά ανεξέλεγκτη εξουσία από μια ομάδα ανθρώπων. Όπως σε πολλούς άλλους κρίσιμους τομείς του κράτους, σε αυτό το χώρο ποτέ κάποια καταγγελία δεν διερευνάται σοβαρά, ποτέ δεν αποδίδονται ευθύνες και πάντα η επίσημη θέση είναι ότι όλα είναι μια χαρά.

Ειδικά θεραπευτικά καταστήματα απεξάρτησης; Προς Θεού! Η δική μου πρόταση, εφόσον δεν διορθώνεται τίποτα από τα παραπάνω, είναι η δωρεάν χορήγηση καλής ποιότητας ναρκωτικών από το κράτος σε όσους κρατουμένους θέλουν να κάνουν χρήση για όλη τη διάρκεια της ποινής τους με κάποιο στάδιο απεξάρτησης προς το τέλος της!

Περαστικός είπε...

Γεια σου Dralion, γράφαμε μαζί, συμφωνούμε.