Δευτέρα, Μαΐου 01, 2006

Memorandum of understanding? I don't understand.


Έκανα μια αναφορά στα σχόλια του προηγούμενου post για ένα νομοσχέδιο που αφορά στο ΝΑΤΟ και τις νέες εξουσίες που του παραχωρούνται στην ελληνική επικράτεια. Ο φίλτατος derek είχε την ευγενή καλοσύνη να αναφέρει τη διεύθυνση όπου θα βρείτε το άρθρο της Ελευθεροτυπίας που αναφέρεται στο θέμα, εδώ. Το διάβασα και προβληματίστηκα πολύ. Φαίνεται να είναι θέμα μείζονος σημασίας το οποίο έχει θαφτεί από τα ΜΜΕ (ας με διορθώσει κάποιος που ενδεχομένως να παρακολουθεί τηλεόραση ή ραδιόφωνο περισσότερο από ό,τι εγώ). Τη νύσσαν ποιείται και η αντιπολίτευση, έστω και αν δεν το έχει ψηφίσει ακόμη (κανονικά, θα έπρεπε να είχε ξεσηκώσει τον κόσμο, άρα, συμπεραίνω ότι οι πιέσεις που ασκούνται για να περάσει στα "μουλωχτά" το θέμα είναι ισχυρές).

Δεν μου αρέσουν οι κραυγές και τα συνθήματα, αν και μπαίνω στον πειρασμό να πω ότι ο ελληνοϊταλικός πόλεμος έγινε επειδή μας ζήτησαν μικρότερες παραχωρήσεις. Διαβάζω στο άρθρο ότι αυτό το ζήτημα αφορά σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ. Έχει κάποιος στοιχεία για το πώς αντιμετωπίζεται εκεί; Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πολλά. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει μια υπεύθυνη ενημέρωση από την κυβέρνηση για κάτι τόσο σημαντικό; Δεν θα έπρεπε να παρουσιαστεί το θέμα στα δελτία ειδήσεων, έστω μεταξύ ευτελοβίζιον και Αθηνάς; Ας μας πουν, γιατί πρέπει να ψηφιστεί κάτι τέτοιο; Κερδίζουμε κάτι; Δείτε στο άρθρο και ποιος πληρώνει τη νύφη. Μοιάζει να γινόμαστε επισήμως πλέον προτεκτοράτο ΙΔΙΑ ΔΑΠΑΝΗ!.

Στο "V for Vendetta", μια ταινία που συμπάθησα παρά το όποια ελαττώματα της καταλογίζουν, ακούγεται η φράση "people shouldn't be afraid of their governments, governments should be afraid of their people". Δεν λέω ότι πρέπει να ισχύει αυτό, ακριβώς έτσι, αλλά έχω πρόβλημα όταν governments sell off and screw up their people! Παρεμπιπτόντως, πόσος χρόνος θα μεσολαβούσε μέχρι να επέμβει ο εισαγγελέας και να εκδηλώσουν την αγανάκτησή τους οι εκπρόσωποι των κομμάτων εάν ελληνική ταινία τελείωνε με τη θεαματική ανατίναξη του ελληνικού κοινοβουλίου; Οι θεσμοί βέβαια πρέπει να διαφυλάσσονται... Εδώ μας πουλάνε με τη βούλα και την υπογραφή τους, όπως κάποτε πουλούσαν οι φύλαρχοι της Αφρικής τους υπηκόους τους για δούλους, και δεν κινείται φύλλο. Αλλά βέβαια, "...οι δούλοι τους είναι τόσον κεχαυνωμένοι και πεφοβισμένοι, οπού ούτε καν γνωρίζουν πως υπόκεινται." (Ελληνική Νομαρχία).

13 σχόλια:

Artanis είπε...

Είδα το άρθρο χτες κι έφριξα!
(Όπως, κι ότι ο Καραμανλής θέλει να περάσει το "5ετής θητεία κυβέρνησης και όχι πρόωρες εκλογές")
Γιατί, δεν σε ενδιαφέρει πως στήνουν το ευτελοβίζιον στο ΟΑΚΑ; Δεν θες να ξέρεις σε τι τέρατα πολιτισμού πάνε οι φόροι μας; Αμέ. Στήνουμε και πόλεμο, άμα λάχει, εμείς οι βλάχοι. Τσιμουδιά και τουμπεκί ψιλοκομμένο. Μη μας πάρει και φαλάγγι ο κουμπάρος...

Ανώνυμος είπε...

Είναι απελπιστικό,απελπιστικό πραγματικά!Τι άλλο μένει;Να κατεβάσουμε τα παντελόνια και να σηκώσουμε τις φούστες;Μπα,αυτό μάλλον το έχουμε κάνει ήδη.:(

hardrain είπε...

"people shouldn't be afraid of their governments, governments should be afraid of their people".

Εγώ πάλι, ταυτίζομαι πλήρως με αυτή τη φράση, έτσι θα έπρεπε να είναι, οι Κυβερνήσεις θα έπρεπε να «πάσχουν» από δέος έναντι των ψηφοφόρων τους.

Η συγκεκριμένη ταινία, (η οποία εμένα μου άρεσε πάρα πολύ, μα πάρα πολύ) φέρνει μεν ένα ας το πούμε παγκόσμιο μήνυμα, ωστόσο μπορεί να γίνει απόλυτα κατανοητή μόνο σε Βρετανούς πολίτες , είτε σε ανθρώπους που έχουν κατοικήσει στη Βρετανία και έχουν κατά κάποιο τρόπο εντρυφήσει στις ιδιαιτερότητες της αγγλικής κοινωνίας, μιας κοινωνίας, που με τα όσα στραβά μπορεί να της καταλογίσει κανείς, δεν παύει να είναι αυτή που καλλιέργησε το unionism στο έπακρο και τον σεβασμό σε κοινωνικούς και πολιτικούς θεσμούς. Το «"people shouldn't be afraid of their governments, governments should be afraid of their people".» είναι ή ήταν μέχρι πρότινος 100% στο πετσί του μέσου Άγγλου.

Εδώ και χρόνια, μετά την επίθεση της 11 Σεπτεμβρίου αργά αλλά σταθερά η Κυβέρνηση Blair με την απόλυτη στρατηγική της ταύτιση με τις ΗΠΑ, έχει μεταφέρει στη Βρετανία το κλίμα του φόβου, κλίμα που σχεδόν τσιμεντώθηκε με τις ιταμές επιθέσεις στο Λονδρέζικο μετρό.

Παράλληλα με το V for Vendetta , στην Βρετανική τηλεόραση και συγκεκριμένα στο BBC 1 προβλήθηκε ένας εξαιρετικός φάκελος, χαστούκι για την Βρετανική (και όχι μόνο) Κυβέρνηση με τον τίτλο Fear Politics –αναλύοντας τη «νέα πολιτική» που στηρίζει την αποδοχή της από τις μάζες στην καλλιέργεια του φόβου και της ανασφάλειας.

Το άρθρο της Ελευθεροτυπίας το διάβασα και εγώ. Το διάβασα με κόπο μπορώ να πω γιατί από ένα σημείο και πέρα ήθελα στην κυριολεξία να ξεράσω. Αυτό που τώρα περιμένω να δω εναγωνίως, είναι τι και αν θα υπάρξουν ουσιαστικές αντιδράσεις, ή αν η Ελλάδα θα εκχωρήσει την κυριαρχία της και το Σύνταγμά της , με την ανοχή του λαού και των ποικίλων φορέων. Δεν κρύβω, πως δεν είμαι αισιόδοξος. Καθόλου μάλιστα.

Dormammu είπε...

Όσα αναφέρονται στο μνημόνιο είναι γνωστά εδώ και πάρα πολλά χρόνια και στην παρούσα κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση. Ας μην τρέφει κανείς αυταπάτες ότι υπάρχει πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα που θα έλεγε όχι σε αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης. Θυμάμαι στα πρώτα χρόνια της «αλλαγής (?)» τον γραφικό κυβερνητικό εκπρόσωπο Μαρούδα να απειλεί να καταρρίψει όλους τους αμερικάνικους δορυφόρους που περνούσαν πάνω από την Ελλάδα…. Θυμάμαι επίσης τους λεονταρισμούς του Ανδρέα «Έξω από το ΝΑΤΟ, έξω από την ΕΟΚ», αλλά κανείς δεν φαίνεται να θυμάται ότι ήταν αυτός που υπέγραψε την παράταση της χρήσης των βάσεων στο ελληνικό έδαφος. Το ζήτημα είναι (αφού είμαστε που είμαστε ξεπουλημένοι) να καταφέρουμε να παζαρέψουμε καλύτερα οφέλη (διπλωματικά, οικονομικά, στρατιωτικά) για την χώρα μας. Εκεί θα παραδεχτώ την κυβέρνησή μας, αν και αμφιβάλλω για το κατά πόσον θα μπορέσει να αποκομίσει τίποτα……

Στοιχεία για το πώς αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ το μνημόνιο και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην συμμαχία δεν έχω. Ξέρω όμως ότι λόγω «γειτονιάς» οι ΗΠΑ θα γίνουν πολύ περισσότερο πιεστικές σε εμάς, παρά στους Ισπανούς για παράδειγμα.
Μην ξεχνάτε πάντως- αν κι αυτό δεν είναι δικαιολογία- πως οποιαδήποτε διευκόλυνση κι αν παρασχεθεί εκ μέρους μας για την κρίση στο Ιραν, αυτή θα είναι δευτερεύουσας σημασίας, αφού ήδη στο Ιρακ υπάρχει ικανός αριθμός δυνάμεων και η Σούδα θα χρησιμοποιηθεί ως επί το πλείστον για εφοδιασμό και διοικητική μέριμνα.

Π είπε...

Περαστικέ, συγνώμη για το άσχετο σχόλιο αλλά πρέπει να το πω: σήμερα επιδόθηκα σε μία ...ρετροσπεκτίβα, διαβάζοντας διάφορα posts που είχαν γραφτεί πριν αρχίσω να τριγυρίζω στα χωράφια σας. Ήθελα λοιπόν να σου πω συγχαρητήρια για το κείμενο της 23ης Mαρτίου περί διαλόγου και το follow-up της 26ης: είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν περιπτώσεις που θα χρειαστεί να παραπέμψω σε αυτά τα posts.

Σημείωση: νομίζω ότι είμαι καλούτσικος στο διάλογο και το debating, αλλά ανάμεσα στα όσα θίγεις βρήκα και δικό μου ελάττωμα!

Derek είπε...

Εδώ στη Θεσσαλονίκη, ειδικά στους περιφερειακούς δρόμους, είναι συχνό φαινόμενο να έρχεσαι "μούρη με μούρη" με οχήματα της KFOR που είναι κατά βάση ΝΑΤΟικά, αλλά έτσι και έρθω μούρη με μούρη με κανέναν GI Joe (με σφραγίδα και οικόσημο) εγώ το δηλώνω, θα το πετάξω το αυγό μου και ας καταλήξω στο Γκουαντάναμο...

Περαστικός είπε...

Καλησπέρα σας, μεγάλος φόρτος εργασίας δυστυχώς (ή ευτυχώς).

Και εγώ δεν ξέρω τι να σκεφτώ πλέον Artanis.

Πες τα Regina. Να θυμηθώ να αγοράσω τσίγκινο σωβρακάκι.

Δύοντα Ανατέλλοντα, ήταν μια ταινία με πολλές καλές αιχμές για όποιον την πρόσεχε και έπιανε και τις αναφορές, και εγώ δεν ξέρω γιατί δεν άρεσε σε ορισμένους. Οι Άγγλοι έχουν ένα ανώτερο επίπεδο πολιτικού πολιτισμού ό,τι και να λέμε και, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στους ίδιους, δεν σηκώνουν πολλά, πολλά (έκανα και εγώ μερικά φεγγάρια εκεί). Και σήμερα δεν άκουσα τίποτα σε κανένα ΜΜΕ για το θέμα. Μου προξενεί τρομερή εντύπωση ότι δεν ακούγεται τίποτα ακόμη και από τα αριστερά κόμματα. Σε λίγο θα τρελαθώ και θα αρχίσω να πιστεύω σε θεωρίες συνομωσίας. Μιλάμε για ουσιαστική κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας, πραγματικά οι πολιτικοί που θα βάλουν υπογραφή σε αυτό το πράγμα θα είναι σαν να μας παραδίδουν σιδηροδέσμιους. Όλες αυτές οι αντιπαραθέσεις που μας δείχνουν είναι ψεύτικες για να μας ρίχνουν στάχτη στα μάτια. Έχουμε ένα πελατειακό πολιτικό σύστημα το οποίο είναι και αυτό εξαρτώμενο σε σημαντικό βαθμό από εξωτερικά και εσωτερικά εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας. Οι πολιτικοί μας των γνωστών δυναστειών που εναλλάσσονται είναι διαχειριστές που για να αναδειχθούν πρέπει πρώτα να λάβουν το χρίσμα από τους πάτρονές τους. Για να προλάβω αυτούς που θα πουν ότι ασπάζομαι την καραμέλα του τίμιου, αγνού λαού που τον καταδυναστεύουν οι ξένοι, σπεύδω να δηλώσω ότι πρώτοι και κύριοι υπεύθυνοι για αυτό είμαστε εμείς. Αφού προσφερόμαστε, αφού το μαζί είναι ανοικτό και ξεπουλάει, δεν θα μπει ο κάθε ένας να αγοράσει;

Σίγουρα Dormammu, το τι σημαίνει κάθε χαρτί είναι τελικά συνάρτηση αυτού που πραγματικά είσαι και του πόσο σε υπολογίζουν. Άλλο πράγμα είναι να υπογράψει κάτι τέτοιο η Γερμανία, άλλο να το υπογράψουμε εμείς. Συμφωνώ επίσης ότι η γελοιότητα που έχουμε ζήσει σε αυτή τη χώρα και το δούλεμα είναι άλλο πράγμα. Το ζητούμενο για την εξωτερική πολιτική είναι η σοβαρότητα και οι καθορισμένοι στόχοι. Αλλά τι λέμε τώρα, ποιος δεν είδε τον υπουργό μεταφορών νομίζω της ελεεινής μορφής που έκανε πολιτική άγρας ψήφων για την Άννα Β. στην Τουρκία; Λαέ, ο υπουργός σου. Δεν ξέρω πώς ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί η Σούδα, ωστόσο, υπενθυμίζω ότι κάθε κράτος που δέχεται επίθεση από άλλο κράτος, έστω και αν αυτό χρησιμοποιείται μόνο ως εφαλτήριο άλλης δύναμης, ενδέχεται, έστω και θεωρητικά, και έχει κάθε δικαίωμα, να απαντήσει. Τα βλέπουμε όλα εκ του ασφαλούς, αλλά σκέψου μόνο κάποια στιγμή αυτή η αίσθηση ασφάλειας να αποδειχθεί εσφαλμένη.

Ευχαριστώ Π, αυτοί είναι τομείς που ποτέ δεν σταματάμε να βελτιώνουμε και που πρέπει να καλλιεργούμε συνεχώς.

Derek, συγκρατήσου, εκτός αν σου πάνε τα πορτοκαλί.

cyrus είπε...

Συγγνώμη για την καθυστέρηση.

Το νόημα της κατανόησης είναι γνωστό από παλιά:

Τα δικά μας, δικά μας· και τα δικά σας, δικά μας...

Μαύρο πρόβατο είπε...

Μου προξενεί τρομερή εντύπωση ότι δεν ακούγεται τίποτα ακόμη και από τα αριστερά κόμματα. Σε λίγο θα τρελαθώ και θα αρχίσω να πιστεύω σε θεωρίες συνομωσίας.

Εχω ακούσει οτι στην Ελλάδα υπάρχει ένα κόμμα που έχει γίνει κουραστικό και μονότονο στο να επισημαίνει τους θανάσιμους κινδύνους αυτού του δοσιλογισμού, και να καλεί τον ελληνικό λαό να αντιταχθεί σε τέτοια "σύμφωνα" παράδοσης.

Οτι έχει καταφέρει να πείσει μεγάλο τμήμα του λαού για το ορθό της εκτίμησής του, όχι όμως και για τη δυνατότητα άποτελεσματικής αντίστασης σε αυτές τις προοπτικές.

Εχω ακούσει οτι οι οπαδοί του κόμματος αυτού το παλεύουν με όλους τους τρόπους και χωρίς αυταπάτες οτι θα μας σώσει μια Ευρώπη της συνενοχής σε αυτά τα σχέδια (αυταπάτες ευρείας κυκλοφορίας σε μια πιό "καλλιεργημένη" αριστερά).

Οτι γι αυτόν το λόγο, το κόμμα αυτό είναι μισητό από την αμερικανική υπερδύναμη, που πριμοδοτεί και ενισχύει κάθε στάση ή ενέργεια εμποδίζει τη συγκρότηση μιας ευρύτατης συμμαχίας/μετώπου με στόχο να σταματήσει ο πλήρης εξανδραποδισμός των ελλήνων, αλλά και των υπολοίπων λαών της ευρύτερης περιοχής.

Οτι αρκετοί εθελόδουλοι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης συμμετέχουν σε αυτόν τον πόλεμο στο κόμμα αυτό.

Εχω ακούσει επίσης οτι το ίδιο το κόμμα αυτό καλεί καταρχήν σε κοινό αγώνα, χωρίς να πιέζει/απαιτεί ευθυγράμμιση των πολιτών με τις λοιπές του απόψεις.

Κι έχω δει εδώ που είμαι, οτι όταν ο λαός αντιστέκεται ενωμένος τότε τα καταφέρνει, καθώς και οτι αυτή είναι η μόνη ελπίδα να γίνει κάτι.

Εσείς, έχετε ακούσει τίποτα σχετικό;

Περαστικός είπε...

Γνωρίζω για τις θέσεις των κομμάτων Μαύρο Πρόβατο. Αυτό που μου λείπει, πιστεύω και σε άλλους, είναι η αντικειμενική ενημέρωση για τα γεγονότα, η διαφάνεια, για να μπορέσω να μορφώσω τη δική μου άποψη. Επίσης, αυτό που με εξοργίζει είναι η υποτίμηση της νοημοσύνης μας, η διγλωσσία της πολιτικής ηγεσίας (βλακώδης συνθηματολογία και ξύλινη γλώσσα προς το λαό και οσφυοκαμψία και υποταγή έξω) και η εν κρυπτώ λήψη αποφάσεων. Εν τω μεταξύ, δεν άκουσα τίποτα άλλο για το θέμα μετά από αυτό το άρθρο, μήπως άκουσε κάποιος από εσάς;

Μαύρο πρόβατο είπε...

Εχεις απόλυτο δίκιο φίλε Περαστικέ. Βέβαια, αυτή η ιστορία με το memorandum είναι κάπως παλιότερη, και βέβαια έρχεται να προστεθεί σε ένα ήδη απεχθές καθεστώς. Τον καιρό του Κόσσοβου, θυμάται κανείς την τότε κυβέρνηση να ζητά άδεια διέλευσης ξένων στρατευμάτων στο κοινοβούλιο όπως απαιτείται από το Σύνταγμα;;

Ενα παλιότερο δημοσίευμα για το θέμα είναι πάντωςαυτό εδώ

Νασαι καλά, και τα λέμε.

Περαστικός είπε...

Καλησπέρα Μαύρο Πρόβατο, ευχαριστώ για το link. Είναι πράγματι ανατριχιαστικό ότι, όπως προκύπτει και από τα δύο άρθρα, παραχωρούνται στις νατοϊκές διοικήσεις περισσότερες εξουσίες από όσες έχουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις (!!!) Ζούμε σε μια εικονική-τηλεοπτική πραγματικότητα, ενώ πίσω από την πλάτη μας μας πωλούν και μας αγοράζουν...

ellinida είπε...

Δεν έχω τίποτα να προσθέσω μιά και με καλύψατε .
Είναι τραγικό το πόσο γελοίοι είμαστε . Μας κυβερνούσε , μας κυβερνά και θα μας κυβερνά το yes sir . Πράγματι σου έρχεται να ξεράσεις .