Τρίτη, Μαΐου 30, 2006

Κάποιον τον έφτυναν και έλεγε πως ψιχαλίζει

Θέλω να δηλώσω πόσο υπερήφανος είμαι για τη σοβαρότητα που επιδεικνύει πλέον η ελληνική κυβέρνηση στο χειρισμό καταστάσεων που μπορούν να βλάψουν τις σχέσεις μας με την Τουρκία και να οδηγήσουν σε εντάσεις. Σήμερα, για όσους δεν το πληροφορήθηκαν, σημειώθηκε νέα κρίση στα Ίμια. Αυτή τη φορά όμως ήμαστε καθ' όλα έτοιμοι. Απλά κάναμε εξ' αρχής πως δεν συνέβη τίποτα. Επίσης, τίποτα δεν συνέβη στην Κρήτη με τους Τούρκους εργαζομένους - συντηρητές ηλεκτρονικών συστημάτων (;;;) που φωτογράφιζαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σούδα. Πάντως, σε μια κίνηση που δείχνει πόσο σταθερή και ακλόνητη είναι η ελληνική στάση απέναντι στην Τουρκία, η υπουργός εξωτερικών δήλωσε πως η πολιτική της Αθήνας έναντι της Άγκυρας δεν αλλάζει. Να μου το θυμηθείτε, αυτό το κορίτσι θα πάει μπροστά. Διαπιστώνω μια τάση οι μελλοντικοί αρχηγοί κομμάτων να προαλείφονται στο θώκο του υπουργείου εξωτερικών, όπου έχουν την ευκαιρία να επιδεικνύουν στους συμμάχους μας πόσο πιστοί τούς είναι και πόσο χαμηλά σκύβουν.

Θα μου πεις, γιατί τα λες αυτά; Τι θέλεις; Πόλεμο; Όχι, σας διαβεβαιώνω, προσωπικά, έχω φτάσει πλέον στο σημείο να θεωρώ τον εαυτό μου παρατηρητή αυτής της κοινωνίας, την οποία αποστρέφομαι. Τους γείτονές μου (στην πολυκατοικία εννοώ) τους απεχθάνομαι και τους περιφρονώ, σκεφθείτε πόση διάθεση έχω να τους υπερασπιστώ ή να συμπαραταχθώ μαζί τους στο πεδίο της μάχης. Θα πολεμούσα αν με καλούσαν για προσωπικούς λόγους ίσως, να, κάπως παρόμοιους με αυτούς που οδήγησαν τον Λιαντίνη στην αποχώρησή του, ας μη λέω όμως μεγάλη κουβέντα και με πάρετε και στις ντομάτες. Απλές διαπιστώσεις κάνω. (Προς θεού, μη μας κρεμάσουν και την ταμπέλα του εθνικιστή.)

Κάποτε, υπήρχε ένα χαζό νήπιο που του έδειξαν για πρώτη φορά την υδρόγειο και τη θέση τής Ελλάδας σε αυτήν. Σοκαρισμένο από το πόσο μικρή φαινόταν η χώρα του, που νόμιζε τόσο μεγάλη, άρχισε να κλαίει, μέχρι που η μητέρα του το διαβεβαίωσε ότι η αξία μιας χώρας δεν καθορίζεται με τα στρέμματα αλλά από το μέγεθος του πολιτισμού της, "το διαμάντι είναι πιο μικρό από το κοτρόνι". Σιγά-σιγά το νήπιο μεγάλωσε και μέσα από την πείρα του έμαθε πλέον ότι, όντως, η χώρα του ήταν κάποτε μεγάλη, αλλά σήμερα είναι πολύ μικρή, πάρα πολύ μικρή.

Παρεμπιπτόντως, και λόγω των ημερών, άκουσα μια αναφορά στα ΜΜΕ περί Κερκόπορτας και εβραϊκής συνοικίας. Για το ποιοι ήταν οι αληθινοί προδότες, διαβάστε το χρονικό της άλωσης από τη Θεοδώρα Φραντζή ή βρείτε σχετικές αναφορές. Έχετε ακούσει ονόματα όπως Ιωάσαφ Κόκας (Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως μερικά χρόνια μετά την άλωση) ή Μέγας Δούκας Λεόντειος; "Η Πόλη παραδόθηκε, δεν πάρθηκε με σπάθιον", δήλωνε άλλος Πατριάρχης στον Σουλτάνο τον 16ο αιώνα, προσπαθώντας να διαφυλάξει τα προνόμια της εκκλησίας. Έχετε διαβάσει την Ελληνική Νομαρχία, για να μάθετε την άποψη ενός Έλληνα πατριώτη που έζησε την εποχή προ της επαναστάσεως για το ρόλο της εκκλησίας κατά την τουρκοκρατία; Αν ο ελληνικός λαός ήξερε ιστορία... Χρειάζεται πολύ θράσος για να μιλούν μερικοί για συνομωσίες που εξυφαίνονται εναντίον τους και για παραποίηση της ιστορίας. Αλλά τελικά, δεν χρειάζονται μεγάλες συνομωσίες για την απόκρυψη της αλήθειας, η κάθε μορφής εξουσία μπορεί να βασίζεται πάντα στην αμάθεια και την πνευματική οκνηρία. Αν κάτι θέλει ο λαός από την ηγεσία του, αυτό είναι να τον προστατεύει από την αλήθεια, όχι να του την προσφέρει (κάτι τέτοιο δεν λέει και ο Ιεροεξεταστής στον Χριστό στους Αδελφούς Καραμάζοφ;). Τελικά, αυτό που επιθυμεί ο λαός είναι μια "αλήθεια" που θα τον βολεύει και θα τον κολακεύει.

Επιστρέφω στην εργασία μου. Πολύς κόσμος κλείνει ιστολόγια τελευταία, προσωπικά σκέπτομαι να κλείσω την εργασία μου για να ασχολούμαι απερίσπαστος με το ιστολόγιό μου. Αστειεύομαι πελάτες μου.

6 σχόλια:

Dormammu είπε...

Περαστικός λοιπόν, ή παρατηρητής?

cyrus είπε...

Έλα, βρε Περαστικέ, αφού ξέρεις ότι για όλα φταίνε οι Εβραίοι...

:-Ρ

Περαστικός είπε...

Καλημέρα σας!

Δεν απέχουν πολύ τα δύο dormammu. Εγώ περαστικός ήμουν κύριε πρόεδρε, τυχαία βρέθηκα εκεί.

Σωστά cyrusgeo :P

ellinida είπε...

Καλέ κύριε περαστικέ είμαστε πιά Ευρωπαίοι , πολίτες του κόσμου . Ποιά πατρίδα μου τσαμπουνάτε !!!
Τι να πει κανείς και τι να συμπληρώσει ...
Θα συμφωνήσω άλλη μιά φορά μαζί σου εκτός από τους Εβραίους δεν ξέρω , δεν ήμουν εκεί . Και είμαι ψιλοαμφισβητίας των πάντων . Η ιστορία γράφεται και παραγράφεται κατά το δοκούν .
Καλημέρα !

Περαστικός είπε...

Καλημέρα Ελληνίδα, καλά κάνεις και αμφισβητείς τα πάντα, τα ιστορικά τεκμήρια όμως για τη στάση της εκκλησίας κατά την περίοδο της άλωσης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Ακόμη και την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους της Εκδοτικής ΑΘηνών αν ανοίξεις, που είναι αρκετά συντηρητική σε αυτό θέμα, θα δεις ξεκάθαρα πόση ήταν η απροθυμία της εκκλησίας να εναντιωθεί στους Τούρκους λόγω της αντιλατινικής στάσης της (Κρειττότερον εστί ειδέναι εν μέση τη πόλη φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν βασιλικήν).

Οι Τούρκοι μπορεί να μην ήταν η ιδανική λύση, αλλά θα εξασφάλιζαν ότι το ποίμνιο θα παρέμενε μέσα στο μαντρί. Δεν έχω χρόνο για να επεκταθώ, αλλά αυτή η στάση οδήγησε σε πολλές περιπτώσεις στην παράδοση πόλεων στους Τούρκους με στόχο την εξασφάλιση προνομίων, αλλά και την προστασία του πληθυσμού από σφαγές και αιχμαλωσία σε περίπτωση βίαιης άλωσης, για να τα λέμε όλα (βέβαια, η προδοσία παραμένει προδοσία). Τα πρόσωπα που αναφέρω διαπραγματεύονταν την παράδοση της Κωνσταντινούπολης στους Τούρκους με αντάλλαγμα προνόμια για την εκκλησία (συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος των κληρικών να ιππεύουν άλογα (!) αν και αυτό δεν έγινε δεκτό). Η συνομωσία αποκαλύφθηκε και ο Κόκας καταδικάστηκε σε θάνατο, ποινή που δεν εξετελέστηκε κατόπιν μεγάλων πιέσεων από πλευράς εκκλησίας. Αργότερα, για να ανταμειφθεί προφανώς για τις καλές υπηρεσίες του από τους Τούρκους, έγινε πατριάρχης.

Η επίσημη εκκλησία υποστήριζε πάντα απέναντι στους Τούρκους ότι η Πόλη πάρθηκε με τη δική της βοήθεια για να εξασφαλίζει προνόμια ή να αποφεύγει μέτρα που την έπλητταν. Τις πρώτες δεκαετίες μετά την άλωση, για αυτόν το σκοπό χρησιμοποιούνταν και μαρτυρίες γενιτσάρων που είχαν λάβει μέρος στην άλωση. Τα συγγράμματα των χρονικογράφων της εποχής βρίθουν τέτοιων αναφορών. Είναι αλήθεια ότι η εποχή εκείνη ήταν δύσκολη και τα διλήμματα πιο σύνθετα από όσο μπορούμε να φανταστούμε. Ωστόσο, είναι βέβαιο (όσο μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για κάθε ιστορικό ζήτημα, όπως έχω αναφέρει ξανά) ότι η εκκλησία θεωρούσε πάντα ως υπέρτατο στόχο τη διατήρηση της πνευματικής, αλλά και κοσμικής εξουσίας της επί του ποιμνίου της, ακόμη και αν αυτό σήμαινε να συμμαχήσει με το διάβολο.

Περαστικός είπε...

Συμπληρώνω λέγοντας ότι δεν νοείται να πετάει ένας τηλεοπτικός σταθμός μια αναφορά ότι η Κερκόπορτα ήταν στην εβραϊκή συνοικία και να μην ακούγεται σχεδόν πουθενά (διορθώστε με αν κάνω λάθος, εξαίρεση μια εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, μετά τις 11 το βράδυ όμως) τίποτα από όλα αυτά, πόσο ωραία και έντεχνα καλλιεργείται ο αντισημιτισμός και πόσο προστατεύεται η εικόνα των κληρικών. Εγώ είμαι πρόθυμος να ακούσω με ανοικτό πνεύμα τη λογική κάθε πλευράς, αλλά ας βγει και ας πει κάποιος σε αυτόν το λαό τα "ναι μεν αλλά" όταν τον έχουν μάθει να σκέπτεται μόνο σε μαύρο (του ράσου). Τιμή αρμόζει μόνο σε αυτούς που σήκωσαν το βάρος των αποφάσεών τους και αρνήθηκαν να παραδώσουν την πόλη αποδεχόμενοι και ανταλλάγματα και έπεσαν με το σπαθί στο χέρι, απλοποιώντας τα διλήμματα με το αίμα τους και το ήθος τους, προδομένοι και εγκαταλελειμμένοι από όλους. Πάντα αυτοί που φυλάσσουν τις Θερμοπύλες είναι οι λίγοι.