Πέμπτη, Μαΐου 18, 2006

Βγάζουν και από τον Ντα Βίντσι ξύγκι!


Όποιος έχει δει τις βιτρίνες των μεγάλων βιβλιοπωλείων στο κέντρο της Αθήνας καταλαβαίνει σε τι αναφέρομαι. Μια Ντα Βιντσομανία έχει σαρώσει τα πάντα. Παντού ο "Κώδικας Da Vinci", βιβλία για τον Κώδικα Da Vinci, βιβλία για τον Ντα Βίντσι, βιβλία περί τον Ντα Βίντσι. Η προβολή του Ντα Βίντσι, αυτού του αξιοθαύμαστου, πολυτάλαντου ανθρώπου το έργο και η προσωπικότητα του οποίου με μάγεψαν από τα παιδικά μου χρόνια, δεν με ενοχλεί, αν και με ξενίζει η ξεδιάντροπη εμπορευματοποίηση, που θυμίζει την προώθηση σκυλοπόπ αοιδών, και η αφορμή (χρειαζόταν ένα ευχάριστο, αλλά μέτριο βιβλίο συνομωσιολογίας και μια ακόμη πιο μέτρια ταινία, σύμφωνα με τις πρώτες εντυπώσεις, για να γνωρίσουμε τον Ντα Βίντσι;). Το ποτήρι ξεχείλισε όμως όταν ανάμεσα στους τίτλους των βιβλίων, σε ένα ή δύο βιβλιοπωλεία, είδα και την Τράπουλα Ταρώ Κώδικας Ντα Βίντσι!

9 σχόλια:

cyrus είπε...

Μην ανησυχείς -- σε λίγο θα κυκλοφορήσει και κωλόχαρτο Da Vinci, με τη Μόνα Λίζα τυπωμένη πάνω σε κάθε τριπλό απορροφητικό φύλλο.

Επίσης, εδώ στην Ελλάδα αυτή τη βδομάδα ζούμε και τον Κώδικα Ντα Βίσση.

Π είπε...

Tο κακό είναι ότι η ενασχόληση είναι κυρίως με τα μυθεύματα και όχι με τα μύρια όσα (αληθινά αλλά όχι λιγότερο αξιοθαύμαστα) μπορεί να δείξει κανείς για τον Λεονάρντο...

Eν τω μεταξύ το κανάλι της Bουλής προέβαλε την προηγούμενη βδομάδα ένα απλό αγγλικό 45λεπτο ντοκυμανταίρ που εξηγούσε τεκμηριωμένα σε ποιά λάθη, πλαστά στοιχεία και αβάσιμες ερμηνείες βασίζεται η υποτιθέμενη συνομωσία (την οποία έχει πιστέψει και ο ίδιος ο Dan Brown). Πιο αποτελεσματικό για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους από ότι όλοι μαζί οι φανατικοί που κρώζουν για την ταινία που προσβάλλει, λένε, το Xριστό μας, αλλά πού να το καταλάβουν αυτό οι μικρόνοες. Eίδα και στις ειδήσεις του Άλτερ τον αρχιμικρόνοα που οργάνωσε τη διαδήλωση-φιάσκο στο Σύνταγμα, να αρχίζει λέγοντας (προς 5-6 αναρτημένους στα παράθυρα) ότι απευθύνει το Xριστός Aνέστη, αλλά μόνο προς τον πατέρα Mάξιμο και το μοναχό Tάδε - ο μεγάλος χριστιανός! Mέχρι και ο Xαρδαβέλλας, που ήταν στο πάνω αριστερά παράθυρο της τηλεκατοικίας, εξανέστη και άρχισε να του φωνάζει ότι είναι ηλίθιος...

(Eπίσης εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι η απειλητική ανάπτυξη δυνάμεων του προηγουμένου σου ποστ προς το παρόν τους τρόμαξε όλους!)

ou ming είπε...

Μετά την τράπουλα της Κατίνας, η τράπουλα ντα Βίντσι. Όλα τα σφάζουμε, όλα τα μαχαιρώνουμε.

Ανώνυμος είπε...

cyrusgeo ,πολύ καλό αυτο με τον κώδικα ντα Βίσση.Με έκανες και γέλασα.

Ωστε τράπουλα Ντα Βίντσι;Τι άλλο θα ακούσουμε;; !

Περαστικός είπε...

Cyrusgeo, δεν αμφιβάλλω. Αυτό τον άλλο κώδικα δεν θα τον αντέξω.

Π, αυτό δεν μου αρέσει και εμένα, ο Ντα Βίντσι έχει κάνει τόσα πράγματα, έχει ζωγραφίσει με τόσο μαγικό τρόπο και γίνεται ξαφνικά βεντέτος με αφορμή ένα μπεστ σέλερ. Πάντως, ήταν όντως περίεργη προσωπικότητα και το βιβλίο πατάει σε αυτό. Αδυνατώ να καταλάβω πώς μπορεί κάποιος να ισχυρίζεται ότι προσβάλλεται από μια ταινία, ένα σκίτσο ή ένα βιβλίο όταν για να εκτεθείς σε αυτά πρέπει να το επιλέξεις. Θρησκείες, ιδεολογίες, ιστορικές και πολιτικές προσωπικότητες δεν είναι δυνατόν να βρίσκονται πέραν κριτικής, για να έχει η ελευθερία της έκφρασης κάποιο ουσιαστικό περιεχόμενο.

Έτσι είναι Ou ming, όλα τα σφάζουμε και τα μαχαιρώνουμε και πρώτα απ' όλα την αισθητική μας.

Γεια σου Regina, αυτό φοβάμαι, τι άλλο θα ακούσουμε. Έχω αυτή την αίσθηση ότι για σημαντικά πράγματα δημιουργείται ένας θόρυβος ο οποίος όμως είναι εντελώς επιφανειακός και δεν αγγίζει καμία ουσιαστική πτυχή τους. Όλα γίνονται light και μετά συσκευάζονται και προσφέρονται για ευρεία κατανάλωση. Εκτός βέβαια του συνήθους βομβαρδισμού από μηδενικά και μετριότητες.

άσκεπος είπε...

Το πρόβλημα δεν είναι αυτοί οι κουτοπόνηροι που βγάζουνε τέτοια βιβλία και τράπουλες (άκουσον άκουσον!), αλλά οι ηλίθιοι που τα αγοράζουν. Κρίμα και πάλι κρίμα. Τα λεφτά που πληρώνει ο έλληνας φορολογούμενος για την υποχρεωτική παιδεία πάνε χαμένα. Δεν επιτρέπεται απόφοιτοι τόσο Λυκείου, πολύ δε περισσότερο Πανεπιστημίου να συμπεριφέρονται κατ' αυτόν τον τρόπο. Ύστερα είναι να μη σε πιάνει το παράπονο με αυτά που βλέπεις γύρω σου. Αλλά και εδώ (Γερμανία) μία από τα ίδια είναι. Μιλάμε για μία μεγάλη παγκόσμια δύναμη, όπου η πρώτη σε πωλήσεις εφημερίδα είναι η Bild, η Espresso της χώρας. Με μέσο επίπεδο εφημερίδων σαφώς ανώτερο από το ελληνικό. Ξέφυγα, αλλά είναι όλα τόσο εξωφρενικά...
Υ.Γ.: Ωραίο σκίτσο!

amalia είπε...

θα περάσει κι αυτό...!Κάτι σαν καταιγίδα διαρκείας. Αυτό είναι. Ένας κώδικας που σφήνωσε στα πλευρά μας και απλά θόλωσε τα νερά. Προσωρινά. Γιατί που θα πάει...Το παραλήρημα θα κοπάσει και θα συναντήσουμε ξανά το ρεαλισμό της διπλανής πόρτας, με τον ίδιο τρόπο που θα συναντήσουμε την καθημερινότητα μας. Ο Κώδικας θάναι απλά μια βίαιη επιγραφή στις εμπορικές βιτρίνες, που ανέβασε τα ταμεία και χαμήλωσε την νοημοσύνη μας.
Υ.Γ: Πρώτη φορά μπήκα εδώ. Ακάλεστη ήρθα.Είδα φως και πέρασα. Όπως και νάχει καλησπέρα!

Περαστικός είπε...

Γεια σου exiled. Τα βιβλία δεν είναι καθόλου κακά τα περισσότερα, πολλά από αυτά είναι απόλυτα σοβαρές εκδόσεις, πινακοθήκες και μελέτες για τον Ντα Βίντσι, που απλά προβάλλονται αυτή την περίοδο δανειζόμενα κάτι από την προβολή του γνωστού βιβλίου και της ταινίας. Πάντως, αν κάποιος πράγματι μάθει κάτι παραπάνω έστω και με αυτή την αφορμή, καλό θα είναι. Ο τρόπος που προβάλλονται με ενόχλησε και η τράπουλα με αποτελείωσε. Χαίρομαι που σου άρεσε το σκίτσο.

Γεια σου Marianthi. Είσαι ευπρόσδεκτη. Ο θόρυβος αυτός θα κοπάσει, αλλά, φοβάμαι, για να αντικατασταθεί από το επόμενο "πιασάρικο" θέμα.

ellinida είπε...

Μετά την εποχή του Χάρυ Πότερ ήρθε η εποχή του κώδικα Ντα Βίντσι ! Σημεία των καιρών ... όλοι έχουμε ανάγκη από μιά μαζική υστερία . Το μαρκετάρισαν έξοχα .
ΗΜΑΡΤΟΝ ! Ακου τράπουλα !
Το μόνο καλό ότι ήρθαν σ'επαφή με την τέχνη άνθρωποι που ίσως την δουν τώρα με άλλη οπτική γωνία .
Οσο για τον κώδικα ντα Βίσση ... έφαγε την ήττα της και ωρεβουάρ ε μερσί . Μήπως πρέπει να ξεθάψουμε τους kiss τώρα ;