Πέμπτη, Ιουλίου 05, 2012

Κάτι σαν αυλαία


Έγινε και η μαγνητική, την περασμένη εβδομάδα. Πήγα τα αποτελέσματα στους γιατρούς εχθές και μου επιβεβαίωσαν αυτό που και εγώ είχα καταλάβει διαβάζοντάς τα. Δεν υπάρχει τίποτα, είναι όλα καθαρά. Είναι σαν η γλώσσα μου να μην είχε ποτέ τίποτα. Έτσι μου είπαν. Φυσικά, θα ακολουθήσει μια παρακολούθηση, θα κάνω πάλι εξετάσεις τον Σεπτέμβριο, αλλά για εμένα αυτό ήταν το ορόσημο που σηματοδοτεί το τέλος της περιπέτειας με την υγεία μου. Βέβαια, η πενταετία είναι το «μεγάλο πάρτι», όπως λένε, οπότε θεωρείται ότι δεν υπάρχει πλέον πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου, αλλά φυσικά δεν σκοπεύω να χαρίσω πέντε χρόνια από τη ζωή μου σε κανέναν και φυσικά όχι στο φόβο.

Όλα τελείωσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το τι θα γίνει από εδώ και πέρα είναι άλλη υπόθεση. Μήπως εκείνο το βράδυ της Κυριακής, λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, όταν η γλώσσα μου άρχισε να πρήζεται, περίμενα ότι θα μπορούσε ποτέ εγώ να έχω καρκίνο; Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μου φαινόταν πιο απίστευτο από το πιο τρελό σενάριο μυθιστορήματος. Τη ζωή απλώς τη ζεις και δέχεσαι όσα χαρτιά σου μοιράζει. Το κόλπο είναι να τα παίζεις σωστά όποια και αν είναι.

Φυσικά, δεν θα φορούσα ποτέ ένα μπλουζάκι σαν αυτό του σκίτσου. Ναι, κυκλοφορούν τέτοια μπλουζάκια από ό,τι είδα στο Διαδίκτυο. Τα θεωρώ με πολλούς τρόπους ύβρη. Αρκεί να ρίξεις μια ματιά στης ειδήσεις για να δεις πόσοι άξιοι φεύγουν κτυπημένοι από την επάρατο… κάτθανε και Πάτροκλος. Λες εγώ που ολοφυρόμουν στις σκοτεινές μου ώρες να είχα περισσότερη μαχητική διάθεση, να άξιζα περισσότερο να ζήσω; Λες να το άξιζα περισσότερο, ας πούμε, από άλλους νεότερους, από αθώα παιδιά, αγαπημένους πατεράδες, μητέρες, παππούδες, που δεν τα καταφέρνουν και σβήνουν μέσα στον πόνο και στην αγωνία;

Είναι λιγότερο άξιος κάποιος που νοιώθει τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια του όταν μετά από όλα αυτά τα μεσαιωνικά βασανιστήρια και ακόμη περισσότερα, μετά από εγχειρήσεις, βλέπει τις σκοτεινές σκιές να παραμένουν και να εξαπλώνονται μέσα στο κορμί του; Ποιος είσαι, ρε μεγάλε, που θεωρείς τον εαυτό σου νικητή, άξιο; Ξέρεις γιατί σε εσένα μοιράστηκε αυτό το χαρτί αντί για κάποιο άλλο; Ξέρεις γιατί σε προσπέρασε ο δήμιος; Τίποτα δεν έμαθες από όλα αυτά; Δεν σου φτάνει που σου δόθηκε πίσω η ζωή σου, η υγεία σου; Δάσκαλος ήταν ο καρκίνος, αλλά εσύ ούτε με αυτό τον τρόπο στάθηκες ικανός να μάθεις. Εντελώς ανεπίδεκτος. Με την πρώτη ευκαιρία επέστρεψες στη σαχλαμάρα και τον ευδαιμονισμό σου, ξανά στο κρυφτούλι με τον θάνατο.

Το ταξίδι για την Ιθάκη συνεχίζεται, αλλά για όλους έρχεται κάποτε η στιγμή της μεγάλης αυλαίας, μην το ξεχνάς. Μέχρι τότε, παίξε σωστά το ρόλο, αλλά μην αυταπατάσαι νομίζοντας ότι αυτός είναι κάτι περισσότερο από αυτό, να είσαι πάντα έτοιμος να υποκλιθείς με χάρη. Μάθε και δέξου την κατάστασή της θνητότητάς σου, γνώθι σαυτόν, πέρνα καλά!

Υ.Γ. Όπως με ενημέρωσαν στο νοσοκομεία, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και χειροτερεύουν. Σκοτεινιάζω όταν σκέφτομαι αυτούς που θα έχουν την ατυχία να βρεθούν σε αυτούς τους καιρούς στην ίδια θέση που βρέθηκα εγώ πριν από μήνες. Πρόλαβα και αρρώστησα νωρίς…

Υ.Γ.2. Τα μαλλιά μου νομίζω ότι βγαίνουν πιο σγουρά. Περμανάντ η χημειοθεραπεία.

40 σχόλια:

Martina είπε...

"..να είσαι πάντα έτοιμος να υποκλιθείς με χάρη."

όποιος το καταφέρνει αυτό έχει νικήσει το φόβο

( ή όπως έλεγε και ο W. " αν με την λέξη αιωνιότητα δεν εννοούμε την άπειρη χρονικότητα αλλά την άχρονικότητα, τότε αιώνια ζει αυτός που ζει στο παρόν")

:)

Left Liberal Synthesis είπε...

Καλό Καλοκαίρι!!
Σε ευχαριστούμε για αυτή τη κατάθεση, ευγένειας και λιτότητας, στη διάρκεια αυτης της περιπέτειας

cyrus είπε...

Ωραίος! Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο χαίρομαι. (ΟΚ, μπορείς...)

Και να θυμάσαι πάντοτε: "Fear is the mind killer."

Νοσφεράτος είπε...

πω πω ,αγαπητε φιλε!!
εξαιρετικά και σπανια ολα αυτα που γραψατε ..Σταγονες ζωής στο διαδικτυο. Την Καλημερα μου.

Μαίρη (Ginger) είπε...

Aν σου πω ότι σε ίασε η αισιοδοξία σου θα με πιστέψεις? Οπως σε διάβαζε αυτό τον καιρό μου φαινόταν ότι είχες κάπως αποστασιοποιηθεί απ'την όλη κατάσταση. Σαν να έβλεπες την ταινία της ζωής ενός άλλου. Δεν σε άγγιζε καθόλου (ευτυχώς) όπως έχω δεί σε άλλους συνανθρώπους μας. Δεν είναι θέμα λοιπόν αν άξιζες περισσότερο από άλλου που έφυγαν. Εσύ τον έδιωξες (εεεε εντάξει βοήθησε λίγο και η καλή παρέα του κου Λάρυ, και μη το γελάς καθόλου)

Εσύ του είπες "ποιός είσαι ρε μεγάλε που θα με βάλεις κάτω?" Ακόμα και το όνομα που έχεις διαλέξει εδώ είναι το σπαθί σου γιά τη μακρυζωία (Ωχ Θεέ μου πως θα σε αντέξω τόοοοοσα χρόνια ακόμα? :-* ).

ΣΕ ΘΑΥΜΑΖΩ Περαστικέ μου γιά την αξιοπρέπεια που έδειξες αυτό τον καιρό. Και μη τολμήσεις να κατεβάσεις αυλαία ποτέ σ'αυτό το blog, κάηκες. Τρόμαξα σήμερα με τον τίτλο και μέχρι να φτάσω εδώ μου κόπηκαν τα γόνατα.

Καλό σου καλοκαίρι (αλήθεια θα πάς κάπου φέτοσ?)

Φιλιά

ΥΓ Οπως λεει κι ο "φίλος" μου ο Peter Οικονομίδης >>> http://www.youtube.com/watch?v=ST6PzI9H2Xo

ΥΓ1 Ενα αστειάκι για το ΣΚ >>> http://www.youtube.com/watch?v=CH_WtjQoijw

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν ξέρω πώς να επαινέσω το κουράγιο σου να σκεφτείς -πόσο μάλλον να γράψεις έτσι. Διατηρείς μία ολοκάθαρη σκέψη και έναν γνήσια συναισθηματικό ρεαλισμό (άκρως αντιφατικό) που με συγκλονίζει. Σου εύχομαι τα καλύτερα.

αθεόφοβος είπε...

Αν εκτιμώ κάτι βαθύτατα είναι ότι μιλάς για την ιστορία που πέρασες ανοικτά και χωρίς περιστροφές όπως και είναι η σωστή αντιμετώπιση από ανθρώπους που βασίζονται στο μυαλό τους και όχι μόνο στο συναίσθημα.
Ο καρκίνος είναι και αυτός μια νόσος πλήρως ΙΑΣΙΜΗ, αν αντιμετωπιστεί στα αρχικά του στάδια, ενώ αντίστοιχα χρόνια νοσήματα όπως οι καρδιοπάθειες, τα προβλήματα του αναπνευστικού,η νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια κτλ δεν υπάρχει τρόπος να ιαθούν αλλά μόνο να μην χειροτερέψουν.
Με όσα έχεις γράψει μέχρι στιγμής έδωσες και μια προσωπική μαρτυρία σε όλους όσους αντιμετωπίζουν το νόσημα αυτό με φόβο και πολλές φορές με στρουθοκαμηλική τακτική, επειδή δεν ξέρουν πως πάνω από το 50% των διηθητικών καρκίνων θεραπεύονται σήμερα πλήρως.
Να είσαι λοιπόν καλά και είσαι τυχερός που αποκτάς νέο και καλύτερο μαλλί γιατί το δικό μου χωρίς χημειοθεραπεία έχει εγκαταλείψει από μακρού χρόνου το ατυχές κρανίο μου!

DRN 06 είπε...

Σε διάβαζα όλο αυτόν το καιρό και μπορώ να πω πως θαύμαζα την απλότητα σου, τον λιτό & άμεσο τρόπο που έγραφες για την περιπέτεια με την υγεία σου.

Στην υγειά σου λοιπόν και περιμένουμε νέα σκίτσα...

:-)

Ρίνα είπε...

Σε αυτή την αθέατη σκηνή, υποκλίνομαι στον δοτικό σου λόγο. ´Ενα δάκρυ σκέψης.
Ελπίζω να τον παρακολουθούν και κάποιοι άνθρωποι που δοκιμάστηκαν ή δοκιμάζονται ακόμα.
Μακάρι να τον είχαν γνωρίσει και κάποιοι άλλοι...! ´Ισως, να μην έσπευδαν να κλείσουν την αυλαία...´Ισως.
Viva Homo Perastikus !

pentanostimi είπε...

περαστικέ, μας έμαθες πολλά κι ας μην το ξέρεις[οχι μονο με την περιπετεια της υγείας σου...]
δε μ'αρεσει να λέω πολλά μπράβο κλπ
ευχαριστω που σε ''γνωρίσα'' εδω και καιρό διαδικτυακά
καλό καλοκαίρι, ολα καλά!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ χάρηκα!
resident.

Περαστικός είπε...

Martina, σωστός ο Βίτγκενσταϊν. Πολλές φορές σκέφτομαι πόσο αστείο είναι να λέμε ότι ποθούμε την αιωνιότητα, όταν δεν μπορούμε να αδράξουμε ούτε την ταπεινή στιγμή :)

Left Liberal Synthesis, εγώ ευχαριστώ για την παρέα σας!

cyrus, να είσαι πάντα καλά και άφοβος!

Νοσφεράτος, ευχαριστώ για τα τόσο καλά λόγια, και εδώ και στο μπλοκ σου.

Mary-Ginger, πέρασα και εγώ τα ζόρια μου, όπως γράφω και σε ορισμένα προηγούμενα ποστ, σίγουρα δεν ήμουν πάντα αποστασιοποιημένος, αλλά ξαναέβρισκα τις ισορροπίες μου. Η παρουσία του Λάρι με βοήθησε πολύ και πολλές φορές με έκανε να ξεχνάω τα δικά μου, καθώς παίζαμε μαζί. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Σίγουρα δεν αξίζω το θαυμασμό σου. Ευχαριστώ και για τα ενδιαφέροντα λινκ, δεν τον ήξερα τον άνθρωπο και εντυπωσιάστηκα βρίσκοντας το βιογραφικό του. Δεν ξέρω αν θα πάω κάπου για διακοπές, σίγουρα θα περάσω από το εξοχικό των γονιών μου. Φιλιά και σε σένα!

ο δείμος του πολίτη, ευχαριστώ για τα καλά λόγια, τα καλύτερα και σε σένα.

αθεόφοβος, ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Η κατάσταση με τον καρκίνο είναι όπως τα λες. Βλέποντας ανθρώπους να ταλαιπωρούνται από άλλες ανίατες ασθένειες, σκέφτηκα αρκετές φορές ότι τουλάχιστον εγώ είχα καλές πιθανότητες για ίαση και κάτι να προσδοκώ. Όσο για το μαλλί… τρίχες :) Να είσαι και εσύ καλά.

Dreamon, να είσαι καλά!

Ρίνα, να είσαι καλά, δεν ξέρω αν αξίζουν τόσο τα ταπεινά μου ποστάκια.

pentanostimi, ευχαριστώ εσένα για την παρουσία σου, να έχουμε όλοι ένα καλό καλοκαίρι.

κ.κ., ευχαριστώ για τα καλά λόγια και εσένα. Σίγουρα δεν τα αξίζω. Το μόνο που έκανα στη διάρκεια αυτής της περιπέτειας ήταν να υπομένω και να περιμένω. Ευχαριστώ και για τα ωραία link :)

resident, να είσαι καλά!

Περαστικός είπε...

Προς όλους: Σίγουρα δεν αξίζω τόσο επαινετικά σχόλια, πέρασα αρκετές δύσκολες στιγμές και συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα στη διάρκεια της περιπέτειάς μου. Σας εξομολογουμαι ότι σκεφτόμουν ότι ακόμη και αν τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά δεν θα είχα τις αντοχές να ξαναϋποβληθώ σε θεραπείες. Να είστε όλοι καλά.

Ανώνυμος είπε...

Καλές ειδήσεις είναι αυτές.
Μπράβο !

Dormammu

Τάσος είπε...

Δεν εχω αναφερθει ως τωρα στο blog μου για την παρομοια περιπετεια μου..Χτες έκλεισα αισίως 6 μήνες "καθαρός".. Στα λογια σου βρηκα τι θα εγραφα αν το ανακοινωνα έτσι δημόσια..
Μας αφορά όλους η αισιοδοξία κυρίως σε αυτους τους καιρούς..
Καλη δυναμη ..

Ανώνυμος είπε...

Χαιρομαι για σενα.Καποιοι αγνωστοι φιλοι στο διαδικτυο γινονται πολυ σημαντικοι στη ζωη μας αφου η σταση και ο λογος τους μας βοηθουν μας δινουν δυναμη καθε στιγμη.
Μηνες τωρα που περιμενα καθε νεο ποστ για σενα επαιρνα διδαγματα ζωης για μενα.
Δεν ειναι επαινετικα τα λογια ειναι ενα μεγαλο ευχαριστω για καθε φορα που με λυγιζαν τα ασημαντα που φανταζαν βουνα και αναθεωρουσα και ξαναπροσπαθουσα χαρη σε σενα.

Περαστικός είπε...

Dormammu, να είσαι καλά.

Τάσος, σου εύχομαι εφεξής υγεία. Ξέρουμε εμείς τι σημαίνει αυτή η περιπέτεια.

Ανώνυμος, να είσαι καλά, χαίρομαι αν βγαίνει κάτι καλό από αυτό το μπλογκάκι.

Ανώνυμος είπε...

Όλους αυτούς τους μήνες δεν έβρισκα να πω κάτι αντίστοιχο των κειμένων, κρατούσα μόνο τα δάχτυλα σταυρωμένα. Σας είχα όμως στο νου μου και τώρα μπορώ να μοιραστώ λίγη από τη χαρά σας :)

Καλές βουτιές λοιπόν κι από 'δω κι εμπρός τα μακροβούτια να είναι μόνο στη θάλασσα!

Περαστικός είπε...

silentcrossing, να είστε καλά και εσείς και καλά μπάνια!

ellinida είπε...

Πολύ χαίρομαι με τα νέα σου μα πιό πολύ χαίρομαι που τα μοιράστηκες μαζί μας. Ελπίζω ν' αλλάξεις κάτι, τουλάχιστον όσα σ' αρρωσταίνανε. Μην γυρίσεις στα ίδια, κάνε αυτά που πάντα ήθελες και δεν τολμούσες.
φιλάκια

Περαστικός είπε...

ellinida, να είσαι καλά, επεξεργάζομαι ακόμη το αν και τι θα αλλάξω. Φιλιά!

Ανώνυμος είπε...

πολυ ευχαριστα νεα να'σαι παντα καλα και μακαρι ολοι οσοι υποφερουν απο δυσκολα και επιπονα θεραπευσιμες ασθενειες να βρουν την ιθακη τους η ζωη εχει γινει δυσκολη εμεις οι υπολοιποι γκρινιαζουμε πολλες φορες για χαζα πραγματα καποιοι ομως τραβανε σκληρο κουπι σε ενα πολυ δυσκολο στης μερες μας περιβαλον περαστικε μακαρι μετα απο 5 χρονια να κανεις ενα παρτυ να γιορτασεις ετσι την επετειο θανος

Περαστικός είπε...

θάνος, ευχαριστώ, να είσαι καλά και εσύ! (Πάρτι μάλλον δεν κάνω, εκτός του ότι δεν μου αρέσουν, δεν πρόκειται να μετράω το χρόνο. Σε ό,τι με αφορά, το θέμα έληξε.)

pølsemannen είπε...

Είσαι γίγαντας, το ταξίδι συνεχίζεται!
Όλα αυτά και άλλα παρόμοια είναι μέσα στην ζωή. Δυστυχώς (ή μήπως ευτυχώς;) δεν είναι όλα φρου φρού και αρώματα!

Καλό καλοκαίρι!

Σαββίνα είπε...

Ήσουν περαστικός απο τη χώρα του καρκίνου.Αυτό το ταξίδι ήταν δύσκολο αλλά για κάτι τύπους σαν και εσένα ,τέτοια ταξίδια αποτελούν μαθητεία.Δεν ξέρω αν το κατάλαβες αλλά όλες οι αναρτήσεις σου απο την έναρξη αυτής της περιπέτειας και εντεύθεν ήταν μια πραγματεία για τη θνητότητα.
Ένα ζουμερό καλοκαίρι είναι ό,τι πρέπει για επιμύθιο.
Στο εύχομαι μέσα απο την καρδιά μου

Περαστικός είπε...

polsemannen, ε όχι και γίγαντας, κόψε κάτι :) Καλό καλοκαίρι και σε εσένα!

Σαββίνα, εύχομαι και σε εσένα ένα υπέροχο καλοκαίρι και τα καλύτερα!

Ανώνυμος είπε...

Πεαστικε θα ηθελα να σου ευχηθω τα καλυτερα απο δω και περα και να σου κανω δυο ερωτησεις αν επιτρπεται
Αν σου ελεγαν τωρα οτι θα περναγες αυτα που περασες και θα ειχαν τελικα αυτη την καλη καταληξη θα ηθελες να περασεις αυτη την διαδικασια ουτος ωστε να μαθεις απο αυτην(να δεις την ζωη με αλλο"ματι") τελικα η θα προτιμουσες να μην σου ειχε συμβει γιατι η ταλαιπωρια κλπ ηταν μεγαλη.Καιτελευταιο,εκανες κατι απο αυτα που λεει η επιστημη οτι μπορει να προκαλεσει αυτη την ασθενεια στο συγκεκριμενο σημειο π.χ καπνισμα η κατι αλλο?Σ ευχαριστω,παντα καλα.

Νοσφεράτος είπε...

ας εξομολογηθω κι εγω - πολύ πιο δειλός απο σενα μιας και δεν το λεω στο δικο μου μπλογκ - οτι ειχα κι εγω μια περιπετεια της υγειας μου - μαλλον -πιο ελαφρα- απο μια αποψη απο την δικια σου,πρν καποιους μηνες και μαλλον την ξεπερασα επιτυχώς .. Ουφ Το ειπα ! ειναι δυσκολο αλλά και ανακουφιστικό.. Καλο καλοκαιρι αγνωστε μου Οικειε φιλε Περαστικε

Περαστικός είπε...

Ανώνυμος, α) ποτέ δεν θα επέλεγα συνειδητά να περάσω κάτι τέτοιο, β) όχι, τίποτα από αυτά, το αντίθετο, έκανα υγιεινή ζωή. Να είσαι και εσύ καλά.

Νοσφεράτος, εύχομαι να έχεις ξεπεράσει οριστικά το πρόβλημα. Να έχεις και εσύ καλό καλοκαίρι.

Provato είπε...

πήρα μεγάλη χαρά με το νέο αυτό! μπράβο μπράβο μπράβο... :-)

Provato είπε...

εξαιρετικό νέο, μεγάλη χαρά Περαστικέ! Μπράβο!

Περαστικός είπε...

Provato, ευχαριστώ, να έχεις την υγεία σου!

Ξενικός είπε...

ξέχνα τους τελευταίους μήνες, η ζωή συνεχίζεται ακάθεκτα, και για πολλά ακόμα χρόνια! Την πεποίθηση αυτή να την κάνεις βίωμα!
Ξενικός

Περαστικός είπε...

Ξενικός, δεν χρειάζεται να ξεχάσω, μου αρκεί να έχω ξεμπλέξει. Να είσαι καλά.

Hfaistiwnas είπε...

Καλησπέρα! Εύχομαι τα καλύτερα!! Όλα τέλειωσαν καλά!!!

Περαστικός είπε...

Hfaistiwnas, ευχαριστώ!

Αλίκη είπε...

Θαυμάσια νέα!!

Περαστικός είπε...

:)

nioniakis22 είπε...

σου ευχομαι να μακραινουν και να μακραινουν τα σγουρα μαλια σου

Περαστικός είπε...

nioniakis22, ευχαριστώ, θα τα κουρέψω σύντομα.