Δευτέρα, Φεβρουαρίου 13, 2012

Επανάσταση;



Έβλεπα εχθές από το κρεβάτι μου στο νοσοκομείο, στη νοικιασμένη τηλεόραση, στιγμιότυπα από τις καταστροφές στην Αθήνα. Μπράβο στους ανθρώπους που κατέβηκαν να διαδηλώσουν και να διατρανώσουν τις απόψεις τους, ποτέ όμως δεν κατάλαβα σε τι ωφελούν οι τυφλές καταστροφές. Με την ταπεινή μου λογική, αδυνατώ να καταλάβω πώς ένας καμένος κινηματογράφος ή καφετέρια επιλύει ένα πρόβλημα ή μια κρίση όπως αυτή που αντιμετωπίζει τώρα η χώρα. Ήταν ο κινηματογράφος ΑΤΤΙΚΟΝ η έδρα της κομαντατούρ; Είναι αλήθεια ότι στην Κοραή υπήρχε κρατητήριο της Γκεστάπο, αλλά πριν από 68 και πάνω χρόνια. Τώρα είναι και εκεί κάτι κινηματογράφοι, καφετέριες και καταστήματα.

Από παραξενιά, θεωρούσα πάντα ότι η απάντηση στα προβλήματα, ιδίως αυτής της φύσης, δεν είναι η καταστροφή, αλλά η δημιουργία, να κρατάς και να διαφυλάσσεις αυτά που έχεις, να στηρίζεις και όχι να καταστρέφεις τον διπλανό σου, να αλλάζεις όσα είναι λάθος, όχι κάνοντάς τα γυαλιά-καρφιά, αλλά «βάζοντας τα γυαλιά» σε αυτούς που σε υποτιμούν.

Έβλεπα με ένα σφίξιμο να καίγονται αγαπημένες γωνιές και στέκια, όπου έχω αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια.

Μου θύμισαν όλα αυτά ταραχές σε γκέτο μαύρων από την Αμερική περασμένων δεκαετιών… σπουδαίες και αποτελεσματικές εξεγέρσεις, με τους δυστυχείς να καταστρέφουν τις ίδιες τους τις κοινότητες, τις υποδομές, τις περιουσίες τους, υπό τα απαθή βλέμματα των λευκών και των πλουσίων, που απολαμβάνοντας με τα μαρτίνι τους τις αναλαμπές των εστιών φωτιάς από τα προάστιά τους στους γύρω λόφους περίμεναν το τέλος του ξεσπάσματος για να ξημερώσει μια μέρα όπως όλες οι άλλες, χειρότερη μόνο για τους φτωχούς και όσους αγωνίζονταν να ξεφύγουν από τη φτώχεια.

Ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη αν το κείμενό μου μοιάζει αντεπαναστατικό και δεν είναι η πρόθεσή μου να αποσπάσω την προσοχή από άλλα σημαντικότερα ζητήματα ή από την στυγνή καταστολή. Απλώς τον πόνο μου γράφω, χωρίς ιεράρχηση και προτεραιότητες.

Υ.Γ. Σκεφτόμουν και πόσο υπέφεραν τα αδέσποτα ζώα, τα πουλιά και τα δέντρα της Αθήνας. Ξέρω, λεπτομέρειες και παράπλευρες απώλειες.

19 σχόλια:

Σαββίνα είπε...

Καλώς όρισες!!
Η "χημειοθεραπεία"στο σύνταγμα είναι όλα τα λεφτά!!!

Ελπίζω και εύχομαι να είσαι καλύτερα,αν και δεν σε φοβάμαι.Με τέτοιο χιούμορ και δη αυτοσαρκαστικό καμιά περιπέτεια δεν μπορεί να σε πτοήσει.

Μαίρη (Ginger) είπε...

τώρα που το λες δεν ειδα να λενε κατι για τον Κανελλο ή τον αντικαταστάτη του τελος παντων. Τον λατρεμένο μου σκυλάκο που γαυγίζει πάντα τα ΜΑΤ. Απο το σκίτσο σου κατάλαβα ότι σε πήραν και σένα κάναδυό μολότωφ ελπίζα να μην σε έφτασαν και τα καπνογόνα. Φιλιά εις διπλουν (τα μισα στον κο Δ/ντη)

Ρίνα είπε...

´Οαση!
´Εντέλει, ο λόγος ο ευθύβολος, ο αισθαντικός πέρα και έξω από ιδεολογικές- πολιτικές επιχωματώσεις και κομματικά φορτία, αλλά καθόλου στερημένος από τον πολιτισμό των ιδεών και της ζωής, είναι η πιο αληθινή λαλιά που μένει. Και επιμένει.

´Οσο για το ΥΓ σου, άραγε θα σκέφτηκε κανείς μέσα στον ορυμαγδό, αλλά και μετά , αυτή τη ´´λεπτομέρεια ´´; -Όμως από τις λεπτομέρειες γεννιέται η τέχνη, αξιώνονται στο θαύμα οι ζωές μας -
...Τα δέντρα τα ζώα τα πουλιά που τα εμπεριέχουμε και μας εμπεριέχουν....!
Να' σαι καλά φίλε !

Left Liberal Synthesis είπε...

Το Αττικό ξαναλειτουργεί σύντομα,και εσύ επιστρεφεις γρήγορα δυνατός για να απολαυσεις την προβολή

Φλύαρος είπε...

Καίγονται οι παιδικές μας αναμνήσεις, καίγεται η ιστορία, η ελάχιστη ομορφιά που έχει απομείνει στην Αθήνα. Μαζί όμως δυστυχώς καίγονται και οι επόμενες γενιές, το μέλλον μας.

Ήμουν κοντά στο Σύνταγμα για να διαδηλώσω ειρηνικά μαζί με χιλιάδες άλλους συμπολίτες μου. Δεν υπήρχε ούτε ένας "μπαχαλάκης" ανάμεσα μας κι όμως δεχτήκαμε χειροβομβίδες κρότου λάμψης και κάναμε κι εμείς την χημειοθεραπεία μας με την ευγενική προσφορά των ΜΑΤ: αυτό το κάψιμο στο αναπνευστικό που θεραπεύει τα πάντα.

Φίλος που κατέβηκε κι αυτός στην πορεία μου είπε ότι ακούστηκαν σε ασύρματο Γερμανικά κι ότι υπήρχαν διμοιρίες που φορούσαν άγνωστα διακριτικά (όχι Ελληνικά). Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ή ψέματα η είδηση πάντως υπάρχει σε κάποια sites όπου αναφέρεται ότι ήρθαν μονάδες της Frontex από το Κοσσυφοπέδιο.

Τα πράγματα φαίνονται πολύ άσχημα αλλά ο αγώνας συνεχίζεται, παρόλες τις προσπάθειες να εστιαστεί η προσοχή του κόσμου μόνο στις θλιβερές καταστροφές, νομίζω ότι κάτι αρχίζει να ξυπνάει στην συνείδηση της πλειοψηφίας.

scarlett είπε...

Αχ! Περαστικέ. Σα να μη σου φταναν τα νοσοκομεία, να ζεις κι αυτό το άλλο δράμα.

Θυμώνω με όσους δίχως συνείδηση , δίχως καρδιά εκτονώνουν την όποια αγανάκτηση τους καταστρεφοντας (και μαλιστα καταστρεφοντας την λαθος περιουσια, τη δικη μας "κοινη" περιουσια).
Άτομα που δεν δημιουργησαν ποτέ κάτι στη ζωή τους, γιατι αν ειχαν φτιαξει το παραμικρο με προσωπικη προσπαθεια θα ηξεραν να το τιμουν και να το σεβονται.

Θυμωνω με τους δειλούς τυχοδιώκτες που αναζητούν ευκαιρίες για να κάνουν πλιάτσικο, και διαλεγουν τετοιες βραδιες.

Και θυμωνω φυσικα με τις υπηρεσιες εκεινες που αντι να προστατεψουν την πολη και τους κατοικους, επιδιδονται στην ρηψη χημικων στους πιο αθωους.

Ανώνυμος είπε...

Γκου χου γκου.
Η τηλεόραση δεν ειναι το πιο αξιόπιστο μεσο ενημέρωσης. Αν έπεισε εσένα οτι ηταν μια μερα τυφλής καταστροφής τότε... να υποκλιθώ στην δύναμη της.

Οι προβοκάτορες κουκουλοφόροι προκαλουν τις μεγαλυτερες ζημιές για να βρίσκει πάτημα η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί περισσότερη βία και να αποπροσανατολιζεται ο κοσμος απο τα πραγματικά προβλήματα και ταυτοχρονα να αποθαρύνεται να συμμετέχει στις διαδηλώσεις.

Πληροφοριακά
Την Κυριακή θα ειχαμε θρήνησει θύματα αν δεν υπήρχαν οι αναρχικες ομάδες που προστάτευσαν επι της ουσίας με την δράση τους τον κόσμο απο την κτηνωδία των ΜΑΤ και πολυ λυπάμαι που η χώρα δεν κάηκε ολοσχερώς!

Για όλα φταίνε οι <a href="http://topontiki.gr/article/30185>..γκομενες</a>

Με αγάπη.Α

Ανώνυμος είπε...

Γεια χαρά!!!
Εγώ πάλι είμαι οπαδός του Γκάντι, εντελώς κατά της βίας.
Δεν βλέπω απολύτως κανένα όφελος.
Από τη μια είναι οι άνθρωποι της βίας και από την άλλη η βία των ανθρώπων.
Κανονικός εμφύλιος πόλεμος.
Κάτι μ' αρρωσταίνει σ' αυτήν την πολιτεία...

"...χάσαμε την ποιότητα της ζωής μας, αλλά γεννήθηκε και εκείνο το πολιτισμικό πρότυπο
συμπεριφοράς που νομιμοποιεί την άσκηση διαπροσωπικής βίας, όταν ο άλλος δεν ταιριάζει
στον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύουμε τα πράγματα."
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ

Περαστικέ μου, όλα καλά;
Ηθικόν;
Στέλνω μόνο τις καλές μου σκέψεις.
Συμβουλή: Καλό είναι η τηλεόραση να είναι κλειστή.
Έτσι γλιτώνουμε την (βέβαιη) κατάθλιψη...



κ.κ.

Jolly Roger είπε...

Συμφωνω απολυτα με τον ανωνυμο Α.

Η βια δεν ειναι ιδια παντου. Αλλη η βια ενος φασιστα που με το ετσι θελω εμποδιζει μια ομιλια, μια συνελευση, μια εκφραση και αλλη η αμυντικη βια εναντια στα ματ.
Αλλη η βια εκεινου που επιβαλλει την θεληση του στους αλλους και αλλη η βια του καταδιωκομενου.

Οι πολιτες αυτης της χωρας ΑΜΥΝΟΝΤΑΙ στην απροκαλυπτη βια της αρχουσας ταξης (τα ματ ειναι τα μαντροσκυλα των αρχοντων). Δεν ημουν μπροστα, δεν ξερω αν το καψιμο των κλασσικων κτιριων θα μπορουσε να ειχε αποφευχθει. Ξερω ομως πολυ καλα, οτι οταν εχεις φαει δυο τονους (ληγμενα) χημικα και οταν ερχονται κατ' επανω σου οι εκπαιδευμενοι σμπιροι με τα ματσουκια και τις ασπιδες, δεν εχεις πολλες δυνατοτητες να ζυγισεις τις εναλλακτικες.

Τα κτιρια στο κεντρο της Αθηνας ειτε τα εκαψαν προβοκατορες των αφεντικων, ειτε τα εκαψαν ΑΜΥΝΟΜΕΝΟΙ πολιτες. Οποια εκδοχη και να ισχυει, οι ευθυνες βαραινουν τους επιορκους και τους προδοτες, οχι εμας.

ΥΓ Ουτε εμενα μου αρεσει η Αθηνα σε κατασταση ερειπειων και με αποκαϊδια. Αλλα αν δεν γινεται αλλιως, τοτε το αποδεχομαι σαν αναγκαιο κακο.

Περαστικός είπε...

Σαββίνα, ευχαριστώ! Ελπίζω και εγώ να μην πτοηθώ :) Επειδή όταν αλλάξω ανάρτηση θα αλλάξει και το σχόλιο του Επίσημου Πικρόχολου Σχολιαστή, σημειώνω ότι η αναφορά σου για χημειοθεραπεία στο Σύνταγμα αναφέρεται στο σχόλιό του :)

Ginger, ευτυχώς εμένα με φτάσανε μόνο μέσω των εικόνων. Άλλοι τα υπέστησαν δια ζώσης.

Ρίνα, ευχαριστώ για τα γενναιόδωρα λόγια σου!

Left Liberal Synthesis, μακάρι!

Φλύαρε, ήταν και εμένα δύο φίλες μου στην πορεία και μου περιέγραψαν την άθλια κατάσταση και την απρόκλητη χρήση των χημικών στην αρχή. Πράγματι, καιγόμαστε ως χώρα και λαός.

Scarlett, κάποιοι θεωρούν τη βία μαγική, εγώ πάντα την απεχθανόμουν.

Α., ξέρω καλά ότι έχεις κάθε δικαίωμα να είσαι θυμωμένη καθώς έφαγες τη «χημειοθεραπεία». Συμφωνώ ότι η τηλεόραση δεν είναι αξιόπιστη, συμφωνώ ότι χρησιμοποιεί τα επεισόδια και τον εντυπωσιασμό για να αποπροσανατολίζει, συμφωνώ ότι αυτοί που καταστρέφουν παίζουν έναν ύποπτο ρόλο, αφού δίνουν την αφορμή για την καταστολή, αν και μερικές φορές η αστυνομία μας δεν έχει ανάγκη από προσχήματα για να φλομώνει στο δακρυγόνο ακόμη και γέροντες, αλλά οι καταστροφές είναι πραγματικές. Κάθε φορά μετά από τέτοια επεισόδια λυπάμαι όταν περπατάω στους δρόμους της πόλης όπου έχουν γίνει καταστροφές. Πιθανότατα πολλά ξεκινούν από προβοκάτορες (μου έχουν διηγηθεί και εμένα μαρτυρίες και ιστοριούλες αξιόπιστα άτομα), αλλά πολλοί παρασύρονται ή τους ακολουθούν. Ένας λόγος παραπάνω να αποστρέφομαι τέτοιες πράξεις. Πάντως, αν σκεφτείς ότι σχεδόν όλοι οι πολιτικοί μας αυτοπροσδιορίζονται ως αντιεξουσιαστές, τότε όντως οι αναρχικοί φταίνε για όλα :Ρ

κ.κ. δεν ξέρω κατά πόσο μπορούμε να αποφύγουμε τη βία εντελώς, αλλά σίγουρα κάποιοι την έχουν εύκολη. Σχετικά με την κατάστασή μου, το παλεύω, δεν είναι πάντα εύκολο, βρίσκομαι σε ένα σταυροδρόμι, υπάρχει το ενδεχόμενο εγχείρησης, θα δούμε.

Περαστικός είπε...

Καλησπέρα, Jolly Roger. Είδα το σχόλιό σου αφού είχα ανεβάσει την απάντηση στους άλλους. Οι εμπρησμοί και οι καταστροφές έγιναν, όπως προκύπτει από πολλές πλευρές, εκεί που δεν υπήρχε καμία φύλαξη και απουσία της αστυνομίας. Κάποιοι είχαν όλο το χρόνο να παραβιάζουν ρολά ασφαλείας και να κάνουν με την ησυχία τους ένα έργο που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Δεν καίγεται ένα κτίριο από μια μολότοφ που πετάγεται τυχαία στον τοίχο του ή από έναν αμυνόμενο πολίτη στην αστυνομική βία, πόσο μάλλον όταν οι εμπρησμοί είχαν τόση έκταση και πολύ πέραν του χώρου των διαδηλώσεων. Έγιναν επίσης πάλι οι συνήθεις λεηλασίες και το πλιάτσικο σε καταστήματα από ένα ετερόκλητο πλήθος που βρήκε την ευκαιρία να επωφεληθεί. Συμφωνώ ότι οι πράξεις ορισμένων δεν κηλιδώνουν όσους διαδήλωσαν. Μακριά από εμένα τα τσουβαλιάσματα. Είμαι σίγουρος ότι και μεταξύ όσων συγκρούστηκαν θα βρεις ανθρώπους με εντελώς διαφορετικά κίνητρα που έδρασαν υπό διαφορετικές περιστάσεις. Υπάρχουν και μαρτυρίες για κοινούς εκβιαστές που ζητούσαν χρήματα από καταστηματάρχες για να μη βάλουν φωτιά (εδώ είναι Βαλκάνια). Επίσης, χαιρετισμούς από την Α που λέει ότι χαίρεται που συμφωνείτε(έμπλεξα με εσάς τους ακτιβιστές :Ρ ).

Greek Rider είπε...

Πλέον έχει αποδειχθεί ότι όσοι καταστρέφουν δρουν ενάντια σε όσους θέλουν απλά να διαδηλώσουν. Άσε που μπορεί μεταξύ τους να βρίσκονται μέχρι και ξένοι πράκτορες (π.χ. Τούρκοι, Σκοπιανοί) που επιδιώκουν την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας ή απλά να σπάνε πλάκα μαζί μας. Θυμίζω τον ρόλο τους στις πυρκαγιές του 2007 σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.

Οπότε οι καταστροφές είναι αντιεπαναστατικές και όχι όλες οι σωστές επισημάνσεις σου.

eilidh είπε...

Αυτό που βλέπω είναι ότι μια χαρά πάλι κατάφεραν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο. Καθόμαστε και σπάμε το κεφάλι μας να βρούμε ποιοί κάψανε και τι. :(

Εσύ πάντως κράτα γερά!

Ανώνυμος είπε...

πιστευω οτι ο λαρι οταν επιστρεφεις να σου δειχνει ποσο του ελειψες, ευχομαι ολα να πανε καλα με τη θεραπεια θανος

melen είπε...

νομίζω πως έχουν καεί πολύ πιο καίρια πράγματα από τις προσόψεις νεοκλασικών κτιρίων και τραπεζών.
Το σύνταγμα έχει παραβιαστεί και εξακολουθεί να παραβιάζεται.
Το κοινωνικό κράτος -αυτό το υποτυπώδες έστω- που υπήρχε, έχει διαλυθεί.
Δεν υπάρχει ούτε τύποις πια εθνική κυριαρχία.
Κοντεύει να καεί η ίδια η αλφαβήτα του κόσμου στον οποίο μεγαλώσαμε.
Ας μην κολλάμε λοιπόν στις βιτρίνες.

Καλώς επέστρεψες στη βάση σου και να μη χρειαστεί να μας φύγεις πάλι

φιλιά και στον διευθυντή :-)

Περαστικός είπε...

Greek Rider, συμφωνούμε!

eilidh, το καλύτερο φάρμακο κατά του αποπροσανατολισμού είναι οι στόχοι και τα μέσα για την επίτευξή τους να εξετάζονται με τη λογική.

Θάνο, πράγματι, όλο να παίζουμε θέλει και ούτε τουαλέτα δεν με αφήνει να πάω :) Ευχαριστώ για τις ευχές.

melen, διορθώνονται αυτά τα σωστά που επισημαίνεις αν κάψουμε και ασχημύνουμε και άλλο την πόλη μας; Ας κάνουμε τότε ασβέστη όλα τα μνημεία της και τις τελευταίες οάσεις ομορφιάς που της έχουν απομείνει. Είναι το θέμα τόσο ασήμαντο; Δεν νομίζω. Όλοι τόσα χρόνια παραπονούμασταν για όσα έκανε το κατεστημένο στην Αθήνα, μετατρέποντάς τη σε ένα τσιμεντένιο συγκρότημα φυλακών. Ήμασταν υποκριτές; Οι εμπρησμοί και οι λεηλασίες προώθησαν κάποιο στόχο; Είναι χρήσιμα μέσα; Φοβάμαι ότι γινόμαστε ή προσπαθούν να μας κάνουν ένα απομονωμένο γκέτο της Ευρώπης. Θα καίμε, θα ξεσπάμε ο ένας στον άλλο και θα βυθιζόμαστε όλο και πιο πολύ στην εξαθλίωση και στην περιθωριοποίηση.
Ευχαριστώ για τις ευχές! Τα φιλιά δόθηκαν στον Λάρι :)

melen είπε...

όχι, δεν διορθώνονται
όχι, δεν είναι ασήμαντο

δε μιλούσα με προσωπική χροιά,
μιλούσα στο πλαίσιο των κοινωνικών δυναμικών
θεωρείς πως, δεδομένων των συνθηκών, ήταν εφικτό να γίνει αλλιώς;
είτε το προτιμάμε, είτε όχι;
υπήρξε ποτέ στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία που συνέβη αλλιώς για να γίνει τώρα;

ως είδος, επαναλαμβανόμαστε χωρίς εκπλήξεις


ε λοιπόν, γουτζούνισe και λίγο για μένα τον διευθυντή, έχασα πρόσφατα και τις δυο γάτες μου
μίκρυνε ο κόσμος

ellinida είπε...

Ελπίζω να μην πονάει το σώμα σου τουλάχιστον. Κοίτα μόνο τον εαυτό σου τώρα, τίποτα άλλο. Κλείστο το χαζοκούτι, κλείσε και τ' αυτιά σου!
φιλιά

Περαστικός είπε...

Melen, προσπαθώ να αντιστέκομαι σε αυτές τις επαναλήψεις ή τουλάχιστον να απέχω από αυτές. Λυπάμαι για την απώλειά σου, ο Λάρι κοιμάται τώρα ανάσκελα δίπλα μου και κοντά στην ηλεκτρική σόμπα, απορροφώντας ζέστη. Μήπως να «ξαναμεγάλωνες» τον κόσμο σου; Υπάρχουν πάντα πλάσματα που χρειάζονται την αγάπη μας και είναι έτοιμα να μας προσφέρουν τη δική τους :)

ellinida, δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν φορές που δεν πονάω, αλλά το διαχειρίζομαι. Προσπαθώ να εστιάζω πέρα από το θόρυβο.