Κυριακή, Ιουλίου 10, 2011

ΠΑΣΟΚ εναντίον ζώων και φιλόζωων

- Συριζαίοι;
- Φιλόζωοι, κ. υπουργέ.

Παραθέτω την παρακάτω ανακοίνωση χωρίς περιττά σχόλια, μπορείτε να τη βρείτε και στον ιστότοπο του stray.gr:

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ 3 ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΩΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
.
Το  πολυδιαφημιζόμενο νομοσχέδιο για « την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό »  που εκπονήθηκε από τη διεύθυνση κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων((ΥΑΑΤ) απεδείχθη όχι απλώς κατώτερο των εξαγγελιών του υπουργείου  περί εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος νομικού πλαισίου για πληρέστερη και αποτελεσματικότερη προστασία των ζώων, αλλά ευδιακρίτως αντίθετο με αυτή.
.
Στη μετά τη διαβούλευση εκδοχή ενός ήδη επιπόλαιου και προβληματικού σχεδίου νόμου , έχουν αφαιρεθεί βασικά σημεία του, που είχαν αρχικά χρησιμοποιηθεί ως «κράχτες» στην παραπλανητική επικοινωνιακή πολιτική του Υπουργείου.
.
Η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου θα στείλει στο δρόμο αμέτρητα κατοικίδια  που θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα αδέσποτα , ενώ κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες άλλα θα προκύπτουν από την απελευθέρωση της ερασιτεχνικής εκτροφής  και το ανεξέλεγκτο εμπόριο. Οι φιλοζωϊκές οργανώσεις που εδώ και χρόνια αναπληρώνουν την προκλητική απουσία της πολιτείας,  επωμιζόμενοι  το κόστος   διάσωσης,εμβολιασμού,στείρωσης και  ανεύρεσης οικογενειών στα αδέσποτα, ακινητοποιούνται μέσω φωτογραφικών διατάξεων που ποινικοποιούν και τιμωρούν κάθε στάδιο της δράσης τους με εξουθενωτικές κυρώσεις και πρόστιμα. Καθίσταται επομένως πρόδηλο, ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού ως έχει, θα σηματοδοτήσει το τέλος  του εθελοντισμού και την επιστροφή της νομοθεσίας στη δεκαετία του 1960.

Οι παρατηρήσεις και προτάσεις των φιλοζωϊκών φορέων στην υποτιθέμενη διαβούλευση αγνοήθηκαν, αφού σκοπός του νομοσχεδίου αυτού δεν ήταν ποτέ η διαμόρφωση μιας σύγχρονης νομοθεσίας ανταποκρινόμενης στις ανάγκες των ζώων και της Κοινωνίας, αλλά αποκλειστικά  η οικονομική ενίσχυση συντεχνιακών συμφερόντων εντός και εκτός του ΥΑΑΤ, εις βάρος τόσο των ζώων όσο και του κοινωνικού συνόλου.
.
Σε περίοδο οικονομικής ύφεσης , περιορίζεται δραματικά η δυνατότητα  χρηματοδότησης των προγραμμάτων εμβολιασμού και στειρώσεων των αδέσποτων. Η εσκεμμένη επιλογή -προκειμένου να ευνοηθούν οικονομικά ορισμένοι- να αυξηθεί ο πληθυσμός των ζώων (εντατική εκτροφή και εμπόριο),  θα επιφέρει γεωμετρική αύξηση αυτών που καταλήγουν στο δρόμο. Η επιλογή αυτή είναι άκρως ανεύθυνη κοινωνικά και επικίνδυνη υγειονομικά, τόσο για τα ζώα όσο και για τους ανθρώπους.
.
Η κάκιστη διαχείρηση του θέματως των ζώων συντροφιάς στην οποία χρωστάμε την κατάταξη μας στις υπανάπτυκτες χώρες , συνιστά πολιτική ευθύνη των μέχρι σήμερα υπουργών του συγκεκριμένου υπουργείου.
.
Ενδεικτικές των θλιβερών επιλογών  τους αλλά και της πρόθεσης εμπαιγμού των πολιτών είναι οι διατάξεις περί αναγκαστικής και αποκλειστικής μεταφοράς των αδέσποτων ζώων που περισυλλέγονται σε Δημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια τα οποία δεν υπάρχουν , ή η ανέφικτη πρόβλεψη της περισυλλογής των αναρίθμητων αδέσποτων γατών για να σημανθούν ηλεκτρονικά...
.
 Αυτό που χρειαζόταν ήταν να υιοθετήσουμε μία σύγχρονη στρατηγική για τα ζώα συντροφιάς,  με κοινή λογική και με ηθική, όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όλες οι προτάσεις και επισημάνσεις των φιλοζωϊκών φορέων συνέκλιναν προς αυτή την κατεύθυνση. Αγνοήθηκαν προκλητικά, όπως και τα αποτελέσματα της Δημόσιας διαβούλευσης, από μία ομάδα υπαλλήλων οι οποίοι –σε πλήρη απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο- παρασέρνουν τη χώρα σε τριτοκοσμικές πρακτικές και μοντέλα διαχείρισης.
.
Καλούμε τον Πρωθυπουργό και τους Βουλευτές όλων των κομμάτων να ενεργήσουν υπεύθυνα για την τροποποίηση του παρόντος νομοσχεδίου και να ανταποκριθούν στην απαίτηση των πολιτών να γυρίσει επιτέλους η Χώρα τους σελίδα στον τομέα της προστασίας των ζώων ώστε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος που την χωρίζει από τις υπόλοιπες Ευρώπαϊκές χώρες.
.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΖΩΟΦΙΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
.
Ενημέρωση 13/7: Ουπς, κάνανε λάθος λένε τώρα: εδώ, εδώ.

6 σχόλια:

nefeli είπε...

Α, ωραία, ησύχασα τώρα που αναλαμβάνουν διά νόμου οι Δήμοι την φροντίδα των αδεσποτων.
Τι στεναχωριούνται οι φιλόζωοι; Ευκαιρία να ξεκουραστούν και να σταματήσουν να ξοδεύονται.

Στην αντίστοιχη λοιπόν Δημοτική αρχή τα αδέσποτα απο δω και πέρα. Τι γίνεται στην περίπτωση που δεν θα τα αναλάβουν και τι πρόστιμο προβλέπεται για τον Δήμο που παρανομεί;
Αναφέρεται πουθενά στο νομοσχέδιο;

Ρωτάω διότι μόνο πρόστιμα για τους φιλόζωους (ουδόλως ευκαταφρόνητα) διάβασα να προβλέπονται.

Μάλλον κάτι θα μου ξέφυγε,δεν μπορεί, εκτός και αν η παρανομία δεν ισχυεί όταν προκειται για το κράτος!

Περαστικός είπε...

Nefeli, όπως λέει και η ανακοίνωση κάπου, είναι σαν αυτή η χώρα να κάνει βήματα πίσω και να επιστρέφει στο παρελθόν, στο χειρότερο παρελθόν της.

morgana είπε...

μη στενοχωριεστε...υπαρχουν και χειροτερα...θα μπορουσαμε να ειμασταν γατες ή σκυλοι....

Με τιμη,

Γαβ

Περαστικός είπε...

Γεια σου, Morgana.

Ανώνυμος είπε...

Τώρα τα γυρίζουν και μιλούν για «λάθος»…
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=292708
N

Περαστικός είπε...

Ανώνυμε, τραγέλαφος.